Disgaea 5 Complete İnceleme

Japon rol yapma oyunları (nam-ı diğer JRPG) arasında en çılgını olan Disgaea serisinin son oyunu artık Nintendo Switch ile avuçlarımızın içinde. Yapımını Nippon Ichi Software’in üstlendiği, oyun ve tüm indirilebilir içerik paketlerini paketlerini bünyesinde barındıran Disgaea 5 Complete inceleme yazımızda oyunun tüm detaylarını irdeleyecek ve Nintendo’nun yükselişte olan yeni konsoluna neler kazandırdığını değerlendireceğiz. SSeriye yabancı oyuncular için mümkün olduğunca açıklayıcı olmaya çalışacağım. Netherworld evreninin iflah olmaz zebaniler ve overlordların (Disgaea evreninin kuvvetli, lider şeytani figürleri) son macerasında yine 9999 gibi uçuk seviyelere ulaşmak, milyonlarca hatta milyarlarca puan zarar veren karakterler geliştirmek mümkünken yeni eklenen mekaniklerle yakaladığımız düşmanları sorguya çekip kendi ordumuzu kurmak, farklı dünyalara istila timleri yollamak, görevler (quest) almak gibi bir çok yenilik de mevcut.  Bunlara da önemli gördüklerime öncelik vererek mümkün olduğunca yer vermeye çalışacağım, zira Disgaea 5 içerik konusunda sayfalarca yazı çıkarılabilecek cinsten bir oyun.

 

İntikam Soğuk Yenen Bir Yemektir

Disgaea 5’in hikayesinde intikam teması işlenmekte. Şeytan imparator Void Dark’ın komutasındaki ordu The Lost ile Netherworld evrenindeki dünyaları birer birer işgal ettiği bir zaman diliminde geçen oyunda intikam peşinde yalnız bir gezgin olan ana karakter Killia ve yolunun kesiştiği, ortak paydaları Void Dark’ı alt etmekten öteye gitmeyen, birbirinden tuhaf bir grubun öyküsünü oynuyoruz. Karakterlerin ekseninden hikayeyi irdelemeye devam edelim:


Killia:
Gizemli bir gezgin. Void Dark’ı ne pahasına olursa olsun öldürmeye kararlı, ancak geneliyle oldukça uysal doğalı bir şeytan (Disgaea evreninde çok ters bir durum). Dünyalar arası seyahat edip, intikamını almaya çalışırken yolu Serpahina ile kesişir. Bu noktadan sonra ikili (Killia’nın isteği dışında) Void Dark’a ulaşmak için beraber mücadele ederler.

 

 

 

 

Seraphina: Tüm Netherworld’ler içinde en zengini olan Gorgeous Netherworld’ün overlordu prenses Serpahina babasının kendisini Dark Void ile evlendirmeye niyetlenmesi üzerine kaçar ve The Lost ile savaşmaya başlar. Void Dark’ın ortadan kalkması için yanıp tutuşan Seraphina savaş meydanında karşılaştığı Killia’nın yeteneklerini ve Void Dark’ı öldürme planını keşfetmesiyle bu tuhaf şeytanın peşine takılmaya karar verir.

 

 

 

Red Magnus: Volkanik yapısından mı yoksa içinde yaşayan maço şeytanların cayır cayır testosteronundan mı bilinmez, alevler içindeki Scorching Flame Netherworld’ün overlordudur. Aynı zamanda Serpahina’nın çocukluk arkadaşıdır ancak iki Netherworld ve şeytanları asla birbirleriyle anlaşamazlar. Red Magnus ve Serpahina da bu duruma istisna olmayarak sıkça kavgaya tutuşurlar. Gücü her şeyin üstünde tutan Red Magnus’un hedefi gelmiş geçmiş en büyük overlord olmaktır.

 

 

 

Christo: Kaba kuvvete kıyasla stratejik dehasıyla önplana çıkan Christo, Void Dark’a suikast düzenleme görevi ile yola çıkmış bir overlord. Ekibe ilk girdiğinde arkaplanı ile ilgili pek bilgi alamayacağınız bu karakter ayrıca yakaladığınız düşmanları sorguya çekip kendi tarafınıza çekme gibi opsiyonların da açılmasını sağlıyor.
Savaşlarda ise özellikle büyü alanında iyi.

 

 

 

 

Usalia: Toto Buny Netherworld’ün varisi olan Usalia, Void Dark tarafından lanetlenmesi nedeniyle düzenli olarak köri yemediği takdirde kontrolümnü kaybedip sağa sola saldıran tuhaf bir karakter. Kendisine iri kıyım altın bir Prinny (oyunun maskotu sayılabilecek penguenvari bir yaratık) eşlik ediyor. Usalia’nın ekibe katılması ile birlikte savaşlara gitmeden önce köri yapabilir ve stat bonusları kazanabilirsiniz.

 

 

Zeroken: The Lost ile uzun zamandır savaşmakta olan genç bir overlord. Great Demon Fist (Büyük Şeytani Yumruk) lakaplı efsanevi usta Goldion’un varisi olduğunu iddia etmekte ve ekibimize istemeseler dahi yardıma koşan inatçı bir tip.

 

 

 

Oyun Mekanikleri

Orijinalde PlayStation 4 için geliştirilenm Disgaa 5’in temel oynanış mekanikleri diğer Disgaea’lar, özellikle serinin önceki oyunu Disgaea 4 ile hemen hemen aynı. HD sprite görseller kullanan oyun yeni nesil konsolların daha yüksek RAM değerine sahip olması sayesinde tek savaş alanında 100’e kadar karakteri hiç bir performans sıkıntısı olmadan kapıştırmamıza olanak tanıyor. Ayrıca savaşları artık 4 kata kadar daha hızlı oynayabiliyoruz (dibi olmayan bir şekilde seviye kasabildiğimiz bir oyun için bulunmaz nimet).

Seriye tamamen yabancı oyucular için oynanış iki evreden oluşuyor. İlki hikaye ile ilgili ara sahneleri izlediğimiz, eşya ve silah satıcıları gibi npc’lerin ve diğer opsiyonlara erişebildiğimiz hub alanda (bu oyunda Pocket Netherworld) dolandığımız bölüm. Oyunun diğer kısmı ise panel bazlı savaş haritaları üzerine kurulu. Burada tur tabanlı oynanışa geçiyoruz ve bir düzine karakteri savaş alanına sürerek vereceğimiz komutlarla düşmanlarımızı alt ediyoruz. Oyun her oynanış elementi ile ilk kez karşılaştığınızda size gayet detaylı şekilde neyin nasıl yapılacağını anlatıyor, açıkçası bu yönü ile en serinin en  kullanıcı dostu oyunu da olabilir.

Disgaea 5 ile gelen en büyük yeniliklerden biri Revenge Meter (intikam barı). Oyunun temasına da gayet uygun şekilde dizayn edilmiş bu mekanik ile kendiniz ya da ekip arkadaşlarınız zarar aldıkça intikam barınız doluyor. Tamamen dolduğunda ise Revenge Mode (intikam modu) aktif hale geliyor. Bu modda iken aldığınız hasar %25 civarında azalıyor ve kullandığınız yetenekler için sadece 1 SP harcıyorsunuz. Ek olarak overlord statüsündeki karakter intikam modunda iken savaşlarda çok işinize yarayacak özel yeteneklere sahip oluyorlar. Yine bu modda iken öldürdüğünüz düşmanlar size stat crystals adlı eşyaları düşürebiliyor. Bunlarla da kalıcı stat yükseltmeleri yapabiliyorsunuz.

Statlerden bahsetmişken Disgaea bu konuda çok ama çok çılgın bir oyun. Rol yapma oyunlarında geneliyle 99 seviye ve maksimum 99 statüs puanı limitine gidilir. Verilen zarar ve karakterimizin sahip olduğu can değeri de en fazla 999 veya 9999 arasıdır.  Disgaea serisinde ise karakterlerinizi 9999 seviyeye kadar çıkarabilir, 10.000.0000 (10 milyon) statüs puanına sahip olabilir ve 10.000.000.000 (10 milyar) zarar değerine erişebilirsiniz. Rakamlardan gözünüz korkmasın, senaryo modunu çok çok düşük seviyelerle bitirebilmeniz mümkün. Ancak Disgaea serisinde gizli görevler, efsanevi eşyalar ve özel bosslar gibi sayısız oyun sonrası kendinizi kaptırıp saatlerinizi gömebileceğiniz içeirk bulunmakta.  Açıkçası ana oyunu bitirip bu unsurlara kendizi kaptırdığınız zaman 9999 seviyenin dahi bir son olmadığını göreceksiniz, zira karakterlerimizi sahip olduğu temel statlere bonus ekleyerek daha güçlü bir şekilde geliştirmek için reenkarne edip tekrar 1. seviyeye dahi döndürebiliyoruz.

Taktiksel bazlı bir rol yapma oyunu olarak Disgaea’da da sınıflar önemli bir yere sahip. Humanoid ve canavar olmak üzere iki temel kategoriye ayrılmakta. Humanoid karakterler için önceki oyunlarda bulunan 20 mesleğin yanısıra Disgaea 5 ile birlikte 6 meslek daha ekleniyor. Canavarlar tarafında ise mevcut 13 sınıfın üzerine 8 tane daha eklenmiş durumda. Sınıfların hepsi oyunun başında mevcut değil. Recruiter NPC açıldıktan sonra Warrior, Mage, Healer gibi bazı temel sınıflara erişim sağlayabileceksiniz. Her sınıfın 5 üst seviyesi var, ilgili sınıfa mensup karakterlerinize seviye atlatarak mevcut mesleklerin yeni versiyonlarını açabiliyorsunuz. Gizli olanları ise belirli mesleklerde belirli seviyelere ulaşınca, ya da Quest NPC’sinden aldığınız görevler ile açabileceksiniz. Detaylı listeye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca artık ana karakterlerimiz de ikincil olarak generic karakter sınıflarına geçiş yapabiliyor. Bu sayede normalde öğrenemeyecekleri bir çok aktif ve pasif yeteneğe de ulaşabiliyor, dolayısıyla eski oyunların ana karakterlerine kıyasla çok daha kullanışlı olaibliyorlar… Nihayet!

Yazının başlarında karakter oluşturabilmemizin yanısıra düşmanları da esir alıp kendi saflarımıza katabildiğimizden bahsetmiştim. Pekiyi savaş sahnelerinde 10 tane karakter kullanabildiğimiz bir oyunda neden bu kadar savaşçıya ihtiyacımız var? Cevap: Squad sistemi. Squadların bir çok farklı niteliği var, kimisi tecrübe / mana paylaşımı gibi pasif işlemler için kullanılırken bazıları ise savaşlarda aktif olarak işimizi görüyor. Ayrıca keşif timleri oluşturup diğer netherworld’leri istila etmesi için yollayabiliyorsunuz. Oyunda bir süre ilerleme kaydettikten sonra belki 100 tane tipi aktif şekilde idare edebildiğinizi görebileceksiniz.

Karakterlerinizin yanısıra eşyalarınızı dahi seviye atlatabileceğiniz bir oyun Disgaea. Item World opsiyonu açıldıktan sonra eşyalarınızın dünyasına giderek oradaki bölümleri geçiyor ve eşyanızın seviyesi ve niteliklerini yükseltebiliyorsunuz. Kendinizi kaptırırsanız ana oyundan daha fazla burada zaman geçirebilirsiniz. Bunca emeğinizin ödülünü ise ana hikaye sonrası açılan abartı zorluk seviyesine sahip Land of Carnage’a adım attığınız zaman ise alacaksınız.

Gelelim oyunun konsol bazında yaşattığı deneyime. Serinin sıkı bir hayranı olarak Disgaea 5’i ilk PlayStation 4’te deneyimlemiştim. TV başında oldukça keyif alarak oynasam da çoğu zaman uzaktan oynama opsiyonu ile PS Vita’da, yani el konsolunda oynamak çok daha hoşuma gitmiş ve bu sisteme port edilirse oyunun daha da keyifli olabileceğini hayal etmiştim. Aradan bir süre geçmesine rağmen maalesef bu hayalim (en azından Sony tarafında) gerçekleşmedi. Nintendo Switch’in duyurulduğu dönem bir kaç esalı birinci parti oyun arasında Disgaea 5 de anılınca açıkçası çok mutlu oldum. Bu tür görsellere ve oynanış yapısına sahip oyunların el konsoluna çok daha yakıştığını düşünüyorum. Ayrıca  en meşgul olduğunuz anlarda bile istediğiniz an elinizin altında oyuna erişip bir kaç savaş yaptıktan sonra işinize gücünüze dönebilmeniz harika bir şey. Bu şekilde küçük porsiyonlar halinde oyundaki devasa içeriği eritebilmeniz daha kolay. Özetle oyun en ideal platformuna kavuşmuş durumda.

GENEL BAKIŞ
Görseller
7.5
Oynanış
9
Ses / Müzik
9
Hikaye / Sunum
8.5
Atmosfer
9
Eğlence Faktörü
10
Önceki İçerikKahkahaya Boğulacağınız En İyi Komedi Filmleri
Sonraki İçerikCS GO Hydra Operasyonu | Yeni Operasyon ile Gelenler
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
disgaea-5-complete-incelemeDisgaea 5 Complete, ana oyun ve indirilebilir içeriğin bir arada sunulduğu adı gibi tastamam bir oyun. Nintendo Switch ile avuçlarımızın içinde, tam olması gereken yerde. Tur tabanlı taktiksel rol yapma oyunu seven Switch sahiplerinin "eğer hala oynamadılarsa" artık daha fazla ertelemek için bir sebepleri kalmadı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz