No70: Eye of Basir inceleme

Bir zamanların sevilen “point and click adventure” oyun türü, geçtiğimiz yıllarda korku öğelerini başarılı bir şekilde kullanan Amnesia ile yeniden popüler olmuş ve bu oyunun peşi sıra bir sürü korku macera yapımı bilgisayarlarımızı şenlendirmişti. Bu akımın son takipçilerinden No70: Eye of Basir, Oldmoustache Gameworks stüdyosu tarafından geliştirilmiş yerli yapım bir oyun. Türkiye‘de geliştirilen ve Türkçe seslendirmeye de sahip olan oyun hakkındaki düşüncelerimiz No70 Eye of Basir inceleme yazımızda.

Korkunç Çocuklar

Karanlık bir atmosfere sahip kocaman bir konakta başlayan oyuna, Erhan‘ın hikayesini dinleyerek giriş yapıyoruz. Çocukluğunu kardeşi Aras ve babaannesiyle birlikte geçiren Erhan, o yıllarda bu evde yaşadığı doğaüstü olayları hiç unutmamış. İyi bir eğitim alıp, arkeoloji dalında dünya çapında başarılara imza attıktan sonra gizemli bir mercek olan Basir’in Gözü‘nü araştırırken, sonunda kader Erhan’ı yine bu eve yönlendirmiş. Bir anda ortadan yok olan Erhan’ın izini sürmek için eve gelen Aras’ı yönettiğimiz oyunda Erhan’ın izlerini araştırırken raftaki eşyayı al, başka yere tak, kapıyı aç, şifreyi gir türünden eylemlerde bulunarak yolumuzu buluyoruz. Karanlık bir ortama ve daracık koridorlara sahip bu malikanede gezinirken, hikayeyi ilerlettikçe “böh” diye korkutan birkaç sekansla karşılaşıyoruz.

Oyunun ilk kısmında bulduğumuz Basir’in merceğini ise faremizin sağ tuşuyla kullanarak çevreye başka bir açıdan göz atmak için kullanıyoruz. Başka bir açı demişken, bu mercek bizim çıplak gözle göremediğimiz gizemli şeyleri gösteriyor. Böylece bazı bulmacaları çözüp yolu açmamızda da merceği kullanıyoruz. Farenin sağ tuşuna basarak gözümüze tuttuğumuz bu mercek, klasik korku oyunlarından Undying‘i oynayanlara tanıdık gelebilir.

Oyunda temel olarak yaptığınız şey, uzun uzun yürümek, ilerleyebilmeyi istiyorsak mekanda tıklamanız gereken noktayı bulabilmek için piksel piksel etrafı taramak, minicik imlecimizi kırmızıya çeviren o ufacık noktayı bulmak ve tıklamak. Sabit durmayan framerate ve motion blur gibi görüntü özellikleri sağ olsun benim bunları yaparken midem bulandı. Skyrim gibi sıradaki hedefi ekranda kocaman okla göster demiyoruz tabii ama dibine geldiğimiz halde kırmızıya dönüşmeyen imleç yüzünden de bu kadar fazla zaman kaybetmek de insanın sabrını zorluyor.

Ve karşınızda korku oyunlarının olmazsa olmazı: Bir Parçası Eksik Sigorta

Erhan Harikalar Diyarında

Klasik korku macera oyunlarının izin giden No70: Eye of Bashir, dar koridorlar, karanlık mekanlar ve uyandırmayı başardığı merak hissiyle atmosfer bakımından güzel bir iş çıkarmış. Hikaye güzel ve gizemli olsa da, oyun içinde işlenişi çok dağınık olduğu için biraz kafa karıştırıyor. Hikayenin detaylarını sağda solda bulduğumuz fotoğraflardaki yazılardan ve diğer el yazmalarından öğreniyoruz. İşleniş o kadar garip ve kopuk ki siz de benim gibi ilk bölüm boyunca Erhan’ı yönlendirdiğinizi sanıp, sonradan Erhan’ın peşindeki kardeşi Aras’ı yönlendirdiğinizi anlayabilirsiniz.

Basir gözlerin neler görüyor Aras?

Diğer olumsuz noktalara gelirsek… Öncelikle oyundaki en büyük gariplik kayıt sistemi. Bölüm içinde kayıt etme gibi bir şansınız yok. Anca bir bölümü bitirdiğinizde oyun otomatik kayıt yapabiliyor. Yani oyundan sıkıldınız, sonra devam etmek istiyorsunuz, bir yerde takıldınız veya bir bug oluştu… Oyunu tekrar açtığınızda o bölümü baştan; henüz 2. bölüme gelmediyseniz ise oyunu en başından tekrar oynuyorsunuz. Bunun sebebi nedir, nasıl bir tasarım seçimidir bilemiyoruz. 2017 yılında çıkan bir oyuna hızlı kayıt özelliği olmasa bile bir kayıt noktası sistemi koymak çok mu zor? Böyle bir şeyin atmosferi de bozacağını hiç sanmıyorum.

Lefter geri dön

Gelelim diğer teknik özelliklere… Yapımcı firmanın, oyunu birkaç ay optimizasyon yapmak adına ertelemiş olduğunu biliyoruz. Fakat optimizasyonlu hali buysa bir önceki hali nasıldı çok merak ediyorum. Açılışta küçük ekran başlayıp sonradan tam ekrana geçmesi, grafiklerde görülen anlık hatalar, sağa sola dönerken yerlerde sürünen Framerate ve Alt+Tab yaptığınızda ara sıra oyunun çökmesi (çökmesiyle birlikte kaldığınız yerden değil taaa en baştan başlamanız gerektiği) gibi unsurlar bu oyunun biraz daha yapım aşamasında kalması gerektiğini gösteriyor. Bunlar kadar kritik olmasa da kötü bir ana menü, yetersiz seçenekler ve çirkin bir arayüz de maalesef oyundaki bu olumsuz havada oldukça etkili oluyor.

Oyunun bazı yerleri o kadar karanlık ki neyse ki şu çirkin pörtlek çocuğu tam olarak göremiyorsunuz.

Öteki Boyutlardan Gelen Sesler

Basir’in ve etrafında dönen olayların gizemini çözerken sürekli tekrarlanan sesler bir noktadan sonra baysa da, arada sırada giren müziklerin şahaneliği oyunun ses kısmını kurtarmaya yetiyor. Tevfik Emre Efendioğlu’nun yaptığı müziklere buradan ulaşabilirsiniz.

Bu arayüze bakan kör oldu

 

Son olarak; ülkemizden çıkan oyunları desteklemeyi istiyorsanız, ilginç hikayelere ve korku/macera türüne bayılıyorsanız, Türkçe seslendirmeli bir oyuna hasret kaldıysanız veya HTC Vive’a sahip olan şanslı gruptansanız Başlat Tuşu olarak No70: Eye of Basir’i tavsiye ediyoruz.

GENEL BAKIŞ
Görseller
6.5
Oynanış
4
Ses/Müzik
9
Hikaye/Sunum
6
Eğlence Faktörü
5
Önceki İçerik“Video oyunları Suriyeli sığınmacı çocukların eğitimi için gerekli”
Sonraki İçerikArkane Studios’un kurucusu 18 yılın ardından işini bıraktı
no70-eye-of-basir-incelemeGerçekten çok iyi çıkmasını beklediğimiz ama maalesef bir noktada sabır testine dönüşen bir oyun olmuş, No70: Eye of Basir. Harika müzikleri ve sağlam atmosferi bile, oyunun vasat oynanışını ve kötü performansını kurtaramıyor. Yine de yapımcıyı desteklemek için ve Türkçe dublajlı ilginç bir oyun oynamak için alınabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz