One Piece Odyssey inceleme

Eiichiro Oda’nın dünya çapında 500 milyonun üzerinde satarak Guinness Dünya Rekorları arasına giren rekor kıran çizgiroman serisi One Piece tam 25 yıldır okurlarıyla buluşuyor. Anime serisi de oldukça popüler olan serinin başarısının hakkı video oyunları tarafında tam anlamıyla verildi diyemeyiz. Bu tarz anime uyarlaması oyunlarda yaygın karşılaşılan bir durumdur; eserin popülaritesini arkasına alan yapımcılar genellikle çok derin oyun projeleri geliştirmez. One Piece, rakibi sayılacak Naruto ve Dragon Ball oyunlarına kıyasla hep bir adım geride kalmıştır. Yakın dönem musou türünde oyunları ve yerden yere vurulan World Seeker yan başlıklı oyunu ile oyuncuları memnun etmekten uzak kalmış olan One Piece  bakalım bu kez şeytanın bacağını kırabilmiş mi? One Piece Odyssey inceleme yazımızda ilk kez rol yapma türünde bir deneme ile karşı karşıyayız!

NEPEC

One Piece Luffy adlı sırıtık suratlı esnek vücutlu arkadaşımızın korsanlar kralı olmak için çıktığı büyük yolculuğu anlatıyor. Çocukluğunda yediği sihirli meyveden dolayı vücudu lastik nitelikleri kazanmış olan Luffy, bu özelliğini dövüşlerde çok akıllıca kullanıyor. Onun dışında kafası sadece yemek yemeye ve nihai hedefine çalışan arkadaşa yolculuğunda harika yoldaşlar ediniyor ve türlü tehlikelere birlikte göğüs geriyorlar. Bir yol hikayesinin bir çizgiromanda bugüne kadar görebildiğiniz en zengin örneklerinden biri olan One Piece 1000 küsür bölümdür okurlarına sürekli yeni sürprizler sunabilen eğlenceli bir öyküye ve karakterlere sahip. Ülkemizde de kısa bir süre gösterilip alkol ve ölüm gibi unsurlar içerdiği için yayınlandığı kanalı kapattıran (Pek sevgili kurum kanal kapatma mesajında eserin adını NEPEC olarak iliştirmişti, ara başlık da ona gönderme) One Piece dünya çapında rekordan rekora koştu.

Gelelim oyunumuza. 25 yıllık geçmişi olanm öyküyü kabul edilebilir bir şekilde oyunlaştırmayı başarmışlar. “Anı” teması üzerinden ilerleyen oyunda kahramanlarımız öykünün güncel bölümlerindeki halleri ile oyunda kendilerini gösteriyorlar. Ancak mahsur kaldıkları gizemli adada anılarını ve bunla bağlantılı olarak güçlerini kaybediyorlar. Anı parçalarını toparlayarak güçlerini geri kazanmaya çalışan grup aynı zamanda adanın bu anılar ile yarattığı, geçmişlerinden şekillenmiş mekanlarda geçen öykü boyunca bize bolca nostalji vaat ediyor.

Sıra bende!

Tur tabanlı rol yapma oyunu olarak karşımıza çıkan One Piece Odyssey savaşları, vuruş türü, özel yetenek ve lokasyon üzerine kurulu bir strateji üzerine kurulu. Kuvvet, Hız ve Teknik olmak üzere üç türe ayrılan saldırılar taş kağıt mantığında çalışıyor: Kuvvet hıza karşı etkili, hız tekniğe ve tenik de kuvvete. Dövüş sırasında istediğiniz karaktere geçmenize olanak tanınmış, bu sayede üstünlük zayıflık döngüsünü kontrol altında tutabiliyorsunuz.

Karakterlerin özel yetenekleri de önemli bir faktör, her karakterin ofansif – defansif arası çeşitli özel hareketleri var ve uygun sinerji düşmanlara karşı büyük üstünlük sağlıyor. Lokasyon konusu ise ilginç ama çok detaylı değil. Dövüşlerde karakterleriniz belirli şekilde gruplanarak savaş alanına dağılıyor. Bulunduğunuz bölgeye göre belirli gruplara sadece yakınındaki karakterler saldırabiliyor. Bazı hareketleriniz bulunduğunuz bölgedeki düşmanları savurup diğer gruplara çarpmasını ve ek zarar almasını sağlayabiliyor. Bu tür durumları tetikleyebilirseniz keyifli anlar yakalanabiliyor. Hepsini üst üste koyduğunuz mekanikler hoş, ancak savaşlar genellikle size bu mekanikleri efektif kullandırtmaya uğraştıracak kadar zorlu değil.

Savaşlar haricinde kalan dünya, karakter tasarımları ve müzik açısından ise oyun bir Bandai Namco klasiği olan Tales serisi ile benzerlik gösteriyor. Bu güne kadar ilk kez bu derece aslına özgün tasarımlar içeren (hem karakter hem düşmanlar açısından) bir One Piece oyunu ile karşı karşıya olduğunuzu daha ilk dakikalardan hissediyorsunuz. Tüm karakterler aniemde orijinal ses sanatçıları tarafından canlandırılmış, eserin yaratıcısı Eiichiro Oda’da mümkün mertebe projeye el atmış ve bu oyunun çoğu sahnesinde farkediliyor.

Diğer bir deyişle serinin sıkı takipçileri için detayları ile harika bir oyun. Peki seriye yabancı oyuncular için ne kadar ilgi çekici?

Oyun hayranlara odaklanan detaylarından arındırdığımızda ortadan hallice bir Japon rol yapma oyunu. Hikaye One Piece’in 25 yıllık geçmişi üzerine kurulu olduğu için seriye belli bir düzeyde hakim olmanız şart, aksi takdirde öykü aktarımında kaçıracağınız ya da adapte olamayacağınız çok detay var. Öte yandan oyunun zindanları karmaşık ve her köşesinde çeşitli gizler barındıran yapısıyla sadece jrpg paydasında buluşan tüm oyunculara kendini sevdirme potansiyeline sahip. Her karakterin kendine has özellikleri ile ulaşabileceğiniz lokasyonlar, parçalanabilen engeller gibi oyuna güzel yedirilmiş gizler bulunmakta. Uğraşlarınız da kesinlikle ödülsüz kalmıyor ve genellikle bu tarz bölgelere saklanmış anı parçaları ile özel hareketlerinizi daha efektif hale getirebiliyorsunuz.

Performans

One Piece Odyssey eski nesil sistemlerde 1080p / 30 fps performans ile çalışırken yeni nesilde ise kalite modunda aynı kare değerinde 2160p yani 4k çözünürlükte çalışabiliyor. Dilerseniz performans modunda da 60fps ve 1080p çözünürlükte oynayabiliyorsunuz. Oyunda çizgifilme yakın bir sanat tarzına başvurulduğu için el çizimi kaplamalar ve diğer detaylarda pek bir değişiklik hissedilmiyor. Yani oyun için tavsiyemiz performans modu. eski ve yeni nesil farkı tahmin edilebileceği üzere kendini en çok yükleme sürelerinde hissettiriyor. Oyun yeni nesilde 18 saniyede yüklerken eski nesillerde ise 48 saniye civarı yükleme yapıyor. Eğer çok dikkatli bakarsanız görüş mesafesi ve vejetasyon gibi ince detaylarda da hafif farklılıklar yakalamanız mümkün:

PC tarafında ise işler bildiğiniz gibi “Ne kadar ekmek o kadar köfte” formülüne dayalı. Ancak One Piece Odyssey çok talepkar bir oyun değil. Sistem gereksinimleri şu şekilde:

MİNİMUM:
64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit
İşlemci: Intel Core i5-6600 or AMD Ryzen 5 2400G
Bellek: 8 GB RAM
Ekran Kartı: GeForce GTX 780 or Radeon R9 290X
DirectX: Sürüm 11
Depolama: 35 GB kullanılabilir alan

ÖNERİLEN:
64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit
İşlemci: Intel Core i5-8400 or AMD Ryzen 3 3100
Bellek: 8 GB RAM
Ekran Kartı: GeForce GTX 1060 or Radeon RX 590
DirectX: Sürüm 11
Depolama: 35 GB kullanılabilir alan

Yelkenler fora!

One Piece Odyssey ana hikayesi 35 saat civarı, sırları ile de 55 saat kadar süren bir oyun. Ne çok uzun ne de kısa diyebileceğimiz bir oyun olmuş. Anime hayranlarına odaklanan proje sadece Japonca ses seçeneğine sahip. Daha önce değindiğim detayları da göz önüne alarak serinin koyu hayranları için uygun bir oyun olduğunu söyleyebiliriz. Ancak özellikle old school tur tabanlı JRPG seven bir oyuncuysanız da Odyssey’den çok keyif alabilirsiniz.

Kapanış paragrafımı seriyi takip eden okurlara özel yapacağım. Kendim de 20 yılı geçkin bir süredir seriyi takip eden biriyim. Hasır şapka Luffy’nin korsanlar kralı olma yolunda çıktığı yolculuk eğlenceli ve derinlik sahibi yoldaşlar, amansız mücadeleler, bazen gözyaşı ve bolca kahkaha eşliğinde uzun bir süredir devam ediyor. Öykü artık kapanış perdesine girmiş durumda ve ilk bölümden beri ne olduğunu bilmediğimiz One Piece’in ne olduğunu er ya da geç öğrenceğiniz. Ancak geriye dönüp baktığımızda en önemli şeyin yolculuk olduğunu göreceğiz. Son dönemlerde birkaç kez hastanelik olan Eiichiro Oda bize ne sürprizler hazırlıyor bilinmez ama umarım aklındaki en ufak detaya kadar kağıda döküp bize ulaştırıp güzel bir emekliliğe ayrılır. Haketti adam!

GENEL BAKIŞ
Görseller
8
Hikaye / Sunum
8
Oynanış
7.5
Ses / Müzik
9
Eğlence
8.5
Önceki İçerikThe Elder Scrolls Online: Morrowind Üzerindeki Gölge yeni sınıf ve hikaye ile geliyor
Sonraki İçerikFire Emblem Engage inceleme
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
one-piece-odyssey-incelemeOne Piece için geliştirilmiş en hırslı projelerden biri olan Odyssey, 25 yıldır devam eden hikayenin en güzel anları ile bizi bir kez daha buluşturuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz