Dark Souls Remastered inceleme

Bandai Namco Entertainment’ın son 10 yıl içinde belki de yaptığı en başarılı hamle Dark Souls’un dağıtım haklarını almış olmalarıdır. From Software bu seriye ilk olarak PlayStation 3’te Demon’s Souls ile atılmış, Japonya’daki yayıncı Sony tarafından “satışların başarılı olmayacağı” öngörüsü(!) terk edilmiş ve batıya Atlus tarafından zar zor getirilmişti. Firmanın kararlılığı ve Bandai Namco’nun destekleri ile küçük bir isim değişikliği eşliğinde hayatına Dark Souls olarak devam eden Souls serisi, zaman içinde büyük bir popülariteye kavuştu ve milyonlarca kopya sattı. Arada geçen zaman dilimi içerisinde üçleme haline dönüşen serinin her oyunu, hayranlar tarafından farklı şekilde değerlendirilmekte ve sevilmekte. Özellikle bölüm tasarımı konusunda çok başarılı bulunan ilk Dark Souls ise geçen onca yıla rağmen seride de en sevilen oyun olma yapısını korumuştu. From Software bu özleme kayıtsız kalmamış olacak oyunu bir kez, güncellenmiş bir şekilde huzurlarımıza sundu. Bu atılımın ne derece başarılı olduğunu Dark Souls Remastered inceleme yazımızda irdeleyeceğiz.

Kara Ruhlar, Issız Topraklar…

Öncelikle hikayeye kısa bir bakış atalım. Ölümsüz bir savaşçının öyküsünü oynadığımız karanlık, medieval fantezi temalı rol yapma oyunu olan Dark Souls aslında bize hikayesini klasik yollarla anlatma kaygısı gütmeyen bir oyun. Ara sahneler gerçekten çok az ve oyunun dünyası çok özgür. Başlangıçta bazı tuş yönergeleri dışında mekanikleri hakkında neredeyse hiç bilgi vermeyen, tamamen oyuncuların keşif dürtülerine hitap eden bir yapıya sahip. Oyunun aslında oldukça detaylı düşünülmüş arkaplanını ise karşınıza tek tük çıkan NPC’ler ve çoğunlukla eşya tanımlarına düşülmüş notlar üzerinden, hatta çevredeki bazı mimari esintiler ve sanat eserlerinden adeta “tırnaklarınızla kazıyarak” keşfediyorsunuz. Bu yapısıyla araba dolusu diyalog ve bitmek bilmeyen ara sahnelere alışık rol yapma oyunu oyuncularının genel olarak garipsediği Dark Souls’un gizlerini ve öyküsünü çözmek üzere yıllardır çalışmalar yapan Vaati Vidya gibi Youtuber’lar dahi mevcut.

Üzerine büyük bir kasvet çökmüş olan Lordran’ın sırlarını keşfetmek ve “seçilmiş ölümsüz” olarak kaderinizin kontrolünü elinize almak için zorlu bir mücadele sizi bekliyor. Görkemli güneş rehberiniz olsun…

 

Üstü Pas Tutmuş Cevher

Dark Souls ilk çıkışını 2011 yılında PlayStation 3 ve Xbox 360 için yapmış, 1 sene kadar sonra da PC sürümü oyunseverlere sunulmuştu. Çok sevilse ve halen seride en iyi kabul edilse de oyunun tüm sürümlerinde, özellikle PC’de teknik açıdan bir çok problemi bulunmaktaydı. Geneli ile frame düşüşleri özellikle Blight Town adlı bölgeyi çoğu oyuncu için çok çileli hale sokarken, oyuncularla eşleş(eme)me sistemi, PC tarafında konsol mantığıyla 720p ve 30fps’ye kilitlenmiş görseller, kontrollerin klavye ve mouse ikilisi için başarısız uyarlanması,  arayüz kişiselleştirmesi olmaması gibi tonla sıkıntı ile oyuncuları boğmuştu. Her ne kadar eşleşme ve çözünürlük odaklı yamalar PC tarafında gönüllüler tarafından halledilmiş olsa da Dark Souls’un hiç bir zaman resmi olarak “sorunsuz” kabul edebileceğimiz bir sürümü olmadı… şu ana kadar.

Souls serisine yüzlerce saatimi vermiş biri olarak Dark Souls Remastered projesi ilk aşamada beni  sevindirmiş olsa da elime tam sürüm geçip, teknik detaylarını irdeleyene kadar büyük bir heyecan yaşatmamıştı. Özünde aynı oyun 1080p’ye uyarlanmış, doku kaplamaları elden geçirilmesi haricinde, 2011 sürümünden pek de farklı durmuyor gibiydi. Ancak firmanın aslında görünenden fazlası için uğraşmış olduğunu kısa bir oynayıştan sonra anladım.

Yeniden İşlenmiş Mekanikler

Öncelikle oyunun en büyük sıkıntılarından biri olan “eşleşme sisteminin” düzeltilmiş, en az Dark Souls 2 ve 3’teki kadar hızlı ve etkili olduğunu not düşelim. Arkadaşlarınızla eşleşebilmeniz için ilk kez Bloodborne’da gördüğümüz şifre sistemi de oyuna entegre edilmiş. Aynı anda beraber oynayabileceğiniz oyuncu sayısı eski oyunda 4 iken (1 host + 2 yardımcı ve bir istilacı) artık 6 kişi ile oynayabiliyoruz (1 host + 3 yardımcı ve 2 istilacı). Dark Souls’a yabancı iseniz; oyunda yardımlaşmak için zemine bırakılan beyaz ve sarı işaretler ile etkileşime geçerek diğer oyuncuları yanınıza yardımcı olarak çağırabiliyorsunuz.  Ancak benzer şekilde istediğiniz ile (kırmızı işaret) ya da isteğiniz dışında (seviye bazlı rastgele eşleşme) bir ya da iki oyuncu sizi öldürmek için oyununuzu istila edebiliyor. Oyunun bir süre sonra en eğlenceli ksımının bu olduğunu söylemeliyim. Bu eşleşmelerin artık hızlı ve etkili şekilde gerçekleşebilmesi oyun adına en önemli yenilik denebilir.

Bir diğer dikkatimi çeken yenilik ise yardıma ya da istilaya gelen ruhların iyileşme sistemi hakkında. Oyunda iyileşmek için sıkça Estus adlı iksire ihtiyaç duyuyoruz. Eski oyunda yardım ve istilaya gelen ruhların Estus kullanma hakları yoktu. Yardıma gelen ruhları ana oyuncu estus kullandığı zaman belirli bir oranda iyileştirebiliyordu. İstilaya gelenlerin ise genel olarak humanity, ya da divine blessing gibi nadir nesneler tüketmesi gerekiyordu. Dark Souls Remastered’da ise ruhların yarı sayıda Estus kullanım hakkı var. Yani başka bir oyuncunun dünyasına geçerken elinizdeki maksimum Estus kullanım hakkının yarısı değerde Estus ile diğer tarafa geçiyorsunuz. Öte yandan ruhlar için humanity gibi nesnelerin ile kullanımı yasaklanmış. Bu şekilde biraz daha adil olduğunu söyleyebilirim, özellikle yardıma gele ruhların istedikleri zaman kendilerini iyileştirme şansı olması oynanışa ferahlık getirmiş.

Oynanış

Dark Souls kendine özgü, oyuncuyu zorlayan ama başarım hissini çok iyi hissettiren mekaniklere sahip. Hangi sınıfı seçerseniz seçin, karakterinizin niteliklerini özgürce geliştirebildiğiniz oyunda ekipmanlarınızı dört ayrı eylem slotuna yerleştiriyorsunuz. Sağ ve sol el odaklı ikişer slot mantığıyla çalışan oyunda söz konusu bir kılıç ise bir tuş hafif diğeri ağır saldırı yaparken, uzun menzilli bir silah için ise tuşlardan biri keskin nişancı moduna geçme, diğeri ok savurma şeklinde olabiliyor. Kalkanlarda ise yapısına göre parry adlı bir mekanik söz konusu, rakibiniz size saldırırken kalkanınız ile iyi zamanlanmış bir savuşturma yaparsanız dengesini bozuyor ve ağır zarar verebileceğiniz bir saldırı yapıyorsunuz. Buna denk bir zararı yine düşmanın arkasında iken hafif saldırı tuşuna basarak yapabilirsiniz (bakstab).

Bu paragraf biraz seriye yabancı oyunculara hitap edecek… Souls serisinin en sevilen zorluk elementlerinden biri, öldüğünüz zaman ruhlarınızın (bir nevi karakter gelişimi için harcanabilir tecrübe) yerde kalması ve onları geri kazanmak için sadece bir şansınız oluşu. Yani ruhlarınıza ulaşmadan tekrar ölürseniz kalıcı olarak onları kaybediyorsunuz. Düşmanlar da sizi öldürmek için ellerindne geleni yapan agresif yapıya sahipler (Hatta Remastered’da sizi kovalama mesafeleri daha da artırılmış gibi hissettirdi). Bossların da normal düşmanlardan aşağı kalır yanı yok. Eski oyuncular uzun zamandır özlemini çektikleri meşhur anlara geri dönüş yapabilecekken yeni oyuncular ise bolca heyecan yaşayacaklar.

Performans

Dark Souls Remastered PlayStation 4 ve Xbox One’a 1080p çözünürlük ve 60fps desteği ile gelirken, PC, PlayStation 4 Pro ve Xbox One X sürümleri ise 4K çözünürlük ve 60 fps desteği sunuyor. Oyunun henüz piyasaya çıkmamış olan Nintendo Switch sürümü ise TV modunda 1080p 30fps, handheld modunda ise 720p 30fps şeklinde olacak.

PlayStation 4 sürümünü incelediğimiz oyunun Pro konsolda 4K çözünürlükte oldukça istikarlı bir şekilde 60fps değerinde performans sergilediğini gözlemledik. En büyük merakımız ise yazımızın başlarında da bahsettiğim üzere kötü bir ünü olan Blight Town’dı ve oyun burada da gayet iyi bir performans sergiledi. Artık güncel çözünürlük ve büyük ekranlarda çok iri menü ve kullanıcı arayüzünü ise isteğe bağlı gizleyebiliyor ve boyutunu düzenleyebiliyoruz. Özetle her şey harika.

Almaya Değer mi?

Dark Souls Remastered’ı bu tür oyunlara meraklı yeni oyunculara çok rahatlıkla tavsiye edebilirim. Oyunu daha önceden oynamış olan eski oyuncuların kendine sorduğu muhtemel soru şüphesiz ki oyunun tekrar alınmaya değip değmeyeceği. Size minik bir anket hazırladım;

  • Souls serisinde Dark Souls’un sizin için nostaljik değeri büyük mü? (Evet: +3 Hayır: 0)
  • Sevdiğiniz ancak uzun süredir oynamadığınız bir oyuna geri dönmek için tazelenmiş ve aktif bir çevrimiçi topluluk, PVP gibi unsurlar sizin için ne derece önem taşıyor?
    (Çok fazla: +3 / Orta şeker + 1 / Önem Taşımıyor : 0)
  • Yenilenmiş oynanış mekanikleri ilginizi çekti mi (Evet: +1 Hayır: 0 )
  • Oyunun PC sürümüne sahip misiniz? Bu sürümü durante fix gibi yamalarla mı oynadınız? (Evet: 0 Hayır: +1)
  • Biraz eskimiş görseller sizin için bir problem mi? (Evet: 0 Hayır: +1)

Bu sorular elinizde en azından 3 puanlık bir cevap bırakabilmişse, evet, Dark Souls Remastered’a bir şans verebilirsiniz. Oyunun eski sürümüne Steam üzerinde sahip olanların yine bu platformda devam etmek istiyorlarsa Dark Souls Remastered’ı yarı fiyata alabileceğini de not düşeyim. Bir puan da oradan eklenebilir. Oyunun konsol sürümü ise 119 TL.

 

 

GENEL BAKIŞ
Görseller
7.5
Oynanış
8.5
Ses / Müzik
8
Atmosfer
9
Eğlence Faktörü
9
Fiyat / Performans
9
Önceki İçerikLittle Nightmares Complete Edition inceleme (Nintendo Switch)
Sonraki İçerikBethesda yeni bir Fallout oyunu duyurmaya hazırlanıyor
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
dark-souls-remastered-incelemeLordran topraklarına geri dönme vakti... Tekrar ölmeye hazır mısınız?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz