Wipeout Omega Collection İncelemesi

İlk olarak PSX 2016 etkinliğinde duyurulan ve Wipeout HD Fury ve Wipeout 2048 oyunlarını kapsayacak olan Playstation Pro için geliştirilen, dinamik 4K çözünürlüğü HDR teknolojisiyle saniyede 60 kare görsellik olarak bizlere sunulan Wipeout Omega Collection İncelemesi ile karşınızdayız.

Yukarı..Daha da yukarı..
Yukarı.. Daha da yukarı..

Eski dosttan düşman olmaz

Playstation 1 ile tanışmam 1996 yılının yaz dönemine denk gelmişti. Okullar kapanmış ve önümde koskoca bir yaz tatili vardı. Konsolla birlikte yanında birkaç tane oyun almıştım o zaman, hayal meyal hatırlarım. Fakat bir oyun vardı ki gelecek zaman diliminde geçen, yerçekimsiz ortamda hava araçlarını kullandığımız, hızı dinamik oyun yapısıyla sunan ve nefes kesen yarışlarıyla beni mest eden.. O oyun Wipeout’tu. Neredeyse tüm yazım deli gibi yarışmakla geçmişti. O zamanlar için Playstation 1 ile oynanması gereken oyunlar içinde çoktan yer almıştı, klasik haline gelmişti.

Serinin geçmişi 1995, Playstation 1 dönemine kadar dayanıyor. Elde ettiği başarıyla 1998’de Nintendo 64’e bile çıkarılıyor hatta. 2000’li yıllarda Sony’nin yeni oyuncağı el konsoluna çıkartılıyor ve bu noktadan sonra Wipeout için gerileme dönemi başlıyor. Sonralarda Playstation 3 için Wipeout HD ve PS Vita için Wipeout 2048 oyunlarını çıkartsa da o dönemde Playstation 3 için ikon haline gelmiş başka oyunlar vardı.

Sade ve göz yormayan bir ara yüze sahip.

İkonik bir yarış oyunun yeniden doğuşu

Wipeout Omega Collection Wipeout HD Fury ve Wipeout 2048 ‘den oynayabileceğimiz 26 parkur, 46 gemi ve 9 oyun moduyla bizlerin beğenisine sunuluyor.

Oyuna girdiğimizde Wipeout için klasikleşmiş elektronik müzikle birlikte bizi hoş ve sade bir menü karşılıyor. Senaryo kısmına girdiğimizde 3 oyunu kapsayan bir menü bizi karşılıyor. Dilediğiniz oyunu seçerek Wipeout maceranıza başlıyorsunuz. Yarışı bitirdiğiniz pozisyon, kazandığınız tecrübe puanları ve girdiğiniz yarışın sizden tamamlamanızı istediği görevleri ( evet, amaç sadece birinci gelip yarışı bitirmek değil.) tamamladıkça değişik özelliklere sahip gemi modellerini açmış oluyor ve ileriki yarışlarda yarışın etkinlik türüne göre dilediğinizi kullanabiliyorsunuz.

9 farklı oyun modu bizlerin beğenisine sunuluyor.

Kullanabildiğimiz gemiler çeşitlilik bakımından da yeterli, C sınıfından başlayıp A+ sınıfına kadar geniş bir yelpazesi var. Ayrıca hız, yol tutuşu, dayanıklılık ve ateş gücü gibi de sınıflandırılabiliyor. Kimisi dayanıklılık bakımından iyiyken hız konusunda zayıf kalabiliyor. Yarış içeriğine göre bu özellikleri göz önünde bulundurmakta fayda var.

Yarış Kutusu kısmı bizim kendi yarışımı oluşturabileceğimiz; oyun modu, yarış türü, hız sınıfı vb ayarları seçtiğimiz bölüm oluyor.

Çevrimiçi kısmı da 8 oyunculu çevrimiçi yarışlar veya bölünmüşmüş ekranda 2 oyunculu yarışlar yapmamıza olanak veren bölüm oluyor.

Bazen durup manzaraya bakası geliyor insanın.

Yerçekimine karşı marşlar

Oyunun müzikleri elektronik müzik severler için kulağa hoş geliyor. Swedish House Mafia’dan The Prodigy, The Chemical Brothers hatta DJ Kentaro’ya kadar geniş bir yerlpaze sunuyor. Aksiyonun bol olduğu bu oyunda gemilerin yerçekimsiz ortamda süzülme sesleri, power up’ları kullanığınızda çıkan sesler ve atmosfere katkı sağlayan çevre sesleri oldukça iyi oyuna yedirilmiş.

Tepetaklak olurken manzara keyfi

Grafik olarak Playstation Pro’ya için geliştirilen, dinamik 4K çözünürlüğü HDR teknolojisiyle saniyede 60 kare görselliği destekliyor. Ancak ben Playstation 4’te oynama fırsatı buldum ve grafikleri bu platformda bile yeterince tatmin edici. Hızlı ve adrenalin dolu oyunlarda kare sayısının düşmesi kadar can sıkıcı bir durum yoktur herhalde. Sony bu konuda çok iyi iş çıkartarak bize stabil grafik performansı sunan, kaplama detayları ve ışık efektleri yüksek, görsel efektleri göz doyuran bir oyun sunuyor.

Power Up’lar oyunun ana mekaniklerinden.

Yerçekimine kafa tutan gemiler

Geldik oyunun en can alıcı noktasına. Oynanabilirlik ve oyun mekanikleri kısmına. Wipeout Omega Collection yarışların göz açıp kapatıncaya kadar gerçekleştiği, adrenalini yüksek, başlangıç çizgisinden itibaren herkesin birbiri üzerine bombalar, mayınlar ve roketler salladığı adrenalin dolu bir oyun. Ayrıca yarış parkurları keskin virajlarla, bazen başınızı döndüren yollarla ve ani düşüşlerle sahne oluyor.

Başlangıçta frenleme sistemi garip gelebilir ama biraz tecrübe ettikten sonra en keskin virajları bile hız kesmeden sertçe dönebilecek kıvama geliyorsunuz. İlk başlarda gemi üzerinde daha rahat hakimiyet kurmak için Seçenekler > Oyun > Pilot Desteği özelliğini Açık konuma getirmeyi unutmayın.

Oyunda kullanabileceğimiz 46 gemi mevcut.

Oyunda bulunan Power Up’lar geminize tek kullanımlık çeşitli atak yada defans özellikleri katıyor . Sarı renkteki power up’lar size bomba, roket, deprem vb. silah kazandırırken, yeşil renkteki power up’lar kalkan, turbo, matın vb. özellikler kazandırıyor. Mavi renkteki power up’lar ise geminizi hızlandırmak için kullanılıyor.

Oyunun görünen tek eksi yani bir hikayeye sahip olmayışı. Senaryo modunda o yarıştan bu yarışa koşuşturup dururken arada oyunun geçtiği evren,yarış ve kişilerin hikayelerine dahil olsak oyun bizi kendine daha da bağlayabilirdi. İnternetten biraz araştırmayla gemilerin hatta yarışların tarihçelerine kadar uzanabiliyoruz aslında. Bunu oyunun içinde görmeyi tercih ederdim.

Kısacası Wipeout Omega Collection hızı ve adrenalini yüksek yarışları dinamik oyun mekanikleriyle bize sunarken elektronik müzik sevenler için güzel parçalar eşliğinde harika atmosfer ve grafikleriyle göz dolduruyor. Yarış oyunlarını seviyorsanız ve alternatif bir oyun arıyorsanız Wipeout Omega Collection 104 TL fiyatı ile tam size göre.

Oyunu Playstation Store’dan almak için buraya tıklayın.

GENEL BAKIŞ
Oynanış
8.5
Görseller
9
Ses / Müzik
9
Fiyat / Performans
8.5
Eğlence Faktörü
9.5
Önceki İçerikTürkiye Overwatch Şampiyonası’nda kayıtlar devam ediyor
Sonraki İçerikLocoRoco Remastered Inceleme
wipeout-omega-collection-incelemesiHızı,dinamik oyun mekaniklerini ve pist yarışlarını sevenler için günümüz yarış oyunlarına alternatif olarak denenebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz