Crash Bandicoot 4 inceleme

Zamanı gelmişti!

Günümüzde PlayStation aleminde daha çok Uncharted, Last of Us gibi oyunlarıyla bilinen Naughty Dog, oyun tarihine imzasını Crash Bandicoot serisi ile atmıştı. 1996’da yaratılan platform oyunu serisi başlığa ismini vermis olan hayvan karakter Crash’in Dr. Neo Cortex’e karşı verdiği matrak mücadelesini anlatıyordu. 2010 yılına kadar seri çeitli oyunlarla devam etmiş olsa da Naughty Dog’un aktif geliştirdiği ilk üç oyun çok sevilir. Oyunun haklarına sahip olan Activision Blizzard, aslına sadık olarak yenilenmiş görseller eşliğinde bu üç oyunu serinin hayranları ve yeni oyuncular ile N.Sane Trilogy adı altında buluşturdu. Bu nostaljik atılım ile iyi bir başarı yakalanmasının ardından firma arada çıkmış olan oyunları eleyerek 1998’de çıkmış olan üçüncü oyuna direkt bir devam oyunu hazırladı: Crash Bandicoot 4: It’s About Time. İlk üç oyundaki orijinal yapıyı koruyarak Crash’i yeniden bize sevdiren Activision Blizzard yeni oyunda nasıl bir formül izlemiş? Yenilikler var mı? Crash Bandicoot 4 inceleme yazımızda bu konuyu masaya yatırıyoruz.

Hikaye

Crash Bandicoot 4: It’s About Time’ın hikayesi serinin üçüncü oyunu Crash Bandicoot Warped’ın hemen ardından gerçekleşiyor. Crash, bir dizi zaman yolcuğu eşliğinde geçen macerasının finalinde üç büyük kötü Uka Uka, Neo Cortex ve N. Tropy’i yenerek geçmişte hapis etmişti. Dördüncü oyunumuz bu üç kafadarın azimli uğraşları sonucu uzayda bir yırtık oluşturmayı başarıp özgürlüklerine tekrar kavuşması ve daha büyük bir tehlikenin fitilini ateşlemeleriyle başlıyor. Uzay ve zamanın dengesini koruyan Quantum Masks (Kuantum maskeleri) de işin içine girince olaylar da yine Crash’e yakışır bir şekilde fantastik bir hal alıyor. Çeşitli boyutlar ve zaman dilimlerinde geçen yeni macerasında Crash’in dört kuantum maskesini bulması, ardından eski düşmanlarıyla bir kez daha yüzleşmesi gerekmekte. Yolculuğunda başta Aku Aku ve kardeşi Coco, ilerleyen süreçte ise sürpriz karakterler onun yanında olacak.

Altın Çağ

Çizgi film tadında sunuma ve üç boyutlu görsellere sahip Crash serisi ilk oyunundan bu yana türevi Mario, Sonic veya Rayman gibi oyunlara kıyasla oldukça zorluydu. Oyunun en belirgin nitelikleri Crash’in düşmanlarının kafasına zıplamaya alternative olarak fırıl fırıl dönerek de düşmanlarını alt edebilmesi, diğer bir deyişle karşınızdaki düşman tipine göre uygun oynanış ile mücadele opsiyonu sunması ve üç boyutlu olması sayesinde karakteri önden ya da arkadan görerek aktif kamera eşliğinde yönetebilmemizdi. Bu şekilde aynı bölüm içinde kah arkamızdan gelen bir kayadan ekrana doğru koşarak kaçıyor, kah tipik bir platform oyunu gibi karakterimizi yandan görerek oyunumuza devam ediyorduk. Ayrıca bölümleri bir kere tamamlamak da içindeki her şeyi keşfetmeniz için yeterli olmuyordu. Her bölümde çeşitli gereklilikleri yerine getirerek gizli taşları buluyor ve bu emeklerimiz bize yeni bölüm, gizli sonlar şeklinde geri dönüyordu. Genel yapısı ile tüm sandıkları parçalamak, bölümü belirli bir sürenin altında bitirmek gibi çeşitli mücadeleler ile bu gizli taşları elde etmekteydik.

Yeni Çağ

Crash Bandicoot 4 da ilk üç oyuna yakın bir oynanış yapısına sahip. Eski oyunlarda sonradan açılan çifte zıplama, yere kapaklanma gibi yeteneklere sahip olarak oyuna başlıyoruz. Seriye uzak oyuncular bu konuda kaygıya düşmesin, oyun zaten ilk bölümlerde mekanikleri size mesajlarla aktarıyor. Ancak öncesinde oyunun Options menüsüne göz atmak isteyebilirsiniz. Özellikle orijinale yakın bir deneyim için advance shadows’u kapatmanızı öneririm. Yeni başlayanlar ve zıplarken mesafeleri ayarlayamayanlar için iyi düşünülmüş bir opsiyon öte yandan. Yorgun gözlü arkadaşlar için motion blur da isteğe bağlı kapatılabiliyor. Oyunun bize sunduğu iki ana mod var: Modern ve Retro. Retro mod eski Crash oyunlarında olduğu gibi belirli bir can sayınız olduğu ve tamamını kayberderseniz bölümleri baştan tekrar edeceğiniz mod. Modern ise size istediğiniz kadar devam etme hakkı sunuyor, ufak bir detay ile. Bu modda can kaybetmeseniz de bölümlerde öldüğünüz zaman bir sayaç artmaya başlıyor. Bölümlerde topladığınız elmaslardan birini almak için üç kereden fazla ölmemeniz lazım.

Toplanabilir meyveler ve kırılabilen sandıklar üzerinden her bölümde 6 elmas kazanabiliyorsunuz. Elmasların verdiği başarım hissi yeni oyunda daha baskın. Her bölümde 6 elmas toplarsanız yeni kostümler / skinler açabiliyorsunuz. 6 başlangıçta toplayabileceğiniz maksimum sayı olduğu için gözünüz yılmasın, oyunun ikinci bossunu yendikten sonra açılan Nverted mod ile bölümlerin farklı görsellere sahip ayna modu açılıyor. Bu modda da 6 ters kristal toplayarak bir bölümde toplamda 12 kristal toplayabiliyorsunuz ve skinleri açmak daha kolay oluyor. Bitirdiğiniz bölümlere geri döndüğünüzde zamana karşı yarışarak toplayabildiğiniz özel mücevherler yine bu oyunda da yerini almış. Bölümlerin içinde sadece hiç ölmeden ulaşabilirseniz toplayabileceğiniz video kasetler dağıtılmış durumda. Bu kasetlerde Crash henüz Dr. Neo Cortex’in kobayı iken koşturulduğu test bölümlerinden oluşuyorlar ve hayli zorlar, zira hata yaparsanız aşağı düşüp ölüyorsunuz.  Geçtiğim bölümlerden birinden örnek bir sahne paylaşıyorum:

Özetle oyunda genel olarak tekrar ettikçe bölümleri aşmanız çok zor olmasa da her şeyi toplamak isteyen oyuncular biraz ter dökecek.

Dostlar ve Maskeler

Hikaye kısmında da değindiğim üzere oyunun senaryosu kuantum maskeleri üzerine kurulu. Her maske oynanışa bazı yenilikler katıyor. Bunlar cisimlerin yerini değiştirmek, sürekli dönerek havada süzülmek, yerçekimini control edip platformlarda baş aşağı yürümek, hatta zamanı yavaşlatmak gibi şeyler. Her haritada yeni bir maske buluyor ve bölümlerde zaman zaman bu maskeleri kullanarak engelleri aşabiliyoruz. Crash artık duvarlardan koşabilme, halatlardan kayma gibi havalı yeteneklere de kavuşmuş. Bazı bölümler ise sürpriz karakterler üzerine kurulu. Bunlardan ilki eski oyunlarda çok aktif rolü olmayan Tawna. Kendisi oyunun ilk tanıtım filmlerinde yüzünü göstermiş ve yeni hali ile bizi biraz şaşırtmıştı. Eskiden karşımıza kurtarılmayı bekleyen bir karakter olan çıkan Tawna, artık halatı ile uzak mesafelere erişebilen, tekmeleri ile düşmanı darmadağın eden ve duvardan duvara sekebilen atletik ve kendi ayakları üzerinde durabilen bir karakter haline gelmiş. Tawna’nın hikayesi Crash ve Coco’nunkine parallel olarak ilerliyor ve kendisine ait bölümlerde aslında Crash ve takımına çaktırmadan yardımcı olduğunu gözlemliyoruz.

Bunlar haricinde iki karakter daha oynanabilir olarak gelecek bölümlerde karşımıza çıkıyor. Kim olduklarını heyecanı kaçmasın diye paylaşmıyorum ancak merak uyandıracaksa tanıdık ancak kontrolünü devralmayı hiç ummayacağınız karakterler olduklarını söyleyebilirim. Oyunda ağırlıklı olarak Crash ya da tercihinize bağlı olarak Coco’yu oynayacaksınız ancak yeni karakterler, farklı oynanış mekaniklerine sahip olmalarına rağmen ana karakterlerimiz kadar eğlenceli bir deneyim sunmayı başarıyor.

Teknik Analiz

Crash Bandicoot 4: It’s About Time, açıkçası next gen ayarında bir yapım olmuş. Zaten bunu mevcut konsolları oldukça zorlaması ve gelecek nesil konsollar için güncelleme alacak olması ile de direkt belli ediyor. Kıyaslama yapabilmek adına bir önceki yapım N.Sane Trilogy’den bazı detaylar paylaşmak istiyorum. N.Sane Trilogy eski nesil bölüm tasarımlarına sadık olarak hazırlanmış olsa da 30fps kilidi ile geliyordu. Pro ve Standart konsollar için durum aynıydı. Crash Bandicoot 4 ise 60fps hedefli bir şekilde hazırlanmış. Maalesef bu hedefe sadece PlayStation 4 Pro ve Xbox One X stabil bir şekilde ulaşıyor. Standart konsollarda ise oyun 20-40 fps arasında dalgalı bir şekilde performans gösteriyor. Bunu test edip size uygun olup olmadığını anlamak için oyunun demosunu indirip tecrübe etmenizi öneririm. Pro ve One X sahipleri ise akıcı bir şekilde oyunlarını oynayabilirler.

Bölüm tasarımları eski oyunlara kıyasla daha büyük ve detaylı, bunu çözmek için geliştiriciler merkezine 1080p değerini almış dinamik çözünürlük formülüne başvurmuş. Çizgi film canlılığına sahip bir proje olduğu için çok fark edilmese de 4K TV kullanıcıları oynadıkları diğer oyunlara kıyasla Crash Bandicoot 4’un birazcık bulanık göründüğünü fark edebilir. Elimizdeki veriler doğrultusunda oyunun 4K/60fps kombinasyonundaki nihai tecrübesini PlayStation 5 ve Series X/S gibi konsollarda elde edebileceğiz. Ancak bu kötü bir şey gibi algılanmasın, aslen next gen olarak planlanan bir oyunun mevcut konsollara da çıktığını düşünerek değerlendirmeniz daha sağlıklı olacaktır. Malum, yakın yapıdaki Rachet & Clank: Rift Apart PlayStation 4’ü pas geçerek sadece PlayStation 5’e çıkacak. Crash ise mevcut nesile kabul edilebilir düzeyde bir kalite ile gelebilmeyi başarmış. Halihazırda oyunun demosu da mevcut, son kararınızı onu oynayarak verebilirsiniz.

Kapanış

Crash Bandicoot 4: It’s About Time, eski nesil Crash oyunlarının iyi çalışan formülünü koruyarak üzerine mevcut yapıyı baskılamayan yeni mekanikler ile güzel bir cila çekmiş. Eğlenceli, zorlayıcı ve matrak: Crash Bandicoot dendiğinde akla gelen ilk üç kelime. Platform severler için er ya da geç deneyim edilmesi gereken bir oyun. Eğer denemediyseniz N.Sane Trilogy ve Team Racing’e de bir göz atın derim. İyi oyunlar.

GENEL BAKIŞ
Görseller
8.5
Hikaye/Sunum
8
Oynanış
8
Ses/Müzik
9
Eğlence
9
Önceki İçerikMinecraft’tan Steve ve Alex, Super Smash Bros. Ultimate’a geliyor
Sonraki İçerikİLK İZLENİM: Call of Duty: Black Ops Cold War Beta
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
crash-bandicoot-4-incelemesiNostalji ve yeniliği harmanlayan Crash Bandicoot 4, başarılı bir formül tutturmuş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz