Klasikler #2: SNES

En efsanevi SNES oyunlarından 15 tanesini sizin için derledik

Super Nintendo Entertainment System(SNES), 1990 yılında Japonya’da çıkan Nintendo konsoludur. Japonyadaki adı ise Super Family Computer(Super Famicom) olan bu konsol, çeşitli oyunlara ev sahipliği yapmıştır. Şimdi ise bunlardan on beşini tanıtma vakti.

 

Secret of Mana

Secret of Mana(1993)

Secret of Mana, 1993 yılında, SNES için, Square Enix tarafından çıkarıldı. Japonya’da Final Fantasy Adventure 2 olarak adlandırılan oyun, Amerika’da Secret of Mana adıyla yayımlandı. Fantastik bir evrende geçen Action RPG oyunu, 3 arkadaşın dünyayı kurtarma çabalarını ele alıyor.

Mana adlı bir enerji kaynağının kullanıldığı bir dünyadayız. Yüksek teknolojili, antik bir uygarlık “Mana Kalesi” adlı uçan bir gemi inşa etmek için dünyanın Mana kaynaklarını sömürüyor. Bu tanrıları kızdırıyor ve dev yaratıklar göndererek, uygarlıkla savaşa giriyorlar. Neredeyse yok olan dünya yavaş yavaş barışın olduğu günlere dönüyor. Yıllar sonra bir imparatorluk sekiz tane Mana tohumu arıyor. Böylece dünyadaki Mana kaynaklarını tazeleyecek ve Mana Kalesini tekrar inşa edebilecekler. Oyun burada başlıyor, üç kahramanımız Mana Kalesini yeniden inşa etmeye çalışan imparatorluğu engellemeye çalışıyor.

Çağının diğer çoğu RPG oyununa göre, oyunun farklı bir savaş sistemi var. Sıra bazlı dövüşler yerine gerçek zamanlı dövüşler yapılıyor. Üç karakter arasından istediğimiz zaman, istediğimiz karakteri kontrol edebiliyoruz.

 

Chrono Trigger
Chrono Trigger(1995)

SNES’teki, daha doğrusu oyun tarihindeki en iyi RPG’lerden birisi olarak görülen Chrono Trigger, 1995 yılında Square(Şimdiki Square Enix) tarafından SNES’e çıkarıldı. Oyunun kadrosu çok başarılıydı, hatta Square takıma “Rüya Takımı” adını veriyordu.

1000 yılında ana karakterlerimiz Crono ve Marle, gittikleri bir fuardaki yeni tanıtılan Lucca ve babasının ışınlanma makinesini denerler. Fakat her şey ters gider ve bu makine onları zamanda geriye götürür, yaklaşık 400 yıl öncesine. Karakterlerimiz Dünya’yı yaklaşmakta olan bir felaketten kurtarmak için zamanda yolculuk yapmaya devam ederler. Oyunumuzda ise oynayabileceğimiz toplam yedi karakter bulunmakta: Crono, Marle, Lucca, Frog, Robo, Ayla, Magus.

Oyun iki boyutlu bir dünyada geçiyor, çeşitli ormanlar, zindanlar ve şehirler var. Oyun, Final Fantasy’nin kimi oyunlarında da bulunan Active Time Battle kullanıyor. Her karakterin bir sayacı var, bu sayaç dolduğu zaman saldırabiliyorlar.

 

Mega Man X

 

Mega Man X(1993)

Her serinin bir sonu vardır, orijinal Mega Man serisi de sona ermişti. Ufak 8-bit mavi robotumuz ise yerini yeni robotumuz X’e bırakıyor. X ise seriye adını veren karakter. 1993 yılında Capcom tarafından çıkartılan oyun, Mega Man X serisinin de ilk oyunu.

Oyun, orijinal Mega Man serisinden yaklaşık 100 yıl sonra geçiyor, yani 22. yüzyılda. Dr. Cain adındaki bir arkeolog, bir gezisi sırasında Dr. Light’ın(Mega Man’in yaratıcısı) işlettiği bir robot araştırma merkezini keşfediyor. Burada benzeri olmayan bir robot örneği ile karşılaşıyor, iyi kalpli ve düşünebilen bir robot yaratıyor bunu kullanarak. Yarattığı robota, daha doğrusu Reploid’e de X adını veriyor. X ise Sigma adındaki insanlığa tehlike arz eden robotu yok etmeye karar veriyor.

Oyunumuz bir aksiyon-platform oyunu. Öldürdüğümüz bosslardan yeni silahlar geliyor, bu gelen silahlarla da diğer bossları daha kolay öldürebiliyoruz. Mega Man serisine çok benzeyen bu serinin ilk oyunu ise kesinlikle beklentileri karşılıyor.

 

Super Metroid

Super Metroid(1994)

Metroid serisinin üçüncü oyunu olarak karşımıza çıkan Super Metroid. 1994 yılında Action-Adventure türünde çıkan Super Metroid, Nintendo tarafından geliştirilip, Intelligent Systems tarafından programlandı.

Karakterimiz, ünlü kelle avcısı Samus Aran, yumurtadan yeni çıkmış bir Metroid larvasının Samus’u annesi sanarak ona yapıştığını anlatıyor oyunun başında. Karakterimiz bu yüzden bilim adamlarının Metroid’in gücünü kullanabileceğini düşündüğü, Ceres Space Colony’e gidiyor. Larvayı üzerinden çıkarttırıp koloniden çıktığında acil bir haber alıp koloniye geri dönüyor. Bilim adamları ölmüş ve larva çalınmış buluyor ve uzay korsanlarının peşine düşüyor.

İki boyutlu olan oyunumuzda korsanların lideri Ridley’nin başına düşen karakterimiz Samus Aran’ın duvardan duvara atlamak, Moon Walk yapmak gibi çeşitli özellikleri var. Oyun boyunca karakterimizin zırhını ve silahlarını geliştirecek itemler alıyor ve bu şekilde oyunda ilerliyoruz.

 

Earthbound

Earthbound(1994)

Çok bilinmeyen fakat bir o kadar da güzel olan oyunlardan birisi de Earthbound, Japonya’daki adıyla ise Mother 2. Mother adlı serinin ikinci oyunu ve serinin ilk İngilizce olarak da yayınlanan oyunu. Oyun ne yazık ki Japonya dışında çok ilgi görmedi ve Japonya’da sattığı kadar satmadı.

Oyunun konusuna gelecek olursak, oyun Ness adındaki genç bir çocuk ve komşusu Pokey ile göktaşının düştüğü bir yeri incelemesiyle başlıyor. Giygas adındaki bir uzaylı gücünün Dünyaya kin beslediğini ve hayvanları, insanları, objeleri şeytansı yaratıklara dönüştürmeye başladığını öğreniyoruz. Oyunda ise sekiz gizli mabete giderek bu uzaylı gücünü durdurmaya çalışıyoruz.

İki boyutlu bir dünyada bir grup insanı kontrol ediyoruz. Yol boyunca düşmanlarla savaşıyor ve tecrübe kazanıyoruz. Seviye yükseltip yeni eşyalar alıyoruz. Oyunda Japon kültürü ile batı kültürü harmanlanmış durumda. Oldukça kaliteli espriler ile beraber hem gülüp hem de oyunun atmosferine kendimizi kaptırabiliyoruz.

 

The Legend of Zelda - A Link to the Past

The Legend of Zelda: A Link to the Past(1991)

İşte geldik The Legend of Zelda serisine. Nintendo tarafından geliştirilip dağıtılan oyun, Nintendo’nun en ikonik oyunlarından birisi durumunda. O kadar tutuldu ki, Nintendo daha sonra, Gameboy, Wii ve Wii U konsolları için de oynanabilir yaptı oyunu.

Konusuna gelelim. Kahramanımız, Link adında genç bir çocuk, telepatik bir mesaj ile uykusundan uyanır. Mesaj Prenses Zelda’dan gelmektedir. Tutsak olduğunu ve Link’in onu kurtarmasını ister. Amcasının çoktan bu amaç için hazır olduğunu gören Link, amcasını takip etmeye karar verir. Kalenin altındaki zindanlarda amcasını ağır yaralı bulur. Amcası kılıcını ve kalkanını Link’e vererek görevi ona devreder. Bu şekilde kahramanımızın prensesi ve Hyrule diyarını kurtarma serüveni başlar.

Önceki oyunu Zelda II’nin aksine, Oyunumuz ilk Zelda oyunundakine benzer bir oynanışa sahip. Bununla beraber bazı yeniliklere de sahip. İlk oyunda ok attığımızda Rupee’miz siliniyordu fakat A Link to the Past’te böyle bir durum yok, oklar ayrıca envanterimizde bulundurabildiğimiz itemler. Konu olarak Zelda serisinin diğer oyunlarından aşağıda kalsa da müthiş oynanışıyla başından kalkamayacağınız bir oyun.

 

Star Fox

Star Fox(1993)

Almanya’daki bir dernek olan StarVox ile karıştırılmaması için Avrupa’da Starwing adıyla yayımlanan oyunumuz serisinin ilki. Nintendo’nun üç boyutlu ilk oyunlarından olan Star Fox aynı zamanda, Nintendo’nun, 3D Polygon grafiklerini ilk defa kullandığı oyun.

Oyun, insan formunda hayvanların yaşadığı bir yıldız sisteminde geçiyor. Corneria gezegeninden sürgün edilen bir bilim adamı, Andross, Corneria gezegenine savaş açar. Gezegenin savunma bakanı ileri teknoloji bir savaş uçağının prototipini kullanmaya karar verin. Bu uçak için özel personel eğitecek zamanı olmadı için bir grup paralı asker kiralar. Bu paralı askerler oyundaki karakterlerimiz.

Oyun, FPS ve TPS olarak oynanabilen bir Shooter oyunu. Çeşitli çevrelerde uçağımızı sürüyor ve çeşitli düşmanlarla savaşıyoruz. Oyun boyunca çeşitli Power-up’lar ile güçleniyoruz. Her bölümün sonunda bulunan Boss Fightlar ve ardından çıkan puan tablosu çıkıyor. Uçağımızın hızını yavaşlatıp, hızlandırıyor, çeşitli manevralarla düşmanlarımıza karşı koyuyor, gezegenimizi koruyoruz.

 

Street Fighter II Turbo

Street Fighter II Turbo(1992)

Street Fighter II oyunu, kendi içerisinde bir çok oyuna ayrılır. Street Fighter II serisinin ise üçüncü oyunu işte bu oyun. Serinin ikinci oyunu olan Street Fighter II’: Champion Edition’un üzerinden daha bir yıl bile geçmeden çıkan bu oyun, daha hızlı oynanış ve bazı karakterler için yeni hareketler sunuyor.

Oyunun en bilindik yanlarından birisi, serinin ilk gizli karakteri olan Akuma(Japonca’da Gouki)’nın bulunması. Oyuncu, sekiz karakteri ve Balrog, Vega ile Sagat’ı yenerse ve bunları yenerken bir kere bile kaybetmezse, aynı zamanda 25 dakikadan kısa bir süre içerisinde yüksek skora imza atar veya son maça gelirse, Akuma ile karşılaşıyordu.

Özellikle bunlarla da bitmiyor. Çoğu karakter yeni hareketler kazanırken, karakterlerin görünüşünde de seslerinde de değişikliğe gidiliyor. SNES’e çıkan belki de en iyi dövüş oyunu olan Street Fighter II Turbo, hızlı oynanışıyla SNES sahiplerinin gönlünü çelmeyi çok iyi başarmıştı.

 

Super Mario Kart

Super Mario Kart(1992)

Çok sevilen oyun serilerinden bir tanesi olan Mario Kart serisinin ilk oyunu 1992 yılında SNES’e Super Mario Kart adıyla çıktı. Super Mario Kart en çok satan 3. SNES oyunudur. En sevilen Mario serisi karakterlerini de barındıran bu oyun, hem Mario hem de yarış oyunu sevenler için oldukça harika bir deneyim.

Oyunumuzda sekiz oynanabilir karakter bulunmakta. Mario, Luigi, Princess Peach, Yoshi, Bowser, Donkey Kong Jr., Koopa Troopa ve Toad’ı oynayabiliyoruz. Her karakterin ise ayrı bir gücü bulunmakta. Oyun modlarına gelecek olursak, üç adet tek kişilik, iki adet de çok kişilik oyun modu bulunmakta. Oyunun yarış pistleri ise yine listemizde yer alan oyunlardan birisi olan Super Mario World’ün haritalarından alınma.

İster tek başınıza yarışın, ister arkadaşlarınızla beraber yarışın, bu oyunda eğlenmeme gibi bir şansınız yok. Arabanızı kullanıyor, rakiplerinizi düşürüyor ve çizgiyi ilk geçen yarışmacı olmaya çalışıyorsunuz. Kimileri tarafından en iyi konsol oyunu olarak bile görülen bu oyun, kesinlikle denemeye değer.

 

Super Mario World

Super Mario World(1990)

Geldik yine Mario’ya. Mario serisinin beşinci oyunu olmasına rağmen Japonya’da Super Mario Bros. 4 olarak çıkarıldı. Nintendo’nun her konsolunda en çok satan oyunun bir Mario oyunu olması, SNES için Super Mario World ile gerçekleşiyor. Mario’nun ünlü dinozor dostu Yoshi ilk kez bu oyunda görülüyor.

Evet, konuyu bildiniz! Prensesi kurtarmaya çalışıyoruz. Fakat yalnızca bu değil. Serinin bu bölümünde ezeli düşmanımız Bowser bu sefer Dinosaur Land isimli, çeşit çeşit dinozorların yaşadığı, barış dolu bir adaya saldırıyor. Görevimiz prensesi kurtarırken, adaya tekrar barış getirmek.

Mario ve Luigi kardeşleri oynadığımız iki boyutlu oyun, önceki oyunlara oldukça benziyor. Önceki oyunlardaki power-up’ların üstüne, Bu oyunda bir pelerinle beraber uçma özelliği de alabiliyoruz. İki oyun ekranı mevcut. Level seçimi yaptığımız harita ve klasik platform. Oyunda ilerledikçe haritada da ilerliyoruz. Haritada karşımıza çıkan yol ayrımlarında istediğimiz bölümü seçebiliyor ve böylece oyunda kendi tercihlerimizle ilerliyoruz.

 

Final Fantasy VI

Final Fantasy VI(1994)

Final Fantasy VI, veya Amerika’daki ismi ile Final Fantasy III, ana serinin altıncı oyunu. Amerika’da farklı isimle çıkarılmasının sebebi ise şu: Japonya dışında Final Fantasy II, III ve V çıkarılmamıştı, karışıklık olmaması için de bu oyun Final Fantasy III olarak adlandırıldı. Oyunda oynanabilir toplam 14 karakter bulunmaktadır, ki da bu da Final Fantasy serisindeki en yüksek rakamdır.

Oyun II. Sanayi Devrimi zamanındaki teknolojiye benzer bir teknolojiye sahip. İsyankar bir grup karakteri oynuyoruz, amaçları ise imparatorluğu yıkmak. Oyunun dünyası zaman geçtikçe değişmekte. Ana düşmanımız ise Kefka, fakat ona giden yolculuğumuzda sayısız düşman ile karşılaşıyoruz. Yan görev alabiliyor, harita üzerinde chocobo veya zeplin ile yolculuk yapabiliyoruz.

SNES’teki en iyi RPG’lerden birisi olduğu ortada, belki de gelmiş geçmiş en iyi RPG’lerden. Kimileri tarafından da Final Fantasy serisinin en iyi oyunu olarak görülüyor. Daha sonra farklı konsollara da çıkan oyun, RPG sevenler için birebir.

 

Super Mario RPG Legend of the Seven Stars

Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars(1996)

Bu seferki Mario oyunumuz ise farklı olarak Square(Şimdiki Square Enix) tarafından yapıldı. Mario serisindeki ilk RPG olan bu oyunumuz, Square’in Final Fantasy gibi diğer serileriyle oldukça benzerlik içermekte. Sıra bazlı bir oyun, diğer tanıdık Mario serisi karakterlerini ise bu oyunda da görebiliyoruz.

Oyunumuzun amacı Smithy adındaki kötü karakteri yok etmek. Smithy, Star Road’un yedi yıldız parçasını çalıyor. Bu yıldızlar ise dilenen dileklerin gerçekleşmesini sağlıyor. Ana karakterimiz Mario ise bunun üzerine yıldızları geri almak için yola çıkıyor. Oyunumuzda oynayabileceğimiz beş karakter bulunmakta: Mario, Mallow, Geno, Bowser(Evet, Bowser!), Toadstool. Savaşlarda ise sadece üç karakteri kullanabiliyoruz, Mario ise hep bunların içinde olmak zorunda. Kalan ikiyi ise savaş öncesi seçebiliyoruz.

Yeni karakterler ve oynanış bulunduran bu oyun, Mario serisinde bir devrim niteliğinde. Mario’nun ilk kez bir RPG oyununda kullanılması ise büyük bir riskti, fakat başarılı sonuçlandı. Çoğunluk tarafından olumlu yorumlar alan bu oyun, Paper Mario gibi diğer RPG Mario oyunlarının ise esin kaynağı olmuştur.

 

Teenage Mutant Ninja Turtles - Turtles in Time

Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time(1992)

Avrupalıların gerçekten oyunların adlarıyla oynama takıntısı var. Teenage Mutant Hero Turtles gibi komik bir isimle Avrupa’da çıkan oyunumuz Konami yapımı. Adından da anlaşılacağı gibi, 1987 yapımı TMNT çizgi filminin bir oyunu. En eğlenceli Beat’em up oyunlarından birisi olan oyun, yıllar içinde unutulmadı. TMNT 3 olarak yayımlanan Playstation 2 oyununda bonus olarak açılabiliyordu. 2009’da Ubisoft, Xbox Live Arcade için bir yeniden yapımını bile yaptı.

Kahramanlarımız, televizyonda ana düşmanları Shredder’ın, Özgürlük Heykelini çaldığını görüyorlar. Shredder’ın peşine düşen ekibimiz, Shredder tarafından zamanda tutsak ediliyor. Her bölüm farklı bir tarihte geçiyor. Geçmişte ve gelecekte, çeşitli zamanlarda ve çağlarda kahramanlarımız Shredder’ın adamlarına karşı savaşarak eve, kendi zamanlarına dönmeye çalışıyorlar.

İki kişilik oynanabilen Turtles in Time’da oyuncular, Leonardo, Donatello, Michelangelo ve Raphael’i oynayabiliyor. Her karakterin farklı güçleri, zayıflıkları ve özellikleri bulunuyor. Örneğin Donatello sopasıyla düşmanlarıyla arasındaki mesafeyi koruyarak savaşabiliyor.

 

Super Castlevania IV

Super Castlevania IV(1991)

Sıradaki oyun ise SNES’e çıkan ilk Castlevania oyunu. Castlevania serisinin diğer oyunları gibi aksiyon-platform oyunu. Oyunumuz 1991 yapımı ve NES’teki orijinal Castlevania oyununun yeniden yapımı. Oyunumuz ilk oyundan daha gelişmiş görsellere, oynanışa ve kontrollere sahip.

İlk oyundaki gibi ana karakterimiz Simon Belmont. Amacımız da yine aynı, Dracula’yı alt etmek. Bunun için yolculuğa çıkıyoruz ve önümüzde bitirmemiz gereken on bir adet seviye var. Oyuna üç kalp ile başlıyoruz ve bunların hepsini kaybettiğimizde ise oyun bitiyor. Simon Belmont ise yine ünlü silahı olan kırbaçını kullanıyor. Önceki oyunlardaki gibi ikincil silahlar da kullanabiliyoruz.

İlk oyun kadar iyi, hatta daha iyi olan bir oyun Super Castlevania IV. SNES’e çıkan ilk Castlevania oyunu olması bir yana, SNES’e çıkan en iyi Castlevania oyunu. Oyun ise ilk oyuna göre daha kolay bir hale getirilmiş. Kesinlikle oynamanız gereken bir oyun.

 

Kirby Superstar

Kirby Super Star(1996)

Kirby Super Star(Avrupa’daki adıyla Kirby’s Fun Pak), pembe kahramanımız Kirby’nin SNES oyunlarından birisi. Oyunun kapağında da söylendiği gibi bu oyunun içersinde sekiz adet oyun var. Bu oyunlardan bazıları platform oyunuyken, bazıları ise mini oyun.

Bu oyunlara gelecek olursak: Spring Breeze(Kirby’s Dream Land’in yeniden yapımı, Kirby King Dedede ile karşılaşmak için şatosuna yola çıkıyor), Dyna Blade(Dyna Blade adında topluma rahatsızlık veren bir devasa kuşu yok etmek için dört seviyeyi bitirmemiz gerekiyor), Gourmet Race(King Dedede ile yarışarak aynı zamanda yiyebildiğiniz kadar yemek yemeye çalışıyorsunuz), The Great Cave Offensive(Bir mağarayı araştırıyorsunuz), Revenge of Meta Knight(Kirby ile Meta Knight’ın gemisini yok etmeye çalışıyorsunuz), Milky Way Wishes(Dilekleri yerine getiren NOVA adındaki guguklu kuşu almak için dokuz gezegende yolculuğa çıkıyorsunuz), The Arena(Tüm bosslarla tek tek karşılaşıyorsunuz, Diğer oyun(Adı yok, ya zamana karşı yarışabileceğiniz bir oyunu oynuyorsunuz, ya da butonlara kırarak duvarda delik açmaya çalışıyorsunuz)

Bu oyunlardan en büyük olanı Milky Way Wishes, fakat hepsi oynanmaya değer. Kirby serisinin en iyi oyunlarından olan bu oyun, daha sonra Nintendo DS için de yeniden yapılmıştı.

 

Sıradaki bölümümüzde PSX oyunlarına değineceğiz, görüşmek üzere!

Önceki İçerikYeni Logitech ile Tanışın
Sonraki İçerikBatman: Arkham Knight İnceleme (PS4)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz