Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection inceleme

Pizza, ninjalar, mutasyon ve kaplumbağalar… 1987’de çıkışını gerçekleştiren Teenage Mutant Ninja Turtles, bu alakasız dört unsuru bir araya ilginç bir şekilde getirmekle kalmadı, gelmiş geçmiş en ikonik çizgi film serilerinden biri olmayı da başardı. Günümüzde dahi sinema filmleri, TV serileri ve video oyunları ile hayatına devam eden Ninja Kaplumbağalar aynı zamanda ülkemizi pizza ile tanıştıran ilk yapım da olabilir. Geçen yıllara rağmen nostalji değerini hiç kaybetmeyen Ninja Kaplumbağalar’ın son macerası Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge üzerinden henüz 3 ay geçti. Şimdi ise karşımızda eski oyunları harika bir şekilde derlemiş, kapsamlı bir koleksiyon paketi duruyor. Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection inceleme yazımızda nostaljiyle dolu zaman tünelinin derinlerine iniyoruz!

Pakette neler var?

Konami ve Nickelodeon iş birliğiyle hazırlanan pakette retro 8-bit, 16-bit ve arcade TMNT arşivinden 13 oyun bulunuyor. Liste şu şekilde:

  • Teenage Mutant Ninja Turtles (Arcade)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time (Arcade)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles (NES)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles II: The Arcade Game (NES)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles III: The Manhattan Project (NES)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters (NES)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles IV: Turtles in Time (Super Nintendo)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters (Super Nintendo)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: The Hyperstone Heist (Sega Genesis)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters (Sega Genesis)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Fall of The Foot Clan (Game Boy)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles II: Back From The Sewers (Game Boy)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles III: Radical Rescue (Game Boy)

Oyunların hem batı hem de Japon versiyonlarına erişimin yanısıra NES/SNES için ayrı geliştirilmiş versiyonlara da yer verilmiş. Aradığınız nostalji ne taraftaysa onu dahil etmişler pakete bir bakıma. Ayrıca isteğe bağlı olarak dönemin limitlerinden dolayı oluşan yavaşlama ya da görsellerde titreşme gibi sorunlar için bile açıp kapama fonksiyonu konmuş ki, isteyen en güncellenmiş haliyle isteyen de otantik haliyle oyunu deneyim edebilsin. Bu tür detaylar gerçekten koleksiyonu çok keyifli hale getirmiş.

Bonuslar

Her oyunda teknik geliştirmelerin yanısıra strateji rehberi bulunmakta. Günümüzde artık pek yaygın olmasa da 90’lar ve 2000’lerin başlarında strateji rehberleri ve tam çözümler çok rağbet görürdü. Oyunlar hakkında genel bilgiler, oynanış tiyoları, gizler ve daha nicesini barındıran bu rehberlere oyun içi menüden erişmeniz mümkün ve harika bir detay olmuş. “Ya, ben sadece kafa dağıtacağım” diyen oyuncular için de can limitlerini kaldırma, god mode gibi zorluk faktörünü sıfırlayacak kadar geniş opsiyonlar sunulmuş.

En ilgi çekici bonuslardan biri olan Turtles’ Layer ise Ninja Kaplumbağalar hakkında eşsiz bir arşivi önünüze seriyor. Çizgiroman kapakları, oyunların kitapçıkları, reklam afişleri, filmlerden sahneler, tasarımlar ve türlü dökümanlar meraklısı için yüksek çözünürlükte Turtles’ Layer’da yer alıyor.

Oyunları daha da otantik bir görünüme sokmak için filtreler de eklenmiş: TV Screen, Monitor ve LCD Screen. TV Screen en nostaljik olan filtreyken LCD de gameboy oyunlarına en özüne yakın hissi katıyor. Bunun yanısıra oyunlarda 4:3 veya 16:9 ekran oranı seçenekleri de sunulmuş. Özgün oran dönemin ekranlarına uygun olan 4:3, bunu seçtiğinizde oyundan arta kalan kısımlarda şık bir illüstrasyon yer alıyor. Dilerseniz görüntüyü biraz esneterek 16:9 formatında da oynayabilir ve modern ekranınızın tamamını oyun alanı haline getirebilirsiniz.

Cowabunga Collection’a özel olarak oyunları istediğiniz anda kayıt edebilme ve çok kısa bir süre için oyunu geri sarabilme seçeneği de bulunuyor. Oyunlar genel olarak kısa sürede bitecek yapıda olsalar da yarıda bırakmak zorunda kalırsanız kayıt özelliği gerçekten hayat kurtarıyor. Geri sarma özelliği ise… biraz daha uzun olsa fena olmazmış. Anlık bir hata yaptığınızda (ölümcül bir darbe aldınız ya da bir çukurdan aşağı düştünüz diyelim) hızlıca müdahale ederseniz hemen öncesine döndürecek kadar durumu kurtarabiliyor. Bu haliyle bile oyunun zorluğunu değiştirmek istemeyen, ama bazı mücadeleleri de tekrar etmekten kaçınan oyuncuların işine yarayabilir.

İlk nelere göz atmalı?

Dinozor oyuncular muhtemelen koleksiyon duyurulduğu an favori oyunları ile özlem giderme listelerini çıkarmışlardır. Tüm oyunlara hakim olmayan, ya da kararsız kalmış oyuncular için küçük bir giriş listesi hazırladım:

Ninja Turtles III: The Manhattan Project (NES) – NES için çıkmış açık ara en iyi TMNT oyunu. Konami zamanında konsolu en iyi şekilde kullanmayı başarmış, renkli oynanışı akıcı harika bir oyun yapmış. İki oyuncu destekli, keyifli bir giriş oyunu olabilir.

Ninja Turtles IV: Turtles in Time (SNES) – Orijinali arcade için çıkmış olsa biraz daha cilalanmış olan SNES sürümünü tavsiye ediyoruz. Arcade sürümü de çevrim içi mod desteklemesi ile tercih edilebilir.

Ninja Turtles III: Radical Rescue (Game Boy) – Listede en özgün yapım olarak sayabileceğimiz Radical Rescue, beat’em up ya da dövüş türünden çok metroidvania türü bir yapıya sahip.

Çevrim içi macera

Oyunların bazıları tek oyuncuya göre, bazıları da belirli mekaniklerle sınırlandırıldığı için her oyunda olmasa da Cowabunga Collection bize çeşitli oyunlarda 4 oyuncuya kadar çevrim içi çok oyunculu deneyim sunuyor. Bu oyunlar:

  • Ninja Turtles (Arcade)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time (Arcade)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters (SNES)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Hyperstone Heist (Sega Genesis)

 

Cowabunga!

Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection, Ninja tosbağalar için bugüne kadar çıkmış en kapsamlı ve şık koleksiyon paketi olma özelliğini taşıyor. Konami nostalji değeri yüksek ekstraları, oyunlarda sunduğu geliştirmeler ve akıcı oynanışı ile günümüzde bile oynanma değeri yüksek güzel yapımları bize kazandırmayı başarmış.

GENEL BAKIŞ
İçerik ve Bonuslar
9
Fiyat/Performans
8.5
Çevrim içi içerik
7.5
Önceki İçerikLast of Us Part I inceleme
Sonraki İçerikPac-Man World RePac inceleme
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
teenage-mutant-ninja-turtles-the-cowabunga-collection-incelemeThe Cowabunga Collection özellikle tek oyuncu ve couch co-op oynanış için harika bir koleksiyon paketi olmuş.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz