Batman Arkham Origins İnceleme

Arkham serisi Batman’i sevmeyenlere bile oyunu aldıran Rocksteady’nin tek Aksiyon-Macera oyunu. Ancak Arkham Origins’i başka bir firmaya devrettiler, çünkü arkada Arkham Knight’la uğraşmaktaydılar. Peki Warner Bros. Başarılı bir oyun mu yaptı?

Not yazının devamı çeşitli Spoiler’lar içermekte. Çok büyük olmasalarda uyarıldınız!

Batman’i çoğumuz tanıyoruzdur herhalde. Batman’i tanımayanlar için; Bruce Wayne adındaki milyoner ailesinin ölümünün ardından suçlulardan intikam almak için korktuğu yarasa figürünü kendi ikonu haline getiren ve korkularını düşmanlarıyla paylaşan zeki, güçlü ve bilgili bir kahraman. Bir hayat kurtarmak için kimsenin gidemeyeceği kadar ileri gidebilecek karizmatik pelerinli süvari, hem televizyon da hem de sinemalarda kendini gösteren başarılı bir çizgi-roman karakteri. Hatta yeni bir oyunu ve yeni bir filmi de yolda. Film konusunda değil de, oyun konusunda eskiden bu kadar sevilmezdi Batman oyunları. Çünkü ciddi ciddi oynayabileceğimiz başarılı bir kıvamda bulunan Batman oyunu yoktu.

Arkham Serisinin Geçmişi ve Oynanışı

Kayda değen bir Batman oyunu olmadığı için serinin ilk oyunu Arkham Asylum duyurulduğunda kimse heyecanlanmamıştı. Ancak her ne heyecanlanmayan bir kitle olmasa da, iki üç kişi Trailer’larla gaza gelmişti çoktan. Oyunu bir kez deneyenler oyunun çoktan bağımlısı olmuştu çünkü. Grafiği, hikayesi bi ayrı güzel olan oyun öyle bir dövüş mekaniği vermişti ki, bundan sonra çıkan her oyun o mekaniği kullanmaya başladı. Neredeyse hiç biri bu kadar başarılı olamadı ama. Dövüş mekaniği iki ana bölümden ibaret. Saldırı ve savunma. Saldırı türünde Batman’in seri vuruşları, eşya saldırıları Savunma türünde ise vuruşları geri çevirmeleri ve atılmaları öne çıkıyor. İki tuşu birleştirip çeşitli haraketlerde de bulunabiliyorduk üstelik. Birde o kadar gerçekçiydi ki, Batman olduğunuzu ve o kadar insanı dövdüğünüzü hissettiriyordu. Dövüşün yanında birde silahlı rakipleri alt etmek için gizlilik fırsatı da sunuyordu üstelik. Her ne kadar ilk bakışta Batman Begins filminin oyununa benzese de, çok iyi bir gizlilik eklemişlerdi oyuna. Batman istediği zaman yükseğe atılıp gözden kayboluyor, döndüğünde çeşitli haraketlerle bir hamlede indirebiliyordu. Oyun üstelik Joker’in hapisaneye kapatılışını nasıl kendi yararına çevirdiğini anlatıyordu. Hikaye boyunca toplanabilirleri topladıkça ana hikaye haricindeki Challange haritalarını açıp, dövüş kısmında puanları kapıştırabiliyorduk. Gizlilik kısmında ise istenen üç olayı gerçekleştirip en kısa sürede bitirmeye çalışıyorduk. Üstelik Joker ve Batman’i onlarla mezara kadar gidecek iki ünlü isim, Mark Hamill ve Kevin Conroy seslendiriyordu.

Peki sonuçta ne oldu? Serinin ikinci oyunu Arkham City duyurulduğunda millet kudurmaya başladı. Oyun çıktığında satıldı, satıldı, satıldı. Peki oyundaki yenilikler? Oyun artık daha fazla gezilebilir yer ve tabi ki artık adam akıllı uçabileceğimiz bir alan vardı. Batman’le ordan oraya uçup çeşitli yerlere girip çıkabilecektik. Daha fazla yapılacak yan görevler ve daha fazla toplanabilir sunuyordu. Challange Modu’nu da bayağı bir üst kademeye taşımıştı oyun ayrıca. Artık çeşitli haritaları üst-üste farklı mekaniklerin dahil olmasıyla bitirmemiz gerekiyordu. Farklı mekaniklere örnek verirsek, bölüm boyunca dedektif vizyonunu kullanamama ve ya tek vuruşta ölüm gibi şeylerden bahsedebiliriz. Ayrıca yine teker teker hiç bir etken altında olmadan da bitirebiliyorduk. Üstelik oyunda daha fazla eşya vardı. Daha sağlam bir oyunun yanında, Batman’in kendisini hapisane’de bulmasıyla başlayan oyun Gotham şehrinin neden bir kısmının hapisane olduğunu araştırmak üzere yola koyulmasıyla devam ediyordu. İlk oyunda olduğu gibi diğer düşmanlarıyla da karşılan Batman içinden çıkamayacağı kaos’a sürüklenmişti yine, bir de artık sadece Batman’le değil aktif olarak Catwoman’ı da kullanabiliyorduk üstelik. Ancak yeni oyun, bunların öncesinde Arkham’ın nasıl kurulduğunu gösteriyor. Üstelik oyunun devamını Harley Quinn’in adının altındaki bir DLC’le de görebiliyor, aktif olarak Robin’i kullanabiliyorduk.

Ana Hikaye ve Yenilikler

Oyun Noel arifesinde başlıyor. Bruce Wayne, Haberlerden Blackgate hapisanesindeki Black Mask baskınını görünce tatil dinlemeden Batwing’e atlayıp isyanı durdurmak istiyor. Ancak işler istediği gibi ilerlemeyince kendisini Black Mask’in adamı Killer Croc’un kucağında buluyor. Ancak pekte zaman geçmeden Killer Croc’u safdışı bırakan Batman peşindeki süikastçileri duyduktan sonra Black Mask’in arkasında bıraktığı hafıza kartından bilgi almak için mağrasına dönüyor. Süikastçiler hakkında bilgi aldıktan sonra, hafıza kartının sahibi Penguin’e ziyaret etmek istese de Alfred peşindeki süikastçilerin olduğunu hatırlatıyor. Batman sivillerin hayatını riske atmamak için atılıyor Gotham sokaklarına ve oyunumuz başlıyor.

Hikaye geçmişte geçmesine rağmen çok gariptir ki, oyun diğer oyunlardan daha gelişmiş bir Batman sunuyor. Mesela Arkham Origins’ten 5 yıl sonra geçecek Arkham Asylum’da bulunmayan, Arkham City’de ise Alfred tarafından test aşamasında olarak tanıtılan Batman’in kancasının hızlandırma eki, bu oyunda oyunun başından beri bulunmakta.

Yeniliklerden biri daha, oyunda dedektifliği çok aktif kılan yan görevler bulunmakta. Diğer oyunlarda hikayede birini takip edeceksek iki üç kez açılan birinci-şahıs dedektiflik vizyonu bu oyunda bayağı karşımıza çıkmakta. Cidden aktif olarak etraftaki ipuçlarını bularak olayı ve şahısları belirleyip onları sorguya çekebiliyoruz. Bir yenilik daha, ve şehirde dolaşmanızı kolaylaştıran, aslında Arkham City’de bulunması gereken ancak bu oyuna getirilen Quick Travel! Belirli radyo noktalarını Enigma adlı suçludan kurtararak açacağımız bu noktalar şehirde dolaşmayı kolaylaştırıyor.

Ancak her yapılan yenilik bir iyilik değildir ne yazık ki. Dövüş mekaniğinde de yenilikler bulunmakta. Eminim oyunu daha rekabetli hale getirmek için düşünmüşler. Ama olmamış, çünkü gereksiz yere zorlaştırılmış ve rahatlığı bitirmiş. Çünkü oyun tek düze her saldırıyı savunmaya itelemeye çalışıyor. Savunmadığın zaman direk yumruğu yiyorsun. Eskiden Ultra-Stun ve Arial Attack kullanırken animasyon girdiğinde ve bu animasyonu durduramayacağından rakipler saldırı yaptığında saldırılar işlemiyordu. Ancak artık ne yazık ki animasyonlarda size vurulabiliyor. Tek değiştirdikleri de bu değil. Dövüş sanatçısı adındaki yeni haydut çeşidi, siz saldırısını savunduğunuzda ve ya o sizin saldırınızı savunduğunda durduk yere kombonuzu sıfırlatıyor. Yeter mi? Yetmez. Batman o kadar dövüş stilinde uzmanlaşmış atletik bir kahraman olduğundan eski oyunlarda sizden uzaktaki insanlara saldırı tuşunu bastığınızda sıçrayıp vurabiliyordu. Ama nedense, Batman bu oyunda onu beceremiyor! Havaya yumruk atıyor ve koca kombonuz yine heba oluyor. Bitmedi, artık Batman yani neredeyse 100’e yakın dövüş sanatını bilen bu adam, sokak serserisinden yavaş yumruk atıyor. Yani bir serseri size yumruk attığınızda eski oyunlardaki gibi ondan hızlı saldırıp saldırısını yerlebir edeceğine, o kadar yavaş vuruyor ki siz vurduğunuzdan sonra size vuran düşmanlar sizi saniyede harcıyor. Bir kötü yenilik ise, konsolda nişan alma ve dedektif vizyonu kullanma tuşu değiştirilmiş ve bunu geri alamıyorsunuz! İki oyundur alıştığınız rahat ve tipik Batman gitmiş yerine kasıntı bir Batman gelmiş.

Daha fazla geliştirmenin de oyunda bulunduğunu es geçmeyelim. Hatta oyun için Challange’ları ve yan görevleri tamamladıkça da yenileri açılmakta. Üstüne üstlük yeni bir özelliği de tanıtmış oluyor. Artık kombonuzu yükselttiğinizde gelen özel harakterleri iki kez kullanmanızı sağlıyor. Bir silahlı düşmanın silahını kırıp ardından düşmanın kafasını da kırabiliyoruz! Yeni gelen iki alet ise oyunu bayağı eğlenceli kılmakta. İkisini de iki farklı süikastçiden alıyor ve kendi yararına kullanıyorsunuz. Bunlardan biri Electrocutioner’in şok eldivenleri. Herşeye ve herkese saldırmanızı sağlayacak bu alet, Batman’in değiştirilen dövüş sistemini biraz olsa düzgün hale getiriyor. Vurduğunuz her saldırı daha fazla kombo sağlıyor. Bu da daha hızlı düşman elemenizi sağlamakta. Üstelik oyundaki bulmacalarda da yeri var. Bir de Origins ve Asylum arasında geçen Assault on Arkham filminde de, Prototip versiyonunu yaptığını gördük. Arkham City Armored Edition’da da kullanılabilirdi ayrıca. Diğeri ise, Deathstroke’tan aldığımız Remote Claw. Batman’in Batclaw’inin atılabilir hali. Ancak bunla yapabileceğiniz şeylerin neredeyse sınırı yok. Belirli yerlerde taşıma cihazı niteliğinde de kullanabiliyoruz üstelik. Line Launcher’i hatırlayan var mı? İşte bu cihaz onun prototip’i. Bir yerden bir yere düz halat çekip üzerinde dolaşabilmenizi sağlıyor. Üstelik bir insanı Batman’in saklanabildiği yerlerede asabiliyor, birbirlerine çarptırabiliyor veya en yakındaki bir cismi üzerine uçurabiliyoruz. Deathstroke demişken, DLC’si hariç oyunda birkez gözüküyor ve daha da karşımıza çıkmıyor. Trailer’lardan gaza gelmeyin derim. Tıpkı diğer bosslar gibi Deathstroke’ta çok kolay. Ancak oynanıldığında, tam bir savaş makinesi olduğunu da hatırlatalım. Batman’in açarken zorlandığı çeşitli alanları tek hamlede açabiliyor mesela. Kullanması gayet zevkli. Onun yanında Bruce Wayne’in Batman olmadan önceki halini de kullanabiliyorsunuz. Batman’den bayağı ayrı bir karakter, Bruce Wayne olduğuna bakmayın. Bane ve Joker’de kullanılabilir ancak sadece Online’a özel, PC’de oynuyorsanız Joker modu var aslında. Joker ve Batman’in seslendirmenleri de, diğer iki oyundaki efsanelerden farklı. Ancak ne eksiler, ne de artı. Troy Baker Joker’liği becermiş sonuçta. Hem Troy’un hatrına, daha karizmatik bir Joker’la karşı karşıyayız. Roger Craig Smith ise sinirli bir Batman’i iyi yansıtmış. O zamanlar Batman bi hayli sinirli çünkü. Anında ölebileceğiniz yeni bir oyun modu da sunmakta. Asylum’da Hard, City’de New Game Plus’taki gibi karakterler daha gelişmiş ve sınırlı hud ile oynayacağınız, oyun yüzdesini etkilemeyen ancak bütün Achievement’ları toplamak istiyorsan yapman gereken, öldüğün zaman oyunun biteceği bir oyun modu. Üstelik bayağı rekabet katıyor oyuna.

Online Kısımı, Oynanışı ve Oyun Türleri

Oyun ne kadar diğer oyunlarının yanında sönük kalsa da, bu oyunda bir online bulunmakta ve günümüzdeki silah oyunlarından kendini -ki Batman sağolsun- ayıran bir oyun moduna sahip ki, bu oyunu cidden eğlenceli kılıyor. Oyunda üç taraf bulunmakta. Bunlardan ilki, Kahramanlar. Batman ve Robin olarak %100 yapmanız gereken belirli bir kutuyu, düşmanlarınızı çeşitli haraketlerle indirip görülmeden uzaklaşarak doldurmanız gerekiyor. Diğer iki taraf aynı amaca sahip, Joker ve Bane’in adamları. Karşı takımın doğma hakları bitene kadar öldürerek çeşitli noktaları ele geçirmeniz, ve özel karakter çıktığında karşı takımdan önce oraya yetişip Joker ve Bane olarak olmanız ve bu sırada kahramanların kutularını doldurmaya izin vermemeniz gereken taraf. Joker ve Bane’in adamlarının tiplerini, Kahramanların kostümlerini düzenleyebiliyoruz. Çete üyelerinin tehçizatlarını da değiştirebiliyoruz üstelik. Bane’in ve Joker’in çetesinin kendine özel aletleri bulunmakta ayrıca.

İndirilebilir İçerikler

Tıpkı Batman Arkham City’deki gibi, bu oyunda da Batman şehri kurtardıktan sonra geçen devam hikayesi bulunmakta. Mr. Freeze konu alan bu DLC’de bir de değişik bir Batsuit’i giyebilmemiz de cabası. Bunun yanında yedi Challange haritası ve iki karakter DLC’si olan Batman Arkham Origins, klasik çizgi-romanlardan oluşan bir DLC’yi de PS exclusive yapmış. Knightfall, iki Batman kostümü ve beş ayrı harita sağlayan neredeyse en iyi kıyafeti sağlayan DLC. Bunun yanında Exclusive olmayan haritaların beşi, Batman’in savaş eğitimini aldığı zamanı anlatmakta.

Önceki İçerikBeta Gözü #2 (2-8 Ağustos 2014)
Sonraki İçerikSUPERHOT Bildiğimiz FPSlerden Değil

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz