Capcom’un merakla beklenen dövüş oyunu Street Fighter 6 için düzenlenen ikinci beta fazı 16-19 Aralık tarihleri arasında gerçekleşti. İlk kez katılma şansı bulduğumuz bu beta fazında 8 dövüşçü oyunculara sunuldu. Yazımızda Street Fighter 6 kapalı beta izlenimlerimizi sizlerle paylaşacak ve yeni oynanış mekanikleri hakkında bilgi vereceğiz.

Eski ve yeni jenerasyon

Oyunun ilk fragmanı ile birlikte Capcom’un yenilikçi adımlar attığını hem karakterler hem de oynanış açısından gözlemlemiştik. Seride ilk kez yer alacak Drive mekaniğini odağına alan oyun ayrıca eski karakterlerin sayısına denk yeni karakteri de kadrosuna dahil ediyor. Betada yer alan karaktelerimiz şu şekilde:

Luke – Oyunun kapak karakteri. Askeri tarz MMA dövüş stilini kullanan Luke, ilk kez Street Fighter V’te DLC karakter olarak görünmüştü. Yeni oyunda başrol olacak olan Luke,  yaratacağınız custom karakterimizin de koçluğunu yapacak.

Jamie – Yeni karakterlerden bir diğeri olan Jamie, eski kung fu filmlerinde görmüş olabileceğiniz drunken fist ve breakdance harmanı bir dövüş stili kullanıyor. Bu oyunda Luke ile rekabet içinde olacak. İki kez aşağı ve yumruk tuşuna basarak içki içirebildiğimiz dövüşçümüz içki barı 4’ü gördüğünde kafayı buluyor ve hareketleri daha ölümcül hale geliyor.

Ryu – Serinin demirbaşı olan Ryu, çoğumuz için hala serinin ana karakteri. Ustası Gouken’e git gide daha da benzeyen Ryu’nun içindeki şeytanlarla hesaplaşması bitmiş gibi duruyor. Ansatsuken stili karate yapan dövüşçümüzün hadoken, shoryuken gibi meşhur hareketleri dövüş oyunu severlerin diline pelesenk olmuştur. Ryu, Street Fighter 6’da birkaç yeni numarayla geliyor. İki kez aşağı ve yumruk tuşuna basarak denjin (belirli hareketlere ki/elektrik gücü ekleme) hadoken tarzı hareketleri daha yüksek hasar veren bir forma sokuyor. Aşağı – geri – yumruk kombinasyonu ile yapabildiğimiz kısa mesafeli vuruşumuz hashogeki ise komboları uzatmak için ideal.

Ken – Ryu’nun ezeli rakibi Ken, Amerikalı olmasına karşın Ryu ile aynı ustadan eğitim görmüş, ancak Ryu’nun yalın ayak başı kabak hayat stiline tezat olarak ağzında gümüş kaşıkla doğmuş biridir. Yeni oyunda sızıntılara göre başı çok büyük bir derde girecek ve rahat yaşantısından uzak kalacak. Ken de yeni bir şeyler öğrenmiş olarak karşımıza çıkıyor. Aşağı – ileri – tekme ile yapabildiğimiz jinrai kick, peşinden bir kez daha tekmeye basarak ikili bir harekete dönüyor. Özellikle küçük tekme ile bitirdiğinizde alçaktan vurarak ayakta guard alan rakibinizi afallatabilir ve kombonuzu devam ettirebilirsiniz.

Guile – Süpürge saçlı asker de kadroda şimdiden yerini almış durumda. Kendine has bir dövüş stili olan dövüşçümüz beşinci oyundaki sonic boom / blade mekaniklerini korumuş gibi durmakta.

Chun Li – Gözümüzün bebeği, serinin ilk kadın karakteri olan Chun Li, Çinli bir kung fu ustası. M. Bison ile hesaplaşması sona eren dövüşçümüz kendini öğrencilerine adamış gibi görünüyor. Betada çok rahat oynanışı ve önceki oyunlardan daha etkili çıkarılabilen hava komboları ile dikkatleri çekiyor.

Juri – Koreli psikopat dövüşçümüz de betada yerini almış. Street Fighter 4’teki ilk çıkışından beri genellikle karanlık tarafta olan dövüşçümüzün bu oyunda ortalığı nasıl karıştıracağını merak ediyoruz. Taekwon do ve sol gözündeki Feng Shui Engine ile ki gücünü manipüle ederek dövüşen Juri, Chun Li’nin rakibi. Bu oyundaki zafer animasyonlarından birinde Chun Li ile dalga bile geçiyor hatta. Hareketlerini efektif kullanmak ve çok sağlam kombolar çıkartmak için aşağı – geri – tekme ile yapılan Fuhajin ile ki barını üçe çıkartmanızı tavsiye ederiz.

Kimberly – En sürprizli arkadaşı sona sakladım. Kimberly bir Bushinryu Jutsu dövüşçüsü. Bu dövüş tekniği serinin eski karakterlerinden Guy ve Zeku tarafından kullanılıyordu. Kimberley’nin hareketlerinde her iki karakterden de izler görebilirsiniz. Guy’ın öğrencisi olan Kimberly ustasının kendisine öğrettiklerinin yanısıra bazı sokak dövüşü hareketlerini ve modern gençliğin getirdiği nitelikleri de dövüş stiline dahil etmiş. Yanında taşıdığı sprey boya kutusunu iki kez aşağı ve yumruk tuşuyla fırlatarak patlayıcı olarak kullanabilir, ayarlayacağınız set up’lar ve ninjalığın getirdiği çılgın hareketlerle rakibinizi havada karada kombo manyağı yapabilirsiniz.

Yeni mekanik: Drive

Street Fighter 6’ya dinamik bir yapı kazandıran yeni Drive merkaniği dash, parry, ex hareketler, hatta defansa kadar bir çok açıdan dövüşlerin kaderini belirliyor. Can barınızın altında bulunan drive gauge miktarına bağlı olarak kullanabileceğiniz üç farklı hareketimiz var;

Drive Impact – Street Fighter 4’teki focus attack benzeri olan drive impact, 1 drive gauge barı harcayarak rakibin size yaptığı saldırıyı absorbe edip karşı atak yapmanızı sağlıyor. Bu ayrıca rakibi olası kombo ve superler için de açıkta bırakıyor. Başarılı olduğunda karşı taraftan da drive gauge götüren hareket, blokta 0.5, düz temasta 1, counter’da 1.25 ve punish counter’da ise rakipten 1.5 bar götürüyor. Drive Impact yapmak için yüksek yumruk ve tekme tuşlarına aynı anda basmanız yeterli.

İlk başta aşırı avantajlı gibi görünse de tabii ki handikapları da var. Öncelikle ex hareketler ile kolayca bozulabiliyor. Seri vuran ya da shoryuken gibi karakteri yukarı atıp erişilmeyecek pozisyonlara sokan bir hamle gelirse drive impact boşa çıkıyor. En riskli kısım ise karşı taraf sizden sonra drive impact yaparsa onunki başarılı oluyor ve hem Drive Gauge’dan hem de devamında gelecek saldırılar ile canınızın güzel bir kısmından oluyorsunuz. Korunarak ve az sonra değineceğim Drive Parry ile de çok kolay şekilde Drive Impact’i engelleyebilir, rakibinizi yorgunluğa adım adım yaklaştırabilirsiniz.

Drive Parry – İlk kez Street Fighter 3’te gördüğümüz parry mekaniğinin yenilenmiş hali. Orta yumruk ve tekme tuşlarıyla yapılan bu parry bastığınız süre boyunca yavaş yavaş drive gauge barınızı azaltıyor. Başarılı savuşturmalar ile dolum hızına biraz takviye kazanıyorsunuz. Parry ile drive impact, hatta super vuruşlar dahi kolayca ekarte edilebiliyor. Eğer zamanlamasını tam darbe alacağınız ana denk getirirseniz size karşı saldırı için avantaj bile getiriyor. Öte yandan drive parry de handikapları ile geliyor. İlk olarak drive parry’den toparlanmak biraz sürüyor, yani boştayken yapmanız rakibin size yaklaşması ve toparlanma anında vurması için fırsat yaratıyor. Parry duruşunuzda kapmalara karşı da açık hedef oluyorsunuz. Öte yandan doğru kullanıldığında 2004 Evo’daki efsanevi Justin vs Daigo maçındaki gibi anları yaşayabiliyorsunuz.


Drive Rush – Parry komutu + iki kez ileri basarak hızla ileri atılabildiğiniz drive rush size çabucak rakiple mesafe kısaltma, kombo uzatma gibi avantajlar sağlıyor. Drive gauge tüketimi en hızlı özelliğiniz bu, o nedenle dikkatli kullanın.

Ex Ataklar – Komutlara dayalı özel saldırılarınızı daha kuvvetli olan ex saldırılar da artık super barınızdan değil, drive gauge tüketilerek yapılıyor. Örnek vermek gerekirse Ryu’nun aşağı – ileri – yumruk ile yaptığı hadouken’i, aynı komutu iki ayrı yumruk tuşuna aynı anda basarak yaparsanız ex versiyonunu çıkartıyorsunuz. Ex vuruşlar karakteri saran sarı renkli aura ile kendini kolayca belli ediyor ve çoğu vuruşa karşı zarar / vuruş önceliği ve armor gibi üstünlükleri var. Her ex atak drive gauge’dan iki bar tüketiyor.

Gelelim çokomelli kısma. Drive gauge oyunda canınız kadar dikkat etmeniz gereken bir bar. Kullanmadığınızda keni kendini yavaşça doldursa da tamamen bitirirseniz dövüşçünüzü yorgun moda sokuyor. Bu moda düştüğünüzde karakterinizin animasyonları değişiyor ve beyaz bir aura ile kaplanıyor. Yorgun moda giren bir dövüşçü drive ve ex komutlarını gerçekleştiremiyor. Ayrıca daha yavaş hareket ediyor ve özel saldırılara karşı blok aldığında dahi hafif de olsa zarar alıyor. Ayrıca ekranın herhangi bir ucunda drive impact ile temas ederseniz geçmiş olsun. Korunmanız dahi sizi kurtarmıyor ve kafanızın üstünde civcivler uçulan meşhur animasyon eşliğinde stun moda geçiyorsunuz. Bu noktada karşınızda deneyimli bir oyuncu varsa raundu kendisine gümüş tepside teslim ettiniz demektir. Drive gauge’a sahip çıkalım!

Lobide bul beni

Gelelim online etkileşim kısmına. Oyunda Avrupa, Amerika, Asya gibi ana bölgeler içinden bir server seçiyor ve yarattığınız avatar karakterinizle arcade makineleri ile dolu bir lobiye giriyorsunuz. Burada karşı karşıya oturduğunuz herkes ile casual maçlara girebilirsiniz. Ancak acele etmeyin. Öncelikle oyunun iki oynanış şemasından bahsedelim;

Classic – Üçü yumruk üçü tekme olmak üzere 6 tuşlu sistemde, çeşitli yön ve vuruş tuşu kombinasyonları ile mücadelemizi verdiğimiz standart oynanış şeması.

Modern – İlk kez Street Fighter 6’da karşımıza çıkan, saldırı tuşları dörde indirilmiş ve sadece bir ya da iki tuşa basarak birçok özel vuruşu gerçekleştirebildiğimiz kolaylaştırılmış oynanış şeması. Modern mod dövüş oyunu ile yeni tanışacak olanlar, eğlencesine oynamak isteyen ama vuruşları bilmeyen oyuncular için düşünülmüş bir mod. Mesela Tekken oynayabilmesine rağmen hareketleri çıkaramadıkları için Street Fighter oynatamadığım arkadaşlarımla Modern mod sayesinde beraber dövüşme şansım oldu. Oldukça da keyifliydi. Modern modda vuruşların %20 az hasar verdiğini da not düşeyim. Yani rekabetçi oynamak isteyenler yine classic ile devam etmek zorunda. Capcom burada oyunu casuallaştırmadan yeni oyuncuları da çekmek adına adil bir adım atmış denebilir. Her haliyle Dragon Ball FighterZ ve King of Fighters’taki otomatik kombo sistemlerinden daha iyi olmuş diyebilirim.

Lobiye girdiğinizde acele etmeyin deme sebebim de buydu tam olarak. Betada nedense modern şema default olarak belirlenmiş. Oyunun son sürümünde değişecektir ya da en azından oyunun başında bize sorulacaktır diye tahmin ediyorum. Lobide beni afallattı bu durum açıkçası. Değiştirmek için küçük yumruk tuşuna basarak açacağınız menüdeki karakter seçim ekranına her karakter için ayrı ayrı classic seçmeniz gerekiyor. Bu ayarı yaptıktan sonra arcade kabininin başına geçip rakiplerimizle kapışıyoruz. Dilerseniz yumruk tuşuna basarak açtığınız bu menüde casual ve ranked maç aranması için komut da verebilirsiniz. Bu şekilde kabinlerle uğraşmadan başka oyuncularla eşleştirilebiliyorsunuz.

Maçlarda ülkesine bağlı olarak 50-60 Ping’den başlayıp 200 sınırlarına dayanan ama geçmeyen değerler ile eşleşmeler elde ettim. Capcom netcode açısından harika bir iş çıkarmış diyebilirim. Dövüşlerde, takılma, yavaşlama, hiçbir lag belirtisi yoktu. PlayStation 5  sürümü ile katıldığım dövüşlerin yükleme hızları gayet iyiydi ve yeniden dövüşme seçeneği hiç bekletmeden yeni dövüşü başlatıyordu. Daha önce fragmanlarda defalarca gördüğüm grafikler oyun içinde çok daha şık ve canlı durmaktaydı. hakkında çok yazılıp çizilmese de ses dizaynı da oldukça başarılı olmuş. Fiyakalı vuruş animasyonlarını tamamlayan, oturaklı ses efektleri kullanılmış ve vurduğunuz her darbeyi tatmin edici bir şekilde hissettiriyor.

Betada ayrıca Final Fight, Street Fighter 2 gibi klasik Capcom arcade oyunları da oynanabilir durumdaydı. Arada canınız nostalji çekerse onlarla da keyifli anlar geçirebileceksiniz. Ex battle kabinelerini de denedim. Bunlarda özel kurallar çerçevesinde dövüşüyorsunuz. Örneğin birinde belli bir süre içinde patlayan toplar düşüyor ve vurarak rakibinize üstünlük kurmaya çalışıyorsunuz. Bir diğerinde arenaya ara sıra dalan deli bir boğa sizi havaya savuruyor ve savunmasız bırakıyor. Bu modlar da gayet matrak ve ara sıra makarasına eğlenmek için oynanabilir. Son olarak belirli zaman aralıkları ile 32 kişilik turnuvalar da gerçekleştirildi. Oyunu oynadıkça kazandığımız drive ticketler ile avatarlarımıza kıyafet ve aksesuar aldık ve üçüncü günün sonunda ağzımıza bir parmak bal çalınarak uğurlandık.

Street Fighter ile 20 yıldan fazla geçmişi olan bir dinozor olarak kapalı beta beklentilerimin tamamını karşıladı diyebilirim. Street Fighter 4 ve V, bazı mekanik tercihleri açısınan oyuncuları bölmüştü. Ancak 6 dağılan bir kitleyi tekrar bir araya getirecek ve çok mutlu edecek gibi görünüyor.

Street Fighter 6, 2 Haziran 2023’te PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X / S ve PC için çıkışını gerçekleştirecek. Oyunda 22 seçilebilir karakter olacak ve sezonluk güncellemeler ile sayı artacak.

Önceki İçerikThe Game Awards 2022’de yer alan tüm oyun duyuruları
Sonraki İçerikTeenage Mutant Ninja Turtles: Cowabunga Koleksiyonu’nun ilk Güncellemesi Geliyor!
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz