Returnal inceleme

PlayStation 5’in çıkışına sayılı aylar kala duyurulan ilginç bir projeydi Returnal. Önceki nesilde PlayStation 4’ün çıkış döneminde Resogun’ı bize kazandıran Housemarque tarafından geliştirilen oyun firmanın şu ana kadar üzerinde çalıştığı en kapsamlı yapım. Gizemli, yer yer ürkütücü ve çok zorlu… bir o kadar da eğlenceli! Returnal inceleme yazımızda PlayStation 5’e özel olarak geliştirilen, konsolun tüm özelliklerini sonuna kadar kullanan oyunumuz hakkında tüm detayları sizlerle paylaşacağız.

Atropos Mahkumu Selene

Returnal Selene adlı bir astro-kaşifin gizemlerle örülü öyküsünü konu alıyor. Aldığı bir sinyalin izini sürerken Selene’in gemisi Atropos adlı bir gezegene çakılır. White Shadow olarak adlandırdığı bu gizemli sinyal Selene’e çok tanıdık gelmiş, bu nedenle çalıştığı ASTRA Corportaion’ın emirlerini dahi çiğnemiştir. Geçirdiği kaza sonrası ASTRA ile tüm irtibatını kaybeden Selene için tek opsiyon gezegeni keşfetmek ve sinyalin izini sürmeye devam etmektir. Ancak kısa süre sonra Selene şok edici bir şeye tanıklık eder: Gezegende kendi ölmüş bedenini bulur. Sonra bir tanesini daha… ve sonra bir tanesini daha… Her bulduğu ceset içinde bulunduğu durumla ilgili ses kayıtları bırakmıştır. İpuçları bir araya geldikçe durum daha da ürkütücü bir hal alır. Selene bir zaman döngüsü içinde hapsolmuştur. Öldüğü her seferde döngünün başına dönmekte, ayrıca gezegenin coğrafi yapısı da değişmektedir. Oldukça ilginç bir konsepte sahip olan Returnal’da amacımız Selene’in kontrolünü alarak Atropos’un gizemini çözmek ve içinde bulunduğumuz döngüyü kırmak.

Returnal roguelike türünde hazırlanmış bir oyun. Açıkçası pek de AAA projelerde görmediğimiz, yakın dönem Binding of Isaac, Dead Cells, Hades gibi indie yapımlar ile bilinirliğini biraz artırmış bir tür. Kısaca özetlersek roguelike, rastgele oluşturulmuş bölümler, şans faktörüne bağlı gidişat ve yükseltmeler, öldüğünüzde ilerlemenizi kaybetmeniz gibi zorlayıcı ve şaşırtıcı elementler üzerine kuruludur. Returnal hem senaryosunu hem de oynanış elementlerini roguelike temelleri üzerine oturtmuş bir yapım. Yepyeni çıkmış bir konsola özel hazırlanmış bir oyun için böyle bir türü seçmek açıkçası geliştirici Housemarque açısından alınmış riskli bir karar. Ne derece başarılı olduğunu ise yazının devamında irdeleyeceğiz.

Döngü İçinde Mücadele

Atropos gezegeninde parçalar halinde bölünmüş olan bir ilerleyiş mevcut. Tipik bir roguelike zindanı gibi düşünebilirsiniz. İlk olarak haritanızı kullanmaya iyi alışın. Her seferinde yeniden oluşturulan bölüm tasarımları söz konusu olduğu için ezber ile yön bulmanız imkansız. Haritada ise en çok dikkat etmeniz gereken geçit türleri. Altı açık dikdörtgen şeklinde olan odalar ana ilerleyiş koridorlarını temsil ederken üçgen ile belirtilenler ise genellikle bonus eşyalar veya yükseltmeler bulduğunuz yan rotalar. Bu ikonlar dışında gözünüzün en çok arayacağı şey ise + şeklinde olan ikonlar, yani sağlığınızı iyileştiren / yükselten nesneler. Oyunda can değerimiz klasikleşmiş HP yerine integrity olarak betimleniyor bu arada.

Atropos’taki maceranızda karşınıza çıkacak bir diğer önemli element ise parazitler. Parazitler bir handikap karşılığında size belirli bonuslar kazandırıyor. Her iki nitelik de rastgele belirleniyor. Örneğin sağlığınızı otomatik yükselten bir parazit yeteneklerinizin cooldown sürelerini uzatabilir veya zırhınızın daha kolay zarar almasına yol açabilir. Parazitleri kabul etmeden önce niteliklerini dikkatli okumanızı öneririm. Selene üzerine birden fazla parazit alabiliyor ve iyi kombinasyonlar yakalarsanız maceranızda oldukça yardımcı oluyorlar.

Bir diğer önemli konu ise profiency. Silah tecrübesi olarak nitelendirebileceğimiz bu değer, kullandığınız silahların ek niteliklerini açmaya ve maceranızda bulacağınız aynı türden diğer silahların yüksek seviye ile çıkmasını sağlıyor. Her macerada profiency değeriniz 0 olarak başlıyor ve seviyesi yükseldikçe yeni bulduğunuz silahların zarar, ısınma ve hızına dağıtılmış puanlar ile daha güçlü versiyonlarına kavuşmamızı sağlıyor.

Silahlarımızın haricinde oyunda ilerlememiz için gerekli olan bazı kalıcı yükseltmeler de bulacaksınız. Aslen Atropos halkının teknolojisine ait olan bu cihazları Selene’in macerasını daha erişilebilir kılacak. Bulacağınız teknolojiler daha önce zarar veremediğiniz bariyerleri parçalamanızı sağlayan bir kılıç ya da teleport özelliğini aktif edebilmenizi sağlayan bir mekanizmaya kadar çeşitlilik gösterebiliyor.

Yeni Nesil Avantajları

PlayStation 5’e özel olarak çıkan Returnal hem konsolun hem de kontrolcünün hakkını verecek şekilde tasarlanmış. Dualsense tarafı ile başlayalım. Öncelikle haptic feedback şu ana kadar PlayStation 5’te gördüğüm en başarılı örneklerden biri. Malum, konsolun çıkışında Astro’s Playroom bize haptic feedback ile neler yapılabileceği konusunda adeta şov yapmıştı. Ancak devamında çıkan özel oyunlarda, Demon’s Souls veya Sackboy gibi iyi örnekler olsa da, bu derece efektif bir kullanıma şahit olmamıştık.  Returnal ise haptic feedback konusunda Astro’s Playroom’da hissettiklerime yakın bir tecrübe sunmayı başardı. Yağmurlu bir bölgede düşen yağmur taneleri, her silahın kendine has tepkimesi, sıçrama, savuşturma gibi eylemlerin hepsinde detaylı bir titreşim hissiyatı var. Adaptive Trigger konusunda da yakın bir başarı söz konusu, hatta buna bağlı bir mekanik bile var. L2 nişan alma tuşumuz iki  baskı seviyeli. İlk basınç standar nişan iken tuşun ikinci basıncında ise özel saldırı moduna geçiyoruz. Kontrolcü hoparlörleri de kullandığınız silahı destekleyen sesler veriyor.

Görsel açıdan yüksek detaylı karakter ve çevre detaylarına sahip oyunda, çatışmalarda da yoğun ışıklandırma ve partikül efektleri etrafı sarıyor. Oldukça hareketli ve karmaşık görseller bize dinamik 4K çözünürlük ve saniye başı 60 kare hızında, etkileyici bir performans ile sunuluyor. Oyun ayrıca ray-tracing teknolojisini destekliyor. Konsolun SSD kullanması sayesinde yükleme süremiz de bulunmuyor.

 

Analiz

Roguelike türüne uzak bir oyuncu değilim. PlayStation’da bu türde oynadığım ilk oyun 1997 yapımı Azure Dreams’ti. Arada geçen yıllar boyunca çeşitli platformlarda, iyisiyle kötüsüyle bu türden bir sürü oyun elimden geçti. Returnal ile bu oyunları kıyasladığımda iyi de bulduğum, geliştirmeye açık bulduğum yanlar da var. Türe hem uzak hem de yakın oyuncuların Returnal oynarken karşılaşacakları ilk mücadele şu olacak: Returnal gerçekten kendinizi adayarak oynamanız gereken bir oyun.

Bir maceraya başladığınızda oyunu kapatma, ara kayıt alma gibi bir lüksünüz yok. Bu beraberinde oyuna ara verme konusunda bir problem getiriyor. Oyunu durdurabilirsiniz, ancak uzun süreli bir ara verecekseniz konsolu uyku moduna almak dışında bir opsiyonunuz yok.  Örneğin az önce bahsettiğim Azure Dreams de benzer şekilde kapatırsanız maceranızı resetliyor (çoğu roguelike oyunda da bu durum var) ancak mola vermek isterseniz katların arasında geçiş yaparken bir kayıt yapıp oyundan çıkmanıza izin veriliyordu. Tekrar yakın dönemlere dönelim. Örneğin Hades her karşılaşma sonrası otomatik kayıt alıyor. Dead Cells oyundan çıkarken kayıt alıyor. Returnal’ın da kesinlikle bu tarz bir düzenlemeye ihtiyacı var. Her macerayı tek oturuşta sonlandırana kadar kayıt edememek pek rahat bir deneyim değil.

Returnal’ın bir diğer handikapı ise zaman zaman motivasyon kırıcı oluşu. Öldüğünüzde tüm gidişatınız sıfırlansa dahi roguelike oyunlar sizi tekrar ve daha iyisini deneme konusunda motive edicidir. Bunun için kalıcı hafif start up bonuslar ya da ufak tefek geliştirmeler için bir kapı aralarlar. Returnal’da her ne kadar profiency gibi elementler olsa da karakterimiz her macerasında neredeyse oyunu ilk açtığınızdaki kadar aşırı güçsüz. Ve her seferinde sabır ile odaları karış kaırş gezip en iyi kombinasyonları kovalamanız lazım. Yoksa üç barlı boss savaşına geldiğinizde çok fazla varlık gösteremiyor ve ölerek başa yollanıyorsunuz.  Bu durum kayıt konusundaki noksanlarla birleştiğinde biraz sabır zorlayıcı ve motivasyon kırıcı olabiliyor. Gizemli hikaye sizi bir şekilde oyuna tekrar çekmeyi başarıyor, ancak aynı şeyi genel oyun mekanikleri için de diyebilmeyi çok isterdim.

 

Son Sözler

PlayStation 5’in çıkışı ile Housemarque bize yine güzel bir oyun sundu. Gizemli bir hikaye, akıcı oynanış, ürpertici bir atmosfer… Returnal roguelike mekaniklerini benimseyebilirsiniz harika bir deneyim. Yeni nesli tam anlamıyla hissebileceğiniz sayılı yapımdan biri olan Returnal Tempest 3D Audio Tech, Ray Tracing gibi teknolojileri destekliyor.

Yurtdışında 70 dolar üzerinden satışa sunulan oyun ülkemizde de 619 liradan Store üzerinde satışta.

GENEL BAKIŞ
Görseller
9
Hikaye / Sunum
9
Oynanış
9
Ses / Müzik
8
Eğlence
8
Önceki İçerikPlayStation, Discord ile iş birliğini duyurdu; uygulama PS4 ve PS5’e geliyor
Sonraki İçerikResident Evil Village inceleme
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
returnal-incelemeHousemarque ve PlayStation markası iyi bir ikili olarak yollarına devam ediyor. Returnal ile cesur bir hamle yapan firmanın bir sonraki oyununu merakla bekliyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz