Scott Pilgrim vs. The World: The Game – Complete Edition (Nintendo Switch)

2004 ylında Kanadalı çizer Bryan Lee O’Malley’in kaleminden çıkan Scott Pilgrim, çizgiroman piyasasının o dönemlerde gördüğü en çılgın işlerden biriydi. Pek de bilinmeyen bir müzik grubunun bass gitaristi olmak dışında bir niteliğe sahip değil gibi duran Scott, Ramona Flowers ile karşılaştığı an ona aşık olur. İkilinin arasında iyi bir kimya oluşsa da beraber olmaları için Scott’ın önünde büyük bir engel vardır:  Ramona’nın 7 kötü eski sevgilisi. Çizgiromanın ilk cildi klasik bir romantik komedi şeklinde ilerlerken ilk eski sevgili ile karşılaşma sonrası aksiyon yüklü, bol Retro oyun göndermeli çılgın bir hikayeye doğru evriliyordu.

2010 yılında öykü altıncı ciltle sona erdiğinde büyük satış rakamları yakalayan seri, çeşitli ödüller ve bolca hayran kazanmıştı. Aynı yıl Michael Cera’nın başrol aldığı film Scott Pilgrim vs. The World sinema salonlarında gösterime girdi. Takibinde de aynı ismi taşıyan bir video oyunu da PlayStation ve Xbox platformlarında dijital olarak çıkışını yaptı. Tam 10 yıl sonra bu sefer de Complete Edition takısı ile bir kez daha, bu sefer kutulu sürüm ve daha geniş platform seçeneği ile bir kez daha beğenimize sunuldu. Adı yaz yaz bitmeyen oyunumuz, Scott Pilgrim vs. The World: The Game – Complete Edition’ı en yakıştığını düşündüğümüz Nintendo Switch’te inceleme kararı aldık.

Scott in the House

Oyun, ismi nedeniyle her ne kadar filmden kurgulanmış gibi dursa da aslında çizgiromanlara daha sadık olarak hazırlanmış. Örneğin Piksel art görseller direkt çizgiromandaki tasvirler ile aynı. Yine filmde yer verilemeyen bazı olaylar ve karakterlere oyunda yer verilmiş durumda. Bu da isim seçimindeki amacın sadece film ile de ulaşılmak istenen çizgiroman okuru harici kitleyi kendine çekmek olduğu ortaya çıkıyor. Scott Pilgrim Nintendo konsolları ve oyunları, japon çizgiromanları (manga) ve kültürüne dair bolca gönderme içeren bir çizgiroman. Scott’ın müzik grubunun adı bile Sex Bob-ombs, Super Mario’daki Bob-omb ve dönemin popüler şarkılarından Sex Bomb’un bir karışımından oluşmakta. Oyuna tür olarak beat’em up uygun görülmüş, zira çizgiromanda da ilk eski sevgilinin ortaya çıkmasıyla birlikte Scott bir çok problemini dövüşerek çözüyor. Yine çizgiromanda (ve filmde) yendiği rakipleri de River City Ransom gibi eski nesil beat’em up’lardaki gibi bozuk para düşürüyor. Özetle japon kültüründen bolca esinlenilmiş, retro kafada matrak bir oyun var karşımızda.

 

Final Fight, Streets of Rage gibi oyunları oynamış olanlar için kontroller çok tanıdık gelecek. Analog ya da d-pad ile karakterimizi 4 yönde hareket ettirebilirsiniz. Yön tuşlarına peşpeşe iki kez basarsanız karakteriniz ileri koşma, yukarı / aşağı / geri sıçrama gibi eylemleri gerçekleştirebiliyorunuz. Y ve X tuşları ile saldırı, A tuşu ile blok, B tuşu ile zıplayabiliyorsunuz. R tuşu özel saldırınız, L tuşu ise yardımcı karakter çağırmanızı sağlıyor. Yere düşmüş rakipler ya da eşyaları da yine Y tuşu ile elinize alıp savurabilir, X tuşu ile fırlatabilirsiniz. Dikkat: Fırlattığınız nesneler arkadaşlarınıza da zarar verebilir. Bölümlerde düşman patakladıkça kazandığınız tecrübe puanları ile seviye atladıkça bazı yeni yetenekler ve hareket kombinasyonları da açıyorsunuz.

Oyunda toplamda 5 oynanabilir karakter ve 7 sevgiliyi boss olarak patakladığınız 7 adet hikaye bölümü var. Seçtiğiniz her karakter ayrı ayrı seviye atlayabilir ve oyun içi aldığınız eşyalar ile niteliklerini yükseltebilirsiniz.

Power Up! Power Up! Power Up!

Oyundaki temel niteliklerimiz şu şekilde;
Heart Points (HP): Hemen her oyunda karakterimizi hayatta tutan değer. 0 olduğunda ölür ve hak kaybedersiniz. Oyun içinde kalp ikonu ile temsil ediliyor.
Gut Points: Oyun içinde HP’nin hemen altında, patlama ikonu ile temsil edilen değer. İki kullanım şekli var: Aktif olarak özel saldırı yaparak harcayabilirsiniz. Eğer tamamını harcamazsanız dayak yiyerek HP’niz 0’a düştüğünde otomatik olarak kullanılarak size bir miktar sağlık kazandırabiliyor.
Defence(DEF): Bu değer darbelerden daha az zarar almanızı, daha zor sersemlemenizi ve maksimum HP’nizin daha yüksek olmasını sağlıyor.
Willpower(WP): Maksimum Guts Points değerini yükseltir, özel saldırıları kuvvetlendirir.
Speed(SPD): Yürüme, koşma, düştükten sonra toparlanma ve saldırı hızlarını artırır.
Strenght(STR): Saldırı ile verdiğiniz zararı artırır.

Oyunun çok anlatmaya uğraşmadığı, yanlış anlaşılmaya en müsait kısımlarından biri ise bu değerleri nasıl yükseltebildiğiniz. Düşmanları pataklıyoruz ve tecrübe kazanıyoruz ama bir rol yapma oyunu gibi seviye atladıkça bütün değerlerimiz yükselmiyor. İşte tam bu noktada para devreye giriyor. Oyunda düşmanlardan topladığınız paraları dükkanlarda harcayarak niteliklerimizi yükseltiyoruz. İşleri daha da karışık hale getiren diğer unsur ise satın aldığınız yiyecek, içecek ve diğer nesnelerin hangi niteliğinizi kuvvetlendireceğinin yazılmamış olması. Satın alana kadar her şey bir sürpriz. İyi şanslar.

Chiptunes & Pixels vs the World

Oyunun parçaları chiptune bazlı pop ve rock grubu Anamanaguchi tarafından yapılmış.  Standart müzikal enstrümanlarını gameboy ve nes konsollarından elde ettikleri chiptune sesler ile harmanlayan bu 4 kişilik grup oyunun ruhuna çok uygun bestelere imza atmış. Oyunun tasarım kısmında ise piksel art ve animasyon meraklılarının çok iyi bileceği bir isim olan Paul Robertson tarafından yapılmış. Kendisi son dönem Adult Swim’in Rick and Morty ve diğer şovları için tanıtım filmleri hazırlamakla meşgul. İlginizi çekerse youtube’dan işlerine bir göz atın, çok ama çok iyiler.

 

4 kişinin local ya da online beraber oynamasına olanak tanıyan Scott Pilgrim vs. the World: The Game, eğlenceli bir deneyim sunsa da özellikle online tarafta sınıfta kalıyor. Sıkça bir araya geldiğim arkadaş grubum veya tamamen yabancı eşleşmelerde de ortak yaşadığım kötü durumlar oldu. En sık karşılaştığım durum bağlantı uyarısı alarak gruptan kopmak. Arkadaşlarınız ekranda kalıyor ancak yaptıkları oyunda gördüğünüz hiçbir şey aslında onların girdikleri komutlarla alakalı değil. Daha kötü senaryoda ise direkt oyundan düşüyorsunuz. En en kötü senaryoda ise bulunduğunuz ekranda kilitleniyor ve oyunu veya konsolu kapatmak zorunda kalıyorsunuz. Araştırdığım kadarıyla bu durumdan çok şikayet edildiğini gördüm.  Bu kadar eski bir oyunun daha rafine şekilde oyunculara sunulmasını dilerdim… Umarım en kısa zamanda bu durum da çözülür.

 

The Curtain Closes

Toparlarsak, film kadar çizgiromanı da baz alması, harika pixel art görseller ve chiptune / rock karışımı parçalar, old school oyun mekanikleri ve 4 kişiye kadar co-op sunmasıyla Scott Pilgrim vs. the World: The Game oyunculara  çok keyifli bir deneyim sunuyor. Arşivciler için artık kutulu oyun opsiyonu da mevcut.

 

 

GENEL BAKIŞ
Görseller
8
Oynanış
8
Ses / Müzik
9
Eğlence
9
Çoklu Oyuncu
5
Önceki İçerikTaiko no Tatsujin Rhythmic Adventure Pack inceleme
Sonraki İçerikPlayStation 5 Dijital Sürüm Türkiye fiyatı ve çıkış tarihi açıklandı
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
scott-pilgrim-vs-the-world-the-game-complete-edition-nintendo-switchÇevrimiçi sorunlar düzeltildiğinde mevcut konsollarda bulabileceğiniz indie beat'em up'lar içinde en iyi seçenek olma potansiyeli taşıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz