Call of Duty Advanced Warfare İncelemesi

Kevin Spacey mi? O zaman bu oyun sinematikler için bile oynanır!

Call of Duty(CoD) denildiğinde şüphesiz, aklımıza İkinci Dünya Savaşı’nı bilgisayarlarımıza taşıyan ikinci oyun gelir. En azından bendeki durum bundan ibaret. Gel gelelim, devamında çıkan oyunlar takipçi bulamadı mı? Hayır diyemeyiz. Elbette ki, her oyunda olduğu gibi Call of Duty’nin de takipçileri var. Modern Warfare serisi ile bambaşka bir yere giden Call of Duty, bu süreci Advanced Warfare sayesinde devam ettiriyor. Ancak, Advanced Warfare’ın diğer CoD oyunlarından farkı biraz daha iyi teknoloji ile geliştirilmiş olmasıdır. Gerek hikâyesi ve gerekse oynanışı dikkatleri üzerine çekmeye yetiyor.

Kevin Spacey gibi bir ismin CoD: Advanced Warfare’da yer alması ise işi tamamen değiştirmiş. Oyunun ara videolarında hikayenin en iyi şekilde yansıtılabilmesi için çok çalışılmış. Ama bir oyunu bütün yapan parçaları birleştirmeden olumlu bir şey söylemek mümkün mü? Bu konuya biraz değinelim.

Call of Duty bir kısır döngüde ibarettir. (Öyle midir?)

Altını çizdiğim cümle bana ait değil. Oyun hakkında, oyuncular tarafından yapılan yorumları okuduğumuzda bu sonuca varılıyor. Peki, ya bu oyuncular yanılıyorsa? İnsan, gördüğü – daha doğrusu gösterilmek istenen – teknolojinin geliştiğini gördüğü müddetçe, aç bir şekilde sürekli daha iyisini ister. En azından teknoloji ve video oyun dünyasında bu böyledir. Bir vaadin ötesine geçebiliyorssanız ne ala, ama eğer bunu başaramıyorsanız olumsuz eleştirilerin zehirli oklarına hazırlanmalısınız.

Call of Duty’nin şu ana kadar çok fazla el değiştirdiğini biliyoruz. Infinity Ward, Treyarch, Gray Matter Interactive, Spark Unlimited, Pi Studios ve Amaze Entertainment başlıca serinin geliştiricileridir. Call of Duty oyun tarihi boyunca, bu firmaların neler yaptığını gördük. En son Infinity Ward’un dizginleri ele aldığı Call of Duty: Ghosts oyunuyla, seri bir kez daha listelerde zemini öpmüştü. Yenilik neydi? Geliştirilmiş Guard Dog? Yapma! Sledgehammer’ın Modern Warfare 3 öncesi ve sonrasını da geliştirmesini isterdim. Advanced Warfare oynadıktan sonra bunu anlıyorsunuz. Saygıdeğer bir seri olarak Call of Duty’nin en iyisi olmayı hak ettiğini herkes söyleyebilir. Bunu görmemek mümkün değil.

Gelelim o enteresan içeriğe.

Aslına bakarsanız, beni en çok etkileyen yönü en başta sinematikler oldu. Ara videolarda karşımıza çıkan sinematiklerde oyuna gerçekten büyük emek harcandığı ortaya çıkıyor. Özellikle doğru seslendirme sanatçıları ve oyuncu seçildiğinde başka bir boyuta gidiyorsunuz. Kevin Spacey’nin olağanüstü aktörlüğü, oyunun atmosferiyle öylesine uyum sağlamış ki, ara videolar adeta film izliyormuşsunuz havası veriyor. Grafiklerin üzerinde ciddi manada çalışılması ise, durumu bir üstü kademeye taşımış.

John MacInnes, Eric Hirshberg ve Mark Boal üçlüsü çok iyi bir senaryo yaratmış. CoD’un dramatik havası Advanced Warfare’da da değişmemiş ve pek tabii ki, Glen Schofield ve Michael Condrey’i de yönetmenliği için unutmamak lazım.

İleri teknolojiye sahip bir dünyada, yeni ekipmanları kullanmak keyif veriyor.

Çok fazla hoplayıp zıplıyorsunuz, ama işin heyecanını da bu artırıyor doğrusu. Sahip olduğunuz jet pack sayesinde, belli bir mesafeye doğru zıplayabilir ya da ilerleyebilirsiniz. Bu dodge (kaçınma) şansını artırmada çok işe yarıyor. Hatta jet pack ile havalanmışken (ki bir süre havada kalıyorsunuz), zor bir hedef haline geliyorsunuz.

Bu ileri teknoloji olayına girmişken, karakteriniz üzerindeki özelleştirmelerden de bahsetmek istiyorum. Sledgehammer elindeki tüm kaynakları kullanarak, Advanced Warfare’ı biraz daha farklı bir eklenti ile oyuncuların karşına çıkarmış.

Erkek ve kadın olarak iki farklı cinsiyete ait karakter yaratabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra, yarattığınız bu karakterin zırhına kadar her şeyini özelleştirebiliyorsunuz. Suratını, giyeceği zırhları ve tabii ki kullanacağı silahları da.

Şöyle güzel bir şey var; oyunu oynadıkça elde ettiğiniz pack’ler ile zırhınızı geliştirebiliyorsunuz. Yeni eşyaları giyinebiliyor ve karakterinizi daha şık hale dönüştürüyorsunuz. Advanced Warfare’ın hâlihazırdaki kaynaklarını da kullanabilirsiniz. Silah özelleştirme konusunda Black Ops II’den bir farkı yok. Sadece yeni silahların olduğunu söyleyebilirim. Zaten bunlar direkt göze çarpan silahlar. Birisi lazer yollarken bir diğeri DAO-12 tipi silahlar da kullanabiliyorsunuz. Yine tabii ki, kullandığınız silahların enteresan özelleştirmeleri de var.

Gelelim Advanced Warfare’ın eksilerine. Bir bakalım, var mı böyle bir şey.

CoD: Advanced Warfare, beni son derece mutlu etti diyebilirim. Ama glein görün ki, her oyuna olduğu gibi bu oyunda da eksi not verebileceğimiz durumlar mevcut. İlk önce, oyuncuların yaptıkları yorumlar, “oyunun tekrar olduğu” yönünde. Bunun bir kısmına katılabilirim. Bir FPS oyununda multiplayer dışında değişebilecek özellikleri kabaca; hikaye, silahlar, ekstralar, arayüz, karakter özelleştirmeleri… vs. FPS oyunundan bunlardan başka ekstra özellik bekleyemezsiniz. Aslında bunu beklemek biraz saçma olur. Çünkü Call of Duty ve Battlefield gibi FPS oyun serileri konumları itibariyle ciddi bir yarış içerisindeler. Tartışmasız şunu söyleyebiliriz; Battlefield multiplayer’da, Call of Duty ise hikâyede çok iyidir.

“İki oyunu karşılaştırmadan önce, firmaların sahip olduğu teknolojiyi ve bütçeyi düşünmek gerekiyor. Hiçbir oyun firması kendi keyfine göre oyun geliştirmiyor. Bir oyunun özelliklerini hazırlarken, büyük çoğunlukla oyuncuların geri dönüşlerinden yararlanıyorlar. Bu geri dönüşleri değerlendirirken de ellerindeki imkânlara uygun olanlarını ayıklıyorlar.”

Böyle bir düşünce ile yola çıktığımızda, çok farklı yorumlar yapabiliriz. Eğer bir MMORPG ya da RPG oyuncusunun FPS oyunu ile ilgili yorumunu okuyorsanız, strateji oyuncusunun FPS oyunu ile ilgili yorumunu okuyorsanız, macera oyuncusnun FPS oyunu ile ilgili yorumunu okuyorsanız iki kez düşünmeniz gerekiyor. Bu oyuncular ne kadar öznel olabilir? FPS oyunu oynamadan önce, bu oyun hakkında yorumları okuyorsanız, yorumları önce iyi tartmak gerekiyor.Karşımıza çıkan her yorumu kaale alarak hareket edersek işimiz var.

“Advanced Warfare’ın eksi yönü yok mu demeye getiriyorsun, açık açık konuş?” diye soran okurlarımız vardır. Tabii ki, oyunun eksi yönleri var. Bir kere o hızlı aksiyonundan hiçbir şey kaybetmemiş. Oyuna yeni yeni alışmaya başlayan bir oyuncu için bu çok hızlı aksiyon, oyuncuyu oyundan uzaklaştırmak için öncelikli nedendir. Harita küçüldükçe oyunun hızı da ciddi oranda artıyor.

Co-op modu biraz sıkıcı. Açıkçası bu benim için böyle. Zombie survival oyunlarını seven oyuncular için sıkıcı olacağını düşünmüyorum. Bu tip oyunlardaki zombi konsepti ‘çoğunlukla’ şu şekilde; zombiler üzerimize akın eder, sen onları geliştirilmiş silahlarınla vururuz. Aptal bir yapay zeka verilir bu zombilere ve sadece, multiplayer’da alamadığımız hırsı burada alırız. Birnevi terapi gibi bir şey. Bu çok sıkıcı. Bu arada, bu zombi modu season pass ile oyuna ekleniyor.

Bu konuda benim söyleyeceklerim bu kadar. Bana sorarsanız, incelemeyi okuduysanız, oyunu satın almanızı önerdiğimi anlayacaksınız. Pişman olacağınızı düşünmüyorum. Eğer ki, bir FPS oyuncusuysanız bu oyunu deneyimlemeniz gerekiyor.

Call of Duty: Advanced Warfare’ın incelemesinde Playstore’a katkılarından dolayı çok teşekkür ederiz.

Call of Duty: Advanced Warfare’ı Playstore üzerinden 90 TL karşılığında satın alabilirsiniz.

Önceki İçerikFar Cry 4 Sistem Gereksinimleri Açıklandı!
Sonraki İçerikUbisoft’un üç büyük oyunu Steam’e geri döndü

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz