Nintendo’nun en istikrarlı ilerleyen platform oyunu serilerinden biri olan Kirby, Super Smash Bros’un da geliştiricisi olan Masahiro Sakurai tarafından 1992 yılında yaratıldı. Kirby serisi düşmanlarınızı yutarak onların yeteneklerini kullanabildiğiniz, zıpladıktan sonra havada süzülebildiğiniz, çok yorucu olmayan ama keyifli dinamiklere sahip iki boyutlu platform oyunlarından oluşuyor. Yakın dönem Forgotten Land ile klasik yapısından biraz sıyrılan seri bir yeniden yapım projesiyle tekrar köklerine dönmüş durumda. Orijinalde Nintendo Wii için çıkış yapan Return to Dream Land yenilenmiş hali ile bir kez daha, bu kez Nintendo Switch ile karşımızda.

Üç boyutlu görseller ve iki boyutlu oynanışın harmanlandığı 2.5 boyutlu stiliyle oyunculara göz kırpan Kirby’s Return to Dream Land Deluxe, dört oyuncuya kadar destek veren co-op yapısıyla dikkatleri çekiyor. Wii’de ve Switch’teki New Super Mario oyunlarına benzer şekilde diğer oyuncuların istediği an oyuna dahil olabildiği bölümlerde Kirby klonları ya da Meta Knight, King Dedede ve Bandana Wadle Dee karakterleri ile oynayabiliyoruz. Kirby’nin aksine diğer üç kahramanın kendine has yetenekleri var, ancak bazı bölümlerin bulmaca yapıları düşman yutmayı gerektirdiği için bir karakterin mutlaka Kirby olması gerekiyor.

Hikaye

Dream Land adı verilen fantastik bir diyarda geçen oyunumuzda Kirby ve arkadaşları kendilerine has maceraları peşinde koşarken bir boyut yırtığından düşen gemi ortalığı karıştırır. Magolor adlı sevimli uzaylının kontrolünü kaybederek kaza yapan gemi, çeşitli parçalarının yanısıra çalışmasını sağlayan 120 enerji küresini kaybetmiştir. Hal böyleyken minik pembe kahramanımız Kirby ve arkadaşları Magolor’a yardım etmek için Dream Land’in renkli yollarına düşerler.

Oyunda genel bir harita içine bölünmüş 7 ana bölge ve her bölgede en az 4 bölüm bulunuyor. Bunları tamamladığınızda açılan 8. bölge ile birlikte toplam bölüm sayısı 38 oluyor. Bir Kirby oyunundan beklenebileceği üzere bölümlerdeki tehlikeler çok zorlayıcı değil, asıl mücadele bölümlere gizlenmiş her şeyi bulmak üzerine kurulu. Yine de çok deneyimsiz ya da küçük yaşta oyuncular ile beraber oynamak için Helper Magolor modu da sunulmuş. Bu mod aktifken Magolor da oyuna dahil oluyor ve iksirler ile oyuncuya güç katıyor, ayrıca bizi düşerek öleceğimiz çukurlardan da kurtarıyor. Oyun kolay olduğu için en temel düzeyde bir platform oyuncusuna çok tavsiye etmiyorum bu modu.

Bölüm tasarımları geneliyle sade yapıda. Bazı özel güçlere bağlı olan bulmacalar ile belirli engelleri parçalayıp farklı bölgelere geçiş yapabiliyor ya da yanınızda taşıyabildiğiniz anahtarlar ile gizli kapıları açabiliyorsunuz. Oyunadaki tüm bölümler tekrar oynanabilir yapıda, o nedenle eksik bıraktığınız toplanabilirleri bulmak için istediğiniz kadar deneme yapabilirsiniz. Joycon ya da pro controller ile diğer üç oyuncu istediği an oyuna katılıp ayrılabiliyor.

Oyunun en keyifli taraflarından biri de mini oyunlar. Merry Magoland adlı, ana haritadan bağımsız bölgede erişebileceğiniz tam 10 adet mini oyun var. Bu mini oyunlar da ana oyun gibi dört oyuncuya kadar destek veriyor. Oyunları oynadıkça kazandığınız pullarla Stamp Rally’de ilerleme kaydedip çeşitli ödüller de kazanabiliyorsunuz.

Eskiden yeniye

Orijinalde HAL Laboratory tarafından Nintendo Wii için geliştirilen Return to Dream Land, yine aynı ekip tarafından Switch’e uyarlanmış durumda. İki sürümü kıyasladığımızda ilk dikkatimizi çeken detay ise Return to Dream Land’de daha illüstratif bir yapının yakalanmaya çalışılmış olması. Ara sahnelerdeki yeni sunum tarzı da her şeyi bir hikaye kitabından çıkmış gibi gösteriyor. Renk paleti daha canlı ve karakter modellerinin çevresine kontur atılarak çizim gibi yansıtmaya çalışmışlar. Bazı karakterlerin modelleri güncellenmiş, örneğin King Dedede Switch’teki en güncel Kirby oyunu Forgotten Land’deki haline benzetilmiş.

Nintendo Wii, SD kalite görüntü veren yani 480p üstüne çıkamayan bir konsoldu, Switch’e geçişte de her şey HD 720p / 1080p çözünürlük ve saniye başı 60 kare avantajından yararlanmış. Özellikle elde oynarken görseller çok net ve canlı görünüyor. Yakın dönem incelediğimiz Metroid Prime Remastered gibi bir Kirby’s Return to Dream Land Deluxe ile bir Wii oyunu daha nihai sürümüne kavuşmuş diyebiliriz.

Oyundaki yenilikler sadece görsel ve performans ile sınırlı değil, geneliyle oynanışta da daha akıcı bir deneyim elde edilmeye çalışılmış. İlk kez Kirby Triple Deluxe ile karşımıza çıkan analog çubuğu hızlı ittirerek koşma fonksiyonu Return to Dream Land Deluxe’a dahil edilmiş. King Dedede, Meta Knight ve Bandana Waddle Dee’ye çeşitli ek hareketler eklenmiş ve geneliyle karakter animasyonları elden geçirilmiş. Kirby için de Mecha, Sand ve Festival gibi bazı yeni dönüşümler oyuna dahil edilmiş ve çeşitlilik artırılmış durumda.

Ses ve müzikler de boş geçilmemiş ve hem Kirby başta olmak üzere karakter sesleri, hem de oyunda çalan parçalar tamamen yenilenmiş.

Kirby’s Return to Dream Land Deluxe, geçmişten bir klasiği daha en cilalı haliyle getiren, Switch’in mükemmele yaklaşan kütüphanesine dolu dolu giren bir diğer oyun oldu. Kitabına uygun, rahat bir modda arkadaşlarınız ve ailenizle oynayabileceğiniz keyifli bir platform oyunu arıyorsanız Return to Dream Land tam da sizin için biçilmiş kaftan. 4 kişilik yapısı ile sadece hikaye modunda değil, mini oyunlarda da sürdüren oyun size keyifli saatler vaat ediyor. Oyunu %70 oranında tamamlarsanız açılan Extra Mode ile daha zorlu bir Kirby macerasına atılabilirsiniz. Ayrıca oyunu ilk bitirdiğinizde açılan Magolor Epilogue: The Interdimensional Traveler adlı bir ek bölüm daha açılıyor ve metroidvania tipinde bir oynanışa sahip. Dahası da var! Bu bahsettiğim iki ek modu da tamamlarsanız boss rush türünde olan The True Arena’yu açıyıorsunuz. Tüm bu ekstraları ile oyun standart bir platform oyununun neredeyse iki katı uzunluğa ulaşıyor.

Oyunun ayrıca Nintendo eShop’tan demosunu indirmeniz de mümkün.

GENEL BAKIŞ
Görseller
8.5
Oynanış
9
Ses / Müzik
8.5
Eğlence
9
Önceki İçerikBattlefield 2042’nin 4. sezonu Eleventh Hour çıktı!
Sonraki İçerikWo Long: Fallen Dynasty’nin inceleme puanları belli oldu
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
kirbys-return-to-dream-land-deluxe-inceleme2011'den geliştirilen orijinalinin üstüne çok şey katmayı başararak Switch'e dolu dolu gelen Kirby's Return to Dream Land Deluxe'ı platform türünü seven tüm oyunculara tavsiye ederiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz