Stan Lee‘nin çizgiroman dünyasına kazandırdığı en popüler kahraman olan Spider-Man, sinema ve televizyonun yanısıra video oyunlarıyla da sıkça karşımıza çıkmakta. Çizgi seriler ve filmleriyle belirli bir kalite yakalanmış olsa da video oyunlarında gökdelenlerin arasında ağımızı fırlatarak çılgınca savrulamanın özgürlüğünü, akıcı dövüş mekanikleri ve etkili hikaye sunumu ile tam anlamıyla bir Spider-Man tecrübesini ilk kez 2018 yılında Insomniac Games imzalı Marvel’s Spider-Man ile yaşamıştık. PlayStation 4’e özel olarak geliştirilmiş oyunda Peter Parker‘ın çizgiromanlara oldukça sadık hazırlanmış maceralarına yön verirken yolumuz genç ve iyi yürekli Miles Morales ile kesişmiş ve onun da bir örümcek adama dönüştüğünü keşfetmiştik. Ana oyuna ihtiyaç duymayan bir stand alone expansion olarak hazırlanan Spider-Man: Miles Morales, Playstation 5’in çıkış oyunu olmasının yanısıra PlayStation 4 için de çıkış yapmış durumda. Spider-Man Miles Morales inceleme yazımızda harika bir formül ne kadar geliştirilmiş, yeni kahramanımız oyunun dünyasında kendine nasıl bir yer bulmuş, detaylı şekilde sizlere aktaracağız.

Yeni Örümcek: Miles Morales

 Çizgiroman dünyasında ilk kez 2011 yılında karşımıza çıkan Miles Morales, siyahi bir baba ve ispanyol annenin oğlu. Teknik olarak original Spider-Man, yani Peter Parker’ın da güçlerine kavuşmasından sorumlu olan Norman Osborn’un genetik mühendislik deneylerinden bir şekilde kaçan bir örümcek tarafından ısırılan Miles da tıpkı Peter gibi kuvvet, çeviklik, insanüstü refleks gibi özelliklerine sahip olurken yeni olarak görünmezlik ve venom olarak adlandırılan elektrik bazlı bir güce de kavuşuyor. Yani klasik Spidey’nin biraz daha upgradeli hali gibi.

2018 yapımı Marvel’s Spider Man’de babasının ölümünü takiben Miles, Peter’ın halası May’in idaresinde olan hayır kurumuna yardımcı oluyor ve burada Peter ile adeta ağabey kardeş gibi oluyorlardı. Peter’ın büyük macerasının finalinde Miles yeni keşfettiği güçlerini Peter ile paylaşıyor ve Miles’ın güveni karşısında Peter da onunla Spider-Man kimliğini paylaşıyordu. İşte Spider-Man Miles Morales de tam olarak burada başlıyor.

New-York’un Tek Örümcek Adam’ı

Tamamen Miles Morales’in kontrolünü devraldığımız genişletme paketinde yeni yetme bir örümcek adamımız yine büyük bir sorumluluğu göğüslemek üzere. Bir süredir usta – çırak şeklinde takılan Miles ve Peter günün süper kötüsünü patakladıktan sonra bir binanın çatı katında ufak bir mola veriyorlar. Burada Peter, uzatmalı sevgilisi Mary Jane ile birkaç haftalığına ülke dışına çıkacağını söyleyerek şehri Miles’a emanet ediyor. Kısa süre içinde Miles, olanca çömezliği ile birlikte kendisini eski dostlar ve yeni düşmanlar ile örülü büyük bir maceranın ortasında buluyor.

Karaktere ve tadınızı kaçırmayacak dozda hikayeye girmemizin ardından biraz da oyunun çıkışı ile ilgili detayları paylaşalım. Öncelikle Miles Morales tam sürüm bir oyun değil, genişletme paketi. Bunun özellikle altını çizmek istiyorum, genelde bu tür bağımsız yapımlar kendisinden önceki oyunların biraz gölgesinde kalıyor ve özellikle içerik ve uzunluk açısından haksız eleştirilere maruz kalıyorlar. Yani bu oyunu Marvel’s Spider-Man 2 şeklinde değil, daha önce çıkan 3 DLC’nin daha kapsamlısı olarak ele almamız gerekiyor. Miles Morales’in bir diğer ilginç özelliği ise hem PlayStation 4 hem de PlayStation 5 için çıkış yapmış olması. PlayStation 5 için ayrıca ana oyun + Miles Morales’i içeren bir sürüm de mevcut.  Oyunun PlayStation 4 sürümüne sahipseniz PlayStation 5 sürümüne de ücretsiz yükseltme hakkınız bulunuyor. Yazının teknik analiz kısmında oyunun iki konsoldaki performansına detaylıca değineceğiz.

Yeni Numaralar

Oyunumuz temelde 2018 yapımı Spider-Man ile aşağı yukarı aynı kontrollere sahip.  R1 ve R2 ile ağımızı kullanıyor, □ ve △ ile düşmanlarımızı pataklıyoruz (belirli bir kombo sonrası ikisine aynı anda basarak bitirici vuruşlar yapılabiliyor), X zıplama, O ise savuşturma (kafamızın üzerinde beliren örümcek hissi sembolü savuşturulacak düşman saldırılarını önceden haber veriyor). Yeni eklenen kontrollerimizden ilki L1 – yani Venom modu. Senaryoda ilerledikçe ve karakteri geliştirdikçe kavuşacağınız yetenekler doğrultusunda L1 tuşunu  □, △, O ve X ile kombine ederek  venom hareketlerimizi gerçekleştirebiliyoruz. Venom moduna ne kadar erken alışırsanız o kadar iyi, zira belirli düşman tiplerini alt etmek için ihtiyaç duyacaksınız. D Pad tarafında ise aşağı basarak iyileşebilir, yukarı ile de kamufulaj moduna girerek gizlilik içinde düşmanlarımızı haklayabiliyoruz (Kamufulaj modunu açmak için hikayede biraz ilerlemeniz gerekmekte). Temelde yakın tasarlanmış olsalar da Miles ile oynarken oyun mümkün olduğunca farklı bir his vermeyi başarıyor.

Önceki oyunla aynı haritada geçen Miles Morales hikaye bölümlerinin haricinde yine bulunabilecek bir sürü gizli eşya, yan görevler ve eğitim bölümleri ile dolu. Yine şehir üzerinde ağınız ile savurulurken çevrede rastgele gerçekleşen suç olaylarına da el atabilir ve karakterinizi daha hızlı geliştirebilirsiniz. Çeşitlilik ve mantık olarak orijinal oyundan çok uzakta değil, ama zaten orijinal oyunun da çok iyi kotarmış olduğu, oyuncuyu da çok sıkmayan bir elementin birebir Miles Morales’e geçirilmiş olması kötü bir şey değil tabii. Özellikle de hikayenin çok uzun olmadığını hesaba katarsak.

Spider-Man: Miles Morales yaklaşık 6 saatlik bir hikaye sunuyor. Tüm yan olayları ile bu süreyi en fazla 15-16 saat civarına çekebilirsiniz. Genişletme paketi kavramı yeni nesil oyunlarda sıkça karşımıza çıkmadığı ve Miles Morales’in tam sürüme yakın bir fiyatta satışa çıkmasından ötürü bazı oyuncular için bu negatif bir faktör olma ihtimali taşıyor. Kıyaslama için Uncharted: Lost Legacy’nin hikaye modunun 9, Witcher 3: Blood and Wine’ın 15 saat sürdüğünü not düşeyim.

Teknik Analiz I. Bölüm: Görseller

2018 yapımı olan ana Spider-Man oyunu görsel anlamda PlayStation 4’ün zirvesindeki sayılı oyundan biriydi. Karakter ve çevre modelleri, kaplama, ışıklandırmadaki detaylar oyunu inanılmaz canlı gösteriyordu. Insomniac Games’ı gösterdikleri efordan ötürü gerçekten tebrik etmek lazım. Hem PlayStation 4 hem de PlayStation 5 için çıktığı için bir parite yakalanması için ellerinden geleni yapan stüdyo yine de çevre ve karakter detaylarında bir adım daha ileri gitmeyi başarmış. Oyunun menüsünde karşılaştığımız, Miles’ın metroya bindiği sahnede karakterin geometri detaylarından, kıyafetindeki kaplamanın ustalığına, oradan kulaklığındaki parmak izi gibi ince detaylara inilmiş olmasına kadar size oyun içinde görecekleriniz ile ilgili minik bir şov yapıyor. Bu tür şeyler video oyunlarında sıkça kullanılan numaralar, ancak oyun içinde de karşılaştığınız her şeyde aynı detay seviyesi ile karşılaştığınızda oyunun gerçekten sağlam bir işçiliğe sahip olduğuna kanaat getirebiliyorsunuz.

Oyunun PlayStation 4 sürümü dinamik çözünürlük ve saniyede 30 kare gibi artık standartlaşmış  bir performans ile karşımıza çıkıyor ve bu haliyle bile inanılmaz etkileyici. Gözümüzün bebeği yeni nesil PlayStation 5 sürümü iki grafik modu ile geliyor. Performans modu, bir ilke imza atarak bizi saniyede 60 kare sayısı ile kucaklıyor. Aksiyon dolu bir oyunda 60 fps akıcılığına contrast olarak dilerseniz Ray Trace teknolojisini tercih ederek daha detaylı ışık hesaplamaları içeren sinematik bir deneyimi de tercih edebilirsiniz. Bu modda trafikteki araçlar, yerdeki su birikintileri ya da binaların camları üzerinde beliren sahte yansımalar tamamen çevredeki objeleri yansıtan gerçek yansımalara dönüşüyor. Bu da genel olarak şehrin bıraktığı gerçekçilk hisini daha da kuvvetlendiriyor.  Ancak bu modda oyun 30 fps değerine düşüyor. Her iki mod da native 4K, yani 3840 x 2160 çözünürlük destekliyor.

Teknik Analiz II. Bölüm: Ses & Diğer

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales’in en ilgi çekici bulduğum yanlarından biri müzik faktörü oldu. 2018 yılındaki ana oyunun da bestelerini yapmış olan John Paesano bir kez daha besteleriyle karşımıza çıkıyor. Ancak oyunun henüz ana menüsünden bile farkedilebileceği üzere parçalar daha vurgulu ve hareketli. Önceki oyunda bestekar artık tecrübeli ve belirli bir yaşa gelmiş olan Peter Parker’ın ruhunu senfonik, daha klasik yapıda parçalar ile yansıtırken yeni oyunda ise adeta genç Miles’ın deli yüreği ve Harlem ruhunu oyuncuya hissettirmek istemiş. Aynı kişiden çıkmasına ve aynı şehrin iki örümceği ile gökdelenler arasında savrulurken aradaki fark gerçekten çok ilginç ve hoş bir şekilde hissediliyor. İlginç bulduğum bir diğer faktör ise usta siyahi aktör Will Smith’in oğlu Jaden’ın da oyun için birkaç parça seslendirmiş olması. Hiç de fena değiller, özellikle Peter Parker’ın şehri bize emanet ettiği kısımda çalmaya başlayan On my Own’u dinlemek için Miles’ı bir binanın üstüne konumlandırıp kısa bir süre oyunu oynamayı bıraktım.

Seslendirme konusunda ise oyunun ilkinden hiç bir eksiği yok. Gerek motion capture, gerek seslendirme aşamasında aktörler yine taş gibi iş çıkartmış. Ancak asıl merak ettiğiniz konu olan Türkçe dublaj desteğine gelirsek… Maalesef Miles Morales diğer PlayStation özel oyunlarındaki gibi yerel dil desteği içermiyor. Bir dönem dublaj ve altyazı desteği ile ilgili haberler gelmiş olmasına karşın yanlış bir anlaşılmadan ötürü bu haberlerin hatalı oldukları anlaşıldı. Öte yandan aynı haberde geçen Sackboy: Büyük Macera ve Demons Souls gibi diğer PlayStation 5 çıkış oyunları Türkçe desteği alarak çıkışlarını yaptılar. Artık ikinci oyunda umuyoruz Spider-Man de Türkçe destekli oyunlar kervanına katılır.

Bu arada oyunun dualshock ve özellikle dualsense kontrolcülerindeki  titreşim ve destekleyici sesler takdire şayan. Her iki kontrolcüde de ağ attığınız zaman cihazın dahili hoparlöründen ağ atma sesi duyuyorsunuz. Oyundaki karakterin ağını bilekten attığını düşünürsek küçük ama çok havaya sokan bir detay.

Macera Henüz Bitmedi

Sony’nin en kuvvetli I.P.’lerinden biri olan Spider-Man, tam gaz yoluna devam ediyor. Giriş oyunu ve devamına gelen genişletme paketi ile iki örümcek adam Peter Parker ve Miles Morales şüphesiz ki yeni ve daha büyük bir maceralarını içrek devam oyununda omuz omuza çarpışacak.  Bu süre zarfında Insomniac Games’in de PlayStation 5’in donanım gücünün sınırlarını zorlayarak daha da etkili bir oyun geliştirieceklerine dair umudum çok yüksek. En nihayetinde çok spoilera girmek istemesem de mevcut yapımlarda, özellikle ana oyunda gelecek oyunlarda bizi nelerin beklediği ile ilgili önemli ipuçları bırakılmıştı.

Spider-Man 2 için heyecanımızı şimdilik rafa kaldırırsak Miles Morales ana oyunun iyi yanlarının tamamına sahip olup üstüne az da olsa bir şeyler katabilmiş bir genişletme paketi. Sunduğu hikaye ile fena olmasa da tabii ki tam manasıyla bir devam oyunu hissi veremiyor. Daha çok serinin hayranlarının ağzına bir parmak bal çalıyor. Ancak özellikle geçtiğimiz nesilde Spider-Man ile tanışmamış olan oyuncular ise oldukça şansılı. Marvel’s Spider-Man: Miles Morales Ultimate Edition satin aldığınız takdirde ana 2018 yapımı ana oyun ve DLC’lerinin Remastered sürümünü & Miles Morales’e aynı anda sahip olabilir ve uzun ve keyifli bir Spider-Man macerasına atılabilirsiniz. Satın alımlarınızın hem PlayStation 4 hem de PlayStation 5 için geçerli olduğunu da not düşelim.

 

 

GENEL BAKIŞ
Görseller
9.5
Hikaye / Sunum
9
Oynanış
9
Ses / Müzik
9
İçerik
8
Eğlence Faktörü
9
Önceki İçerikCall of Duty Black Ops Cold War inceleme
Sonraki İçerikPlayStation 5 piyasaya çıktı
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
spider-man-miles-morales-incelemeOrijinal oyunun başarısını perçinleyen, güzel bir genişletme paketi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz