WWE 2K22 inceleme (PS5)

wwe 2k22 ps5 inceleme

Bir zamanlar Türkiye’de de televizyon aracılığıyla ilgiyle takip edilen Amerikan güreşi WWE bir yıl aradan sonra yeni oyunuyla geri göndü. WWE 2K20 hem içerik hem de teknik anlamda oldukça zayıf kalmış, bu nedenle 2K Games, WWE 2K21’i iptal edip seriye bir yıllık bir ara vererek bir sonraki yıl daha iyi bir oyunla karşımıza çıkacağını duyurmuştu. Visual Concepts stüdyosunun geliştirdiği WWE 2K22 normalde geçen yılın sonlarında çıkış yapacaktı fakat birkaç aylık ek ertelemenin ardından 11 Mart’ta piyasaya sürüldü. Peki, WWE 2K22 seriye verilen molanın ardından ciddi anlamda yenilikler ve geliştirmeler sunuyor mu? WWE 2K22 inceleme yazımızda bunun cevabını arayıp oyunu çeşitli yönleriyle irdeleyeceğiz.

Yeni ve Cilali

2K, WWE 2K22’yi “yeniden tasarlanan oyun motoruyla” hazırladığını söylüyor ve evet 2K20’ye kıyasla birçok iyileştirme söz konusu. Öncelikle 2K20’nin barındırdığı devasa görsel hatalar minimum düzeye indirilmiş, karakter modelleri serinin önceki oyunlarına kıyasla biraz daha iyi ancak yeterli düzeyde memnun edici değil. Fizik motorunda da gözle görülür bir düzeltme mevcut. Oyunun menüleri arasında geçişler daha hızlı ve rahat fakat zaman zaman takılmalar yine kendini gösteriyor. Yine de, genel anlamda WWE 2K22, verilen arayla beraber olabildiğince cilalanmış gözüküyor.

Oynanış olarak WWE 2K22 oldukça casual bir yapıya sahip. Kare ile hafif saldırı, X ile ağır saldırı, Yuvarlak ile rakibi kapma hareketleri yapılabilirken, üçgen ile gelen saldırıları bloklamak mümkün. Dört defa peş peşe hafif saldırı yapma veya üç hafif saldırı sonrası bir ağır saldırı gibi çeşitli kombolar bulunuyor. Üstelik dövüş esnasında oyunu duraklatıp kombo listesine bakmak ve daha sonra istediğiniz hareketi yapmak için aksiyona devam etmek de mümkün. R1 + analog tuşları ile sağa sola yuvarlanabiliyor veya gelen hareketi savuşturabiliyoruz. Daha gelişmiş hareketler de bulunuyor tabii ki. Her bir güreşçinin imza hareketi ve çeşitli bitirici vuruşlar bunlar arasında yer alıyor. Hatta, rakibin saldırı hareketini doğru tahmin edip aynı tuş kombinasyonu yapıldığında, rakibin kombo hareketini kırmak ve kontrolü ele almak gibi mini oyun tarzında hareketler de dövüşleri ileri seviyeye taşımaya yardımcı oluyor.

619 Saldırısı!

Serinin bu yılki kapak yıldızı Rey Mysterio ve oyunun ana modu Showcase‘de Rey’in kariyerini oynuyoruz. Kariyeri boyunca çıktığı kritik maçların tekrarını oynadığımız bu modda, ara ara gerçek görüntülerden oluşan ve arka planda Rey Mysterio’nun kendisi tarafından seslendirilen belgesel tadında bir anlatım mevcut

Bir diğer öne çıkan oyun modu seride daha önceden MyCareer adını taşıyan ancak WWE 2K22 ile MyRise adını alan bir mod. Erkek veya kadın bir güreşçi oluşturup ve bir arka plan oluşturup çeşitli kariyer basamaklarını tırmanmak için uğraştığımız bu modda, antrenman alanındaki diğer güreşçilerle ve sosyal medya aracılığıyla çeşitli kişilerle etkileşime geçip diyaloglar kurabiliyoruz. Örneğin, sosyal medyada diğer dövüşçülerle yaptığınız yazışmalar sonucunda o kişiyle ringe çıkıp kozlarınızı paylaşmanız gibi olaylar yaşanabiliyor. Hatta bu dövüşler öncesinde iyi veya kötü bir seçim yapma imkanı sunuyor oyun bizlere. Şöyle ki, mesela bir başka güreşçi ile aranız iyi değil ve bu kişiyle ringe çıkacaksınız. Oyunun bizlere sunduğu seçenekler arasında ‘herkesin saygısını kazanan bir süper yıldız’ olma veya ‘kazanmak için her şey mübah’ inancıyla hareket etme gibi farklı seçimler yer alabiliyor. Yani oyun kariyerinizi ne yönde şekillendireceğiniz konusunda bazı mekanikler barındırıyor. MyRise modunun en büyük sorunu ise her bir hikaye geçişi arasında, yani ister sosyal medyadan ister antrenman alanında etkileşime geçip dövüş sahnesine kadar uzanan senaryolarda her bir ara sahne giriş ve çıkışında sürekli bir yükleme ekranı olması. 10-15 saniye kadar süren bu yükleme ekranları oyunun ritmini büyük ölçüde baltalıyor.

Seriye eklenen yeni bir mod da bulunuyor. MyFaction, tıpkı FIFA Ultimate Team gibi oyundaki dövüşçü kadrosunun kartları ile bir ekip oluşturma üzerine kurulu. İlk başta ücretsiz olarak verilen kart paketleri ile dört erkek, dört kadın güreşçi ve bir koçtan oluşan ekip oluşturup mücadele ediyoruz. İlerledikçe yeni kartlar, kostümler, oyun içi para birimi ve diğer çeşitli ödüller açılıyor. Öte yandan, gerçek para ile kart satışı da bulunuyor ve 2K de bu mikroödeme sistemi pastasından pay almaya çalışıyor.

Son olarak serinin çok eski oyunlarında yer alan MyGM modu geri dönüyor. WWE’nin genel müdürü olduğumuz bu modda şovun başındaki isim olarak dövüşçüleri WWE kadrosuna katmak, onlar arasında dövüşler ayarlamak, güreşçileri memnun halde tutmak, arka plan işlerini ayarlamak, bütçeyi aşamadan belli bir gelir ederek rating savaşı veriyoruz. Ne yazık ki tüm bunlar üzerindeki kontrolümüz oldukça kısıtlı düzeyde kalıyor.

Teknik detaylar

Bir yıllık toparlanma süreciyle birlikte WWE 2K22, görsel anlamda serinin önceki oyunlarından bir gömlek üstün olsa da yeni nesil konsolların gücünü zorlayacak düzeyde değil. Oyunun PS5’in DualSense kontrolcüsünün sunduğu dokunsal geri bildirim (haptic feedback) ve uyarlanabilir tetik (adaptive triggers) gibi teknolojilerden faydalanmıyor oluşu da ayrı bir eksiklik. Uzun olmayan ancak çok sık beliren yükleme ekranları ise can sıkıcı. Bununla birlikte, oyunda kullanılan parçalar konsept ile oldukça uyumlu ve başarılı.

Öte yandan, PS4 ve PS5 sürümleri arasında cross-play özelliği olması sevindirici. İki konsol versiyonu arasındaki teknik detaylar ise şöyle; PlayStation 5 versiyonu 4K çözünürlük ve 60 FPS şeklinde çalışırken, PS4 sürümü 1080p çözünürlük ile 60 FPS, PS4 Pro sürümü ise 1080’den daha yüksek çözünürlükte yine 60 FPS desteği ile sorunsuz çalışıyor.

Sonuç Olarak

Visual Concepts’in geliştirdiği WWE serisi bir yıllık aranın ardından 2K22 ile yaptığı geri dönüşle geçmiş oyunların sahip olduğu absürt teknik hatalardan olabildiğince arınmış, rafine edilmiş ve servis edilebilir bir oyun olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu verilen uzun araya rağmen yeni nesil konsolların sahip olduğu teknolojik nimetleri de yeterince kullanamıyor. Yine de sahip olduğu çeşitli modlar ile türünün sevenlerini memnun edecek içerikler barındırmayı da ihmal etmiyor.

GENEL BAKIŞ
Oynanış
7
Görseller
7
Ses/Müzik
8
Eğlence
8
Önceki İçerikPizzasever Suç Savaşçıları, Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection ile Geri Dönüyor
Sonraki İçerikHogwarts Legacy oynanış videosu State of Play’de gösterilecek
Başlat Tuşu 2013 yılında kurulmuş, oyun, teknoloji ve alt kültür konularına dair haber, inceleme ve makale yayınlayan bir sitedir. Site dahilinde Türk oyuncularına özel içerikler, en yeni ve özgün oyun haberleri ve makaleleri bulabilirsiniz. Türkiye oyun kültürü standartlarını yeniden belirleyip, siz değerli okuyucularımıza her zaman en kaliteli ve en güncel içeriği sunmayı kendimize hedef edindik. Bu hedef doğrultusunda yayınlanan her bir içerik özenle hazırlanıp, sizlere sunuluyor.
wwe-2k22-inceleme-ps5WWE 2K22 seriye verilen bir yıllık aranın ardından taze kan olmayı başarsa da, teknik anlamda potansiyelini tam olarak ortaya çıkaramamış bir yapım olmuş.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz