Scarlet Nexus inceleme

Anime ve oyun kelimeleri bir arada anıldığı zaman Bandai Namco Entertainment lambadan çıkan cin gibi bir anda ensemizde beliriyor. Dünya çapında belirli bir popülarite yakalamayı başarmış hemen her animenin oyunlaştırılmasında parmağı bulunan firma zaman zaman kendi orijinal projelerine de girişiyor. Yakın dönem karşımıza God Eater, Code Vein gibi animenin dibi denecek yapıda orijinal yapımlar da sunmuştu. PlayStation 5’in çıkışıyla yeni nesilde de varlığını göstermek için firma çeşitli oyunlar üzerinde çalışmaya başladı. Tales of Arise ve Idol Master: Starlit Season gibi bayağı eski serilerin devam oyunlarının yanısıra sıfır kilometre projeler de mevcut. Scarlet Nexus inceleme yazımızda Bandai Namco’nun ilk PlayStation 5 oyununu masaya yatırıyoruz.

Cyberpunk değil, Brain Punk!

Scarlet Nexus uzak bir gelecekte, beyinde keşfedilen psionik hormon ile ekstra duyusal güçler kazanan insanlığın köklü değişimler içermiş dünyasında geçiyor.   İnsanlık yeni bir çağa girerken, Others (Diğerleri) olarak bilinen dengesiz mutantlar ortaya çıkmaya başlar. İnsan beynine özel bir açlık duyan bu varlıklar büyük bir tehdit haline gelince özel yeteneklere sahip insanlardan  Other Suppression Force (OSF) adlı birlik kurulur. Beyin gücüyle teleportasyon, objeleri hareket ettirme, elementlere hükmetme gibi üstün yeteneklere sahip bu askerlerden ikisi, Yuito Sumeragi ve Kasane Randall, her biri kendilerine ait senaryoları olan seçilebilir baş karakterlerimiz.

Prestijli Sumeragi ailesinin en genç varisi olan Yuito, küçüklüğünde hayatını kurtaran bir OSF askerine duyduğu minnet duygusuyla orduya katılmış naif bir delikanlı.  Kasane ise çocukluğunda ailesi Others tarafından katledilmiş, sonrasında ise silah endüstirisinde büyük bir isim olan Randall ailesi tarafından evlatlık alınmış olan sessiz ve soğuk bir kız. Her iki karakter de oyunun başında orduya yeni katılmış durumdalar, ancak kısa bir süre sonra Others’a karşı olan mücadeleleri politik olayların gölgesinde kalıyor ve kaderleri iki farklı yana savruluyor.

Oyunun dünyası genel olarak cyberpunk türünde görünse de yapımcılar beyin gücünün ön plana çıktığı bu dünyayı brain punk olarak nitelendirmeyi uygun görmüşler. Zamanın klasiklerinden Akira ve Noein gibi yapımlardan oldukça ilham alınmış gibi. Öte yandan yarı organik yarı mekanik şekilde tasarlanmış Others ise mevzubahis yapımlarda kolay kolay rastlayamayacağınız bir özgünlüğe sahipler.

Oyunun öykü akışı ağırlıklı olarak Tales ya da Bayonetta serisinde olduğu gibi sabit görseller ile çizgiroman tarzında bir giriş yapıp sonrasında da gerçek zamanlı ara sahneler ile bize aktarılıyor. Öykü yapısı özellikle başlarda biraz sıradan, hatta hafiften yüzünüzü buruşturacak klişelerle ilerlese de birkaç bölüm sonra oldukça karanlık ve gizemli bir hal alıyor. İki ana karakterin birbirini tamamlayan senaryo detayı ve diğer karakterlerle etkileşimimiz ise memnun edici.

Zihin Savaşları

Aksiyon rol yapma oyunu olan Scarlet Nexus parçalara ayrılmış bölümlerden oluşan bir dünyaya sahip. Gündelik hayatın döndüğü şehri ve birkaç küçük alandan oluşan askeri bölgeleri saymazsak oyunun tamamı zindan mantığı ile tasarlanmış bölümler üzerinden ilerliyor. Phase olarak adlandırılan bölümler hikaye takibi, zindanda canavarlarla kapışma ve serbest aktivite yapabildiğiniz final ile üç evreden oluşuyor diyebiliriz.

Her iki karakterin denk olan oynanışında kare ile hızlı saldırı, üçgen ile daha geniş alana etki eden ağır saldırısını gerçekleştirebiliyoruz. Kare ve X tuşu ile düşmanı havaya fırlatarak kombo yapabilmemiz mümkün. Oyunu ilginç kılan mekanikler ise özel güçlerimizi kullandığımız kısımlar.  R2 ve L2 ile psikokinezi ile etraftaki varil, araba hatta telefon direği gibi cisimleri havalandırıp düşmana fırlatabiliyoruz. Genel olarak R2 hızlı fırlatılabilen küçük cisimler olurken, L2 ile daha ağır ve kendine özel qte içeren daha büyük ya da detaylı objeleri savuruyoruz. Oyunda ayrıca takım arkadaşlarımızın özel güçlerini de kısa süre kullanabiliyoruz. Bunun için R1 basılı iken atanmış tuşa basmamız lazım. Karakterimizi güçlendirdikçe aynı anda kullanabildiğimiz yetenek sayısı da artıyor. Hatta takım arkadaşlarımız ile dostluğumuz güçlenince de eklenen yeni hareketler mevcut.

Oyunda ilerledikçe senaryo bazlı açtığımız diğer yetenekler ise Brain Drive ve Brain Field. Savaştıkça dolan brain Drive barımız fullenince otomatik kullanılan özellik bize geçici güç ve hız bonusu kazandırıyor. L3 ve R3 (analog tuşlara aynı anda basınca) ile aktif ettiğimiz Brain Field ise tüm yeteneklerimizi kat kat güçlendiriyor, normalde sınırlı kullanabildiğimiz güçlerimizi bize verilen zaman içinde çılgınca kullanabiliyor ve rakibe ağır hasar verebiliyoruz. Bu mod açıkken çevre detaylarına dikkat edin, çünkü görsellerin en deforme olduğu anda karakterimiz aşırı yüklemeden ölerek bizi game over ekranına yollayabiliyor.

Savaşlarda diğer takım elemanlarımız da aktif olarak savaşsa da kendilerini kontrol edemiyor, ancak stratejilerini belirleyen yapay zekaları seçebiliyoruz.

Performans

Unreal Engine 4 ile geliştirilen oyun PC, Xbox One, Xbox Series X/S, PlayStation 4 ve PlayStation 5 sürümlerine sahip. Eski yeni nesil arasında haliyle farklar bulunuyor. Temel konsollarda 1080P  / 30fps, One X ve PS4 Pro’da 4K / 30fps kombinasyonu mevcut. Yeni nesilde ise 4K / 60 fps ile tam gaz aksiyona dalabiliyorsunuz. PC ise işi bir adım daha öteye taşıyor ve kare hızını isterseniz limitsiz olarak ayarlayabiliyor ve güncel bir ekran kartınız varsa 60 fps ötesine geçebiliyorsunuz.

PlayStation 5 üzerinde test ettiğimiz oyunda kare hızında problem gözlemlemesek de görüş alanının biraz dar tutulduğunu gözlemledik. Oyunun geniş alanları haricinde farkedilmesi zor olduğu için çok sorun teşkil etmiyor. Yükleme süreleri ise SSD avantajı sayesinde oldukça kısa, en uzun yüklemeler birkaç saniyeden öteye geçmiyor.

Artılar ve Eksiler

Scarlet Nexus anime tarzı yapısı ve atmosferi ile Bandai Namco’nun 2019 yapımı Code Vein adlı çalışmasını anımsatıyor. Sitemizde de incelemiş olduğumuz Code Vein, anime tarzı görselleri ve Dark Souls benzeri atmosferi ile Anime Souls  lakabını taktığım bir yapımdı. Özellikle beta fazında ilgi çekici bulduğum oyun tam sürümüyle beklentileri pek karşılayamamış ve çabucak unutulmuştu. Hatta bu sebeple Scarlet Nexus incelemesini neredeyse pas geçecektim. İyi ki bir şans vermişim diyebilirim, zira Bandai Namco dersini çalışmış.

Artılarla başlayalım.  Görseller ve Tales tarzı sunum genel olarak başarılı.  Bazen çizgiroman tarzı anlatıma fazla yüklenilmiş, ancak hikaye aktarımını baltalamıyor.  Her karakterin ayrı bir hikaye sunması ve bu iki büyük hikayenin bir bütünü oluşturmaları da harika. Oynanış kendini açtıkça açan, hem yetenek ağacınız hem de ekip arkadaşlarınıza bağlı özelleşebilen tatlı bir sisteme sahip; çevredeki çoğu obje ile etkileşime geçebilmek de cabası. Ses efektleri ve müzik oyuncuyu havaya sokmayı başarıyor, seslendirme tarafı ise animasyon dünyasının başarılı ses sanatçılarının emeğini taşıyor, gayet iyi.

Eksilere gelirsek… Oyunun en büyük eksisi bölüm tasarımları. Atmosfer ve detaylar harika, ama bölümler düz kutu tarzı tasarımlara sahip. Herhangi bir derinlik, bir keşif hissiyatı yok. Senaryonun çocuksu ve ciddi tarafı arasındaki dengesizlik de bir bakıma eksi sayılabilir. Bu durum en çok oyunun başlarında yaşanıyor ve öykü ilerledikçe anlatı da olgunlaşıyor ancak oyuna ısınma evresini baltalama potansiyeline sahip. Side Quest’ler çok niteliksiz, hatta challenge olarak adlandırılsalar daha doğru bile olurmuş. Ödülleri de yeterince motive edici değil.

Nötr kaldığım kısım ise oyunun sosyal bağ kısımları. Persona oyunlarına benzer şekilde yan karakterler ile etkileşime geçtiğimiz, onları daha yakından tanıdığımız ve aramızdaki bağı kuvvetlendirerek yeni yetenekler açtığımız bu bölümler aslında oldukça keyifli, ancak bazılarının hikayeye yediriliş şekilleri fena… Öyle ki 10 dakika önce ölümüne kapıştığınız bir karakterle bir kafede buluşup kızlar hakkında konuşurken bulabiliyorsunuz karakteri. Çok fazla karakter olduğu ve sadece ana bölümler arasında sosyalleşme opsiyonumuz olduğu için biraz sıkış tıkış ve olay örgüsünden bağımsız kalmış gibiler.

Kırmızı Perde Kapanıyor

Scarlet Nexus yeni bir IP (fikri mülkiyet) olmasına karşın iddialı bir yapım. Bandai Namco oyuna paralel bir de anime serisi duyurarak projeye  inançlı olduklarını göstermiş durumda. Scarlet Nexus ayrıca kendine has aksiyon dolu yapısı ile nihayet firmanın God Eater ve Code Vein gibi kalıplaşmış oyunlarından sıyrılmayı başarıyor. İki ana karakterin her biri düz bir ilerleme ile yirmişer saat oyun deneyimi sunuyor. Tüm detaylar ile uğraşmak isterseniz toplamda 50-60 saatlik bir oynanış söz konusu. Anime stili aksiyon rol yapma oyunlarına ilgi duyanlara tavsiye ederim.

GENEL BAKIŞ
Görseller
8
Hikaye / Sunum
8
Oynanış
8.5
Ses / Müzik
8.5
Eğlence
8
Önceki İçerikSÖYLENTİ: Yeni Dead Space oyunu yapım aşamasında
Sonraki İçerikSony, Housemarque stüdyosunu satın aldı
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
scarlet-nexus-incelemeAnime ve oyun kelimeleri bir arada anıldığı zaman Bandai Namco Entertainment lambadan çıkan cin gibi bir anda ensemizde beliriyor. Dünya çapında belirli bir popülarite yakalamayı başarmış hemen her animenin oyunlaştırılmasında parmağı bulunan firma zaman zaman kendi orijinal projelerine de girişiyor. Yakın dönem karşımıza God...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz