Farpoint inceleme

PlayStation VR'a bir şans daha verme vakti geldi

PlayStation VR (PS VR) çıkalı hatırı sayılır bir zaman dilimi geçti, ancak VR destekli oyunlara şöyl bir dönüp baktığımız zaman karşılaştığımız tablo çok iç açıcı değil. Eğlenceli ancak kısa soluklu, geneliyle demo kıvamında yapımlar sayıca üstünlükte. Özellikle Resident Evil 7Farpoint’yi PS VR eşliğinde oynadıktan sonra gayet iyi anladım ki PS VR’ın muhteşem bir potansiyeli var, ancak bu cihaza uyumlu kaliteli oyun geliştirmek her yiğidin harcı değil. Oyun stüdyosu Impluse Gear işte bu noktada devreye giriyor ve ilk kez geçen seneki E3 fuarında duyurdukları VR oyunlarını huzurlarımıza çıkarıyor. Farpoint inceleme yazımızda bu girişimlerinin ne derece başarılı olduğu konusunu masaya yatıracağız.

Uzayın Derinliklerinde

Bilimkurgu temalı oyunumuzun hikayesi uzayda sonsuz enerjinin sırrını çözmek üzere araştırmalar yapan bir gurup bilim insanının, Dr. Grant Moon and Dr. Eva Tyson’ın  gizemli bir kaza sonucu bilinmeyen bir gezegende mahsur kalışı, çevrelerine adapte olma ve hayatta kalma çabalarını konu alıyor… daha doğrusu bundan biraz daha fazlasını; ancak hikayenin gizemli unsurlarını hikaye modunu oynarak kendinizin keşfetmenizi isterim. Barındırdığı ilkel yaşam formları olsun, havasındaki tanımlanamaz maddeler olsun bu gezegen bolca tehlike ve sürpriz içeriyor. Oynarken bir miktar Half Life, birazcık Doom havası da almıyor değiliz, bu yanıyla oyun bahsettiğim yapımlara oyuncuların ayrıca ilgisini çekebilir. Oynadığımız karakterle bir yandan kaza sonrası yollarımızın ayrıldığı araştırmacıların izini sürmeye çalışırken bir yandan da düştüğümüz bu yaban gezegende türlü tehlikeye de göğüs gereceğiz.

Gez, Göz, Arpacık

Farpoint’in ilk sürprizi henüz oyunu PlayStation 4’ünüze takmadan önce karşınıza çıkıyor:  PS VR Aim Controller adlı tüfek şeklinde tasarlanmış bir kontrolcü. Bu aparat oyunun bundle yani standart sürümünden ayrı satılan bir paketten çıkmakta. Farpoint her ne kadar dualshock ile de oynanabiliyor olsa da size sunacağı özgün deneyimi  tam olarak yaşabilmeniz için Aim Controller kullanmanızı tavsiye ediyoruz. PlayStation kameranızı çok iyi kullanan Farpoint silah tutuşunuzu çok ince bir şekilde hesaplıyor ve şu ana kadar çıkmış PS VR oyunları içerisinde en başarılı aksiyon deneyimini yaşatıyor. Ayrıca oyun yukarıda verdiğim Resident Evil örneğinde olduğu gibi serbest dolaşım, keşfetme, hayatta kalma gibi unsurlarla da süslenmiş.

Serbest dolaşım her ne kadar iyi bir özellik olsa da söz konusu VR olunca iki ucu keskin bir bıçak gibi. PS VR özellikle sanal gerçeklik cihazlarına yabancı oyuncularda motion sickness adlı bir rahatsızlığı tetikliyor. Duruma ne derece rahat adapte olabileceğinize bağlı olarak bir kaç seansta tamamen üstesinden gelebileceğiniz bu durum en çok serbest dolaşım sağlayan VR oyunlarında kendini gösteriyor. Örneğin benim ilk ciddi VR deneyimim olan Resident Evil 7’de bu durumu atlatmam iki günümü almıştı. Bunun sağlık açısından bir problem oluşturmadığını, sadece beynimizin tamamen yeni bir tecrübeye adapte olma süreci altını çizeyim. İlk başlarda yaşayacağınız sıkıntıyı en aza indirmek için oyunun ayarlarından kamera hareketi seçeneklerini mutlaka bir gözden geçirip kendiniz için en rahat olanı seçin. Ayrıca kamerayı istenen pozisyonda (TV’nin altına denk gelecek şekilde) yerleştirir ve uzunluğunuzu belirttiğiniz kalibrasyon ayarlarını da doğru yaparsanız daha rahat bir oynanış deneyimi yaşayacaksınız.

Örümceğe benzer yapıda olan bu yaratıklar aniden üzerinize sıçrayınca eliniz ayağınız titreyecek
Merhaba Dünyalı, Gezegenimden Defol!

Farpoint görseller ve atmosfer açısından  oldukça başarılı, sık sık dile getirdiğim istisna Resident Evil 7’yi saymazsak belki de en cilalı grafiklere sahip PS VR oyunu. PS VR’ın düşük çözünürlük handikapına rağmen her şey gayet iyi görünüyor. Sıkça değişen hava durumu, ufukta patlayan yanardağlar, sizi gölgelerden takip eden sinsi yaratıklar…  Özellikle kulaklık ile oynadığınızda kısa bir süre içinde oynadığınız karaktere bürünüyor, bir yandan içinde bulunduğunuz gezegeni keşfetmek, bir yandan da izinsiz ziyaretinizden hiç de memnun görünmeyen agresif yaratıklarla kapışarak hayatta kalmaya çalışıyorsunuz. Oyunda ilerledikçe silah çeşitlerimiz artıyor. Geneli ile silahlarımızda cephane sıkıntımız yok, pompalı tüfek gibi silahlarda dolum yapmanız gerekiyor ama mermisiz kalmıyorsunuz. Silahların ikincil ve daha kuvvetli olan saldırıları ise kendine has bir cephane tüketiyor. Bunların sayısı sınırlı ve daha dikkatli kullanmamız gerekiyor (geneliyle patlayıcılar ve yakın mesafede bize de zarar veriyorlar).

Karşımıza çıkan yaratıklar çeşit olarak çok fazla değiller, ancak tasarım bazında birbirlerinden başarıyla ayrıştırılabilmişler. Başlarda kayaların arasından aniden fırlayan örümcekvari ufak ve hızlı yaratıklar ile uğraşırken kısa bir süre içinde size patlayıcı sıvılar püskürtenler, hatta devasa cüssede ve çok daha agresif olan yaratıklar ile sıcak çatışmaya giriyoruz. Oyun da zaten keşfetme ve çatışma ekseninde devrederek ilerleyen bir gidişata sahip. Çatışma kısımları oyunun bize sunduğu silah aparatı ve kendine özgü hareket saptama sistemi ile gayet keyifli. Tabii gerek gamepad gerekse aim controller ile oynayın bir süre sonra kollarınız yorulmaya başlıyor. Her saat başı hem gözlerinizi hem de kollarınızı dinlendirmeyi ihmal etmeyin.

 

Selam, Birlikte Biraz Uzaylı Patlatalım mı?

Farpoint’in senaryo modu 6 saat civarı sürüyor. Oynanış mekanikleri gereği oyuncuyu fiziksel olarak yoran bir oyun söz konusu olduğu için tadında bırakılmış denebilir. Ancak içerik konusunda Farpoint bize bundan daha ötesini sunuyor ve oyuna ödeyeceğiniz paranın hakkını vermek için elinden geleni yapıyor. Muhtemelen ilk dikkatinizi çekecek olan çevrimiçi çok oyunculu modu ile iki oyuncu bir araya gelip özel haritalarda yaratıklara karşı savaşmaya devam edebiliyorsunuz. Bunun yanısıra arcade mantığında çeşitli mücadele modları da mevcut.  Özetle Farpoint senaryo modundan ötesini sunarak oynanış ömrünü artırmasıyla da yüzümüzü güldürüyor.

Senaryo modunu tükettiğinizde Farpoint’in çevrimiçi modu günü kurtarmaya geliyor
Kapanış

Farpoint inceleme yazımızı noktalarken son sözlerimizi söyleyelim, yiğidi öldürelim ama hakkını da verelim: Farpoint, VR oyunları için çıtayı bir kaç seviye yükseltmeyi başaran bir yapım. Özellikle oynanış konusunda getirdiği yenilikçi yaklaşımlar takdire şayan.  Tabii eksi yanları da mevcut, örneğin lineer gidişat; oyun geneliyle güzel görsellere ve iyi bir atmosfere sahip olsa da bölüm tasarımları pek derinlik sahibi değil.  PS VR Aim Controller… bu aparat da aslında hem artı hem de eksi sayılabilecek bir unsur. Eğer ekstra parayı verip oyun + aim controller bundle alırsanız ne ala, PS VR ile yaşayacağınız en güzel oynanış deneyimlerinden birine hazır olun.  Ancak bu aparatın olmadığı standart sürümü alacak oyuncular yaşayacakları eşsiz deneyimden bir miktar mahrum kalacaklar.

GENEL BAKIŞ
Görseller
8
Oynanış (Aim Controller)
9
Oynanış (Dualshock)
6
Ses
8
Hikaye / Sunum
7
Fiyat / Performans
7
Eğlence Faktörü
9
Önceki İçerikPerception İnceleme
Sonraki İçerikThe King of Fighters XIV Steam Edition inceleme
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
farpoint-incelemeFarpoint’in yapımcısı Impulse Gear’ı cesur girişimlerinden ötürü tebrik ediyor, gelecekte PS VR için oyun geliştirecek olan geliştiricilerden de aynı özveriyi bekliyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz