WarioWare: Move It! İnceleme

Nintendo’nun Super Mario karakterini bilmeyen oyuncu yoktur. Adına 200 üzerinde oyun yapılmış olan, neşeli şekilde hoplayıp zıplayıp altın toplayan, aradığı Prensesi ilk kalede bulamayan tesisatçımızın çeşitli yapımlarda bir sürü de düşmanı oldu elbette. Bunların başını çeken Bowser, kadrolu olarak çoğu oyunda bölüm sonu canavarı olma kariyerini devam ettirirken ilk kez Game Boy’da gördüğümüz, bir nevi “anti-Mario” olan Wario ise Mario ile ilk kapışmasının ardından kendi oyunları ile yoluna devam etti. Bir dönem zihin açan platform oyunlarından sonra mikro oyunlardan oluşan Wario Ware serisi ile maceralarına devam eden Wario, Nintendo Switch’te ikinci oyunu ile karşımızda. Önceki oyunun yalın yapısına kıyasla joycon’ları dibine kadar kullanan WarioWare: Move It! bakalım nasıl bir oyun olmuş.. 

Joycon tanrıları

Karikatüreize tipler ve matrak bir anlatı ile oyuncularla buluşan WarioWare: Move It, Wario ve arkadaşlarının çekilişten turistik bir adaya tatil kazanmasıyla başlıyor. Zamanında kadim bir medeniyetin kurulu olduğu adada Wario gizli hazinelerin peşine düşerken arkadaşları ise adanın keyfini sürüyor. Diğer WarioWare oyunlarındada olduğu gibi Move It’te de senaryo modu basit görseller ile aktarılıp bölümler karakterlerin minik öyküleri ile devam ediyor. Her bölüm bir bakıma oyunun temel mekaniklerini size öğretiyor ve her karakter ile mini oyunlar daha zorlu hale geliyor. 

200’ün üzerinde mini oyun barındıran Move It’i tek başınıza ya da co-op olarak oynayabiliyorsunuz. Ayrıca 4 kişilik modlar da bulunuyor. Mini oyunlar joycon’ları hayal edilebilecek her şekilde kullanıyor diyebiliriz. Sabit tutma, pozlama, tuşlar ve hareketleri kombine etme gibi çok sayıda hareket mevcut ve oyun bunları size bölümler aracılığıyla yavaş yavaş öğretiyor. Birçok oyuncunun varlığını unuttuğu kızıl ötesi sensörü bile başarıyla kullanan mini oyunlar mevcut ki bu özellikle hoşuma gitti. WarioWare Move It, Nintendo Wii’deki Smooth Moves’dan bu yana sistem kontrolcüsünü en yaratıcı ve eğlenceli şekilde kullanan WarioWare oyunu olmuş. 

Pes etmek yok!

WarioWare Move It’in sevdiğim özelliklerinden biri de oyunun continue sistemi oldu. Serideki tüm oyunlarda uygulanan genel bir formül vardır: Her bölümde karşınıza belirli sayıda mini oyun çıkar ve bunları başarıyla geçmeniz istenir. Hata yaptığınızda hak kaybeder ve tüm haklarınızı kaybederseniz başa dönersiniz. Oyunun oldukça hızlı akan bir yapısı olduğundan başa sarmak genellikle eğlence ve heyecanınızı baltalayan bir faktör oluyordu. Move It ise size işte tam o an ikinci bir fırsat sunuyor. Tüm haklarınızı kaybettiğinizde sizden joycon ile birlikte özel bir poz yapmanız isteniyor. Pozu başarıyla yaparsanız bölüme kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Bu pozların da koleksiyon olarak biriktiği özel bir bölüm var, yani oyunu kaybetmeniz bile dolaylı yoldan size bir şeyler kazandırıyor. Bu yapısı da oyunun beğendiğim yönlerinden biri oldu. 

Mini oyunlar yine WarioWare çizgisinde, barındırdığı minik espriler ve enstanteneler ile sık sık gülümsemenizi sağlayacak karikatür bir yapıya sahip. WarioWare belki herkese göre bir oyun olmayabilir, ama son yıllarda bu tarz parti oyunlarının sayısı ve niteliği de büyük bir düşüşte. PlayStation’da kahkahalarla oynadığım Bishi Bashi, Nintendo’da doğmuş ve çok iyi bir formülü olmasına rağmen yakın dönem devamı gelmeyen Rhythm Heaven gibi oyunları çok özlüyorum.  WarioWare serisi Get It Together ile biraz umudumu kırmış olsa da Move It ile tekrar umudumu tazeledi ve güzel zaman geçirmemi sağladı. Umuyorum WarioWare gelecek Nintendo konsollarında da ilginç oynanış fikirleri ile karşımıza çıkmaya devam eder.

GENEL BAKIŞ
Görseller
7
Oyun Çeşitliliği
9
İnovasyon
9
Önceki İçerikTekken 8’in yeni karakteri Victor duyuruldu
Sonraki İçerikHellboy Web of Wyrd inceleme
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
warioware-move-it-incelemeWarioWare absürt parti oyunları kategorisinde hala zirvede.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz