İlk İzlenim: Code Vein Beta

Bandai Namco'nun souls-like oyunu Code Vein'in beta sürecine katıldık ve ilk deneyimlerimizi yazdık.

Dark Souls bir dönem niche bir kitlenin favorisi olsa da From Software‘in azimle seriyi devam ettirmesi ile artık popüler bir oyun haline gelmiş durumda. Eh, başarıyı yakalayınca da peşinden bir çok türevi geldi. Bunların içinde Lords of Fallen gibi artık hatırlamakta bile zorlanacağınız başarısız örneklerin yanısıra Nioh gibi çok başarılı örnekler de gördük. Bandai Namco imzalı Code Vein de Souls serisinden ilham almış gibi görünen, Japon animasyonlarından fırlamış gibi duran görselleri ile “Anime Souls” olarak anılan bir yapım. Henüz çıkışını gerçekleştirmeyen oyun için geçtiğimiz haftasonu bir kapalı beta seansı düzenlendi. Ben de Code Vein Beta deneyimim sonrasında izlenimlerimi sizlerle paylaşmak için klavyemin başına geçtim.

Not: Code Vein Beta PlayStation 4 Pro üzerinde test edilmiştir.

For the Blood

Kıyamet sonrası bir dünyada geçen Code Vein’de insanlık yaşamını sürdürmek için Blood Tears adlı bir minerale ihtiyaç duymakta ve kaynaklar oldukça kısıtlı. Ayrıca dünyayı zehirli bir hava sarmış durumda ve insanlarla temasında onları delirmiş yaratıklara çeviriyor. Bu çılgın dünyada harabelerin içinde Io adlı bir kadının kucağında uyanan karakterimiz hafızasını yitirmiş durumdadır. Kalbindeki yarayla güçlükle yürüyen karakterimiz Io’nun da yardımıyla kısa bir süre sonra Blood Tear kaynaklarını yeniden canlandırabildiğini keşfeder. Bunun ne anlama geldiğini çözemeden bir çete tarafından tutsak edilir.

Çete tarafından yaratıklar tarafından istila edilmiş yer altına, Blood Tear toplamaya yollanan karakterimiz kısa bir macera sonrasında gizemli güçlerinin bir tanesini daha keşfetme şansı bulur ve Louis adlı bir savaşçının yardımıyla özgürlüğüne kavuşur. Betanın ana bölümü de burada sona eriyor. Ancak..

 

Anime Souls…Not

Code Vein çoğu rol yapma oyununda olduğu gibi açılışını bir karakter yaratma ekranı ile yapıyor. Saç stilleri, giyisiler, ten rengi, aksesuarlar gibi zengin detaylara sahip olsa da en nihayetinde stilize görsellere sahip bir oyun olduğu için karakterinizi çok özgün hale getiremiyorsunuz. Ancak oldukça havalı tipler yaratmanız mümkün. Karakterinizi yarattığınızda oyun sizi bir eğitim bölümüne sokuyor. Souls gibi Code Vein’de de hafif ve ağır olmak üzere iki tip temel saldırınız var. Ancak bunları tetik tuşlar yerine gamepadinizdeki kare ve üçgen tuşları ile (xbox için X ve Y)  gerçekleştiriyorsunuz. Tetik tuşlar ise yeteneklerinizin kısayol tuşlarına köprü görevi görüyor. Bir adet de düşmanın gücünü sömürmeye yönelik, basılı tutarak daha da kuvvetlendirebildiğiniz bir vuruşumuz var. Bu da aynı firmanın God Eater adlı oyunu ile birebir aynı bir hareket.

Code Vein’i özgün kılan en büyük özelliği istediğiniz an değiştirebileceğiniz sınıflar. Oyunda Blood Trait olarak geçen bu sınıflar hem statlerinizi değiştiriyor hem de kendine özgü yetenekler barındırıyor. İşin daha da güzeli yetenekleri kullandıkça ustalaşıyor ve ustalaştığınız yetenekleri başka trait’ler ile birlikte kullanabiliyorsunuz. Oyunda bu şekilde bir sürü yetenek kombinasyonu yapmanız mümkün.

Genel olarak dövüş mekaniklerine gelince… Açıkçası oyun burada oldukça sönük kalmış. Karakter animasyonları genel olarak vasat. Vuruş hissi zayıf, bu konuda Souls serisinin yanına bile yaklaşamıyor Code Vein. Özellikle başlarda çok yavan şekilde standart iki saldırınızı cansız animasyonlar eşliğinde tekarlayıp duracaksınız. Ancak birkaç saat sonra biraz daha renkli bir hale gelen dövüş mekanikleri beta süreci bitene kadar oynamama rağmen bende büyük bir etki bırakamadı. Hatta çoğu zaman oyunu firmanın av türü bir oyunu olan God Eater ile kıyaslamama sebep oldu. Oynanış neredeyse o oyundan bir adım öte gitmemiş.

 

Here Comes A New Challenger?

Betaya katılamayan ama oyunu merak edenler için küçük bir test ile oyun size hitap ediyor mu, tam sürüm çıkınca hemen almalı mısınız gibi sorulara yanıt bulalım:

Mini Test (Code Vein almalı mısınız?)
Sorulara yanıtınız olumlu ise 10, olumsuz ise 0 puan vererek ilerleyiniz. 

1- Anime stili görselleri seviyor musunuz?
2- Souls türevi oyunlar ile aranız nasıl?
3- Gizem temalı, kıyamet sonrası dünya senaryolarını sever misiniz?
4- Zor düşmanlar konusunda sabırlı mısınız?
5- Çevrimiçi destekli olsa da topluluğu kısa bir sürede ölmesi muhtemel, solo oynayacağınız bir oyun ilginizi çekiyor mu?

40-50 puan: Nioh 2 veya yeni bir From Software oyunu ortalığı sarsana kadar Code Vein sizin ihtiyaçlarınızı kesinlikle karşılayacak. Çıkış dönemi tepesine çökün.

20-30 puan: Çıkış dönemi oyunu almadan önce oynanış videolarına tekrar bir göz atın. Code Vein sizi eğlendirebilir, ancak zayıf kaldığı konular sizi zaman içinde kendinden soğutabilir.

0-10:  Bu oyun size göre değil. Muhtemelen yazının bu kısmına kadar da ulaşmanızı sağlayan tek şey merakınız. 🙂

Code Vein Souls serisi ile çok ciddi şekilde kıyaslamadığınız, anime stili görsellere de takılmadığınız takdirde eğlenebileceğiniz bir yapım. Net çıkış tarihi halen duyurulmamış olsa da Bandai Namco 2019 yılı sona ermeden oyunu piyasaya süreceğini duyurdu.

Önceki İçerikXPG EMIX H20 Oyun Kulaklığı inceleme
Sonraki İçerikCyberpunk 2077’nin çıkış tarihi açıklandı, yeni fragman yayınlandı
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz