Ratchet & Clank: Rift Apart İnceleme

Insomniac Games’i yakın dönem Sunset Overdrive ve PlayStation’a kazandırdğı Marvel’s Spider-Man gibi oyunları ile biliyoruz.  Firmanın orijinalde 2002 yılında geliştirmiş olduğu, platform ve shooter türlerinin başarılı bir harmanı olan Ratchet & Clank ise 2016 yılında yeniden yapılarak PlayStation 4’te karşımıza çıkmıştı. Dönemi için animasyon film tadında harika görsellere ve eğlenceli bir oynanışa sahip olan oyunun devamı ise PlayStation 5 için duyurulmuştu. Yeni oyunumuz Ratchet & Clank: Rift Apart, (Ratchet & Clank: Ayrı Dünyalar) konsolun tüm donanımsal özelliklerini sonuna kadar kullanacağını ve ilk oyundan çok daha çılgın bir deneyim yaşatacağını müjdelemişti. Üstelik bu seferki maceramız boyutlar arasında!

Lombaks Gücü

Oyuna ismini veren kahramanımız Ratchet, ilk macerasında galaktik muhafızlar arasına katılmış, ortağı sevimli robot Clank ile evreni kötü deha Doktor Nefarius’un elinden kurtarmış ve kendini kanıtlamıştı. Bulunduğu evrenin Lombaks ırkına mensup tek canlısı olan Ratchet’ın yalnızlığını sona erdirmek için Clank ona boyutlar arası geçiş yapabilmesine olanak tanıyan bir silah geliştirir. İkilinin kahramanlık kutlamaları sırasında silahı Ratchet’a hediye eden Clank’in tahmin edemeyeceği bir olay gelişir ve Doktor Nefarius’un askerleri tarafından saldırıya maruz kalırlar. Çıkan kargaşada silah Doktor Nefarius’un eline geçince boyutlar birbirine karışır ve ikili farklı bir evrendeki iki gezegene ışınlanır.

Geçiş yaptıkları bu yeni evren Doktor Nefarius’un çok daha güçlü ve zalim ekürisi İmparator Nefarius’un ele geçirmiş olduğu, daha karanlık bir evrendir. Ancak Rathcet bu sefer yalnız olmayacaktır. Kendisinin bu evrendeki Lombaks ekürisi olan Rivet ve Clank’in alternatifi olan Kit de bu macerada yanlarında olacak. Öykümüz iki Lombaks kahramanın ekseninde, birbirine paralel yapıda ilerleyen bölümler eşliğinde ilerliyor. Kahramanlarımızın başarıya ulaşması ise sizin ellerinizde.

Patlayıcı Oynanış

Ratchet & Clank temposu hiç düşmeyen bir oyun.  Belirli bir düzeyde platform öğeleri barındıran yapımda karşınıza bolca da çatışma sahnesi çıkacak. Gezegenden gezegene savrulduğunuz maceranızda her gezegene özel yaratıklar, robotlar ve türlü tehlikeyle mücadele edeceksiniz. Çatışmalarda kullanacağınız, birbirinden çok farklı yapıda bir sürü silah mevcut. Öyle ki, oyun boyunca hepsini toparlarsanız hızlı menü tekerleğimizde 3 sayfalık silah listesi oluşuyor. İşin en harika kısmı ise bunların çoğunun bir önceki oyunda yer almayan, yeni tasarlanmış silahlar olmaları.  Hem karakterimiz hem de silahlarımız çatışmalarda tecrübe kazanarak seviye atlıyor. Ana karakterlerin seviyeleri sadece sağlık artırma ile sonuçlanırken silahlar geliştikçe saldırıları hatta isimleri değişiyor. Ek olarak seviyesine bağlı olarak dallanıp budaklanan yetenek ağaçlarına sahipler. Bu yetenek ağaçlarındaki geliştirmeleri ise oyunda mavi kristalleri parçalayarak elde edeceğiniz nadiranyum (İngilizce oynayanlar için raritanium) adlı maden ile yapıyorsunuz.

Her gezegenle birlikte oynanış mekanikleri çeşitlenirken bazen ana oynanıştan bağımsız mini oyunlar da karşımıza çıkıyor. Bunlardan ilki Glitch adlı bir yapay zeka ile virüs avladığımız bölümler. Belirli noktalara erişimi bu minik dostumuz ile sağlarken Clank ve Kit’in kontrolünü devraldığımız bölümler ise yine ilk oyundakine benzer puzzle mekaniklerinin ağır bastığı bölümlerden oluşuyor.

Daha Hızlı, Daha Hareketli!

Genel oynanış ve getirdiği yeniliklere kısa bir göz atalım. İlk remake’in direkt devamı olan oyunumuzda kontrol şeması benzer bir yapıda. İlk dikkatimi çeken yeniliklerden biri ise koşma / hızlı hareket ile ilgili. Daha büyük bölüm tasarımlarına ve çok daha hareketli bir oynanış gerektiren yeni oyunda iki tip koşumuz var. Oyunda L3 (Sol analoğa tuş gibi basarak) ile artık karakterimizi koşturabiliyoruz. Bu tuşa alternatif olarak R1 tuşu da oyunun başlarında aynı fonksiyonu görüyor. Ancak ilerleyen bölümlerde edindiğimiz roket çizmeler sayesinde R1 (ve takibinde R1’e basılı tutarken L2 veya R2’ye basarak) ile buz pateni yapar gibi çok daha hızlı hareket edebiliyoruz. Bu yenilik oyundaki bölümlerde çok daha seri gezinmemize olanak tanımış ve toplanabilir eşyaların peşine düşmeyi daha keyifli kılmış. Bir diğer hoşuma giden özellik ise botlarımızın yerçekimi özelliği. Bu sayede de bazı platformlarda baş aşağı şekilde hareket edebiliyor, hatta wall run (duvardan enlemesine koşu) yapabiliyoruz.

İlk bölümde elde edeceğimiz bir diğer özellik ile de yuvarlak tuşuna basarak istediğimiz bir yönde seri hareket edebiliyoruz. Bu sayede belirli güvenlik kapılarından içeri sızabiliyor, zıplama sonrası daha uzak mesafelere erişebiliyor ve çatışmalarda darbe almaktan kaçınabiliyoruz. Son olarak görevleri ya da haritada işaretlediğiniz noktaları R3 tuşu görebiliyor oluşumuz. Bu sayede ilk oyunun aksine Rift Apart’ta bölümlere tekrar dönüp keşfedilmemiş şeylerin izini sürebilmek çok daha rahat bir hale getirilmiş.

Exclusive Özellikler

Oyunun en ilgi çekici özelliklerini bu paragrafta toplayabiliriz. Efendim, önce şöyle bir geriye bakalım. PlayStation 5’i çıkış günü almış, şu ana kadar konsola özel çıkmış ya da güncellleme almış oyunların büyük bir kısmını deneyim etmiş biri olarak sıkı bir iddiam var: Ratchet & Clank Rift Apart PlayStation 5’in olanaklarını tam anlamıyla değerlendirmiş ve hakkını vermiş, henüz PlayStation 4’te kalıp da 5’i düşünen bir oyuncu için ilk gerçek next gen yapım olabilir.  Görsellerden başlayalım, CGI film kalitesinde harika detaylara ve ışıklandırmaya sahipler. Oyun baştan sona gerek çevre detayları gerek figürasyonu gerek animasyonları ile çoğu zaman sizi kendine hayran bırakıyor. Kendimi zaman zaman oyunu bırakıp etrafı incelerken, hatta fotoğraf modunda şık pozlar yakalarken buldum.  Ve oyunun ilk tanıtımında gösterilen, bir saniye bile yükleme olmaksızın boyuttan boyuta sıçradığımız o anlar… Oyunda ayrıca uzay gemimize binip bölümler arasında geçerken de hiç bekleme olmuyor.  Konsolun SSD kullanımı bu oyunda tavan seviyede kendini göstermiş durumda.

Dualsense tarafında da işler oldukça keyifli. Bildiğiniz üzere bu kontrolcü adaptive trigger ve haptic feedback adlı iki yeni teknolojiyi barındırıyor. Adaptive trigger iel arka tetik tuşlar parmaklarınıza direnç göstererek gerçekçi bir tutuş / tetik hissi yaşatırken haptic feedback ise titreşim konusuna bambaşka bir boyut kazandırmıştı. Açıkçası konsolun içinde yüklü gelen Astro’s Playroom ile her iki teknolojiyi de harika bir biçimde deneyim ettikten sonra devamında gelen çeşitli oyunlarda benzer bir özen hissedememiştim… Ta ki Ratchet & Clank: Rift Apart’ı oynayana dek. Esen rüzgardan bastığınız zemine her şeyi hissedebildiğimiz titreşimi, kullandığınız her silahın kendine özgü tetik deneyimine kadar tüm yeni teknolojinin hakkı verilmiş. Özelllikle oyunun ilk bölümünde bir diskoya girdiğimde müziğin bass titreşimini bile Dualsense’den hissedince “Yok artık” diye bir tepki verdim. Insomniac Games işin hakkını vermiş. Bu kadar teferruatlı bir sistemi kim sevmez istemez bilmem ama isterseniz seçeneklerden bu titreşim ve tetik özelliklerini basitleştirmenize de olanak kılınmış.

Performans

Sadece PlayStation 5’e özel olarak çıkan Ratchet & Clank: Rift Apart konsolun gücünü sonuna kadar sınayan bir yapım. Haliyle beraberinde çeşitli grafik özellikleri getirmiş.

Seçeneklerde Grafik Modu başlığı altında üç seçim bulunmakta:

Ayrıntılı: Varsayılan ayarımız olan  bu mod ışın izleme (ray tracing), gelişmiş ışıklandırma, ek görsel efektler ve zenginleştirilmiş sahne yoğunluğu gibi grafik unsurlarını içermekte. 4K çözünürlük ve saniyede 30 kare oynatma özelliğine sahip.

Performans (Işın İzleme)
: İki peformans modumuzdan ilki ışın izleme destekli saniyede 60 kare hızında oyun deneyimi sunuyor. Düzenlenmiş ışıklandırma, görsel efekt ve sahne yoğunluğu gibi detayları korurken dinamik 4K çözünürlük sunuyor.

Performans: Ray trace’den feragat ederek 4K çözünürlük ve 60fps.

Ratchet & Clank: Rift Apart gerek görselleri gerekse konsolun yeni teknolojileri kullanmasıyla PlayStation 5’in donanımının hakkını sonuna kadar veren bir yapım.   Oynanış mekanikleri konusundaki çeşitliliği, iki karakter ile paralel kurguda aktarılan sürükleyici ve eğlenceli hikayesi, düşmeyen aksiyon dozu ile size yaklaşık 20 saatlik keyifli bir oyun deneyimi sunuyor.

GENEL BAKIŞ
Görseller
9.5
Hikaye / Sunum
8.5
Oynanış
9
Atmosfer
9.5
Ses / Müzik
9
Eğlence Faktörü
9
Önceki İçerikRatchet and Clank: Rift Apart inceleme puanları belli oldu
Sonraki İçerikBattlefield 2042 duyuruldu; çıkış tarihi, tanıtım fragmanı ve ilk detaylar
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
ratchet-clank-rift-apart-incelemeInsomniac Games tüm vaatlerini yerine getirerek PlayStation 5'in tüm nimetlerinden yararlanan harika bir yapıma imza atmış.

1 Yorum

  1. Sen 1sini oynuyorum oldukça güzel şimdi bu siteye bakılırsa 2. de oldukça güzel karakterleri gördüğümde rathed la rivet yani haşır neşir olma var mı?
    Ayrıca bu oyun oldukça diğer oynadığım “star wars jesi fallen order”ada çok benziyor tabi ki grafikler ve görsel kalitesi açısından oyunda ratched ve clank bir de olan drek’i görcek halimiz yok.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz