Squad inceleme

Taktiksel birinci şahıs nişancı oyunu olan Squad'ın detaylı incelemesine bir göz atın.

Geliştirici Offworld Industries
Yayıncı Offworld Industries
Platform Microsoft Windows
Grafik Motoru Unreal Engine 4
Çıkış Tarihi 15 Aralık 2015(Steam Erken Erişim)
Tür Birinci şahıs nişancı, taktiksel nişancı, Askeri simülasyon
Mod Çok Oyunculu

Genel Bakış

Squad, çağdaş zamanlarda kurulmuş gerçek orduların zamanını canlandıran bir taktiksel birinci şahıs nişancı(T-FPS) oyunu. Offworld Industries, Unreal Engine 4 grafik motorunu kullanarak bu projeyi ortaya çıkarmış ve adeta Battlefield 2‘nin Project Reality modifikasyonunun ruh eşini yaratmış.

Squad, en az 50 ve en fazla 72 kişilik sunuculardan oluşuyor. Oynanışıyla oyunun gerçekçiliğinin, takım çalışmasının öneminin ve iletişimin öneminin üzerinde duran araçları ve eşyalarıyla birlikte sivrilen Squad, şu anda Steam erken erişiminde bulunuyor.

squad_inceleme-01

Oynanış

Squad, iki rakip takımın çeşitli oyun modlarında savaştığı, sınıf tabanlı, çağdaş askeri bir T-FPS oyunu. İçeriğinde zırhlı araçlarla desteklenen piyade savaşları bulunan Squad’da oyuncular, tank ve helikopter kullanıp düşmanlarına dehşet saçabilir.

Squad’ın içeriğinde 50 vs 50 takım savaşları da bulunuyor. Her takım kendi içinde dokuz kişilik bölüklere ayrılabiliyor. Her bölüğün kendine özel bir bölük başı ve sadece bölüğün kendisine özel sesli sohbeti var.

Squad, temelinde Project Reality: Battlefield 2’den esinlense de, BF 2’nin motoruyla yapılamayan bazı yeni kavramları da içeriyor. Bunların içinde full body awareness (Aşağı doğru baktığınızda vücudunuzu görebildiğiniz görsel ayar), uzanma, namluyu yönlendirme ve ağır yara alıp düşmüş takım arkadaşlarını güvenli bölgeye sürükleme gibi özellikler bulunuyor.

Oyunun arayüzü oldukça küçültülmüş ve birkaç ufak bilgi dışında başka bir şeyi içermiyor. Bu bilgiler arasında pusula ve kaç şarjör kaldığını belirten gösterge var ancak mevcut merminizi göremiyorsunuz, böylelikle oyun daha gerçekçi bir hal alıyor.

Piyadenin hareketi, enerjisi ve bakış açısı namlu kontrolünü etkileyebiliyor ama piyade kısa bir süre için de olsa nefesini tutarak silahını dengeleyebiliyor. Bunların yanı sıra, oyuncu koşarken ivmeli hareket yapıyor.

İletişim

Squad’da başarılı olmak, takım çalışması ve uyumlu çalışmaya dayandığından dolayı; komutanlar, bölük başları ve erler aşağıdaki metodlar aracılığıyla takım arkadaşlarıyla sesli sohbet üzerinden iletişim kurabiliyorlar.

  • Global bölük lideri radyosu sayesinde bölük lideri ve komutanlar tüm diğer liderlerle eş zamanlı olarak iletişim kurabiliyor.
  • Bölük lideri radyosu sayesinde bölük lideri ve komutanlar, 1’den 9’a kadar olan numaraları kullanarak belirli liderlerle iletişim kurabiliyor.
  • Bölük radyosu sayesinde bölük lideri ve ekibi birbiriyle iletişim halinde bulunabiliyor.
  • Yerel konum radyosu sayesinde yakın mesafedeki tüm dost askerler iletişim kurabiliyor.

Yerel konum radyosunda konuşulanları yalnızca takım içinden duyulabilir. Yapımcılar, eğer konuşulanlar rakip tarafından da duyulabilseydi bunun yalnızca dalga amaçlı kullanılacağını ve oyuncuların Squad dışında başka bir sesli sohbet uygulamasını kullanmayı tercih edeceklerini bu yüzden böyle bir uygulamanın önüne geçildiğini belirtti.

squad-inceleme_04

Yerleştirilebilirler, Lojistik ve Doğum

Haritada üç doğum seçeneği bulunuyor.

Ana Bölge

Tüm takımın doğabileceği ve devre dışı bırakılamayan bölge. Raund başında sadece burada doğabilirsiniz.

Toplanma Noktası

Bu nokta yalnızca bölük lideri tarafından yerleştirilebilir ve bölüğe özgüdür. Bölük lideri, bu noktayı yalnızca etrafında birkaç bölük arkadaşı bulunuyorsa yerleştirebilir ve eğer etrafta düşmanlar varsa, bu nokta kaybolur. Yerleştirildikten sonra 9 kez kullanılabilir.

İleri Operasyon Bölgesi

İleri operasyon bölgesi yalnızca oyuncular tarafından inşa edilebiliyor ve tüm takımın bu bölgede doğmasını sağlıyor. Bölük liderleri, belirli noktalara yapı temeli oluşturabilirler. Bu temelleri sonradan dikenli tel, kum çuvalı, havan çukuru ve ağır makineli silah yuvasına tahkim edevatı aracılığıyla dönüştürebilirsiniz.

İleri operasyon bölgeleri birbirinden 400 metre uzakta inşa edilebilir.

Şimdilik, ileri operasyon bölgeleri toplanma noktasıyla aynı işlevi görüyor ve tıpkı toplanma noktası gibi, inşası için bölük liderinin yanında birkaç bölük arkadaşının bulunması yeterli oluyor ancak gelecekte, bu bölgenin inşası için gerekli malzemelerin kamyonlar veya helikopterlerden indirilmesi gerekecek.

squad-inceleme

Donanım-Görev Sistemi

Squad, içeriğinde birçok sınıf seçiminin yapılabildiği bir donanım-görev sistemi barındırıyor. Oyun gerçek dünyadan esinlenildiği için, oyuncular yalnızca tek tip ekipman kullanabilirler. Buna rağmen birkaç tane silah düzenlemesi mevcut. Bazı silahların dürbün ve eklentilerini değiştirebiliyorsunuz.

Donanımların bazılarının kullanılabilmesi için aynı bölükte birkaç kişinin bulunması gerekiyor. Eğer bir oyuncu bölüğünden ayrılır veya atılırsa, mevcut donanımını kaybeder ve onun yerine “acemi er” donanımı kullanmak zorunda kalır.

Her bölükte hangi donanım setlerinden kaçar tane olabileceğinin bir limiti vardır.

Komut ve Destek Birlikleri

  • Subay
  • Mühendis
  • Sıhhiyeci

Doğrudan Savaş Birlikleri

  • Piyade
  • Makineli Piyade
  • Hafif Anti-Tank
  • Bombacı
  • Delici
  • Belirli Nişancı

Uzman Birlikler

  •  Keskin Nişancı
  •  Ağır Anti-Tank
  •  Kaşif
  •  Uçaksavar
  •  Numara Eri
  •  Pilot

Oyun Modları

İlerle ve Fethet

İki rakip takımın bölge ele geçirmek için savaştığı bu modda, takımlar haritada belirli bölgeleri ele geçirip korumaya çalışması ön plandadır. Bölgeler doğrusal bir şekilde veya paralel şekilde sıralanmış olabilir.

Bölgeler, bir sıraya göre ele geçirilebilir ve sıradaki bölgenin neresi olacağı, o bölgedeki bayrağın bağımsız mı yoksa rakip takıma mı ait olduğuna göre değişebilir.

Her takım, ekranın sağ üstünde görebileceğiniz sabit puanla başlar ve sizin takımınıza ait bir asker öldüğü zaman ve size ait bölgeler kaybedildiği zaman azalmaya başlar. Puanı sıfırlanan takım, raundu kaybeder.

İsyan

İsyan modunda düzenli birlikler, isyancı birliklerin silah zulalarını yok etmeye çalışıyor. Zulaların yeri rastgele belirleniyor ancak düzenli birlikler, isyancılardan birkaçını etkisiz hale getirerek zulaların yeri hakkında bilgi sahibi olabiliyorlar. İlerle ve Fethet modundakine benzer şekilde bunda da puan sistemi bulunuyor ancak bu puan isyancı birlikler için limitsiz. İsyancı birliklerin kaybetmemesi için yapması gereken tek şey zulaların güvende tutulduğundan emin olmak.

squad-inceleme_05

Birlikler

Squad, yapısında gerçek dünyadan esinlenilmiş düzenli ve düzensiz birlikleri barındırıyor.

Düzenli Birlikler

  • İngiliz Silahlı Kuvvetleri
  • Rus Silahlı Kuvvetleri
  • Amerika Birleşik Devletler Ordusu

Düzensiz Birlikler

  • İsyancı Birlikler (Genel Orta Doğu Asileri)
  • Milisler (Genel Doğu Avrupa Asileri)

Haritalar

Doğu Avrupa Bölgesi

  • Aptal Yolu
  • Gorodok (Rusya)
  • Operasyon İlk Işık
  • Horlivka (Ukrayna)

Orta Doğu Bölgesi

  • Kariye (İran)
  • Batı Felluce (Irak)
  • Kohat (Pakistan)
  • Logar Vadisi (Slovenya)
  • Sumari Bala (Pakistan)
  • Eğitim Alanı

Görseller ve Ses

Optimizasyon olarak ufak sorunları olsa da basit ayarlamalarla oyunu akıcı hale getirebiliyoruz. Çevre detayları oldukça güzel hazırlanmış ancak çalılar ve yapraklar bu kadar görsel kalitenin yanında biraz sönük kalmış. Silah görünümü ve çatışma görselleri ise oldukça doyurucu.

Ses kalitesi için de oldukça zengin olduğunu söyleyebiliriz. Silahlar ve sesleri uyumlu, patlamalar, üzerinde koştuğunuz zemine bağlı olarak değişen sesler başarılı bir şekilde ayarlanmış. Ancak sesteki uzaklık-yakınlık farkını anlamakta güçlük çekebilirsiniz. Bu ufak problemi kısa zamanda çözeceklerine inanıyorum.

Oyunun yaklaşık bir yıldır erken erişimde olduğunu göz önünde bulundurursak, hem içerik hem de ses ve görüntü ile ilgili genel sorunların üzerine düşüldüğünü görebiliriz.

Son Olarak

Eğer gerçekçi, uzun soluklu, sabır isteyen savaş oyunlarını seviyorsanız, Squad tam size göre. Bu tür savaş oyunlarının fanatiği değilseniz, erken erişimden çıkmasını beklemenizi tavsiye ederim. Gerçek savaş tutkunlarının ise Squad’dan başını kaldırabileceklerini sanmıyorum.

Bir başka incelemede görüşmek üzere.

GENEL BAKIŞ
Oynanış
8
Görseller
9
Ses / Müzik
7
Eğlence Faktörü
7
Önceki İçerikMicrosoft, ‘konsollar arası oynama’ özelliği için ‘hazır’ olduğunu tekrarladı
Sonraki İçerikGrand Theft Auto Tarihi – Bölüm 3: Özlediniz mi?
squad-incelemeSquad, yalnızca çok oyunculu moda sahip olduğundan, içeriğinde hikaye yok. Ancak oynanış ve görselleriyle birlikte gerçekçiliğiyle sizi kendine bağlayacaktır. Bir bölüğü (9 kişi) doldurabilecek kadar arkadaşınızı da yanınıza alırsanız bol keyifli dakikalar sizleri bekler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz