Batman: Arkham Knight İnceleme (PS4)

Kara Şovalye Video Oyun Tarihindeki En Büyük Mücadelesini Veriyor!

Geliştirici: Rocksteady Studios
Yayıncı: Warner Bros Interactive Entertainment
Yönetmen: Sefton Hill
Yapımcılar: Daniel Bailie, Nathan Burlow,
Yazarlar: Sefton Hill, Martin Lancaster, Paul Crocker
Müzik: Nick Arundel, David Buckley
Oyun Motoru Unreal Engine 3
Platform: Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One, OS X, Linux
Tür: Aksiyon, Macera
Mod: Tek Oyuncu

Batman: Arkham Knight
Bob Kane ve Bill Finger’ın yarattığı efsanevi çizgi kahraman Batman’i sanıyorum son dönem gelen oldukça başarılı filmlerinin de etkisiyle artık tanımayan kalmadı. Gerçek kimliği Bruce Wayne olan karakterimiz gündüzleri milyarder iş adamı, geceleri ise maskesi ve pelerinini kuşanarak suçlulara geçit vermeyen bir kahraman. Bir çok çizgiroman kahramanının aksine süper güçlere sahip olmayan Batman, üst teknoloji ekipmanları, dövüş becerileri ve zekasıyla suçluları dize getirmekte; belki de bir çok kahraman arasından sıyrılarak bu kadar çok sevilmesinde en büyük etkenler de bunlar. İlk çizgiromanının yayınlandığı sene olan 1939’dan bu yana hayran kitlesi katlanarak artmakta olduğunun da altını çizelim.

Tabii bir kahraman bu kadar popüler olunca uzun yıllar diziler, filmler ve video oyunları da arkası kesilmeden geldi. Video oyun geçmişi 1986’lara kadar giden kara şovalyemiz oyun dünyasındaki tartışmasız en büyük çıkışını Rocksteady’nin 2009’da oyuncuların beğenisine sunduğu Batman: Arkham Asylum ile yaptı. Gerek çizgiromanlara olan sadakati, gerek başarılı karakter tasvirleri, gerekse oynanışı ile büyük başarı yakalayan Arkham Asylum’ın ardından Rocksteady tam gaz yola devam etti ve 2011’de Batman: Arkham City ile oyuncuların karşısına çıktı. Bir önceki oyundan daha da fazla övgü alan, pek çok otoritenin yılın oyunu olarak kabul ettiği bu oyundan sonra Rocksteady kendini görkemli bir final hazırlamak üzere kenara çekti. Bu arada Warner Bros Games Montreal geçen zaman diliminde parayı… eee oyuncuları sıcak tutmak için ilk iki Arkham oyununun öncesini konu alan Arkham Origins’i çıkardı. Oyun geneliyle beğenilse de ilk iki oyunun üstüne fazla bir şey ekleyemediği için yüksek puanlar almadı, özellikle Arkham City’e aşırı benzerliği ile eleştirildi.

Ve uzun bir bekleyişin ardından Rocksteady bize serinin son oyunu Batman: Arkham Knight’ı sundu. Pekiyi Arkham Knight efsane bir çizgiromanın efsane oyun serisine görkemli bir final olabildi mi?

“Bruce. Senden Wayne aile mirasını onurlandırmanı ve kendini Gotham şehri, enstitüleri ve halkını kalkındırmaya adamanı istiyorum. Lütfen güçlü ol. Gençsin ama kaderinde büyük şeyler var. Elindeki imkanları en iyi şekilde değerlendir. Onları bize pek çok şey sağlamış olan bu şehir için kullan, milyonlarca insanın hayatını değiştirmek için…”

Thomas Wayne’in vasiyetinden bir parça

Batman: Arkham Knight

Arkham City’deki olayların finalinde Joker’in ölümü ile huzurlu günler geçireceğini düşünen Gotham halkı çok daha büyük bir tehdit ile karşı karşıya kalıyor. Scarecrow (Korkuluk) süper kötülerden bir ekip kurarak Gotham’ı yeni geliştirdiği kimyasal formül ile tehdit eder. İnsanlara en büyük kabuslarını yaşatan formülünü daha da geliştiren Scarecrow’un amacı tüm Gotham’ı yaşayan bir kabus haline getirmektir. Bir kafede yaptığı küçük bir deney bile Gotham halkını dehşete düşürmeye yeter ve şehiri terkederler. Sokaklarda suçluların cirit attığı Gotham bir kez daha kaosa sürüklenir ancak sahipsiz değildir; şehirde kalmayı seçen bazı fedakar polislerin yanısıra Batman de şehrini korumaya kararlıdır. Ancak bu sefer işler olabilecek en kötü durumdadır. Batman, kendisini öldürmek için bir araya gelmiş Penguin, Two Face, Riddler, Harley Quinn gibi eski süper suçluların yanısıra Arkham Knight olarak anılan, yeni ve çok tehlikeli bir düşman daha edinmiştir. Arkham Knight askeri bir arkaplana sahip, emrindeki ordu ve drone’lar (sürücüsüz, ağır donanımlı askeri araçlar) ile Gotham sokaklarını zaptetmiş, Batman’in tüm stratejilerini ve zayıf noktalarını bilen gizemli bir karakter. Oyun boyunca Gotham’ı dertlerinden arındırmaya uğraşırken kendisi ile sık sık karşı karşıya gelecek ve kim olduğunu çözmeye çalışacağız. Bunun dışında Batman’i pençesine almış büyük bir problem daha var, ancak bunu spoiler mevzusuna girmeden açıklamam imkansız. Bir kaç saat oynadıktan sonra kendi gözlerinizle görüp o şaşkınlığı tatmanız çok daha yerinde olacaktır.

Oyuna ismini veren gizemli yeni kötümüz: Arkham Knight
Oyuna ismini veren gizemli yeni kötümüz: Arkham Knight

Oyunda ilk göze çarpan yeniliklerden birisi Batmobile. Ağır zırh ve insanlar için ölümcül olmayan, drone’ları ise en etkili şekilde etkisiz hale getirmek üzere donatılmış aracınızı artık istediğiniz zaman çağırıp Gotham sokaklarında sürebiliyor, yeri geldiğinde uzaktan kumanda bile edebiliyorsunuz. Tabii bu yeni aracımızla birlikte çeşitli yeni modlar ve bulmacalar da gelmiş durumda. Yalnız bu durum oyuncuları ikiye ayırabilir. Gerek konsepte gerekse herkesin hemen adapte olamayacağı cinsten kontrollere pek alışamadan Batmobile’a dayalı bulmacalara itiliyorsunuz. Önceki Arkham oyunlarındaki oynanış mantığına tamamen yabancı duran Batmobile mekanikleri Arkham Knight’ta mümkün olduğunca çok oyuna yedirilmiş durumda. Batmobile ile yeri geliyor puzzle çözüyor, yeri geliyor sizden kaçan suçluları kovalıyor, bolca da drone çatışmasına giriyorsunuz. Her ne kadar Batmobile ve beraberinde getirdiği yeni oynanış elementleri kendini sevdirebilse de o kadar çok tekrar ediyorlar ki bir süre sonra sıkılmaya başlıyor, kontrolün bir an önce Batman’e geçmesi için sabırsızlık çekerken buluyorsunuz kendinizi.

Batman: Arkham Knight

Batman tarafına geri dönersek oynanış seriye aşina olanları evinde hissettirecek. Dövüş mekaniklerinde büyük bir değişiklik yok, kare tuşu ile saldırı yaparken üçgen ile de karşı atak yapıyoruz. Tepesinde mavi ikon çıkan düşmanlara istediğimiz an karşı atak yapabiliyorken, sarı ve kırmızı ikonlara sahip olanlara ise özel muamele gerekiyor. Mesela kalkanlı bir düşmanımızı X, X ve ardından yuvarlak tuşu kombosu ile yere yapıştırırken kesici bir alet ile üzerimize saldıran düşmanın ise üçgene ve geriye basılı tutarak saldırılarını savuşturuyoruz. Arkham Knight ile birlikte oyuna bir de medic sınıfı düşman eklenmiş durumda, bu arkadaşlar dayak attığınız düşmanları şoklayıp kaldırabiliyor, ya da özel askeri üniformalarına elektrik yükleyerek dokunulmaz hale getirebiliyor. Beyazlar içinde olduklarından kolayca ayırt edebileceğiniz medicleri mümkün olduğunca erken haklayın.

Batman bu macerada yalnız değil!
Batman bu macerada yalnız değil!

Oynanışa gelen bir diğer yenilik ise yeni dual play. Yeni oyunda Batman’e Robin, Catwoman ve Nightwing gibi karakterler zaman zaman eşlik ediyor. Bu bölümlerde L1 ile istediğiniz zaman diğer karakterin kontrolünü alabiliyorsunuz. Bunun yanısıra özel bir bar mevcut ve dövüşte bunu doldurduğunuzda yine L1 ile dual takedown yapabiliyor, iki kişi rakibi oldukça havalı hareketler ile rakibi yere seriyorsunuz.

Batman: Arkham Knight tıpkı Arkham City ve Origins gibi açık dünya oynanışa sahip, ancak Gotham çok daha büyük ve detaylı. Ana görevler dışında yan görevler için de bolca araştırma ve gezinti yapmanız gerekecek. Önceki oyunlarda olduğu gibi görev yerinizi yine gökyüzündeki Batman semblünü takip ederek buluyorsunuz. Batmobile’e bindiğinizde ise zeminde beliren ok işaretleri sizi görev yerinize yönlendiriyor. Gotham Şehir Karakolu’na ilk ziyaretinizden sonra D-Padden sağ tuşa bastığınız zaman görevler listesi geliyor. Burada ana görevinizi, yan görevleri, aranan suçluları ve bir sürü bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Arkham Knight ile birlikte gelen en güzel yeniliklerden biri de kötüleri hakladıkça karakoldaki hücrelerin bu suçlular ile dolması. İstediğiniz zaman da karakola dönüp durumu gözlemleyebiliyor, kendileriyle iletişim kurabiliyorsunuz. Suçlu koleksiyonunuzun bir önemi daha var. Oyundaki gizli sonu açabilmek için hepsini içeri tıkmanız gerekiyor (bu da bütün yan görevleri tamamlamanız ve Riddler Trophy’leri toplamanız anlamına gelmekte). Onun dışında ufak bir not; karakolun delil odasındaki bölmelerden birinde bulunan shock gun’ı camı kırıp alabilirsiniz. Ne de olsa bu karanlık gecede sizin yanınızda olması daha önemli.

Batman: Arkham Knight

Performans

Arkham Knight hem konsollar hem de PC için çıkışını gerçekleştirdi. Ancak çıkışından bu yana oyunu PC’de oynamayı tercih eden oyuncular mağdur olmuş durumda. Daha önceki haberlerimizde de değindiğimiz üzere oyunun neredeyse oynanamaz durumda olan PC sürümü için satışlar durduruldu . Rocksteady suçu port ekibi Iron Galaxy’e atarken, kalite güvence ekibi çalışanının itirafları doğrultusunda İşin bu sorunların aylardır bilindiği ancak yeterince özenli çalışılmadığı ortaya çıktı. Bu oldukça üzücü ve daha önce yine bir Warner Bros oyununda (Mortal Kombat X) kendini göstermiş olan bir durum. PC’de durum böyle iken, oyun PS4 ve XboxOne’da stabil 30 frame ile çalışmakta:

Bu sebeple ben de oyunun incelemesini başlıktan da farkedebileceğiniz üzere PS4 sürümü ile kısıtlamak zorunda kaldım. Umuyorum Rocksteady ve Warner Bros PC sürümündeki sorunlara en kısa zamanda çözüm getirip oyuncuların gönlünü alırlar.

Puanlamalar

Oynanış: Akıcı dövüş mekanikleri bir kaç ekleme ve düzenleme ile aynen önceki oyunlarda olduğu kadar başarılı. Batman ile Gotham semalarında süzülmek hala çok keyifli. Ancak Batmobile oldukça riskli bir yenilik olmuş. Ulaşım için başarılı bir alternatif değil, bulmacalardaki katkısı ise yeterince ilgi çekici değil. Yeni mekaniklere ısınamayan oyuncular Batmobile’ın kullanımın zorunlu olduğu bölümlerde hem sıkılacak hem de ter dökecekler.
Puan: 8 /10

Görseller: Oyunun görselleri tek kelime ile muazzam! Gerek modellemeler gerekse ışıklandırmalar oldukça başarılı ve kuvvetli bir sinematik etkiye sahip. Rocksteady’nin tanıtım videolarında “izledikleriniz PS4 üzerinden kaydedilmiştir” ibaresinin yalan çıkmamasını gözlemlemek harika oldu. Sadece bir kaç kez yakalayabildiğim geç beliren kaplamalar dışında puan düşürecek bir eksi tarafını bulamadım görsellerin. Gotham hiç bu kadar çekici görünmemişti.
Puan: 9, 8 / 10

Ses: Serinin önceki oyunlarında olduğu gibi Arkham Knight’ta da seslendirme oldukça başarılı. Nick Arundel ve David Buckley tarafından bestelenmiş olan parçalar ise belki müzik çalarınıza atıp tekrar tekrar dinlemek isteyeceğiniz türde değiller ama oyunun karanlık atmosferini daha da kuvvetlendirmekte oldukça başarılılar.
Puan: 9 / 10

Hikaye: Oyunun hikayesi ilgi çekici ve heyecanlı havasını hiç yitirmiyor. Sunum oldukça başarılı. Senaryoyu ilerlettikçe sizi hayretler içinde bırakacak, zaman zaman kahredecek sahneler ile başbaşa kalacaksınız.
Puan: 9 ,5 / 10

Eğlence Faktörü: Gotham şu ana kadar gezebileceğiniz en geniş, en açık haliyle sizi bekliyor. Batmobile duruma göre bir artı ya da eksi olabilen riskli bir yenilik, ancak onun dışında Arkham Knight önceki oyunlarda doğru olan ne varsa aynen bünyesinde barındırıyor. Ancak bir mevzuda yakınabilirim: Boss savaşları! Her ne kadar sunum açısından başarılı olsalar da Arkham Knight serinin önceki oyunlarının aksine bir çok önemli kötüyü çok da mücadele etmeden yere serdiğiniz bir oyun olmuş. Bu durum boss mücadelelerini seven oyuncuları üzebilir. Onun dışında hem yeni oyunculara hem de serinin hayranlarının oyunu keyifle oynayacaklarından eminim.
Puan: 9 / 10

Genel: 9 /10

Son Söz

Batman bugüne kadar çıkmış en cilalı macerası oyun dünyasına veda ediyor. Evet, Arkham Asylum ve Arkham City ile hayranların gönüllerinde taht kuran Rocksteady’den Dax Ginn’in yaptığı açıklama doğrultusunda Arkham Knight stüdyonun son Batman oyunu. Pekiyi, Arkham Knight efsane bir seriye görkemli bir final olabildi mi? Kesinlikle evet! Kusurlarına rağmen Batman: Arkham Knight muhtemelen yeri uzun bir süre doldurulamayacak harika bir oyun olmuş.

Batman: Arkham Knight

Önceki İçerikKlasikler #2: SNES
Sonraki İçerikKyn İçin Yeni Bir Fragman Yayımlandı
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz