Knack 2 inceleme

Sony pes etmedi!

PlayStation 4’ün çıkış oyunlarından olan Knack yerli ve yabancı basın tarafından yerden yere vurulmuş bir yapımdı. Ape Escape, Loco Roco, Patapon gibi harika oyunlara imzasını atmış olan Sony Interactive Entertainment Japan Studio tarafından bize sunulan oyun neresinden tutask elimizde kalıyordu. Çizgi film tadında şeker görselleri ile çocuklara ve ailelere hitap ediyor gibi duran oyun kesinlikle küçüklere kötü anlar yaşatacak bir zorluğa sahipti. Platform fanatikleri için ise frame düşüşleri, oyunu ilerletmenize engel olabilecek buglar gibi çeşitli teknik sıkıntı mevcuttu. Bunların yanısıra oynanış konusunda oldukça tekdüze olan oyunun Metacritic ortalaması 100 üzerinden 60’ın altında. Hal böyleyken kimse bu oyunu bir kez daha görebileceğini ummuyordu. Ancak durum pek de öyle değilmiş. Beyler ve hanımlar, Knack 2 inceleme yazımız ile huzurlarınızdayız!

 

Kara Bahtlı, Kem Talihli…

Açıkçası ilk oyunu oynamamış biri olarak Knack 2’nin inceleme çalışmasını emektar yazarlarımızdan Onur’a vermeyi düşünüyordum. Kendisi birinci oyunu çıkış dönemi sitemizde incelemiş ve bir de video hazırlamıştı. Ancak kendisine “Knack 2” demem ile gözlerinde beliren korku dolu ifade bana geçmişte yaşadığı acıları kelimelere dökmeden hissettirmeye yeterli oldu. Böylece bu sorumluluğu ben aldım. O an bilmediğim şey ise gayet şanslı olduğum ve Sony’nin işleri yoluna sokmak için efor sarfetmiş olduğuydu.

Knack 2’nin başına kurulmadan önce uzunca bir süre ilk oyunun neden başarısız olduğu üzerine araştırma yaptım. Crash Bandicoot’un Activision’ın pençesine düşmesinden sonra eriyip gitmesi ile Sony belki de en başarılı platform oyunu serisinden mahrum kalmıştı. Yeni konsolları PlayStation 4 ile piyasaya iddialı bir giriş yapılmıştı, platform oyunlarının tahtı boştu, ne yanlış gidebilirdi ki?  Maalesef ilk Knack büyük bir potansiyeli değerlendirememiş bir yapımdı. Yazının girişinde de bahsettiğim gibi türlü problemleri bünyesinde barındırıyor, oyuncuyu eğlendirmekten çok süründürüyordu. Pekiyi, böyle bir enkazın üstüne daha ne yapılabilirdi? Oyunların yapım maliyetlerinin iyice artmış olduğu günümüzde çoğu firma başarısız projelerin fişini çekmekte zerre tereddüt etmiyor. Sony ise yine farkını ortaya koyarak mücadelenin ikinci raundu için devrildiği yerden doğrulmuş durumda.

…Bol Partiküllü Kahraman: Knack!

Şu ana kadar başarısızlıklarından bahsettiğim seriyi artık ikinci oyuna bağlama ve kıyaslama vakti geldi. Hemen öncesinde kısaca hikayeye değinelim. Goblin ve insanların bir arada yaşadığı bir dünyada geçen oyuna ismini veren kahramanımız Knack eski medeniyetlerden kalma kalıntılardan oluşturulmuş bir golem. Doctor Vargas’ın insanlığı kurtarmak amacıyla hayat verdiği Knack gizemli güçleri ve relic adı verilen kadim kalıntılara hükmedebilme gücüyle türlü badireler atlatmış ve mutlu sona ulaşmıştı. İkinci oyunda ise yine bir kaos ortamında, bu sefer büyük bir robot istilası ile açılışı yapıyoruz. Bu merak uyandırıcı girişin ardından oyun bizi olayların biraz daha gerisinde bir döneme götürüyor ve kademe kademe büyük sona hazırlıyor.

Vee… Doğru Çalışan Mekanikler!

İlk Knack’teki gibi platform ve beat’em up öğelerini harmanlayan oyunun yapımcılarının geçmiş projedeki başarısızlıklarından derslerini çıkarmış ve oyunculardan gelen yorumları dikkate almış olduklarını oyunun daha başlarında anlıyorsunuz.  Örneğin kahramanımız Knack ilk oyunda relicleri etrafında toparlayabiliyor, boyutunu ve kuvvetini artırabiliyordu. Ancak bu tamamen sizin kontrolünüz dışında ara sahneler eşliğinde oluyor ve “Keşke oyunda biz bunu yapabilsek” şeklinde serzenişte bulunmanıza neden oluyordu. Knack 2’de ise bu duruma el atılmış. İstediğiniz an boyutunuzu değiştirebiliyorsunuz, hatta oyunda belirli bölgelerde parçalarınızı bırakıp ufalarak dar yerlerden geçebiliyorsunuz.  Bu şekilde platform öğeleri de zenginleştirilmiş. Dövüş mekanikleri de oldukça cilalanmış durumda. Knack’in harekerleri daha akıcı ve büyük bir yetenek ağacı eşliğinde topladığınız puanları dağıtarak oynanışı daha da derinleştirebiliyorsunuz. Çoğunlukla dev modda ilerlediğiniz oyunda zorluk da dengelenmiş durumda. Es geçemeyeceğim bir diğer güzelleştirilmiş durum ise çok oyunculu (co-op) sistem. İlk oyunun yapımının son demlerinde geliştirildiği için çok iç açıcı olmayan co-op modu bu oyunda harika; öyle ki iki oyuncu belirli saldırıları kombine ederek çok hoş özel saldırıları bile aktif edebiliyor! Bu yönleriyle beyler ve hanımlar, Knack 2 nihayet çocukların ve ebeveynlerin beraber vakit geçirebileceği tatlı bir aile oyunu olmayı başarmış! “Geç olsun, güç olmasın” diyelim…

Toparlamak gerekirse Knack 2 aslında Sony’nin ilk oyunda yapması gerekenleri bir bir toparlayıp düzelttiği bir gönül alma çalışması olmuş. Animasyon filmlerinden fırlamış dünyası, artık keyifli hale getirilmiş oynanış mekanikleri ile Knack 2 platform oyunu seven sıkı oyunculara da, çocuklu ailelere de rahatlıkla tavsiye edebileceğim bir oyun olmuş. PlayStation 4 kütüphanesinde Rachet & Clank, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy gibi başarılı platform oyunları arasında yer almayı hakeden hakeden Knack 2’yi PlayStation Store sayfasından 119 liraya temin edebilirsiniz.

 

GENEL BAKIŞ
Görseller
8
Oynanış
7.5
Ses / Müzik
8
Eğlence (tek oyuncu)
7
Eğlence (çok oyunculu)
8
Önceki İçerikDivinty: Original Sin 2 Düşmanımız Olarak Oynama Fırsatı Sunuyor
Sonraki İçerikPUBG’nin güncel satış rakamı açıklandı
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
knack-2-incelemePlatform oyunu seven, Rachet & Clank ve Crash Bandicoot N. Sane Trilogy gibi türünün önde giden yapımlarını tüketmiş, özellikle de beraber oynayacağı eşi, arkadaşı veya çocuğu olan PlayStation 4 sahiplerine tavsiye ederiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz