Little Nightmares Complete Edition inceleme (Nintendo Switch)

Orijinal çıkışını tam bir sene önce yapmış olan Little Nightmares, Six adlı minik kızın tüyler ürpertici öyküsünü işliyordu. Little Big Planet ve Tearaway gibi oyunlarıyla bilinen Tarsier Studios imzalı oyun ürkütücü ve çoğunlukla rahatsız edici yapısıyla akıllarda yer edinmişti. Çıkışından bu yana oldukça beğeni toplayan Little Nightmares ilerleyen dönemde ise alternatif bir karakterin kontrolünü devraldığımız üç ayrı indirilebilir bölümün yer aldığı bir genişletme paketine kavuşmuş, bu paketi içeren bir “complete edition” da ayrıca piyasaya sürülmüştü. Bir süredir PlayStation 4 ve PC için mevcut olan bu sürüm yakın dönemde Nintendo’nun hibrit konsolu Switch için de çıkışını gerçekleştirdi. Little Nightmares Complete Edition inceleme yazımızda oyunun yakın dönem Türkiye pazarına geri dönecek olan Nintendo Switch versiyonunu tüm detayları ile masaya yatıracağız.

Pek Sevimli, Pek Tırsınç…

Tarsier Studios, Little Nightmares’i duyurduğunda ilk dikkatleri çeken görsel tasarımlar olmuştu. İlginç bir albenisi olan ama bir o kadar da iç gıcıklayıcı, kukla-vari tipler ve çok başarılı, karanlık bir atmosfer ile bir araya getirilmişti. Özellikle ışık kullanımı ve sinematik efektler konusunda çok başarılı olan oyun, genel yapısından hiç bir şey kaybetmeden Nintendo Switch’e uyarlanmış durumda.

Öyküden kısaca bahsetmek gerekirse… Denizin ortasına konumlandırılmış Maw isimli tuhaf, asimetrik ve akıl karıştırıcı bir mekanda geçen oyunda Six adlı gizemli, küçük bir kız çocuğunun kontrolü alıyor ve Maw’daki tuhaf insanlar ve yaratıklarla uğraşarak hayatta kalmaya çalışıyoruz. Eğer izleme şansınız olduysa oyun boyunca Japon animasyon stüdyosu Ghibli’nin Spirited Away (Ruhların Kaçışı) filminden büyük esintiler hissedeceksiniz. Çok nadiren korkutsa da geneliyle hayranlık ile irkilme arası duygular arasında gidip geleceğiniz oyunda ikinci kontrol edebileceğimiz karakter ise The Runaway Kid. Bu karakterin öyküsünü mutlaka ana senaryoyu, yani Six’in hikayesini bitirdikten sonra oynayın, zira ana senaryodaki bazı detaylar üzerine kurgulu. İki karakterin de toplamda oynanabilir 3 uzun bölümü bulunuyor ve oyunu sırlarını tamamlamaya uğraşmadan düz şekilde tamamlayacaksanız size yaklaşık 7-8 saatlik bir oynayış süresi sunuyor.

Oyun genel yapısı ile yalın bir oynanışa sahip. Kontrol edilemeyen, sinematik bir kamera açısı ile sunulan bölümlerde analog çubuk ile karakterimizi yön verirken, B tuşu zıplama, A tuşu ışık kaynağı açıp kapama, sağ analog ışık kaynağımızı yönlendirme, Y koşma,  ZL eğilme ve ZR tutma, etkileşime geçme komutları için kullanılıyor. Oyunun en zorlanacağınız kısımları genellikle koşarak zıplama sonrası tutunmanız gereken yerler. Özünde bir platform oyunu olan Little Nightmares, türe mensup çoğu oyunun tutunma eylemini yön tuşları yerine ayrı bir tuşa atamış ve bazen durumun hararetine bağlı olarak basmayı unutup ölebiliyorsunuz. Bunun haricinde kovalamaca sahnelerinde bir bug ile karşılaşmadığınız sürece oyunda kontrol namına pek bir sorunla karşılaşmayacaksınız.

Performans

Nintendo Switch her ne kadar hem TV’de hem de elde oynanabilen hibrit bir konsol olsa da, çoğu oyununcun hemfikir olabileceği üzere en keyifli oynanış deneyimini elde sunmakta. Tabii bu modda her oyunun performansı denk değil. Kimi oyun hem handheld hem de dock modunda gayet başarılı dururken (örneğin Legend of Zelda: Breath of the Wild, Mario Kart 8 Deluxe)  bazı oyunlar ise handheld modda makinenin ekran kartı tasarruflu bir ayarda çalıştığı için çok düşük çözünürlükte görüntü vererek sizi TV’ye mahkum ediyor (Xenoblade Chronicles 2 en iyi örneği bu durumun). Neyse ki Little Nighrmares her iki modda da iyi bir performans sunan oyunlardan.  TV modunda doğal,  handheld olarak ise upscaled 720p görsel ve 30 fps değerleri ile gelen oyun her iki modda da yakın performans sunuyor.

Öte yandan oyunun karanlık yapısı ve Switch’in parlak ekran yüzeyi gibi detayları hesaba katarsanız ışıklı ortamda elde oynadığınız zaman bolca suratınızın yansımasını ekran üzerinde görüyorsunuz. O nedenle ben oyunu genellikle gece uyku öncesi, karanlık odada küçük porsiyonlar ile oynamayı tercih ettim. Gün ışığında oynama planları olanlar ise daha çok TV modunu tercih edecek gibi durmakta.

Oyunun PlayStation 4 sürümünü oynamış biri olarak Switch sürümünde gözlemlediğim en büyük sıkıntı ise yükleme süreleri oldu. Resmi oyun kartuşlardan daha hızlı çalışan bir SD kart üzerinde dijital sürümünü denediğim oyunun yükleme süreleri diğer platformlara kıyasla çok uzun. Bu oyunun çok hareketli olmayan kısımları için büyük bir sorun değil, ancak işler kovalamaca sahnelerinde değişiyor. Oyundaki tehlikelerle yüzleşirken bir çok kez ölmeniz olası ve her öldüğünüzde oyun tekrar yükleme yapıyor. Özellikle ilk oynadığınızda sizi sinsice takip eden Maw sakinlerinin huyunu ve taktiklerini çözene kadar bolca yakalanacak, öldürüleceksiniz. Bu uzun yüklemeleri işte bu kısımlarda canınızı biraz sıkabilir.

Uyanış

Little Nightmares özellikle özgün yapısı çok dikkat çekici, sanat eseri tadında bir oyun. Sitemizde ikinci kez yer verdiğimiz için daha çok Nintendo Switch odaklı detaylarına değindim. Yükleme süresi sıkıntısı ve handheld modunun her ortamda rahatlıkla oynanamayacağı gibi detayları önemsemiyorsanız gayet başarılı bir uyarlama olduğunu söyleyebilirim. Daha önce çıkmış olduğu platformlarda oyuna sahip iseniz ikinci kez almanızı gerektirecek kadar büyük bir değişim yok. Ancak daha önce oynamamış Nintendo Switch sahibi oyuncular bu sürümü de değerlendirebilir.

GENEL BAKIŞ
Görseller
9
Oynanış
8
Ses / Müzik
9
Hikaye / Sunum
9
Performans
7
Önceki İçerikMoonlighter inceleme
Sonraki İçerikDark Souls Remastered inceleme
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
little-nightmares-complete-edition-inceleme-nintendo-switchUfak teknik kusurlarına rağmen Nintendo Switch'te oynayabileceğiniz en iyi platform oyunlarından biri.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz