Marvel’s Spider-Man Remastered PC inceleme

Spiderman, Spiderman, does whatever a spider can! Spins a web any size, catches thieves just like flies! Look out, here comes the Spiderman ~ ♪

Çizgi romanların gümüş çağında, 1962 yılında Stan Lee ve Steve Ditko tarafından yaratılmış olan Spider-Man, Marvel Comics’in en popüler süper kahramanı haline geldi. Spider-Man’in sırrı şüphesiz ki çoğu süper kahraman içinde en sempati duyabileceğimiz, zorluklara neşeyle ve esprilerle göğüs geren havalı bir tip olması. Yetişkin kahramanların sözünün geçtiği, ergenlerin ise daha çok kahramanlara yancı/yardımcı olduğu bir çağda, genç ve toy olmasına karşın kendi mücadelesini verebilen kahramanların da önünü açan Spider-Man nesiller boyu çeşitli film, çizgi film, bir düzine çizgi roman serisi ve elbette video oyunlarında boy gösterdi.  Uzun yıllar PlayStation’a emek veren, Spyro the Dragon, Rachet & Clank gibi IP’leri kazandırmış olan Insomniac Games Spider-Man’i 2018 yılında oyunseverlerin beğenisine sunduğunda yer yerinden oynamış, yapım PlayStation’ın en iyi oyunları arasında yerini almıştı. Aradan geçen 4 yılın ardından Örümcek Adam PC’yi fethetmek için ağlarını fırlattı. Marvel’s Spider-Man Remastered PC inceleme yazımız huzurlarınızda!

Büyük Güç Büyük Sorumluluk Getirir

Marvel’s Spider-Man sinematik evrenden ziyade çizgi roman serilerinden beslenmiş olan bir oyun. Geneli ile sevmiş olsak da Spider-Man’in sinematik evrene giriş filmi Homecoming’deki karakter tasvirleri ezber bozmaya yönelikti ve bazıları kolay yutulacak cinste değildi. Bu konudaki görüşlerimi yazının devamında daha detaylı dile getireceğim. Şu an için genel hatları ile oyunumuzun senaryosuna odaklanalım.

Dahi ve meteliksiz kahramanımız Peter Parker, nam-ı diğer Spider-Man, gücüne yeni kavuştuğu toy döneminde kendi ihmali sonucu ölen amcası Ben’in sözüne sadık kalarak suçla mücadeleye yıllarını vermiş, bu esnada Wilson Fisk (Kingpin) başta olmak üzere Vulture, Rhino, Scorpion, Electro gibi süper kötülerle kapışırken zaman zaman ölümün eşiğinden dönmüş ve çocukluğundan beri yanında olan sevdiceği Mary Jane (MJ) Watson’ı da oldukça yıpratmıştır. İkilinin yollarını ayırması ile kendini bilimsel çalışmalara adayan Peter, suçluları kovalamadığı zamanlar asistanlığını yaptığı Doctor Otto Octavius ile savaş gazilerine efektif protez üretmek üzere çalışmalara gömülmüş durumdadır.

Norman Osborn’un belediye başkanlığındaki New York şehri 8 yıldır Spider-Man’in koruması altındadır ve örümcek şehrin sevilen bir figürü haline gelmiştir. Oyunun başında Fisk ile son kozunu paylaşan Spidey, sonunda Kingpin’i parmaklıkların arkasına yollamayı başarır. Ancak Kingpin’in yoldan çekilmesi ile Demons adlı bir örgütün ortaya çıkışı çok daha büyük olayların başlangıcı olacaktır. Norman Osborn ile derdi olan gizemli bir figür için harekete geçme vakti gelmiştir. Spider-Man’i bu büyük macerada hem geçmişinde bıraktığı, hem de ilk kez karşılacağı yeni kötüler beklemekte.

 

Ağ Fırlatma Sanatı

3 bölüme ayrılmış olan oyunda New York şehrinin kademe kademe çöküşüne tanık olacağınız ana senaryo modu yaklaşık 20 saat sürmekte. PC sürümünde orijinal oyunun DLC bölümleri de dahil edilmiş ve onları da tamamlarsanız oynanışa rahatlıkla bir 8-9 saat daha ekleyebilirsiniz. Ancak oyunun vurucu yanı çok sayıda yan görev ve ek mücadele içermesi. Bunlarla birlikte süreyi rahatlıkla üçe katlayabiliyorsunuz. Bu görevler şehirde rastgele gerçekleşen sıradan suçlardan tutun da örgütlerin üslerini basmaya kadar değişebiliyor. Yaptığınız tüm yan görevler sizi kostüm açma veya teçhizat geliştirmenizi sağlayacak nesneler ile ödüllendiriyor. Bazıları sizi opsiyonel olarak normalde kapışmayacağınız boss savaşlarına dahi götürebiliyor. Bosslardan bahsetmişken, spoiler süzgecimizi fragmanlara göre belirlersek oyunun çıkışından önceki fragmanlarda halihazırda görmüş olduğunuz Rhino, Scorpion, Electro, Vulture ve Mr. Negative’in yanısıra oyunda 4 tane daha boss karakter bulunmakta.

Oyunda görevleri veya mücadeleleri tamamladıkça aldığımız tecrübe puanları ile Peter seviye atlıyor (üst sınır 50) ve pasif atak / sağlık bonuslarının yanısıra kazandığı yetenek puanları ile yetenek ağacından yeni numaralar öğrenmesini sağlayabiliyoruz.


Genel oynanış mekaniklerine gelirsek. Kontroller biraz detaylı, ancak öğrenmesi uzun sürmüyor.

Kontrolleri gezi modu, gizlilik modu ve dövüş modu olarak üçe ayırabiliriz;

Gezi Modu:

PC özgürlüğü ile istediğiniz gibi tuş ataması ve kontrolcü kullanmanız mümkün. Ancak oyunda devrimsel PlayStation kontrolcüsü DualSense desteği bulunuyor. O nedenle tuşları ona göre yazacağım. Öncelikle şehirde gezinirken R2 tuşu ile ağımızı fırlatıp binadan binaya salınabiliyoruz. Bu tuş aynı zamanda basılı tuttuğumuzda oyundaki parkur mekaniklerini devreye sokuyor ve objelerin üzerinden hızlıca hoplayıp zıplayarak ilerleyebiliyoruz. X tuşu ile zıplayabiliyorken, R2 ile ağ attıktan sonra X’e basarsanız ileri doğru ağ fırlatıp hızla ileri fırlayabiliyoruz. Yükseklik kaybetmeden sadece bir kere yapabildiğimiz bu eylem, yetenek ağacındaki gerekli gelişimi yaparsanız iki kez yapılabilir hale geliyor.

Yine salınım sırasında O tuşuna basarsanız binaların köşelerinden keskin dönüşler yapabilirsiniz. Binalar arasında salınırken belirli noktalarda beyaz bir halka ikonu göreceksiniz, buralara ise L2 + R2 tuşuna aynı anda basarak ağ atıp kendinizi çekiyorsunuz. Bu eylem sonrası herhangi bir tuşa basmazsanız o noktaya konumlanıyorsunuz (ki genel kullanım amacı bu), ancak durma niyetiniz var ise eğer varış öncesi X’e basarsanız yüksek bir hızla yolunuza devam edebilirsiniz. Tek başına basıldığında L2 tuşu sizi slow motion moduna sokuyor, eğer tavanda asılı durumdaysanız da bu tuşla aşağı doğru sarkabiliyorsunuz. Son olarak R3 tuşu (sağ analog) çevreyi taramanızı sağlıyor. Bu şekilde çevrede keşfedilmeyi bekleyen nesneleri veya mücadeleleri görebilir, düşmanların yerlerini saptayabilirsiniz.

Gizlilik Modu:

Bu mod düşman varlığınızdan ya da yerinizden haberdar değilse devreye giriyor. Bu modda iken düşmanlarımızı tek vuruş ile alt etme şansımız bulunmakta. Bunu gerçekleştirmek için iki yolumuz var. Bunlardan ilki L2+R2 ile kendimizi yüksek konumlu güzel bir noktaya yerleştirip avımızın gelmesini beklemek, ya da ağ atarak dikkatini yakınımıza çekmek. Düşman menzilimize girdiğinde kare (□) ya da üçgen (△) tuşuna basarak hasmımızı tek hamlede indirebiliyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken durum şu:  Kare tuşu ile yaptığımız saldırı sessiz ve etkili, ancak yavaş iken, üçgen ile yaptığımız saldırı hızlı ve daha büyük bir menzile sahip, ancak gürültülü ve yakınlarda başka düşmanlar varsa hemen farkedilmenizi sağlıyor. Tepeden gizlice düşman indirme tekniklerimiz bunlar iken benzer şekilde yerde iken de düşmanlarımızı gizlice indirebiliyoruz. Bunun için bizim farkımıza varmamış olan düşmanın arkasında bulunmamız yeterli.

Dövüş Modu:

Oyunda bol bol yumruklarınız konuşacak. Kare tuşu (□) ile standart saldırımızı yaparak düşmanlarımızı yumrukluyoruz. Hızlı bastığımızda seri saldırılar yaparken basılı tutarsak düşmanları havaya savuran bir aparkat sallıyoruz. Havada iken kareye basılı tuttuğumuzda ise ağımızla süzülerek düşmana güzel bir uçan tekme savuruyoruz. R1 tuşu ile elimizdeki teçhizatı kullanıyoruz. Oyunda ağ atıcımız başta olmak üzere, ağ bombası, mayın, basınç makinesi gibi ilginç teçhizatlar elde edip, geliştirebiliyoruz. Bunların arasında geçiş yapmak için ise L1 tuşuna basılı tutup gelen hızlı menüden istediğmiz teçhizata geçiyoruz. En çok kullanacağınız standart ağ fırlatıcımız belirli bir sayıda düşmana isabet ettirilirse koza gibi etrafını sarıyor ve bu şekilde onları duvarlara, direklere sinek gibi yapıştırabiliyoruz. R1 + L1 tuşlarına aynı anda basarsanız çevredeki kanalizasyon mazgalı, araba kapısı, hatta düşmanınızın elindeki silahlar gibi çeşitli nesneleri ağınızla yakalayıp düşmana geri savurabiliyorsunuz.

Üçgen tuşu (△) ile teçhizatlarımızdan bağımsız ağ fırlatmalı kapma odaklı  vuruşları gerçekleştirebiliyoruz. Özellikle R1 ile kullandığımız ağ fırlatıcı ile düşmanı koza haline getirdikten sonra üçgen tuşuyla güzel hareketler yapabilmemiz mümkün oluyor. Ayrıca bu şekilde kolaylıkla düşmanları duvalara yapıştırabiliyoruz. Havada üçgene basılı tutarsanız rakibin ayağını yerden kesip hava kombosu yapma şansınız oluyor. Yuvarlak (O) tuşu ile de gelen saldırıları savuşturabiliyoruz. Çizgi romanlara aşina olanların iyi bileceği üzere Spider-Man’in tehlikeleri önceden hissetmesini sağlayan Spider Sense (Örümcek Hissi) adlı bir yeteneği mevcut. Örümcek hisleriniz devreye girdiğinde kafanızda bir sembol beliriyor ve size saldırıları önceden hissedip savuşturabilmeniz için kısa bir zaman yaratıyor.

Yazdığım kadar karışık olmadığının garantisini verebileceğim kontrolleri oyunda kısa bir ilerleme kaydettikten sonra kolaylıkla kavrayacaksınız. Öte yandan oyun da size görevleriniz esnasında ufak yönlendirmeler yaparak kontrolleri iyice kavramanızı sağlıyor.

 

New York’u Ağlarla Ördüm Her Baştan

Oyunun en kuvvetli yanlarından birisi de ince detaylarına kadar işlenmiş kurgusal New York şehri. Marvel’s Spider-Man’deki New York tam anlamıyla “yaşıyor”. Çeşitli araçlarla akan bir trafik, kimi işinde gücünde, kimi de aylaklık eden insanlar ve sizi gördüklerinde verdikleri tepkiler oyuncuyu oldukça havaya sokuyor. Öyle ki yanlarına gidip bir beşlik çakabilir, çekecekleri bir selfie için poz bile verebilirsiniz… eh ne de olsa biz mahallenin arkadaş canlısı Örümcek Adam’ıyız! (bu etkileşimler ufak da bir tecrübe puanı getiriyor bu arada) Bir diğer hoşuma giden detay ise olay çıkan bir bölgede kapışmamız bitince polisin olay yerine müdahale etmesi.  Açıkçası oyunun özellikle ilk saatlerinde senaryoyu ilerletmekten çok özenle tasarlanmış New York yapıları arasında keşfe çıkma dürtüsü ağır basacak. Şehirde Marvel evrenine özgü bir sürü sürpriz de sizi bekliyor olacak, mesela Avengers kulesi, Dr. Strange’in mabedi bunlardan sadece birkaçı.  3 ana bölüme ayrılmış olan oyunda ilerledikçe şehrin alacağı farklı haller ise işin tuzu biberi.

Öte yandan oyunun en vurucu noktası ise karakter tasvirleri. Çizgiroman serilerinden iyi beslenmiş olan oyun karakterleri bize belki de en başarılı ve derinlikli halleriyle sunuyor. Peter ile Octavius arasında adeta baba – oğul düzeyinde olan ilişki, hırsları ve ailesi arasında gelgitli Norman Osborn’un geçmişte işlediği günahların onu olayların merkezine taşıması, Spider-Man’in yardımına muhtaç olmaktansa kendini tehlikenin göbeğine atmayı yeğleyen gözüpek Mary Jane, evinde oturmak yerine “Birine yardım edersen herkese yardım edersin” mottosuyla  kendini düşünmeden evsizlerin yardımına koşan May Hala, Peter ile “benzer” bir yolun yolcusu olan Miles gibi karakterler sizi olayların içine çekmekte o kadar başarılı oluyorlar ki, bir süre sonra Insomniac Games’in sinematik evrendeki Spider-Man’den daha başarılı bir uyarlama yaptığına kanaat getiriyorsunuz.

Teknik Mevzular

 PlayStation 4’teki Rachet & Clank’i oynadıysanız Insomniac Games’in CGi tadında görseller yakalamakta çok başarılı bir stüdyo olduğunu bilirsiniz. Spider-Man’de de benzer, etkileyici bir yapı söz konusu. Özellikle günbatımı sahnelerinde hayranlıkla izlenecek manzaralar ortaya çıkıyor. Oyunun PC’ye geçişi ile birlikte görebileceğiniz en cilalı haline kavuşmuş durumda.
Marvel’s Spider-Man Remastered NVIDIA DLSS, NVIDIA DLAA, yükseltilmiş ışın izlemeli efektler ve daha fazlasını içeren NVIDIA GeForce RTX teknolojileriyle donatılmış durumda. Ekran kartınızın gücü yettiğince oyunun size sunabileceği çeşitli detaylar:

• NVIDIA HBAO+

• Sınırsız kare hızları

• Daha yüksek çözünürlüklü gölge haritaları

• Artan ayrıntı seviyeleri

• Daha yüksek doğrulukta doku filtreleme

• Çok sayıda seçenek için ek kalite seviyeleri

Bununla birlikte elbette sistem gereksinimleri devreye giriyor. Resmi açıklanan sistem gereksinimleri özellikle minimum ve önerilen sistemler çok abartılı değil.

Şöyle bir göz atacak olursak;

Minimum

  • İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit
  • İşlemci: Intel Core i3-4160, 3.6 GHz ya da AMD dengi
  • Bellek: 8 GB RAM
  • Ekran Kartı: NVIDIA GTX 950 or AMD Radeon RX 470
  • DirectX: Version 12
  • Depolama Alanı: 75 GB

Önerilen

  • İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit
  • İşlemci: Intel Core i5-4670, 3.4 Ghz ya da AMD Ryzen5 1600, 3.2 Ghz
  • Bellek: 16 GB RAM
  • Ekran Kartı: NVIDIA GTX 1060 or AMD Radeon RX 580
  • DirectX: Version 12
  • Depolama Alanı: 75 GB

Tabii oyunun desteklediği RTX, DLSS gibi teknolojilerden faydalanmak için önerilen sistemin üstünde ekran kartı gerekmekte. Eğer PlayStation 5’teki versiyona yakın veya biraz daha hallice bir deneyim istiyorsanız aşağı yukarı RTX 2070 gibi bir ekran kartına ihtiyacınız var.

Hazır PlayStation 5’ten bahsetmişken, oyun DualSense desteğine sahip. Bu, Haptic Feedback ve Adaptive Trigger gibi harika teknolojileri artık PC’de deneyimleyebileceğiniz anlamına geliyor.

Başarılı ses efektleri ve yakın dönem Detroit: Become Human’dan tanıyacağınız bestekar John Paesano’nun harika parçaları ile süslenmiş olan Spider-Man teknik anlamda kendini defalarca kanıtlamış bir yapım. Konsol sahibi olmadığı için Spider-Man’siz kalanlar da artık Sony’nin gelmiş geçmiş en başarılı oyunlarından birini oynama şansına sahip. Oyun bu satırları okuduğunuzda çıkmış olacak. Ana oyundaki olayları takip eden, bir nevi genişletme paketi tadında Miles Morales ise önümüzdeki sonbahar döneminde çıkışını gerçekleştirecek.

GENEL BAKIŞ
Görseller
9.5
Oynanış
9
Hikaye / Sunum
9
Ses / Müzik
9
İçerik
9.5
Önceki İçerikİlk İzlenim: Dragon Ball The Breakers Beta
Sonraki İçerikXenoblade Chronicles 3 inceleme
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
marvels-spider-man-remastered-pc-incelemeInsomniac Games 4 yıl önce gelmiş geçmiş en iyi Spider-Man oyununa imza atmış ve PlayStation kütüphanesi en harika yapımlarından birine gururla ev sahipliği yapmıştı. Artık PC oyuncuları da bu eşsiz deneyime erişebilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz