İLK İZLENİM: Call of Duty: Black Ops Cold War Beta

Her sene olduğu gibi bu yıl da yeni bir Call of Duty oyunu karşımızda. Call of Duty markası her yeni oyunuyla çıkış haftasında sağladığı kazançla eğlence sektöründe dev bütçeli Hollywood filmlerinin ötesine geçmeyi başarıyor. Bu yılki rekortmen adayı Call of Duty: Black Ops Cold War serinin yeni oyunu ve Kasım’da çıkış yapacak. Çıkışından önce düzenlenen beta süreci ile oyuna göz atma fırsatım oldu. Call of Duty: Black Ops Cold War Beta sürecinden edindiğim ilk izlenimleri, beklentilerim üzerinden ve geçen yılki Modern Warfare ile kıyaslayarak yazacağım.

Call of Duty: Black Ops Cold War adından da anlaşıldığı üzere bizleri Soğuk Savaş dönemine götürüyor. Hikaye tarafının nasıl olacağı bu yazının konusu değil ancak çok oyunculu modda yer alan haritalar oyunun hikayesinin geçeceği yerleri göstermesi açısından bir ilk bakış fırsatı sunuyor. Yine çok oyunculu moddaki silahlar, ekipmanlar ve Operator’ler de hikaye kısmında bizleri nelerin beklediğine dair bir ön bakış atmamızı sağlıyor.

Öncelikle şunu rahatlıkla söyleyebilirim; beta içerik bakımından oldukça zengin ve çeşitlilik açısından da geniş bir yelpazeye sahip. 5v5 veya 6v6 olarak Team Deathmatch, Kill Confirmed ve Domination gibi klasik Call of Duty modlarının yanı sıra 8v8 ya da 12v12 olmak üzere daha geniş haritalarda oynanan Domination, Combined Arms: Domination ya da VIP Escort gibi farklı modlar bulunuyor. Ancak bu geniş haritaların Battlefield’tan aşina olduğumuz büyüklükte olmadığının altını çizmek gerekiyor. Haritaların ve modların sayısı beta süreci için yeterli, ki ilerleyen günlerde yeni haritalar ve modlar da eklenecek. Bu eklenecek yeni modlardan biri de 40 oyuncuya kadar destekleyen Fireteam: Dirt Bomb – bu moddaki haritanın Black Ops Cold War’un en geniş haritası olacağı belirtiliyor.

Özellikle silah çeşitliliği beta süreci için tatmin edici düzeyde. Seviye sisteminin yer aldığı oyunda seviye atladıkça yeni silahlar, ekipmanlar, killstreak’ler ve perk’ler açılıyor. Ayrıca her bir silahın seviyesi mevcut ve o silahla oynadıkça bu seviyeyi arttırarak yeni eklentiler açılıyor. Dürbün, lazer, susturucu, namlu ucu ve farklı şarjör tipler gibi eklentiler o kadar fazla ki, silahların seviyesini ilerlettikçe dış görünüşleri, kullanım şekilleri çok fazla çeşitlilik kazanıyor. Bu, oynanışın değişmesi ve uzun vadede oyuncuları oyuna devam ettirme açısından kritik bir önem taşıyor. Ayrıca bu eklentiler silahın sahip olduğu istatistiklerde de yüzdelik bazda değişimler sağlıyor.

Her ne kadar farklı silahlar yer almasına karşın, bunların verdikleri hissiyatlar hayal kırıklığı yaratıyor. Şöyle ki, Call of Duty: Modern Warfare ile kıyaslayacak olursak, geçen yılki oyunda her bir silahın kendine has ağırlığı ve hissiyatı vardı. Örneğin, AK-47 kullandığınızda silahın sahip olduğu aşırı geri tepmeyi gerçekten görebiliyordunuz ancak Cold War Black Ops’ta böyle bir durum yok. Sanki her bir silah aynı mekanikle çalışıyormuş ve sadece dış görünüşleri ile isimleri farklıymış gibi. Modern Warfare’de her bir silahın sahip olduğu görünüm ve hatta çıkardığı ses dahi özenle hazırlanmıştı. Silahların görünümleri Black Ops Cold War’da da belli bir kalitenin üzerinde ama ses dizaynı açısından başarılı bir iş ortaya çıkmamış.

Black Ops Cold War klasik hızlı tempolu Call of Duty oynanışına geri dönüş yapıyor. Geri dönüş yapıyor diyorum zira, geçen seneki Modern Warfare ile seri sahip olduğu çizginin biraz da olsa dışına çıkmayı başarmıştı çünkü daha taktiksel oynama imkanı sunan mekaniklere sahipti. Black Ops Cold War, bunları tamamen ortadan kaldırmış ve seriye yabancı olmayanların bileceği o çok hızlı tempoyu geri getirmiş. Modern Warfare bu formülü tamamen terk etmemiş ancak birkaç yenilik ve mekanik ile benim gözümde daha iyi bir iş çıkarmıştı.

Öte yandan, Black Ops Cold War’un teknik anlamda daha optimize oluşu ve PC’deki gibi konsolda da FOV ayarlama seçeneğine sahip olması oynanış açısından harika bir deneyim sunmasının önünü açıyor. Daha geniş çerçeveden oyunu görebilmek karakter kontrolünü inanılmaz derecede iyileştiriyor ve Modern Warfare’in sahip olduğu hantal karakter kontrol yapısını kırıyor. Bu, Black Ops Cold War’un Modern Warfare’in aksine daha hızlı tempoda olması ve taktiksel mekanikler barındırmamasıyla ilişkili gibi gözüküyor. Bununla birlikte FOV ayarını arttırdığımda dahi konsoldaki performans baltalanmıyor: 60 fps akıcılık yerinde! Teknik bağlamda Black Ops Cold War’un sunduğu ve gözüme çarpan bir diğer yeni detay da tek elle el bombasının pimini çekip fırlatırken diğer elle ana silahınızı dürbün açmadan ateşleyebilmek. Black Ops Cold War killstreak sisteminde de ufak bir değişime gitmiş. Normalde ölmeden önce peş peşe yapılan öldürme sayısıyla kullanılabilen killstreak’ler, bu sefer oyun boyunca toplanan toplam puan üzerinden kullanıma açılıyor. Bu da her bir maçta uzun vadede herkesin killstreak kullanabilmesine olanak tanıyor.

Görsel anlamda Black Ops Cold War belli bir standardın üstüne çıkmayı başarıyor ama yine Modern Warfare ile kıyaslayacak olursak onun biraz altında kalmış gibi gözüküyor. Özellikle kaplama ve ışıklandırma kalitesi ile hareket animasyonlarının doygunluğu Black Ops Cold War’da düşüş yaşamış, buna karşın ise konsol tarafında daha optimize bir oyun bizlerle buluşuyor. Zira, Modern Warfare’de zaman zaman PS4 Pro’da dahi geç yüklenen kaplamalarla karşılaşılırken, bu yılki oyunda herhangi bir hata ile karşılaşmadım. Sadece, menüler arasında gezinirken ve özellikle silah slotlarını düzenlerken konsoldan aşırı yoğun bir fan sesi duymanız yüksek olasılık.

Genel olarak, Call of Duty: Black Ops Cold War seriyi veya bu türü takip edenlere eğlenceli anlar yaşatabilecek bir oyun olmuş. Hatta yaklaşık bir ay önce düzenlenen Alpha sürecine kıyasla betada epey bir teknik gelişme kaydedilmiş. Rakiplerin adım seslerindeki hataların giderilmesi, hareket animasyonlarının iyileştirilmesi, konsolda yer alan FOV ayarıyla PC’ye yakın bir deneyimin sağlanması gibi birçok yenilik var. Ayrıca yine tekrar etmek gerekirse içerik açısından beta oldukça zengin ve ilerleyen günlerde yeni modlar ve haritalar eklenecek, seviye sınırı arttırılacak ve böylece yeni silahlar, ekipmanlar, perk’ler açmak mümkün olacak. Asıl merak ettiğim kısım ise Infinity Ward‘un Modern Warfare’in ardından ortaya koyduğu ve zamanla giderek şahlanan Warzone Battle Royale modunun bu yılki Black Ops Cold War’un geliştiricisi Treyarch stüdyosunun ellerine teslim edilecek olması. Bakalım bu mod nasıl bir ilerleme gösterecek?

Önceki İçerikCrash Bandicoot 4 inceleme
Sonraki İçerikYs Origin inceleme

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz