“Video oyunları Suriyeli sığınmacı çocukların eğitimi için gerekli”

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacı çocuklarının dil, kavrama ve yönetme becerilerinin yanı sıra zihinsel sağlık ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Project Hope adlı bir öğrenim yöntemi geliştirildi.

New York Üniversitesi ile New York Şehir Üniversitesi’nin öncülüğünde gerçekleşen ve Türkiye’den Bahçeşehir Üniversitesi’nin de yer aldığı bir araştırmaya göre, video oyunları Suriyeli sığınmacı çocukların en ihtiyaç duyduğu becerileri elde etmesine katkı sağlıyor. Buna yeni bir dil öğrenme, kavrama ve kodlama becerilerinin yanı sıra zihinsel sağlık konusu da dahil.

Science Daily adlı internet sitesinde yer alan habere göre, Bahçeşehir Uluslararası Üniversitesi’nden araştırmacıların 6 Haziran’da Washington’da yaptığı sunumda, video oyunlarının Suriyeli sığınmacı çocukların üzerindeki etkilerine dikkat çekildi. Mülteci çocuklarının eğitim ve psikolojik ihtiyaçlarının giderilmesinde uygun maliyetli ve ölçeklenebilir bir yöntem olabileceği belirtildi.

Araştırmacılardan Selçuk Şirin, “Sınırlı kaynaklara ve dil engeline rağmen, yapılan araştırmaya göre bu teknolojiyi kullanarak çocukların hayatında farklılık yaratabilmeyi umuyoruz.” şeklinde konuştu.

Türkiye şu anda 3 milyondan fazla mülteci ile dünyada sığınmacı bakımı konusunda ilk sırada yer alıyor. NYU ve Bahçeşehir üniversitelerinden araştırmacıların oluşturduğu bir ekip ise bu mülteci çocuklarının eğitim ve zihinsel sağlık ihtiyaçlarını belgeleyen ilk kişiler oldular. Yapılan araştırma, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacı çocuklarının büyük bir çoğunluğunun herhangi bir okula kayıtlı olmadığını ortaya koyarken, bu duruma neden olan faktörler ise dil sorunu ve ruhsal bozukluklar olarak nitelendirildi.

Suriyeli mültecileri çocuklarının eğitim ve ruhsal ihtiyaçlarını karşılamak adına, NYU ve Bahçeşehir Üniversitesi’nden araştırmacılar eğitim teknolojisinde uzman kişilerden oluşan kişilerin yardımıyla Project Hope adlı çevrimiçi, oyun tabanlı bir öğrenme yöntemi oluşturdu.

Project Hope’un amacı, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacı çocuklarına dijital oyun tabanlı bir eğitim fırsatı sunarak onlara Türkçe dilini öğrenme, yönetim becerilerini geliştirerek kodlama yeteneği kazanma, umutsuzluğa karşı duyarlı olma ve umutlarını artırma konusunda yardımcı olmak.

Projenin etkinliğini test etmek için pilot şehir olarak, Türkiye’de en çok mülteci barındıran ve Suriye sınırında yer alan Şanlıurfa seçilmiş. Projeye 9-14 yaşları arasında 147 Suriyeli sığınmacı çocuk dahil edilerek dört haftadan fazla süreyle toplamda 40 saatten oluşan ve günlük olarak iki saatlik bir eğitime alınmış.

Project Hope’ta toplamda 5 farklı oyun yer alıyor. Bunlardan biri de çocukların akıl sağlığı ve umutlanma duygusunu geliştirmeye yardımcı olacağı düşünülen Minecraft. Code.org kullanılarak çocuklara kodlama becerisi kazandırılırken, Ailen Game adlı bir oyun sayesinde ise çocukların yönetim ve idare yeteneklerinde gelişim sağlanmaya çalışılmış. Türkçe dil yeteneği kazandırmak için ise Cerego adlı bir video oyunu oluşturulmuş.

Önceki İçerikGameloft, Prestijli Porsche Araçlarının Asphalt 8: Airborne’a gelişini kutluyor!
Sonraki İçerikNo70: Eye of Basir inceleme

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz