UNCHARTED: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu PC incelemesi

PlayStation için hazırladıkları sevimli platform oyunu serisi Crash Bandicoot ile oyunseverlerin kalplerini fetheden Naughty Dog, konsol oyuncularının çok iyi bildiği bir firmadır. PlayStation 2’de yine bir platform oyunu serisi olan Jak and Daxter ile iyi bir başarı yakalayan Naughty Dog, sıra artık PlayStation 3’e geldiğinde ise bu sefer farklı bir türden, bir aksiyon – macera oyunu serisi ile evlerimize konuk oldu: Uncharted.  Nathan Drake adlı hazine avcısının maceralarını konu alan ve 2007 ile 2011 arasında 3 harika oyun ile yoluna devam eden seri, sinematik sunumu, etkileyici doğa manzaraları ve ikonik karakterleri ile konsol savaşlarının en kızışmış olduğu dönemde PlayStation’ın en ağır toplarından biri haline geldi.  Sene 2013’ü gösterdiğinde firma aynı konsol için farklı bir IP – The Last of Us ile karşımıza çıktı.  PlayStation 3 ‘ün artık yerini PlayStation 4’e terk etmek üzere olduğu bir dönemde çıkan ve Uncharted serisi ile belirli bir oranda benzerlik gösteren oyun Naughty Dog’un hikaye anlatımı, oynanış ve görsel konusunda ne kadar yol katetmiş olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi ve bir sonraki oyunlarında beklentilerimizi ne kadar yukarı çekebileceğimiz konusunda oldukça umut verici bir oyun oldu.

PlayStation 4’ün çıkışı ardından Sony için oyun üretenler arasında artık en sık ve övgüyle anılan firmalar arasında başı çeken Naughty Dog, yeni Uncharted oyunları üzerinde çalıştıklarının müjdesini verdi ancak konsolun ilk 2 senesi içinde  Last of Us’ın HD sürümü ve Uncharted: The Nathan Drake Collection adlı, orijinal üçlemeyi tek disk içinde barındıran bir derleme ile karşımıza çıktı. Bu şekilde seri bir sonraki nesile taşınmış oldu ve devam oyunları için de güzel bir köprü oluşturuldu. PlayStation 4’e özel çıkan devam yapımlarından ilki, Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu her anından emek akan, büyüleyici bir oyundu.  Gerek görseller, gerek hikaye sunumu olsun Naughty Dog’un sadece kendi oyunları adına değil, “video oyunu” kategorisi altında her ne icra edilmiş ve edilmekte ise hepsi adına çıtayı oldukça yükseltmiş olduğu bir çalışma olmuştu. Peşinden gelen ve seride ilk kez bir kadın kahramanı başrole oturtan Uncharted: Kayıp Miras ise en az Bir Hırsızın Sonu kadar ses getirdi.

Koleksiyon Artık PC’de

2022 yılının başında Sony serinin son iki oyununun yeni nesil güncellemeleri içeren UNCHARTED: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu adlı paketi PlayStation 5 için çıkarmıştı. Performans, görseller, hatta dublaj konusunda çeşitli düzenlemeler içeren paket hayli beğeni toplamıştı. PC oyuncularının yoğun ilgisine kayıtsız kalmayan Sony, paketi sonunda bu platforma da taşıdı. Paket içindeki oyunlara sırasıyla değinecek olursak;

UNCHARTED: Bir Hırsızın Sonu

El Dorado, Shambala ve İrem Şehri’nin gizemlerini çözen Nathan en nihayetinde hazine avı işlerinden elini ayağını çekmiş, maceralarında tanışmış olduğu Elena ile evlenip sıradan ama huzurlu bir hayata başlamıştır. Her şeyin yolunda gitmesi için elinden geleni yapsa da Nathan’ın hayatı bir sabah hiç ummadığı birinin ziyareti ile bir kez daha altüst olur. Bu kişi tam 15 yıl önce öldüğünü sandığı ağabeyi Sam’dir.  Her ikisi için de mazisi derin olan bir hazine artık Sam’in hayatta kalıp kalmayacağını belirleyen bir unsur haline gelmiştir ve bu konuda tek güveneceği ve yardım isteyebileceği kişi olan kardeşi Nathan’a ulaşmıştır. Başlangıçta yeni bir maceraya atılmak için gönülsüz olan Nathan işin ucunda ağabeyinin hayatı olduğunu öğrenince hiç düşünmeden Sam’e yardım etmeyi kabul eder. Kısa süre sonra hazine avı işinde en güvendiği partneri, manevi babası Sullivan da olaylara dahil olur ve yıllar önce izini sürmekte başarısız oldukları bir korsan kolonisinin hazinesinin tekrar peşine düşerler.

Çıkıç dönemi görsellerin yanısıra öykü anlatımı konusunda da dikkatleri çeken firma Last of Us’ta edindikleri deneyimi sonuna kadar kullanmış, ancak bunları oyun esnasında bodoslama suratınıza fırlatmak için fırsat kollamak yerine oturaklı bir şekilde, sindire sindire hikayeyi bünyenize işlemişti. Nathan’ın çocukluğu ve gençliğinden anılarla başlayan oyun yeni karakterleri ve olay kurgusunu başarılı bir şekilde kavramanızı sağlayana kadar sizi ağır çatışmalar yapmaya süreklememesi ile büyük bir risk de almıştı. Taşlar yerine oturunca ise her şey inanılmaz bir akıcılıkta ve heyecanda devam etmiş ve ilk incelememizde belirttiğimiz gibi firma hikaye noktasında büyük bir aşama kaydetmişti.

UNCHARTED: Kayıp Miras

Uncharted: Kayıp Miras, ilk olarak Uncharted 4 için DLC olarak planlanmıştı. Ancak yapım sona erdiğinde Uncharted 4 kadar büyük oyun olarak gelmiş, tartışmalı olarak Uncharted 4’ten biraz daha fazla sevilmişti. Oyunun şüphesiz en büyük sürprizi ise ana karakterin Nathan olmamasıydı. Oyunun çıkış dönemine kadar herkesin aklında aynı soru vardı: Nathan Drake’siz bir Uncharted ne kadar başarılı olabilirdi?

Uncharted: Kayıp Miras’ın senaryo modu bizi Hint topraklarına götürüyor. Odağında Ganesha’nın Dişi adlı paha biçilmez bir hazinenin bulunduğu öyküde Chloe ve Nadine iki ortak olarak karşımıza çıkıyor. Hint mitolojisinde dört kollu ve fil kafalı olarak tasvir edilen tanrı Ganesha’nın Parashurama ile savaşında aldığı bir darbe sonrasında dişi kesilerek yer yüzüne düşer. Efsanelerde anılan hazine, Hint kralları tarafından yıllar boyunca özenle korunur ve günümüze dek kimse izini süremez. Chloe arkeolog olan babasının ölümüne neden olan bu hazineyi bulmak ve geçmişindeki bazı defterleri kapatmak niyetindeyken Nadine ise Uncharted 4’te Drake kardeşler ile yaşadığı husumet sonrası ordusu Shoreline’daki pozisyonunu yitirmiş ve ipleri tekrar eline alabilmek umuduyla kendisine büyük bir varlık kazandıracağına inandığı hazineyi bulmak adına Chloe ile bir ortalık kuruyor. Öte yandan Hindistan hazine avı için en kötü zamanını yaşıyor; ülkede bir iç savaş çıkmış durumda ve isyancıların lideri Asav’ın da planları arasında Ganesha’nın Dişi’ni bulmak var.

İki karakterin odağında ilerleyen öyküleme Naughty Dog’un oyunlarında Last of Us sonrası mükemmelleştirdiği bir anlatı biçimi. Uncharted: Kayıp Miras da buna bir istisna olmuyor. Birbirine tamamen zıt yapıda olan Chloe ve Nadine ikilisinin atışmalar, güvensizlikler ile başlayan ilişkisi senaryo boyunca inişli-çıkışlı olarak o kadar inandırıcı bir şekilde gelişiyor ki Nathan ya da Sullivan’ı artık aklınıza dahi getirmiyorsunuz. Ayrıca Uncharted 4’ün en eleştirilebilir tarafı olarak gördüğüm kısmı, ara sahnelerin oynanışı batırması gibi durumlar Kayıp Miras’ta yok. Naughty Dog gerçekten notlarını iyi almış olsa gerek, ara sahneler kararında tutulmuş ve oynanış deneyiminizi başarıyla besliyorlar.

Atmosfer açısından etkileyici bulduğumuz Uncharted: Kayıp Miras bizi doğanın yeşilliği ve mistik Hint yapıları ile buluşturuyor. Uncharted 4’te coğrafya açısından daha çok çeşitlilik vardı, kendimizi kah Rio’da kah Madagascar’da buluyorduk; ancak geneliyle Kayıp Miras daha akılda kalıcı, oyunun doğasına uygun tasarımlar içeriyor. Bu tür detayları seven bir oyuncuysanız hemen her bölümde kendinizi bir şeyleri incelerken ya da ekran görüntüsü alırken bulacaksınız. Ayrıca hakkını bir kez daha verelim, bulmacalar konusunda Kayıp Miras, Uncharted 4’ten bir adım daha önde olmuş bir yapım.

Bildiğiniz üzere Uncharted serisi kısmen Tomb Raider’dan esinlenmiş bir oyun (öyle ki reboot serisinde de bazı mekanikleri ile de Uncharted Tomb Raider’a ilham kaynağı olmuştur). Bu Indiana Jones-vari yapımların olmazsa olmazı egzotik mekanlar, çatışma ve tabii ki bulmacalardır. Kayıp uygarlıkların gizemlerini çözerken bir yandan da tuzaklarla donatılmış ilginç mekanizmaların sakladıkları sırrı çözmenin hazzı, bu oyunların deneyimini tamamlayan bir unsurdur. Maalesef Uncharted 4 bu konuda oyuncuyu tatmin etmekten biraz uzak, hikaye sunumu oynanışı gölgeleyen bir oyundu. İyi haber ise Kayıp Miras seriyi yine köklerine döndürmeyi başarmış ve oldukça yaratıcı bulmacalar oyun boyunca karşınıza çıkacak. Hatta 4×4 cipinizle serbestçe dolaşabileceğiniz 4. bölümde bu bulmacalardan büyük bir tanesi haritaya opsiyonel olarak dağıtılmış durumda. Harita üzerinde işaretli bölgelere giderek parça parça çözdüğünüz bu sırrın ödülü ise hazinelere yaklaştığınız zaman sizi haberdar eden önemli bir aksesuar. Bir başarımı da açan bu aksesuarın (Kraliçenin Yakutu) özelliğini isterseniz menüden kapatabilirsiniz. Eski Uncharted oyuncuları pas geçmesin!

Türkçe Dublaj ile Uncharted Keyfi

Diğer oyunlarda olduğu gibi Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu da tamamen Türkçe olarak geliyor. Menülerden dublaja kadar %100 Türkçe dil desteği bulunan oyunda yine başarılı bir çeviri ve dublaj işçiliği çıkartılmış. Atmosferi bu kadar kuvvetli bir oyunda özellikle ingilizce bilmeyen oyuncuların bile altyazıları kapatıp manzaranın keyfinin çıkararak oyunlarını oynayabilecek olmaları büyük bir bonus. Türkçe dublaj hakkında fikir sahibi olmanız için PlayStation 5 sürümü için çıkmış olan Türkçe fragmanı kenara iliştiriyorum:

PC ile Gelenler

Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu konsolda olduğu gibi Steam’de de Dualsense desteği ile geldi. Adaptive Trigger ve Haptic Feedback teknolojilerine uygun olarak baştan elden geçirilen kontoller sayede elinizdeki silahın tepmesinden, gaz pedalına basarken aldığınız dirence kadar yeni oynanış deneyimleri oyuncuya sunulmuş. Çevre etkileşimleri ve aksiyon da yeni nesil titreşim ile daha kuvvetli hale getirilmiş.

Kontrol konusunda PlayStation 5 ile eş bir deneyim yaşarken yükleme sürelerinde tatsız bir sürpriz ile karşılaştık diyebiliriz. SSD içeren sistemimizde yaptığımız testlerde PlayStation 5’te deneyim ettiğimiz kadar kısa yükleme süreleri göremedik. PlayStation 5’in bu dönem gerçekten bu konuda çok başarılı bir adım bizi şımartmış anlaşılan.

En çok merak edilen kısım olan performansa gelirsek… Oyunun PlayStation 5 sürümü bize oyun içinde bize 1080p-4K arası çözünlükler ile 120 fps’e kadar kare hızı içeren çeşitli opsiyonlar sunuyordu. Göz zevkimize ya da performans ihtiyacımıza göre takılmaktaydık. PC’de ise… durumlar biraz karışık. Öncelikle sistem gereksinimlerine bir göz atalım:

Minimum:

    • İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit
    • İşlemci: Intel i5-4330, AMD Ryzen 3 1200
    • Bellek: 8 GB RAM
    • Ekran Kartı: NVIDIA GTX 960 (4 GB), AMD R9 290X (4 GB)
    • DirectX: Version 12
    • Depolama: 126 GB

Önerilen:

    • İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit
    • İşlemci: Intel i7-4770, AMD Ryzen 5 1500X
    • Bellek: 16 GB RAM
    • Ekran Kartı: NVIDIA GTX 1060 (6 GB), AMD RX 570 (4 GB)
    • DirectX: Version 12
    • Depolama: 126 GB

Oyun işletim sisteminizin çözünürlüğünü takip ediyor, hatta HDR gibi opsiyonların dahi Windows’ta etkinleştirilmiş olması lazım. Bunun yanısıra chromatic aberration, depth of field ve motion blur gibi opsiyonlar konusunda özgür bırakılmamışız. Konsollarda genelde bu tür şeylere hiç elleyemiyoruz ama PC oyuncuları oyunlarını en ince detayına kadar özelleştirmek istiyor. Bununla birlikte özellikle RTX serisi ekran kartlarına sahip kullanıcılar performans konusunda hiç sıkıntı çekmeden 2K ve üzeri çözünürlüklerde 60 fps ve üstü harika bir macera yaşayacaklar. Oyunun ayrıca NVIDIA DLSS2 ve AMD FSR2.0 teknolojilerini desteklediğinin altını çizelim.

Batan Güneşin Ardından

Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu PC oyuncularının efsanevi seriyi oynama şansı bulacakları ilk paket olma özelliğini taşıyor. Oyunları önceden konsolda deneyim etmiş oyuncular için bile görsel ve işitsel açıdan taze bir deneyim sayılabilir. Konsolda 439 TL’lik bir fiyat etiketine sahip olan oyun, Steam’de ise 499TL’ye listelenmiş. Eğer birkaç gün önce olsaydı Steam standartlarına göre pahalı diyebilirdim, ancak son kur düzenlemeleri sonrasında bu fiyat artık Triple A bir oyun için asgari düzey oldu. Uzun lafın kısası, artık PC oyuncularının bir PlayStation efsanesi ile tanışma zamanı.

GENEL BAKIŞ
Görseller
9
Hikaye / Sunum
9
Oynanış
9
Ses / Müzik
9
Fiyat / Performans
8.5
Önceki İçerikGotham Knights inceleme (PS5)
Sonraki İçerikRedfall için yeni oynanış videosu geldi: “Redfall’da Gece Olunca”
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
uncharted-hirsizlar-mirasi-koleksiyonu-pc-incelemeSony halen PC oyuncuları ile tanışma ve alışma sürecinde, ancak ufak noksanlara karşın harika oyunlar gayet kabul görür optimizasyon ile PC platformuna taşınıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz