Türkiye’nin ilk eSpor semineri Bilkent eSports Weekend’e katıldık

Türkiye'de bu alanda gerçekleşen ilk etkinlik olan Bilkent eSports Weekend, 20-21 Şubat tarihlerinde Ankara'da Bilkent Üniversitesi'nde gerçekleşti.

Türkiye’de bu alanda gerçekleşen ilk etkinlik olan Bilkent eSports Weekend, 20-21 Şubat tarihlerinde Ankara’da Bilkent Üniversitesi’nde gerçekleşti. Ben de ilk günden itibaren oradaydım. Oturumların tamamını takip ettim.

Bilkent Üniversitesi’ne arabayla ulaşım sağlamama rağmen biraz uzak kaldım etkinlik alanına. Önümdeki 600 metrelik yolu eksi sonsuz derecede meşhur Ankara ayazının eşliğinde tamamladım. Yüzüme çarpan sıcak havanın ardından etkinlik organizatörlerinin sıcak karşılaması ile içim daha da bir ısındı. Tanıdıklarla selamlaşmamın ardından konuşmaların yapılacağı salona geçip “Ya yer kalmazsa” heyecanıyla montumu sahneye yakın bir koltuğa bıraktım. Mekana erken varmama rağmen, açılan videolar ve yayınlar sayesinde sıkılmadan 1 saat kadar bir süre bekledim, tabii bu sırada dağıtılan Redbulllar’ı da es geçmemek lazım sanırım.

Habertürk gazetesi eSpor köşe yazarı ve Dijital Sporlar kurucu ortağı İlker “RazoRBlades” Karaş’ın oturumuyla etkinlik başlamış oldu. Taa WCG zamanlarından eSporun gelişimi hakkında bir konuşma gerçekleştiren Karaş ardından sözü eSpor’un Türkiye’deki konumuna getirdi. Gayet keyifli geçen sunumundan, ne kadar hiçbirimiz beğenmesek de aslında Türkiye’deki eSpor organizasyonlarının geçmişe göre oldukça ilerleme kaydettiğini söylemenin mümkün olduğunu anladım.

Topluca yemek yediğimiz bir saatlik aranın ardından Sonat Adre Samir ve Ceyda Doğan Karaş’ın “eSports Community and Women in eSports” konulu oturumuyla etkinlik devam etti. Espor sektörü içerisinde nispeten küçümsenen kadınların aslında ne kadar başarılı olduğu (biz kesinlikle küçümsemiyoruz) dünyanın çeşitli yerlerinden güçlü örneklerle desteklendi ve sektördeki önemleri tekrar vurgulandı. Ayrıca eSpor topluluğundaki “flamer” ve “toksik” kitleden kurtulma ve onları nasıl doğruya yöneltebileceğimiz üzerine de güzel bir anlatım dinledim.

Her oturum arasında verilen 10 dakika molanın ardından, oldukça yetenekli ve başarılı, Türkiye’nin StarCraft 2’deki sayılı oyuncusunda biri olan Furkan “fallengodz” Bıyıklı’nın “StarCraft 2 ve temel RTS mekanikleri” konulu oturumu başladı. Ne kadar RTS mekaniklerinden anlamasam da bu komplike gözüken sistemi kavrayıp ayrıca genç yaşında Grandmasterlik ünvanına sahip olması beni oldukça gururlandırdı.

Furkan’ın sunumunun ardından gerçekleşen, Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi ve E-GameShow Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Kuleyin ve TaleWorlds şirketinin yöneticisi, Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği eş kurucusu ve başkanı Ali Erkin’in “Türkiye’de oyun sektörü ve dünyadaki yeri” konulu sunumlarını dinledim. Türkiye’de oyun geliştiricilerine verilen destekten bahseden Kuleyin şöyle güzel bir portal ile genç geliştiricileri buluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Bunun haricinde Ali Erkin’den de Türk yapımı oyunlar, oyun sektörü ve korsan ile mücadele için yapılabilecekler hakkında bir konuşma dinledim. Bu arada ne yazık ki Mount&Blade serisinin çıkacak olan oyunu Bannerlord ilgili hiçbir elle tutulur bilgi edinemedik, ağzı son derece sıkıydı.

İlk günün son oturumu ise Turkish Player kurucusu Gökay Çelik tarafından “Türkiye’de Twitch Yayıncılığı” konusu üzerine gerçekleşti. Ne yazık ki ben bu oturuma acil bir işimin çıkması dolayısıyla katılım gösteremedim.

İkinci gün daha doğru bir yerde indim, biraz daha geç gittim, gider gitmez de çayımı içmeyi ihmal etmedim. Halihazırda tanıdığım isimler konuşacağı için biraz daha heyecanlı olduğumu da söylemeden edemeyeceğim.

İkinci gün, Türkiye’nin gelmiş geçmiş en yetenekli Counter Strike oyunuclarından Salih ‘marqnue’ Onaran’ın “Türkiye’de ve Dünya’da CS:GO” konulu sunumuyla başladı. Özellikle Counter Strike oyununda oldukça tecrübeli olan Salih herkesin merak ettiği “nasıl eSporcu olurum, nasıl kendimi geliştiririm, koçluğun önemi, CS’nin geleceği” gibi konularda oyuncuları aydınlatan güzel bir konuşma gerçekleştirdi. Profesyonel espor kariyerini noktaladığını da açıklayan Salih’e bundan sonraki hayatında başarılar diliyoruz.

Salih’in sunumundan sonra yine topluca yapılan yemek arasının ardından, Phoenix Espor takımının eski kurucularından ve sektörün oldukça tecrübeli ismi Halil Doğutepe’nin “eSpor Girişimciliği” üzerine iki saat süren oturumu başladı. Normalde karnımın dolu olmasından derdim ama gerçekten oldukça eğlenceli ve tamamen sohbet havasında geçen bir konuşma gerçekleştirdi Halil. Bizi Phoneix’in kuruluşundan şu anda yapmakta olduğu işlere kadar götüren sunumunda genç girişimcilere yapılması ve yapılmaması gerekenler konusunda önemli dersler ve tavsiyeler verdi.

Aranın ardından Phoenix e-Sports Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucusu, Phoenix Oyun Bilgisayarları Yöneticisi Fırat Ergün “eSpor Kariyeri ve eSpor’dan Para Kazanmak” konulu oturumuyla, sektörün organizatörler ve yöneticiler için belki de en sıkıntılı olan konusundan (ki ben de oldukça aşinayım) sponsorlardan bahsetti. Yabancı şirketlerin Türkiye’deki sektöre fazla yatırım yapmaması vs. hepimizin bildiği bir sorundu. Ama sektörün gelişim ivmesi ve arka planda yaşananlar hakkında söylediği sözler ile bu sıkıntının on yıl kadar bir süre içerisinde aşılacağını belirtti. Hadi inşallah diyorum ben de!

Etkinliğin son oturumu için genç yaşına rağmen birçok köklü takımda önemli görevlerde bulunmuş, güzel kişiliği ile ön plana çıkan ve şu anda da Death Trap Espor Klübü’nde in-game leader olarak mücadele eden Berker “Gandhi” Kubat “eSpor Disiplini ve CS:GO” konulu güzel bir sunum gerçekleştirdi. Seminer esnasında bolca soru alan Berker, Counter Strike: Global Offensive hakkında merak edilen Crosshair, oyuncular, takımların gelişimi, turnuvalar, arka planda yaşananlar gibi konularda izleyicileri aydınlattı.

Günün sonunda ise fotoğraflar çekildi, sertifikalar dağıtıldı ve Türkiye’de bu alanda gerçekleşen ilk etkinlik olan Bilkent eSports Weekend sona erdi!

Açıkçası beklediğimden daha az bir izleyici katılımı gerçekleşti. Kalabalık ortamları sevmediğim için benim açımdan daha hoş olsa da bu az katılım mevzusu, bu tarz organizasyonların gelişmesinin önünde bulunan belki de en büyük engel. Biletler ücretsiz, tecrübeli isimlerin katılımı gerçekleşecek, hepsiyle birebir tanışabileceksin, seninle aynı yapıda insanlar da orada olacak ve en önemlisi sınırsız çay içeceksin! Katılmak için al sana bir sürü sebep! Umarım bu tarz güzel düşünülmüş etkinliklerin devamı daha fazla katılımı ile birlikte gelir. Genel olarak oldukça hoşuma giden Bilkent eSports Weekend ile ilgili eleştirebileceğim tek konu, interaktif etkinliklerin azlığı olacak. Daha fazla çekilişin ve konuşmacılarla mini gamelerin etkinliklere katılımı önemli ölçüde arttıracağını düşünmekteyim.

Güzel bir etkinliğe daha Başlat Tuşu olarak katılımda bulunduk ve takip ettik. Bu tarz etkinliklerin daima destekçisi ve takipçisi olacağımızı tekrar belirtmek istiyorum. Sonraki etkinliklerde görüşmek üzere!

Konuşamaların kaydı bu adreste yayınlanacak: Bilkent eSports

 

Önceki İçerikThe Division’ın betası, yeni nesil konsollarda rekora imza attı!
Sonraki İçerikMad Tanks Kapalı Beta Tarihi Belli Oldu!
16 yaşında, video editörü ve LROL'ün kurucusu. Eli çocuk yaşta mouse tuttu ama hala tam oturmuş değil mouse eline...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz