Crytek iflas bayrağını çekmek üzere: 2017’de de çalışanlara ödeme yapılmıyor!

Crytek çalışanlarından biri Reddit'te konu açtı ve şirketin içerisinde neler olup bittiğini anlattı.

Crytek çalışanlarından biri Reddit‘te konu açtı ve şirketin içerisinde neler olup bittiğini anlattı.

Reddit forumunda konu açarak kendisinin Crytek çalışanı olduğunu söyleyen “paymecrytek” adlı kullanıcı, şirketin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çalışanlarına ödeme yapmadığını yazdı. İşte tüm yazı:

“Muhtemelen, geçen yılın sonlarında ortaya çıkan ‘Crytek çalışanlarının maaşını zamanında ödemiyor!’ şeklindeki iddiaları hatırlıyorsunuzdur. Şu an Mart 2017 ve hala ödemelerimiz yapılmadı. Zamanında yapılan son ödeme 11 ay önce yani 2016’nın Nisan ayındaydı. 2017’de ise henüz hiçbir paramızı alamadık. İşte çalışanlar olarak nasıl bir durumda olduğumuza genel bakış:

  • Mayıs 2016 maaşı: 9 Haziran’da (10 gün sonra)
  • Haziran 2016 maaşı: 12 Temmuz’da (2 hafta sonra)
  • Temmuz 2016 maaşı: 16 Ağustos’ta (2 haftadan fazla)
  • Ağustos 2016 maaşı: 14 Eylül’de (yine 2 hafta sonra)
  • Eylül 2016 maaşı: 1 Kasım’da (1 ay sonra)

Eylül maaşı ile işler çaresizleşmeye başladı. Ekim maaşı ise yaklaşık 6 hafta sonra 17 Aralık’ta ödendi. Kasım maaşı da 22 Aralık’ta ödendi ve tüm geliştiriciler olarak her şeyin düzelmeye başladığını umduk. Aralık ayının ortasında, tüm çalışanlarla birlikte büyük bir toplantı yapıldı ve üç Yerli de oradaydı. (Bu, çalışanlar ödeme almazken Cevat Yerli’nin şirkette olduğu ilk aydı.)

Bu toplantıda, bizlere her şeyin düzeldiğini söyleyerek güzel sözler de bulundular. Crysis, CryEngine ve Virtual Realitiy (Sanal Gerçeklik) konularına odaklanarak harika bir gelecek planlamasından bahsettiler. Daha sonra Sofya’daki stüdyonun Creative Assembly’e satıldığı bildirildi (Birkaç hafta öncesinde Avni, Riot’un ekibi satın almak istediğini belirtmişti.) Ayrıca Şangay’dan da teklif olduğunu ve böylece yeni projelere başlamak için yeterli para olacağını söyledi.

Ocak ayının sonuna gelindiğinde Warface, Ruslar’a satıldı. Tüm pazarlama ve yayınlama ekibi kovuldu. Avni’nin bizlere göklerden yalan söylediği düzenli toplantılar yapılıyordu ve böylece insanlar şirketten ayrılmıyor veya onları dava etmiyordu. Bir anda diğer stüdyoların satışıyla ilgili haberler kesildi. Maaşlar ise hala bir ay gecikmeyle yatıyordu (Aralık maaşı Ocak’ın sonunda geldi. Ocak maaşı ise 4 hafta geçmesine rağmen hala yatmadı ve Şubat ayınınki ise belirsiz.)

Bu arada, bunlar yaşandığı sıralarda, Faruk Yerli işe gelirken yeni Lamborghini arabasını kullanmaya devam ediyordu ancak çalışanlar ucuz öğle yemeği için süpermarketlere gidiyordu çünkü bir sonraki kirayı ödeyip ödeyemeyeceklerini bile bilmiyorladı.

Zaman içinde şirket tamamiyle patladı ve birçok yönetici batan gemiyi bir bir terk etti: Oyun motoru yaratıcı yönetmeni, geçen sonbaharda ayrıldı. Üretim müdürü 2016’nın yazında çıktı. Ses yönetmeni ayrıldı/kovuldu (iddialar var.)  Oyun Motoru iş direktörü geçen Şubat’ta ayrıldı. Pazarlama direktörü, Ocak ayında kovuldu. Tüm VR oyunların yapımcı yönetmeni bu ay ayrıldı. Birçok insan hayal kırıklığına uğradı. Aylarca yalan söylediler ve bizi burada tuttular. Şirketin tekrardan eski haline gelip gelmeyeceğini de kimse bilmiyor. ‘Neden yeni bir iş aramıyorsun?’ diye soracak olanlara cevabım ise, bu durum Amerika’da mümkün ancak evli ve çocuğu olan bu kişiler, Almanya’da çalışmayı tercih ediyorlar fakat burada da sadece 2-3 adet yüksek standartlı oyun geliştiren firma var. Ayrıca, çalışanların geç maaşlar yüzünden şirkete dava açacağı yönünde söylentiler var ancak bu iddialar aylardır ortalıkta dolaşıyor, bu yüzden ne olacağını bilmiyorum.”

Crytek çalışanının yazısında belirttiğine göre, işler zaman içinde daha kötü bir hal almış ve ödemelerin gecikmesi süresi de giderek artmış veya hiç ödeme yapılamamış. Tüm bu olumsuzluklara rağmen ise yöneticiler, çalışanlarına boş vaatlerde bulunmuş.

Mali açından bu olumsuzlukları atlatamaması halinde Crytek’in ilerleyen dönemlerde iflas bayrağını çekeceği tahmin ediliyor.

Gelişmeler oldukça aktarmaya devam edeceğiz!

Önceki İçerikA KING’S TALE: FINAL FANTASY XV Ücretsiz Erişime Açıldı
Sonraki İçerikŞansına Güvenenlerin Oyunu: Dice Duel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz