Guilty Gear Xrd: Rev 2 İnceleme

Dövüş oyuncularını ihya edecek bir dönemden geçiyoruz. Çocukluğumuzun geçtiği oyun salonlarının kapanmasından sonra yok olmaya yüz tutan dövüş türü, yaşadığımız şu dönemde neredeyse eskisi kadar güçlü. Arada sırada Street Fighter V gibi çıkışında beklentileri karşılayamayan oyunlar çıksa da King of Fighters, Tekken, Mortal Kombat, Injustice ve şu anda yapım aşamasında olan Dragon Ball FighterZ ve Marvel vs Capcom Infinite, bizim gibi dövüş meraklılarını ihya etmeye yetiyor. Hele ki Guilty Gear Xrd gibi kaliteli yapımlar bize dövüş oyunlarının ikinci altın çağını yaşatıyor. Serinin son halkasını, Guilty Gear Xrd Rev 2 inceleme yazımızda detaylı olarak inceleyeceğiz.

Tek Kişilik Ordu: Ishiwatari

Daisuke Ishiwatari… Kendisi çok acayip bir insan. 1998 yılında çıkışını yapmış ve kendisine sağlam bir çekirdek hayran kitlesi yaratmış Guilty Gear gibi bir serinin yapımcısı…hayır, pardon…yönetmeni…yok yok, karakter illüstratörü…hmm senaryo yazarı…bestecisi ve müzisyeni…pardon, ana karakterlerden birinin seslendirmeni…! Bu adamın Guilty Gear serisinde o kadar çok rolü var ki, insanın bu kadar yeteneği olsa bile aynı anda tüm bu işi nasıl yapabildiğine hayret ediyor. Evet, Ishiwatari-san Guilty Gear serisinin pek çok şeyi.

 

Guilty Gear’dan Xrd’a

1998 yılında Playstation 1’e çıkan ve çok büyük bir başarı elde edemeyen Guilty Gear, daha sonraki yıllarda X, X2 (XX) ve bir çok yan oyunu ve de her bir sürüme eklenen güncellemeleriyle bir kült halini aldı. Özellikle ilk oyundan sonra harika 2D sprite çizimleri, muhteşem heavy metal müzikleri, Sol Badguy ve Ky Kiske gibi her biri ikonlaşan karakterleri ve oldukça derin oynanışıyla Japonya başta olmak üzere tüm dünyadaki dövüş topluluklarında sevilen ve saygı duyulan bir seriye dönüştü. Oyunun yapımcı şirketi Arc System Works de Blazblue isminde yeni bir seriye başlamış ve uzun süre boyunca Guilty Gear’la ilgili haber almaz olmuştuk. Ta ki 2013 yılında Guilty Gear Xrd -SIGN- duyurulana kadar. Dövüş oyunu dünyasına bomba gibi düşen bu duyuru ve ardından gelen video bir anda heyecanımızı en tepelere taşıdı. Çünkü çok sevdiğimiz ve özlemle beklediğimiz seri dönmekle kalmıyor bir de 2D gibi görünen ama aslında 3D olan muhteşem grafiklerle ve yenilenmiş oynanışıyla evrim geçiriyordu.

Xrd -Sign- Playstation’ın ardından PC’ye de çıktı ve gayet ilgiyle karşılandı. Ardından geçen yaz ek paketi Revelator, yeni karakterler, denge düzenlemeleri, yeni hikaye modu ve başka içerikler getirdi. 2017’nin Mayıs ayında ise yeni bir genişleme paketi olan REV 2 hem konsolumuza hem de bilgisayarımıza teşrif etti. Bu yazımızda Rev 2’ye özel içerikle birlikte Guilty Gear Xrd’ın oynanışından ve oyunu bu kadar kendine özgü yapan kısımlarından bahsedeceğiz.

Uyarı: Bu yazıda geçecek dövüş oyunu terimlerinden bazılarının anlamına ve açıklamalarına buradan ulaşabilirsiniz: Dövüş Oyunu Terimcesi

 

Oynanış

Eski Guilty Gear oynanışının temel unsurlarını korurken üzerine yeni eklemeler yapan çok eğlenceli ve detaylı bir oyun Xrd. Oldukça hızlı bir akışa sahip Guilty Gear’da 5 temel saldırı tuşu bulunuyor. Bunlar Punch (P), Slash (S), High Slash (HS), Kick (K) ve Dust (D). Bu normal vuruşlar her karaktere özgü olsa da özet olarak;
P= Zayıf Yumruk
S= Orta Saldırı
HS= Güçlü Saldırı
K= Tekme
D= Dust

Buradaki Dust tuşunu biraz açalım. Yerdeyken nötr bir vaziyette yedirdiğinizde rakibi havalandırır ve ardından siz de kocaman bir sıçrayış yaparak uzun bir hava kombosu sekansına girersiniz. Yerde eğilerek D’ye basarsanız hard knockdown olacak şekilde rakibi yere seren bir çelmeye dönüşür. Havada basarsanız genellikle rakibi uzağa teptiren güçlü bir vuruş olarak karşımıza çıkar. Yani Guilty Gear’da Dust tuşu çok işlevli bir tuştur.

İleri, geri, zıplama ve eğilmenin haricinde ileri dash, geri dash, havada çift zıplama, havada dash gibi hareket etme özellikleri de oyunu hızlı ve akıcı hale getiriyor.  Kombolar genellikle sırayla tuşlara basarak çıkan zincir kombolardır. Pek çok kombonun sonunda Overdrive adı verilen süperlerle birleştirebilirsiniz. Ayrıca dövüş içerisinde oluşacak pek çok duruma has kombolarınızın olması çok önemlidir. Guilty Gear oldukça serbest ve fazlaca duruma dayalı bir oyun olduğu için rakibinizi nasıl bir durumda yakaladığınıza göre değişen kendi kombolarınızın olması şarttır. Rakibinizi açmak için çeşitli mix-uplar kurmalı ve en ufak hatayı cezalandırmaya çalışmalısınız. Fakat yere düşen rakibe dikkat. Diğer oyunlardan alıştığımız meaty hareketler bu oyunda nadiren işe yarıyor. O yüzden yerden kalkan rakibi yakalayayım derken kendimiz kolayca av olabiliyoruz.

Roman Cancel

Oyunun bir diğer özelliği Roman Cancel ise altta Tension ismindeki süper barınızın bir kısmını kullanarak yaptığımız cancel‘ın adı. Cancel (İptal) herhangi bir hareketi veya komboyu ortasında keserek başka bir seçeneği değerlendirmemize yarıyor. Roman Cancel’ı riskli bir hareket yaptığınızda cezadan kaçmak için, rakibi tuzağa düşürmek için veya kombonuzu yarıda kesip başka bir komboyla birleştirmek için kullanabiliyorsunuz. Bu da diğer dövüş oyunlarına kıyasla çok daha çeşitli ve yaratıcı oyunlar çıkarmanıza olanak tanıyor.

Eğer rakibiniz çok saldırgan oynuyorsa ve onu cezalandırmak istiyorsanız, yine Tension çubuğunuzun bir kısmını feda ederek Blitz Shield kullanmanızı öneriyoruz. HS + herhangi bir tuşa (Dust hariç) basarak yapabildiğimiz bu savuşturma özelliği, doğru zamanlamayla tüm maçı lehinize çevirebiliyor. Rakibin saldırısını önleyerek sizin saldırmanız için harika bir olanak sağlıyor.

Garou ve KoF oyunlarından hatırlayacağınız anlık korumaya geçme, Marvel vs Capcom’dakine benzer korumayı sağlamlaştırma gibi defansif özellikler de kullanılabileceğiniz diğer seçenekler. Sağlık çubuğunuzun altında yer alan BURST çubuğunuz dolduğunda rakibinizden dayak yerken kurtulmanızı sağlayan Burst özelliğini kullanabiliyorsunuz.

Öğretici Modlar

Bu oyunda hem savunma hem de saldırıya dayalı çok fazla özellik bulunduğundan yeni başlayacaklar biraz korkabilir. Fakat Guilty Gear Revelator, dövüş oyunları tarihinde gelmiş geçmiş en iyi öğretici modu da beraberinde getiriyor. Bu öğretici modda mini oyunlar oynayarak önce hareket etmeyi, sonra oyunun diğer özelliklerini öğreniyorsunuz. Öğretici modu bitirdikten sonra da gözünüze kestirdiğiniz karakterlerin hareketlerini ve kombolarını öğrenebileceğiniz başka bir mod da emrinize amade. Hatta daha da ileri giderek, her karakter için oyun içinde özel durumlardan nasıl kurtulacağınızı uygulamalı olarak anlatan bir mod daha bulunuyor.

Tüm bu eğlenceli öğretici modlar ile oyuna ısınmanız beklediğinizden de kısa sürüyor. Mekanikleri tamamen elinize aldığınızda sıradaki adım size en uygun karakteri belirleyip kombo çalışmaya başlamak.

Karakterler

Oyun, Rev 2 güncellemesiyle eklenen Answer ve Baiken ile birlikte toplamda 25 karaktere ev sahipliği yapıyor. Karakterlerin çoğu farklı deneyimler yaşamanıza olanak tanıyacak kadar özgünlük ve çeşitlilik barındırıyor. İlk oyundan beri serinin maskot ikilisi haline gelen Sol Badguy ve Ky Kiske adeta buraların Ryu ve Ken’i. Aralarındaki tatlı sert rekabet, dövüş stillerine de yansıyor. Shoto kavramını (Ryu, Ken, Akuma) bu seriye sokacak olursak bu ikiliye shoto dememiz yerinde olurdu. Yine klasiklerden gidelim. Johnny uzak mesafelere yetişen hızlı katanasıyla çok can yakıyor, bu sefer Xrd’da makus “low-tier” talihinden kurtuluyor. Serinin en çok tanınan kadın karakteri Millia ise büyülü saçlarını yine karmaşık mix-uplar yaparak rakibini köşeye sıkıştırmak için kullanıyor. Yalnız canı çok az olduğu için Millia ile oynamak ustalık gerektiriyor. Diğer klasiklerden Slayer, Dizzy, Chipp, Potemkin, Zato, Venom, Jam ve Faust da X2 günlerini aratmayacak güzellikte oyuna aktarılabilmiş.

Herkes olması gerektiği gibi yeniliklerden nasibini almış bir şekilde oyunda yerini alıyor. Xrd serisiyle oyuna gelen karakterler ise ilginç tasarımlara sahip. Bir yatağa bağlı şekilde dövüşen Bed-man, insanlığın sonunu getirmek için yaratılmış ama sonradan insanlığın tarafına geçen kız kardeşler Elphelt ve Ramlethal, Ky Kiske ve Dizzy’nin oğlu Sin, mazoşist ve sinsi Raven, dövüş sırasında sürekli telefonla konuşan politikacı ninja Answer ve Jack-O. Tüm bu yeni karakterler içerisinde Jack-O’dan bashetmem gerekiyor. Demir maskeli bu çılgın kadının daha önce hiçbir dövüş oyununda görülmemiş hareketleri var. Aynı bir strateji oyununda kışla kurarmışcasına yere küçük evler kurarak içerisinden çıkan tombikleri üzerimize saldırtan Jack-O onlara çeşitli emirler de verebiliyor.

Oynadıkça bu çılgın karakterlere karşı nasıl stratejiler geliştireceğinizi öğrenecek ve kendi özel savunma ya da saldırı opsiyonlarınızı yaratabileceksiniz. Oyunda her türlü oyuncu için bir karakter seçeneği mevcut.

Hikaye ve Offline Modlar

Guilty Gear evreni bir noktaya kadar bizim dünyamıza benzerken, büyünün keşfedilmesi ve teknolojiye entegre edilmesiyle bir anda fantastikleşiyor. That Man diye anılan bir bilim adamının yarattığı Gear isimli yaratıklar bir anda insanlığa tehdit haline gelince tüm dünya savaş alanına dönüşüyor. Oyunun karakterlerinden Ky Kiske’nin de yer aldığı insan kuvvetleri, yarı insan yarı Gear Sol Badguy ile güçlerini birleştirerek bu kanlı ve uzun savaşı sonlandırıyor. Ky Kiske Amerika topraklarındaki Illyria krallığının başına geçiyor. Fakat Ramlethal Valentine isminde çok güçlü bir varlığın bir şehri anında yok ederek tüm insanlığa savaş açmasıyla birlikte huzur ortamı da son buluyor. Kahramanlarımız önce Ramlethal’i, ardından da onun arkasındaki gizli güçlerin izini sürerken eski dostlar da yardıma koşuyor. Guilty Gear’ın arkanıza yaslanıp izleyebileceğiniz yarı visual novel (görsel roman) yarı anime tarzı bir hikaye modu var. Hikaye modu boyunca hiç dövüşmeniz gerekmiyor. Bölüm bölüm ilerleyen olayları istediğiniz zaman yarıda kesip daha sonra izlemeye devam edebiliyorsunuz.

Arcade sekmesinden Episode’u seçerek, karaktere özel başlangıcı ve bitişi olan klasik arcade modunu deneyebilirsiniz. M.O.M. ise kocaman bir tablo üzerinden rakibinizi seçerek karakterinizin seviyesini arttırdığınız RPG elementleri olan bir mod. Burada karakterinize sadece bu modda kullanabildiğiniz eşyalar alarak diğer güçlendirilmiş rakiplere karşı savaşıyorsunuz.

Online

Gelelim bir dövüş oyununun günümüzde ömrünü belirlediği en önemli kısma. Single Player içeriği bitirdikten sonra artık dünyaya kendimizi gösterme sırası geldi. Online sekmesine gittiğimizde bizi şu ekran karşılıyor:


En baştaki Ranked Match‘te karşımıza gelen rakipleri yenerek dünya sıralamasında üst seviyelere çıkmaya çalışıyoruz. Lobby modunda bir kıta ve ülke seçerek o bölgeye ait özel bir lobiye girebiliyoruz. Kişiselleştirebildiğiniz minik avatarınızla bu lobilerde diğer insanlarla sosyalleşebiliyor, balık tutabiliyor veya çevredeki arcade makinelerine oturup kapışabiliyoruz. Player Match ise asıl olayın döndüğü yer. Burada kurulu tüm odaları bulabilir, onlara katılabilir veya siz bir oda kurabilirsiniz. Bu odalarda avatarınızla 4 ayrı makineye geçip insanlarla kapışabilir veya makine önünde sıraya girip onları izleyebilirsiniz.

 

Diğer Özellikler

Tüm bunların yanında oynadıkça kazandığınız paralarla açabileceğiniz çizim, poster, müzik, ses mesajları gibi içeriklerin yer aldığı Gallery modu da güzel bir enstantane sunuyor. Ayrıca Digital Figure modunda karakterlerin oyun içi modellerini toplayıp şekilden şekile sokarak ve çevresine eşyalar ekleyerek bir figür koleksiyonu da oluşturabiliyorsunuz. Tüm bu içerikleri minik avatarınızla oyun içi para karşılığı balık tutarak elde etmeniz de mümkün.


Teknik açıdan baktığımızda da, Guilty Gear piyasadaki en iyi cel shading grafiklere sahip oyun desek yanılmayız. 2D gibi gözüken ama aslında 3D olan modellemelerdeki detaylı işçilik, geniş ve cıvıl cıvıl renk paleti, 2D efektler, insanın içini açan arka mekanlar gerçekten harika bir görsel deneyim sunuyor. Sesler, her zamanki alıştığımız Japon seslendirmenlerin hünerini gösterirken, Ishiwatari önderliğindeki Heavy Metal ağırlıklı parçalar da kulağımızın pasını siliyor.

Genel olarak PC portunu da çok başarılı bulduğumu söylemeliyim. Alt Tab yaparken hiçbir sorun yaşamadan anında oyuna geçiş yapabiliyorum. Oyunun yükleme süreleri de konsol sürümünden çok daha kısa. Ayrıca çözünürlüğü de arttırınca görselliğin de etkileyiciliği artıyor. Size tavsiyem oyuna ilk girişinizde çözünürlük ayarlarıyla oynamanız. Çünkü ilk girdiğinizde oyun olması gerekenden daha düşük bir çözünürlükte başlayabiliyor. Bu yüzden ilk işiniz Display Settings > Display Mode seçeneğinden sağa sola oynatarak en iyi çözünürlüğü seçmeniz olmalı.

Netcode’dan Ne Haber?

“Peki, netcode nasıl” dediğinizi duyar gibiyim. Oyunun netcode’u piyasadaki diğer rakiplerine kıyasla açık ara önde. Üstelik rakibinizle aranızda kaç frame’lik bir gecikme olduğunu gerçek zamanlı olarak görebiliyorsunuz. Aynı kıtadan biriyle ortalama üstü bir bağlantıyla 3 frame gecikmeyle kusursuza yakın oyunlar çıkartabiliyorsunuz.

Peki bu oyunun hiç mi kötü yanı yok? Evet, oyun içerisinde olumsuz bir taraf bulmak zor. Fakat Arc System Works’ün iş tarzı puan kırmaya biraz müsait olabilir. Oyunda DLC olarak satılan 3 karakter dışında karakter renkleri, sesleri ve diğer ıvır zıvır için bir sürü paket mevcut. Bunun dışında Revelator’u Sign’dan ayrı olarak yeni oyun fiyatına satmalarını artık es geçiyorum. Revelator’den Rev 2’ye geçiş 30 TL. İçerik olarak fazladan 2 karakter, yeni saldırılar, denge ayarları ve birkaç arka planı pek yeterli bulmadım. Tabii tüm bunlar oyunun eski sürümüne sahip olanlar için geçerli. İlk kez Guilty Gear alacakların içeriğinde Rev 2’nin de olduğu en son sürümü almaları gerekiyor. Onu da Steam üzerinden şuraya tıklayarak Deluxe Edition ile alabilirler. Tüm bu ek paketleri içerdiği halde oldukça uygun bir fiyat.

 

Son Sözler

Street Fighter V’te aradığınızı bulamadınız mı? Mortal Kombat XL’den sıkıldınız mı? Şöyle değişik ve güzel bir dövüş oyunu mu arıyorsunuz? Guilty Gear tüm dövüşseverler için harika bir seçenek. Belki de değeri en az bilinen oyunlardan birisi. Derinlikli oynanışı, sevilesi karakterleri, muhteşem grafikleri ve dolu dolu içeriğiyle çok daha fazla oyuncuyu hak eden oyunlardan biri. Karmaşık gibi görünen sistemini çözmek de detaylı ve eğlenceli öğretici modlarıyla artık çok daha kolay. Rev 2 ile gelen Answer ve Baiken karakterleriyle yeterince kalabalık bir kadroya sahip Guilty Gear Xrd Rev 2 piyasadaki en kaliteli yapımlardan biri.

GENEL BAKIŞ
Görseller
9.5
Oynanış
9.5
Ses ve Müzik
9.5
Hikaye ve Sunum
9.5
Eğlence Faktörü
9.5
İçerik Güncellemeleri
8
Önceki İçerikAtari yeni bir oyun konsolu geliştiriyor
Sonraki İçerikPerception İnceleme
guilty-gear-xrd-rev-2-incelemeGuilty Gear Xrd'ın son halkası Rev 2 ile derin, eğlenceli ve rekabetçi bir dövüş oyunu deneyimine hazır olun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz