Captain Tsubasa Rise of New Champions inceleme

Şuuuuuuuut ve gooooool!

1981 yılında okuruyla buluşan büyük bir Japon çizgiromanı (manga) serisi olan Captain Tsubasa, anime formatında farklı yıllarda ülkemizde de TV’de izleyicilerle buluşmuş ve olanca absürtlüğüne rağmen pek sevilmişti. 90’lardaki ilk yayınını yakalaşmış bir çocuk olarak Tsubasa ile yollarım belirli konsollarda kesişmiş, futbola pek de merakım olmamasına rağmen kendine has yapısı nedeniyle oyunlarını keyifle oynamıştım. Tsubasa efsanesi oyunlarda çok aktif olmasa da her daim varlığını korumayı başardı. En son 3 sene önce  mobil platformda karşımıza çıkan Captain Tsubasa: Dream Team bir nebze nostalji yaşamamıza olanak tanımış olsa da daha kapsamlı bir Tsubasa oyunu 2010 yılından beri ne konsollara, ne de PC tarafında kendini göstermemişti. Anlaşılan o ki 10 yıllık açığı kapatmak için  anime uyarlaması oyunlarıyla ünlü olan Bandai Namco Entertainment kolları sıvamış. Tribünde yerinizi alın, Captain Tsubasa Rise of New Champions inceleme yazımız bol gollü geçecek.

Öyle Bir Geçer Zaman ki… 

Yaşı şu an 30’lara gelmiş veya geçmiş oyuncu arkadaşların Tsubasa oyunları ile tanışma öyküsü genellikle Nintendo Entertainment System (NES)’e çıkan Captain Tsubasa Vol. II: Super Striker’dır. Atari diyerek geçiştirdiğimiz klon konsollarımızda tabii oyunun başlığını bile okuyamadık zamanında, zira oyun Japonya’ya özel çıkmıştı. O dönem elimize geçen kartuşun üzerindeki Tsubasa görseli haricinde oyunun ne olduğuna dair hiç bir ipucumuz yoktu.  Bir de bu oyunun resmi olmayan bir arapça çevirili versiyonu vardı (Captain Majid) ki çoğu bahtsız çocuğun eline bu versiyon geçmiştir ülkemizde. Bu oyunun özellikle 90’ların başında bu kartuşları bulup oynayan çocuklar için bir sürprizi daha vardır ki, aslında tam anlamıyla bir spor oyunu değil, rol yapma oyunudur. Belirli durumlarda oyunu durduruyor ve karakterlerin şut, pas gibi komutlarını tur tabanlı bir rol yapma oyununda olduğu gibi komut girerek yapıyor ve sistemin bize sunabildiği kadar şık görseller eşliğinde komutlarımızın sonuçlarını izliyorduk.  Eşsiz bir deneyimdi.

16 bit konsollar konusunda sınıfta kalan bir ülke olduğumuz için  sonrasında gelen 6-7 kadar oyunu oynama, hatta varlıklarından haberdar olma şansımız bile olmadı. Yıllar geçti… PlayStation, PC hayatlarımıza girdi ve bize bir sürü yeni oyun sundu. Çocukluk anılarımız geride kaldı. Ama Tsubasa ve tayfasının çektiği imkansız şutlar, fizik kurallarını alt üst eden akrobatik hareketler ve naif bir inançla kendilerini adadıkları futbol mücadelesi her zaman kalbimizin bir köşesinde yerini korudu. Farkına varabildiğimiz, ya da nostalji için geçmişi kazıyarak keşfettiğimiz retro oyunlar maalesef çocukluğumuzda hissettiklerimizi bize tekrar hisstirmekte çok etkili olmadı. Şartlar değişmişti, teknoloji ilerlemişti ve beklentilerimiz farklılaşmıştı. En son Nintendo DS’te ‘ortalama’ diyebileceğim bir Tsubasa oyununun üzerinden tam 10 yıl geçmişti ki Bandai Namco yeni bir Tsubasa oyunu duyurdu. Yeniden çocukluğumuzdaki o pür eğlence hissini hissedebilecek miydik?

Küllerden Doğuş

Yazının bu paragrafına kadar geldiyseniz inanıyorum ki iyi bir Tsubasa hayranısınız ya da en azından animeye ilgi duyuyorsunuz. Artık aksiyon tabanlı bir oynanışa dönmüş olsa da elimizdeki oyun bir PES ya da FIFA değil. Oyuncuların kemiklerini kırma düzeyinde birbirine şiddet uygulayabildiği, akrobatik hareketlerin havalarda uçuştuğu, estetiği ve hikaye anlatımını ön planda tutan futbol temalı bir anime oyunu. Bu konuda anlaştıysak devam edelim. Ana hikayemiz adeta futbol ile nefes alan Tsubasa’nın okul liginden dünya kupasına uzanan ‘maceralarını’ konu alıyor. Ancak Rise of New Champions’a özel bir de tamamen sizin oluşturabildiğiniz bir avatar karakter de hikayenin içine ustalıkla yedirilmiş. Bu karaktere ileride daha detaylı değineceğim.

Oyunun açılışında size iki adet hikaye modu sunuluyor ve özellikle bunlarda Episode Tsubasa ile başlamanız öneriliyor. Okullar arası ligin üçüncü ve son yılında Tsubasa’nın ezeli rakipleri ile kozlarını son kez paylaştığı meşhur maçları yaparak finalde en belalı rakibimiz, kaplan vuruşu ile ünlü Kojiro’ya dek uzanan mücadelesini oynuyoruz. Bu mod bize hem oynanış ile ilgili elementleri kademe kademe öğretirken, oldukça havalı ara sahnelerle de size tam anlamıyla bir anime deneyimi yaşatıyor. Oyun artık tam anlamıyla RPG değil, aktif olarak sahada topu kontol ediyor, atanmış tuşlar aracılığı ile duraklamasız pas, şut gibi eylemleri gerçekleştiriyorsunuz. Ancak halen rakibe çalım attıkça ya da zor şutlar çektikçe azalan bir spirit barımız mevcut.

Bazı karakterlerin normal pas, şut ve çalıma ek olarak yapabildiği, komut tuşlarına basılı tutarak gerçekleştirebildiğimiz özel hareketlerimiz var. Keyfinizi kaçırmamak adına size hikayede ilerledikçe açılacak olan bu hareketlerin detaylarına girmiyorum.  Episode Tsubasa’nın tamamlanması ardından oyunun açık ara en ilginç kısmı olan Episode New Hero’ya geçiyoruz ve işler burada şenleniyor hatta inceden rol yapma oyunu havasına da bürünüyor.

Yeni Kahraman 

Tsubasa’nın okul ligindeki 3. yılındaki olayların finaliden devam eden Episode New Hero’da tiplemesini özelleştirebildiğimiz futbol konusunda yetenekli bir ikinci sınıf öğrencisinin hikayesini oynuyoruz. Öncelikle bizden Tsubasa’nın takımı Nankatsu haricindeki üç okul takımından birini seçmemiz isteniyor.  İşte tam bu noktada yüzümde büyük bir gülümseme beliriyor çünkü Rise of New Champions ilk kez bize olaylara Tsubasa’nın ekseni dışından dahil olabilme şansı tanıyor. Seçtiğiniz takıma göre hikayemiz ve o takımdaki ikonik karakterler ile etkileşimimiz şekil almaya başlıyor. Bu modda şaşırtıcı derecede karakterimize diyaloglarda seçim şansı da tanınmış. Bununla birlikte diğer karakterler ile aramızda bağ geliştirme, onlarla etkileşime girip tekniklerini öğrenme şansımız da var.

Açıkçası karakterimiz başlarda çok kuvvetli değil. Örneğin ben Tsubasa’nın en büyük rakibi Hyuga’nın okuluna geçtim ve özellikle ilk maçlarda açık ara Hyuga’nın kuvvetini hissettim. Karakterim çabuk yoruluyor ve çektiği şutlar kaleci tarafından kolayca kurtarılabiliyorken Hyuga vurdu mu inletiyordu. Ama maçlar ilerledikçe karakterimin statlerini artırdım, yeni teknikler öğrendim ve yavaş yavaş ağırlığımı koyabildim. Zaten amaç da buydu, Hyuga son sınıf öğrencisi olarak okuldan yakında ayrılacaktı ve o gittiğinde takımın geleceği ben olacaktım. Oyun bana bunu hissetirmeyi başarmıştı. Episode New Hero açılışta diğer okullarla olan mücadeleleri içerirken bir süre sonra uluslararası ast lige doğru evriliyor ve Tsubasa ile yollarınız Japon milli takımında kesişiyor. Bundan sonra en sevdiğiniz karakterler ile dolu takımınızı dünya kupasını almak üzere omuz omuza ilerletiyorsunuz.

Oyuncu x Oyuncu 

Rise of New Champions hikaye modlarının yanısıra çok oyunculu modlar da içeriyor. Versus ve Online Versus modları ile 4 oyuncuya kadar karşılıklı oynayabiliyorsunuz. İster ülke takımları, isterseniz de okul takımlarını alabilir, bedelleri (cost) karşılığında takımınızdaki oyuncuları özelleştirebilirsiniz. Çok oyuculu modlar iki oyuncunun aynı takımda bulunmasına da olanak sağlıyor. Tıpkı animedeki gibi aynı anda şut çekerek o süper havalı vuruşları gerçekleştirebilirsiniz.

Performans Analizi & Yorumlar

Captain Tsubasa Rise of New Champions şu ana kadar çıkmış en iyi görsellere sahip Tsubasa oyunu. Ancak anime tarzı cel shade grafikleri ile alıcı gözle baktığımızda rahatlıkla diyebiliriz ki oyun bu nesilde değil, önceki nesilde çıkmış olsa dahi büyük bir fark olmazmış. Teknik olarak bu nesilde 4K çözünürlük avantajı dışında devrimsel bir şey yok. Maçlarda araya giren sahneler aslına çok sadık ve etkileyici iken maç öncelerinde karakterlerin diyaloglarını içeren sahneler de bir o kadar durağan ve vasat animasyonlara sahip. Bu arada PlayStation 4 Pro sürümünü test ettiğimiz oyunda halı saha genel çekimde gösterilirken, özellikle maç öncesi oyuncuların sahaya teker teker çıktığı yerlerde frame değerlerinde hissedilir düşüşler gözlemledik. Ancak maçlar oldukça akıcı idi.

Oyunda çalan parçalar ve ses efektleri animeden fırlamışçasına canlı ve heyecan verici. Seslendirme de aynı şekilde animedeki karakterlere hayat veren ses sanatçıları tarafından yapılmış. Oyunun hitap kitlesi koyu anime hayranları olduğu için sadece Japonca seslendirme bulunuyor.

Oynanış konusu eski nesil hayranları ikiye bölmüş durumda. Komutlu RPG sisteminin özlemini duyanlar mevcut. Şahsen akıcı bir maç deneyimi sunduğu için yeni nesil gerçek zamanlı kontrolleri oldukça beğendim. Ancak hızla akan bir maçta belirli senaryoları canlandırmak oldukça güç. Zorlukla vardığınız ceza sahasında özel vuruşları yapmaya çalışırken bir anda karakterinizden top çalınabiliyor. Eskiden bu tür şeyleri gerçekleştirmek daha rahattı haliyle. Bir de hava vuruşlarını (kafa atma, rövaşata vs.) yine aynı yoğunluğu göz önüne aldığımızda iki kat zor olmuş. Ancak pratikle aşılmayacak durumnlar değil.

Captain Tsubasa Rise of Champions anime oyunlarını seven, Rocket League gibi ‘fantastik futbol’ olarak nitelendirebileceğimiz yapımlara ilgi duyan oyuncular, özellikle Tsubasa serisinin hayranları için keyifli bir deneyim vaadediyor. Oyuna PlayStation 4, Steam ve Nintendo Switch platformlarında ulaşabilirsiniz.

GENEL BAKIŞ
Görseller
7
Hikaye / Sunum
8
Oynanış
8
Ses / Müzik
9
Eğlence
8
Önceki İçerikAssassin’s Creed Valhalla’nın çıkış tarihi bir hafta öne çekildi
Sonraki İçerikYeni PlayStation 5 etkinliği 16 Eylül’de gerçekleşecek
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
captain-tsubasa-rise-of-new-champions-incelemeAnimeseverler için nostalji yüklü, keyifli bir deneyim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz