Satoshi Tajiri tarafından yaratılan Pocket Monsters, yaygın bilinen adıyla Pokemon, dünya çapında tanınırlığa sahip bir marka. Animasyon serisi ve kart oyunlarıyla Türkiye’de dahi bir dönem fırtına gibi esen serinin video oyunları ise 440 milyonun üzerinde satışa ulaşmış durumda. Sloganı “Hepsini yakalamalı!” olan oyunlar sevimli ve kudretli canavarları kapsülvari toplar ile yakalayıp emrinize almak ve başka eğitmenlere karşı savaşarak şampiyon olmak üzerine kurulu. Sade ve etkili formülüyle günümüze kadar çok değişmeden gelen seri halen oldukça seviliyor. Nintendo Switch’e özel olan 9. Jenerasyon oyunumuz da beğenimize sunuldu. Pokemon Scarlet & Violet inceleme yazımızda Paldea diyarına heyecanlı bir yolculuk ediyoruz!
Neden iki sürüm? Scarlet ve Violet’ın farkları neler?
Pokemon oyunları her jenerasyon iki sürüm olarak piyasaya çıkıyor. Hikaye işleyişi olarak birbirlerinden farklı olmasalar da canavar içereği olarak bazı farklılıklar içeriyorlar. Oyunların birbirleri ile en çok ayrıştığı nokta ise kapak canavarları. Legendary, yani efsanevi statüde olan bu Pokemon’lar sadece ait oldukları oyunlarda yakalanabiliyorlar. Benzer şekilde bazı canavarlar da sadece belirli sürümlerde bulunabiliyor ve yakalanabiliyor. Ancak bu canavarlar takas sistemi ile diğer sürümlere sahip oyuncular ile değiş tokuş edilebiliyorlar. Yapımcılar bunun oyuncuların sosyalleşmesi için geliştirilmiş bir mekanik olduğunu ileri sürse de koyu hayranlar her iki oyunu da satın alarak satışları ikiye katlıyor. Nasıl yorumlayacağınızı size bırakıyorum. Şahsen son iki oyunu arkadaşlarımla anlaşarak birbirimizden farklı sürümler, hatta aynı başlangıç pokemonlarını seçmemeye özen göstererek oynuyoruz ve oyun sonunda Pokedex’lerimizi tamamlamak için takas, düello gibi eğlenceli aktiviteler yapmamız mümkün oluyor.
Pokemon Scarlet Koraidon, Violet ise Miraidon adlı efsanevi pokemonları içeriyor. Her oyunda bulunan ve bize yön gösteren profesörlerimiz de oynadığınız sürüme göre değişiyor. Scarlet oyuncuları Profesör Sada, Violet oyuncuları da Turo ile karşılaşıyorlar. Sada geçmiş teması, Turo ise gelecek teması üzerinden kurgulanmış. Bunların haricinde okul üniformaları gibi bazı kozmetik detaylar dışında farklılık bulunmuyor. Hikaye ise geneliyle aynı. Yani hangi oyunu seçeceğinize karar verirken dikkat etmeniz gereken nokta hangilerine daha erken erişmek istediğiniz. Sonrası takas mekaniğine bakıyor.
Okul yolu düz gider
Pokemon oyunlarında açılışlar genelde birbirine benzer. Ana karakterimiz Pokemon eğitmeni olmak için evinden ayrılır, üç başlangıç Pokemon’undan birini seçer ve çayır çimen geze geze Pokemon Gym liderlerini yenilgiye uğratarak rozetler toplar. Tüm rozetler toplandığında ise Pokemon ligine katılarak şampiyonluk mücadelesi verir. Hikaye olarak tabii ki efsanevi Pokemon’ları da içeren detaylar ve mücadeleler mevcut oluyor ama kaba hatları ile bir Pokemon oyununun formülü bu. Scarlet & Violet de bu çizgiden çok ayrılmayan bir oyun. Tek fark eski oyunlarda kendimizi direkt yollara atarken bu oyunda bir öğrenci olarak başlıyoruz.
İspanya ve Portekiz’den esinlenilerek yaratılmış olan Paldea’da geçen oyunda, hangi sürümü oynadığınıza bağlı olarak Naranja ya da Uva adlı akademiye yeni başlamış bir öğrenci olarak açılışımızı yapıyoruz. Müdürün evimizi ziyaret edip başlangıç Pokemon’larımızı vermesi ile birlikte yine ateş, su ve ot tipi arasında bir seçim yapıyoruz. Fuecoco defans ve özel atak niteliğiyle öne çıkan bir ateş Pokemon’u iken, Sprigatito hızıyla öne çıkan ve fiziksel saldırıları güçlü bir ot tipi Pokemon. Son olarak Quaxly üçlü içinde en yüksek fiziksel saldırıya ve ortalama hız/defans niteliklerine sahip. Seçeğiniz başlangıç Pokemon’u ardından sıra her oyunda bulunan rakibimizle tanışmaya geliyor. Nemona hem bizimle aynı okula giden, hem de komşumuz olan neşeli bir karakter. İlk savaşımızın ardından okul yolunu tutan ikili seçeceğiniz oyuna bağlı olan kapak efsanesi Pokemon ile karşılaşıyor ve olaylar gelişiyor.
Bineceğim sırtına!
Şu ana kadar Pokemon oyunlarında efsanevi Pokemon’ları oyunun sonunda elde etme şansımız oluyordu. Scarlet & Violet’ta ise farklı ve ilginç bir yaklaşım söz konusu. Oyunun tam olarak açık dünyaya evrilmesi ile birlikte hızlı bir ulaşım aracına ihtiyaç söz konusuydu. Ve bu ihtiyacınızı efsanevi Pokemon’unuz karşılıyor. Diğer bir deyişle Koraidon ve Miraidon’u oyunun en başında elde ediyorsunuz ve kendileri sizin ana ulaşım aracınız oluyor. Tabii bu arkadaşları hemen savaşta kullanamıyorsunuz. Klasik Pokemon raconuna uygun olarak yine hikayenin finaline ulaşmanız gerekiyor. Bir diğer eğlenceli detay ise taşıt Pokemon’larınız başlangıçta sadece karada ilerleyebilirken kendilerini geliştirdikçe yüzme, tırmanma ve hatta uçma gibi ek ulaşım özellikleri kazanıyor ve oyunun dünyasını derinlemesine keşfedebiliyorsunuz. Bunun için oyundaki beş titan Pokemon’u bulmalı ve yenmelisiniz.
Her ne kadar bir öğrenci olarak başlasak da oyunda okul en az zaman geçireceğiniz yer olacak. Oyun temel olarak üç ana rotaya bölünüyor:
Victory Road
Paldea’daki 8 Pokemon Gym liderini yenip rozetlerini toplamak üzerine kurgulu olan Victory Road klasik Pokemon maceranız. 8 rozet sonrası Elite Four, onun ardından da şampiyon ile kozlarınızı paylaşacak, finalinizi de her oyunda olduğu gibi en yolculuğunuz boyunca çeşitli anlarda karşınıza çıkan, artık güçlü haline gelmiş olan rakibiniz ile yapacaksınız. Oyunun açık dünya olması sayesinde artık Pokemon Gym’lere istediğiniz sıra ile girebiliyorsunuz.
Path of Legends
Oyundaki profesörümüzün (Sada ya da Turo) oğlu olan Arven ile beraber yürüttüğümüz Path of Legends görevleri başlangıçta Titan Pokemon’ları bulmak üzerine kurgulu. Titan Pokemon’lar ile yüzleştikten sonra Profesör, ikiliden Büyük Paldea Krateri’nin gizemini araştırmasını ister.
Starfall Street
Akademinin belalıları Team Star üyeleri beş ana gruba bölünmüş durumda ve her bir grubun bir büyük patronu var. Eh, ana karakter olduğumuz için onca öğrenci dururken tabii ki bu belalı tiplerle uğraşmak da bize vazife oluyor.
Oyunun özgür dünyasında bu üç rotayı istediğiniz sırada halledebilirsiniz. Üçünü de tamamladığınızda gizli bir dördüncü rota daha açılıyor. Heyecanını kaçırmamak için detayına çok inmeyeceğim ama Pokemon serisindeki en iyi end-game içeriklerden biri olduğunu söyleyebilirim.
Teknik mevzular
Switch oyunlarında son dönem çok dillendirmeye başladım, malum alet de 5. yaşına girdi, eskidi. Yeni nesil oyunlar artık zorlanıyor sistemde. En son Bayonetta 3 incelememde firmanın yoğun emeğine karşın sistemde stabil bir kare oranı tutturulamadığından bahsetmiştim. Ancak o oyunda saniyede 60 kare hedeflenirken Pokemon Scarlet & Violet’ta 30 kare hedeflenmiş. Buna rağmen oyunun kare hızı çok inişli çıkışlı ve bu rampalar kendini zaman zaman hissettiriyor. Ayrıca bazı görsel ve oynanışsal hatalar da kendini gösterebiliyor. Görsel olanlar genellikle karakter modellerini deforme eden, gülüp geçilebilecek hatalarken oyun içinde kilitlenme, belirli noktalarda sıkışma, zeminin içinden boşluğa düşme gibi hatalar ise biraz daha can sıkıcı. Oyun açık dünyada otomatik kayıt aldığı için çoğu durumdan sıyrılabiliyorsunuz, ancak gene de tedirgin edici.
Yapımcı Game Freak performans odaklı bir güncellemenin haberini verdi ve duruma yakın zamanda el atacaklar. Ancak o vakte kadar sizinle kullanıcıların keşfettiği bazı çözümleri paylaşayım.
Kare hızı düşüşü önlemleri
Oyunun veri okuma ve memory leak odaklı iki adet kare hızı düşüren sorunu bulunmakta. Bunlardan ilki ve en çok işe yaradığı söyleneni oyunun dosyalarını SD kartınızdan sistem hafızasına taşımak. Kartuşla bile oynuyor olsanız sisteminizde oyunun belli başlı dosyaları oluşuyor. Yapmanız gereken Nintendo Switch menüsünden data transferi yapmak. Memory leak’e bağlı olan sorunlar için ise oyuna reset atmanız öneriliyor. Bunun için Nintendo Switch ana ekranında oyun seçiliyken X tuşuna basıp tam kapatmanız ve ardından yeniden oyunu açmanız yeterli.
Kayıt dosyası kurtarma
Öncelikle oyunda ilerlemenizi engelleyecek bug’lara ve zaman kaybına karşı Autosave (otomatik kayıt) özelliğinin açık olup olmadığını kontrol edin. Ancak bu özellik kapalı olsa dahi arkanızı kollayan bir özellik daha var, ve nedense bu oyuncuya hiç söylenmiyor. Oyun otomatik kayıt açık olsun ya da olmasın, gizli bir Backup Save (yedek kayıt) oluşturuyor. Yani normal kayıt dosyanız, otomatik kayıt bir şekilde sizi zora soksa dahi yedek kayıttan güvenli bir noktadan minimum kayıpla oyuna devam edebiliyorsunuz. Bunu yapmak için oyunun ana ekranındayken Yukarı + B + X tuşlarına aynı anda basmanız gerekiyor. Açılan menüden “start from backup data”yı seçerek yedek kayıt dosyanızı kullanabilirsiniz.
Kavgadan kaçılmaz
Bir Japon rol yapma oyunu oynuyorsanız oyun sürenizin en az yarısı savaş ekranlarında geçecek demektir. Tur tabanlı savaşlara sahip olan Pokemon serisinde canavarlarınızı geliştirmek için uzun savaşlar yapmanız gerekiyor. Ancak Scarlet & Violet ile bu işi hızlandıracak yeni bir sistem geliştirilmiş. Let’s Go adlı sistemi R tuşu ile aktif ettiğinizde grubunuzdaki ilk Pokemon topundan dışarı çıkarak sizinle gezmeye başlıyor ve yakındaki vahşi Pokemon’larla otomatik olarak kapışıyor. Seviye ve element üstünlüğünün önemli rol oynadığı bu modda birkaç saniye içinde düşmanı pataklıyor ve tecrübe puanlarını kapıyorsunuz. İki önemli not düşelim; 1) Savaşlarda aktif olmayan Pokemon’lar tecrübe puanının yarısını alır. 2) Evrim geçirmek için klasik savaş yapmanız gerekiyor, yani Pokemon’unuzun gelişmeye yakın olduğunu hissederseniz seviye atladıktan sonra Let’s Go modunu kapatıp klasik bir savaş yaparak evrim geçirmenizi sağlayabilirsiniz.
Let’s Go modunun en güzel özelliği ise shiny avında ortaya çıkıyor. Shiny Pokemon’lar oyunda nadir görülen, normal Pokemon’lardan farklı renklere sahip olan Pokemon’lar ve kolleksiyon ruhuna hitap eden bir oyun için çok önemliler. Açık dünyada kaçırılması kolay olan bu Pokemon’lar Let’s Go modu sayesinde kolaylıkla ayırt edilebiliyorlar, çünkü Shiny Pokemon’lar ile otomatik savaşa giremiyorsunuz. Bunu farkettiğiniz ve klasik savaşa yönlendirildiğiniz an tek yapmanız gereken Poke topunuzu fırlatıp nadir Pokemon’unuzu yakalamak.
Bir diğer savaş tüyosu ise Ditto için… Ditto’lar başka Pokemon’ların kılığına girebilen bu arkadaşlar aynı zamanda istediğiniz nitelikte Pokemon yumurtaları elde edebilmeniz için çok önemliler, çünkü aynı türden ikinci bir Pokemon yakalamanıza gerek kalmadan istediğiniz Pokemon’u Ditto ile çiftleştirebiliyorsunuz. Kullandığınız Ditto yüksek niteliklere sahip ise de elde edeceğiniz sonuç çok iyi oluyor. Oyunda da karşınıza farklı Pokemon görünümlerinde çıkabilen Ditto’ları ayırt edebilmek için ZL tuşuna basarak isimlerini görünür hale getirmeniz gerekiyor. Eğer Pokemon bir Ditto ise görünümüne büründüğü Pokemon ismi yerine sadece Ditto yazıyor.
Batan güneşe doğru
Pokemon Scarlet & Violet dünyası ve içeriği ile en iyi Pokemon oyunlarından biri olmaya adayken performans sorunları nedeniyle iyi tarafları biraz gölgede kalabiliyor. Bir önceki spin-off yapım olan Arceus’taki gibi daha özgür bir Pokemon yakalama sistemini de özlemedik değil. Ancak Let’s Go gibi faydalı mekanikleri, daha büyük ve tek parçadan oluşan dünyası ve senaryo içeriği ile dolu dolu bir Pokemon oyunu daha karşımızda duruyor.