Tekken 7 PS4 İnceleme

90’lı yılların başında Virtua Fighter’ın başlattığı “üç boyutlu dövüş oyunu” akımının ilk takipçilerinden olan Tekken serisi önce arcadelerde sonrasında ise PlayStation sistemlerinde fırtına gibi esti. Ülkemizde çoğu oyuncunun ilk olarak arcade (nam-ı diğer: atari salonu) sonrasında ise konsollarda erişim sağladığı seri  oyunu ile konsolların yanısıra ilk kez PC platformunda da oyuncuların beğenisine sunuldu. Biz de bu gelişmenin şerefine oyunu her iki sistemde masaya yatırmaya karar verdik. Bendeniz  Tekken 7 PS4 inceleme yazımda oyunun konsol sürümünü ele alırken, editörümüz Onur ise PC sürümünü detaylı olarak inceleyecek.

İncelemeye başlamadan önce henüz göz atmadıysanız ilk 6 oyundaki olayları özetlediğim Tekken Tarihçesi yazıma ulaşmak buraya tıklayın. Senaryo açısından direkt bir devam oyunu olan, aynı zamanda da bugüne kadar soru işareti olarak kalmış bazı konulara da ışık tutan Tekken 7’nin hikayesine hakim olabilmeniz için önceki oyunlarda neler olup bittiğini bilmeniz çok önemli.

Baba ile oğul arasındaki bitmek bilmeyen mücadelenin başladığı o an
Mishima’ların bitmek bilmeyen kan davası sona yaklaşıyor!

Her şey bir babanın oğlunu uçurumdan atmasıyla başladı. Heihachi neden öz oğlunu ölüme terketmiş ve bitmek bilmeyen bir nefreti ateşlemişti? Oğul Kazuya’nın sahip olduğu şeytan geninin sırrı neydi? Ve artık işin içinde torun Jin’in de bulunduğu, tüm insanlığı tehdit etmekte olan amansız mücadele nasıl sona erecekti?  Gerek oyuna yeni başlayanlar, gerekse serinin en sadık takipçileri olsun tüm oyuncuların kafasında hep bu sorular gidip geldi. Tekken 7 ile nihayet bu sorulara bir yanıt alacağız, ayrıca başka bir serinin çok ünlü bir karakteri de hikayede bize eşlik edecek; Street Fighter serisinden Akuma.

Tekken 6’daki olayların, yani Jin’in Azazel’i uyandırmak için tüm dünyayı savaşa sürüklemesinin hemen ardından başlayan hikayemiz büyük ölçüde Heihachi adlı ikonik Tekken karakterinin etrafında gelişiyor. Jin’e kaptırdığı Mishima Zaibatsu’yu tekrar ele geçiren Heihachi, G Corporation adlı rakip gücü de arkasına alan Kazuya ile artık son kozlarını paylaşmak ve her şeye bir son verme planları yaparken, gölgelerden beliren efsanevi bir savaşçının dudaklarından dökülen bir isim Heihachi’nin gözlerinin faltaşı gibi açılmasına neden oluyor ve her şeyi daha da karmaşık hale getiriyor.

Eğer ölürsem… Eğer Heihachi’yi durduramazsam… Lütfen bana onu öldüreceğine söz ver; onu ve de sevgili oğlum Kazuya’yı… – Kazumi Mishima

Akuma’nın Heihachi’nin rahmetli eşi Kazumi’ye verdiği söz, daha doğrusu ailesine çok bağlı Kazumi’nin hem kocası hem de oğlunun ölümünü dilemesi açıkçası bir dövüş oyunu hikayesi için dahi kan donduran cinsten. Bugüne kadar olan olaylara çok farklı bir bakış açısı getiren bu yaklaşım ve senaryo modunun devamında yer alan geçmişe dönük sahneler ile Heihachi’nin şu ana kadar yapmış olduğu her şeyin şaşırtıcı nedenleri ortaya çıkıyor. Tabii bunlara yazıda yer vermeyeceğim, bu keyfi kesinlikle oyunu oynarken sizin yaşamanız lazım. Tek söyleyebileceğim Tekken 7 Mishima Saga Story adı altında oynayacağınız hikaye modu şu ana kadar bir dövüş oyununda görebileceğiniz en başarılı senaryo modlarından biri olmuş; hatta durumu bir adım daha öteye taşıyarak yakın dönem çıkan Street Fighter V’e ders niteliğinde olmuş diyebilirim.

Oynanış Mekanikleri

Dövüş oyunları oynanış olarak genellikle türün öncülerinden Street Fighter’ı örnek alır.  Kabaca özetlememiz gerekirse yön tuşlarıyla yapacağınız çeyrek, yarım ya da tam dairesel hareketler ile  (yeri geldiğinde bunları ikişer kez tekrarlayarak) hafif ve kuvvetli arası değişen standart vuruş tuşlarımızı kombine ederek karakterlerin kendilerine has hareketlerini gerçekleştiririz.  Tekken serisinde ise yön tuşlarından çok 4 vuruş tuşumuz önem taşımakta. Bir kaç istisna haricinde sağ / sol yumruk ve sağ / sol tekmeyi kullandığımzı bu tuşları kendi aralarında kombine ederek (bazen de aynı anda basarak) hareketlerimizi gerçekleştiriyoruz. Yön tuşlarıyla yapılan kombinasyonlar ise SF ve türevlerine göre çok daha az ve yalın yapıda. Bu sistem ile Tekken oyunları daha derin bir hareket listesine sahip. Her karakter ile düzinelerce değişik kombinasyon yapabilir, rakiplerinizin vuruşlarını savuşturabilirsiniz.  Bu haliyle Tekken’in genel fantastik yapısına rağmen karakterlerin dövüş teknikleri ve yaptıkları hareketler oldukça inandırıcıdır.

Rage Art, Rage Drive ve Power Crush

Tekken 7 klasik oynanışın yanısıra oyuncuları bazı yeni mekaniklerle de tanıştırıyor. Bunlardan en baskın olanı ise şüphesiz rage art. Can barımız kritik seviyeye düştüğü zaman yapabileceğiniz bu özel hareket ile rakibe ağır bir hasar verebiliyorsunuz. Oyunu anlık durdurması ve rakibe ilk teması gerçekleştirebildiğiniz takdirde bir durdurulamayan bir dizi hareket çekmesi ile rage art özellikle dövüşte kaybeden taraf için bir geri dönüş şansı olma özelliği taşıyor. Zaten iyi çalışan mekanikler üstüne güzel bir baharat olmuş diyebiliriz. Rage art ile benzerlik gösteren rage drive ise daha az zarar veren, daha kısa ama diğer vuruşlar ile birleştirilip kombo yapmaya daha müsait bir vuruş çeşidi.

Bir diğer yenilik olan power crush ise rakibimize yaptığımız armor’lı (yani savunmalı) vuruşlar. Daha detaylandırmamız gerekirse bu vuruşları gerçekleştirirken karşı taraf saldırırsa zarar almanıza rağmen vuruşunuzu tamamlayabiliyorsunuz. Her karakterin belli vuruşları bu özelliğe sahip.

Geneliyle Tekken 7’nin oynanış mekanikleri oldukça derin, öte yandan practice mode ile bir çok hareketi rahatlıkla çalışabiliyorsunuz. Bu modda hareket listesinden istediğinizi seçip nasıl yapıldığını izleyebiliyor, hareket şemasını ekranın üst kısmına sabitleyebiliyor ve rahatlıkla hareketlere çalışabiliyorsunuz. Hikaye moduna özel olarak alışık olmadığınız karakterlerle oynayabilmeniz için bir story assist (hikaye yardımcısı) tuşu (L1) atanmış. Bu tuş ve diğer vuruş tuşlarını kombine ederek zor kombolaraı gerçekleştirebiliyorsunuz.

Tekken İnsanın Kendine Yakışanı Giymesidir

…ve bazen de yakışmayanı. Tekken 7 önceki oyunlarda olduğu gibi oldukça detaylı bir karakter özellşetirme opsiyonuna sahip. Acaip fiyakalı ya da rakibinizin gözlerini kanatacak kadar çirkin görünmek tamamen sizin elinizde. Saç stilleri, yüz boyaları, hem alt hem üst parçasını özgürce değiştirebileceğiniz giysiler, hatta vs ekranında görünecek avatarınıza kadar her şeyi kişiselleştirebiliyorsunuz. Çok sayıda kombinasyon oluşturabileceğiniz bu menüde neler var neler yok şöyle bir gösteren videoyu aşağıya ekliyorum:

Pekiyi bu kadar özelleştirme seçeneği ve kostüme nasıl sahip oluyoruz? Kesinlikle cebimizden tek kuruş harcamadan 🙂 Tekken bunca çeşitliliğe karşın oyunculara karşı çok cömert davranıyor. Her şeyi oyun içi kazandığınız altınlarla alabildiğiniz gibi ayrıca Treasure Battle modunda yapay zeka rakiplerinizi pataklayarak da bir çok kostümü hiç bir şey harcamadan açabiliyorsunuz. Oyun hem altın hem de kostüm / aksesuar dağıtma konusunda oldukça cömert. Online modlardan da kostüm ve para kazanabiliyorsunuz. Oyunda gerçek paranın lafı dahi edilmiyor. Ayrıca yine topladığınız para ile eski oyunlara ait açılış videoları, oyun sonları ve illüstrayonları açıp nostaljinin dibine vurabiliyorsunuz. Bandai Namco, seviliyorsun.

Hazır bahsi geçmişken online modlardan da bahsedelim. Oyunda şu an 3 çeşit online mod var. Player Match belirlediğiniz raunt sayısı ve diğer kurallar eşliğinde dövüştüğünüz klasik karşılaşma modunuz. Ranked Match ise sizi sıralamaya sokan dövüş modu. Bu modlarda rakip beklerken bir yandan da karşınızdaki dummy ile antrenman yapabiliyorsunuz, güzel düşünülmüş. Yazıyı kaleme aldığım sırada bir miktar sıkıntılı olsa da işini yapıyordu bu mod. Bandai Namco kısa zaman içnde bir yama ile durumu düzelteceğini duyurdu. Üçüncü modumuz ise Tournament yani tunuva modumuz. Tek ya da çift eleme usülü takılabileceğiniz bu modda da rakiplerinizi yenip kupayı kapmaya çalışıyorsunuz. Ayrıca en bol ödüllü ve şu an en düzgün çalışan online mod.

Aç bakalım radyoyu, ne çalıyor…

Tekken 7’nin PlayStation 4 sürümüne özel olan iki özellik var. Bunlardan ilki Jukebox. Şu ana kadar çıkmış tüm Tekken oyunlarındaki parçaları oyun içinde dinlemenizi sağlayan harika bir şey kendisi. Karışık çalmasını isteyebileceğiniz gibi kendi elinizle, ana menülerde, oyunda dövüştüğünüz bölümlerde ilk rauntta şu parça çalsın ikinci rauntta bu parça çalsın gibi ince detaylarına kadar belirleyerek kendi Tekken aranjmanınızı yapabilirsiniz. Nostalji sevenlerin bu moda bayılacağına eminim.

PS4’e özel diğer modumuz ise VR modu. Ancak bu Jukebox kadar etkili bir özellik değil. Bir fonksiyonu özelleştirme menüsünde karakterinizi VR gözlüğünüz ile görmenizi sağlarken diğer fonksiyonu ise yapay zekaya karşı dövüştürmekten ibaret, ancak bazı kısıtlamalarla. Öncelikle yaptığınız özel kostümler bu moddaki dövüşlerde görüntülenemiyor. İkinci limitiniz ise sadece Infinite Azure denen bölümde oynayabiliyoruz. İkinci oyuncu ile bu modda oynamamıza izin verilmiyor. Tüm bu limitleriyle çok deneysel buldum VR modunu. Hoş görünmesine görünüyor, ama resmen tadımlık kalmış. Kısa bir süre içinde de kaskı kenara kaldırıp standart şekilde oynamaya devam etmek istiyorsunuz.

Doktorun tavsiyesi: Küçük lokmalar halinde, saniyede 60 kare

Biraz da performans konusuna biraz eğilelim. Öncelikle oyun çok başarılı bir şekilde saniyede 60 kare akıcı bir görüntü sağlıyor. Hem standart PlayStation 4’ü hem de PlayStation 4 Pro’nun nimetlerinden en iyi şekilde yararlanan oyun standart konsolda 900p, pro’da ise 1080p çözünürlükte çalışıyor. Her iki sistemde de saniyede 60 kare oranı stabil şekilde oyuncuya sunuluyor. Bu da size oyunu oynarken çok akıcı bir deneyim sunuyor.

Son olarak gelelim season pass / dlc ile ilgili şu ana kadar verilen detaylara. Yapımcı Katsuhiro Harada eski Tekken karakterlerinin zaman içinde oyuna ekleneceğini ve bunlar için ücret alınmayacağını duyurdu. Pekiyi season pass alanlar neye sahip olacak? Bu yaz, önümüzdeki kış ve 2018 ilkbahar dönemlerinde 3 içerik paketi season pass sahiplerine sunulacak. Gelecekte tıpkı Akuma gibi başka oyun serilerinden 2 konuk karakter Tekken 7’ye dahil edilecek. Bunun yanısıra yeni oyun modları ve kostümler de eklenecek. Henüz çok fazla detaylandırılmayan yeni içerikler hakkında bilgi aldıkça haberlerde size aktaracağız.

Uzun süredir beklediğimiz Tekken 7 son zamanlar yüzümüzü pek güldürmeyen dövüş oyunları arasında tüm haşmetiyle yerini aldı. Zengin içeriği, gayet başarılı hazırlanmış senaryo modu ve eğlenceli yapısından ödün vermeyen oynanış mekanikleri ile oyuncuların gözdesi olmaya aday.

GENEL BAKIŞ
Görseller
8.5
Oynanış
9.5
Ses / Müzik
9
Hikaye / Sunum
9
Eğlence Faktörü
9.5
Önceki İçerikTekken Tarihçesi
Sonraki İçerikTekken 7 PC İnceleme
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
tekken-7-ps4-incelemeDövüş oyunlarının kralı geri döndü!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz