Mario Party Superstars inceleme

Nintendo’nun 1985’te oyun dünyasına kazandırdığı ikonik kahraman Mario’nun geçtiğimiz 36 yıl içinde bürünmediği bir hali kalmadı diyebiliriz. Platform oyunlarında prensesi kurtarmaya çalışan bir muslukçuyken bir başka oyunda yarışçı, diğerinde futbolcu, yeri geldi doktor bile oldu. Mario ile arkadaşlarının salonumuzda bize neşe getirdiği bir seri ise kızma birader vari kutu oyunlarından ilham alınmış olan Super Mario Party. CPU ya da insan sekiz oyuncuya kadar destek sunan seride zar atarak oyun tahtamızda ilerliyor, mini oyunlar eşliğinde altın ve yıldızlar toplayarak galip olmaya çalışıyorduk. Mario Party serisinin 23 yıllık geçmişinde tam olarak 25 oyun bizlerle buluştu. Nintendo’nun son konsolu Switch’in çıkış dönemini takiben gelen Super Mario Party, yeni nesil kontroller üzerine yoğunlaşmış, özellikle online modlar açısından biraz noksan kalmış bir yapımdı. Aradan 3 sene geçti ve Nintendo bir Mario Party oyunuyla daha karşımızda. Mario Party Superstars inceleme yazımızda firmanın en yeni ama en nostaljik parti oyununun başına oturuyoruz.

Nintendo Arada Oyuncuyu Dinler

Temellere dönüş olarak nitelendirebileceğimiz Mario Party Superstars, Nintendo 64’ten Wii U’ya uzanan dönemden en keyifli oyunları bünyesinde toparlayan bir derleme oyunu. Nintendo’nun bu öze dönüş girişiminde ise Super Mario Party’nin aldığı eleştirilerin büyük etkisi oldu. Super Mario Party, Nintendo’nun son konsolu Switch’in ilk yaşına yetiştirilmiş birinci parti oyunlardan biriydi. Geliştiriciler 1-2 Switch’te olduğu gibi kontrolleri Switch’in joycon kontrolcüsüne has hareket algılama, HD Rumble gibi teknolojilere odakladı. İşte tam olarak da burada oyuncuların bir kısmını kaybettiler. Casual bir parti oyunu için bu kontroller herkesin kolay adapte olabileceği bir yapıya sahip değildi, bazı oyunlar da zaman zaman kontrollerin istenen şekilde tepki verememesi gibi teknik pürüzlere takılmıştı. Yani Nintendo oyunculara rahat ve eğlenceli bir deneyim sunmak yerine teknolojik bir gövde gösterisi kaygısıyla hareket etmiş ve bu planları biraz geri tepmişti. Çevrimiçi modda da sadece kısıtlanmış mini oyunların oynanabilmesi de işin tuzu biberi oldu ve çoğu oyuncu kısa sürede oyunu terketti.

Super Mario Party’nin problemli çıkışından 3 sene sonra kavuştuğumuz Mario Party Superstars Nintendo’nun arada geçen süreçte dersine çalıştığının, ancak bunu en güvenli rotadan icra ettiğinin somut bir kanıtı. 5 klasik Nintendo 64 tahtası, serinin en popüler olanlarından derlenmiş 100’ün üzerinde mini oyun, en klasik ve sağlam formülüyle parti eğlencesi… Mario Party Superstars bir önceki oyunda eklenen ve eleştirilen tüm niteliklerini rafa kaldırarak özüne dönmüş durumda. Öyle ki Wii ve Wii U’dan gelen mini oyunlar dahi hareket kontrollerini kullanmıyor, her şey tuşlar ile klasik yapıda oynanışa sahip. Super Mario Party’de denenen karaktere özel zar sistemi de kaldırılmış, tüm karakterler aynı rakamlara ve yüzeylere sahip zarlar ile oynuyor. Gerek çevrimdışı gerekse çevrimiçi modlar hiç kısıtlama olmaksızın elinizin altında. İsterseniz 100 mini oyunu da dilediğinizce oynayabiliyorsunuz. Stamp sistemi ile oyun boyu minimal de olsa hislerinizi dile getirebiliyorsunuz. Özetle derleme oyunlar ve tahtalardan oluşsa da Switch’inizde nihayet gerçek anlamda bir Mario Party deneyimi yaşayabileceksiniz.

Here We Go!

Serzeniş ve yüreklere serin su serpme merasiminden sonra oyunumuzun detaylarına değinelim. Mario Party Superstars en az 2 en çok da 4 kişi ile oynayabileceğiniz kızmabirader türevi bir parti oyunu. Oyunda bizi temsil edecek karakterimizi, rakiplerimizi ve her biri kendine has kuralları olan oyun tahtalarından birini ve son olarak oyunun kaç turda biteceğini seçip açılışımızı yapıyoruz. Her turda iki faz var. Birinci fazda zar atarak tahtada ilerliyoruz. Ödül, etkinlik ve ceza panellerine sahip olan tahtada konumlandığımız yere göre altın kazanabilir, altın kaybedebilir, tahtanın kendine has sürprizlerinden birini yaşayabilir, hatta bonus kazanabileceğimiz bir mini oyuna giriş yapabiliriz. Her oyuncu zar atışını yaptıktan sonra turun ikinci fazına geçiyoruz. Bu fazda oyuncular mini oyunlar eşliğinde bireysel ya da gruplu olarak birbirlerine karşı mücadele ederek altın sayısını artırmaya çalışıyor. Oyunda nihai amacımız son tura kadar tahtada çeşitli noktalarda bulunan yıldızlara sahip olmak.

Oyunun ilk yarısından sonra turlar daha çekişmeli bir hale geliyor. Ödül ve ceza seviyeleri artıyor, aynı panele denk gelen oyuncular aralarında düello yapıyor, yeri geliyor birbirlerinden altın ve yıldız alabiliyorlar. Finalde ise oyunda rastgele belirlenen kriterler doğrultusunda belirli başarımlar yakalayan oyunculara son dakika ödülleri veriliyor ve son hesaplama sonrasında en çok yıldızı olan oyuncu galip oluyor. Temel olarak Mario Party tecrübesi bundan ibaret; yıllardır çok değişmeyen ancak hala eğlenceli yapısını koruyan bir formül. Oyununuz sonlandığında ise ana menüdeki dükkanda harcayabileceğiniz altınlar kazanıyor, seviye atlayarak yeni özellikler ve eşyalar açabiliyorsunuz.

Oyun sırasında etkileşim için Stamp sistemi geliştirilmiş.  Sevinç, üzüntü, kızgınlık gibi temel duyguları ifade eden bu görselleri oyun sırasında istediğiniz an kullanabiliyorsunuz. Çok kullanışlı sayılmazlar ama Nintendo’nun oyun etkileşimindeki muhafazakar tutumunu düşünürsek de bir aile oyunu için en ideal çözüm denebilir. En azından oyunu monotonluktan bir nebze olsun kurtarıp çevrimiçi modda karşımızda insan olduğunu anlamamıza yetiyor.

Bir Takım Yenilikler

Mario Party Superstars bir derleme oyunu. Tahtalardan mini oyunlara kadar her şey Nintendo 64 – Wii U arası konsollara çıkan oyunlardan. Ancak bu içerik eski oyunlardan olduğu gibi alınıp konmamış. Tüm görseller elden geçirilmiş ve müzikler modernize edilmiş durumda. Eğer yapay zekaya karşı tek başınıza oynuyorsanız oto-kayıt özelliği sayesinde oyunu istediğiniz turda bırakıp sonra devam edebilirsiniz. Çevrim içi modda tüm içeriği eksiksiz oynayabiliyorsunuz, ancak internetiniz kopar ya da oyundan kaçarsanız (bunu ne olursa olun lütfen yapmayın) sizin yerinize bir yapay zeka geçiyor.

Oynanabilir karakterler eski yapımlardan alıştığımız tipler, tek istisna Wii’ye kadar tanışma şansımız olmayan, haliyle de derlemede yer alan çoğu oyunda yer alamamış olan Rosalina. Tam liste ise şu şekilde:

  • Mario
  • Luigi
  • Peach
  • Yoshi
  • Donkey Kong
  • Wario
  • Waluigi
  • Rosalina
  • Birdo

Oyunun tüm tahtaları ise N64 döneminde çıkan oyunlardan gelmekte. Bu tahtalar oyunun derecelendirmesine göre kolaydan zora şu şekilde sıralanıyor:

  • Yoshi’s Tropical Island
  • Woody Woods
  • Peach’s Birthday Cake
  • Space Land
  • Horror Land

Kolay tahtalar daha rahat kurallara sahipken zor tahtalar oldukça dolambaçlı ve katı kurallara sahip.

Biraz göz ardı edilen bir konuyu ise sona sakladım. Nintendo, Switch Lite denen minik ve ekonomik bir cihaz çıkarttı. Orijinal Switch’e kıyasla joycon takılamayan ve dock ile TV modu bulunmayan bu konsolda önceki Mario Party oyununu elde oynamanız mümkün değildi! Tek senaryo olarak Tabletop modunda uzak mesafeden gözlerinizi o minik ekrana dikip, harici olarak almak / bulmak zorunda olacağınız joyconlar ile oynayabilmekteydiniz. Mario Party Superstars sadece tuşlar ile oynanan klasik mini oyunlar ile geldiği için nihayet bir Mario Party oyununu Lite konsollarınızda da sıkıntı çekmeden oynayabileceksiniz.

Bu Sefer Olmuş

Eskilerden bir söz vardır, “Çalışıyorsa kurcalama” diye. Nintendo, Switch’teki ikinci parti oyununda tam olarak bu söze uygun hareket etmiş durumda. Eskilerden en iyi oyunlar, en bilinen ve kolay adapte olunabilinen oynanış mekanikleriyle parmaklarınızın ucunda.
Özetle Nintendo’nun ilk denemesi Super Mario Party’i marketten alınan hazır bir keke benzetebiliriz, Mario Party Superstars ise pastaneden gelmiş lezzetli bir yaş pasta gibi. Ayrıca bu pastamızın her dilimi o pastanenin en iyi pastalarından alınmış dilimlerden oluşuyor. Yani bol çeşitli, lezzetli. Afiyet olsun.

GENEL BAKIŞ
Sunum
8.5
Mini Oyun Çeşitliliği
9.5
Eğlence
9
Çevrim İçi Deneyim
9
Tekrar Oynanabilirlik
8.5
Önceki İçerikElden Ring İçin Yeni Oynanış Videosu Yayınlandı, Türkiye Fiyatı Açıklandı
Sonraki İçerikİnceleme: Shin Megami Tensei V
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
mario-party-superstars23 yıllık serinin en iyi derlemesi!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz