Ratchet & Clank İnceleme

Geliştirici Insomniac Games
Yayıncı Sony Interactive Entertainment
Oyun Tasarımı Brian Algeier
Görsel Tasarım David Guertin
Beste Michael Bross
Platform PlayStation 4
Grafik Motoru Unreal Engine 4
Çıkış Tarihi  22 Nisan 2016
Tür Platformer, Shooter
Mod Tek Oyuncu

Oyundan Uyarlanan Filmin Oyunu!

Başlık biraz kavram kargaşası yarattı değil mi?  Yapımcı Insomniac Games’in websitesinde Ratchet & Clank için uygun görülen tanım tam olarak bu şekilde. Sıkı oyuncular mutlaka hayatlarının bir evresinde Ratchet & Clank serisinden bir oyuna rastlamıştır; 2002’de PlayStation 2’de çıkışını yapan ve büyük bir seri haline gelen Ratchet & Clank, takısız ve rakamsız  olarak bir kez daha, bu sefer PlayStation 4’te karşımıza çıkıyor.  2016 yapımı Ratchet & Clank seriye ondördüncü sıradan giriş yapmasının yanısıra aynı zamanda kronolojinin en başını, ilk Ratchet & Clank oyununda olanları daha sinematik bir anlatı ve daha cazibeli görsellerle bize sunuyor. Sinematik demişken, oyunla birlikte paralel geliştirilmiş bir sinema filmi de yolda, hatta oyunun içinde zaman zaman sinema filminden sahneler de karşımıza çıkıyor. Geliştirici firma da bu nedenle “oyundan uyarlanan filmin oyunu” olarak tanımlamasını uygun görmüş.

Platform ve shooter öğelerini başarılı bir şekilde harmanlayan Ratchet & Clank’in öyküsü çeşitli uzaylı ırkların yaşadığı fantastik bir galakside geçiyor. Lombax ırkından olan Ratchet’ın hayali galaktik muhafızların arasına katılabilmektir, ancak tüm hayatını garajda hurdaların arasında geçirmiş bir teknisyendir, Clank ise galaktik muhafızları yok edecek orduya katılması için üretilmiş ancak iyi doğası ve çelimsiz yapısı nedeniyle “bozuk” olarak gözden çıkarılmış bir robot. Bu sıradışı ikilinin yolları Clank’in Ratchet’ın gezegenine çakılması ile kesişiyor ve çok geçmeden ikili kendilerini büyük bir maceranın ortasında, galaksiyi tehdit eden Doktor Nefarious ve Chairman Drek’e karşı omuz omuza mücadele ederken buluyorlar.  (Omuz omuza kısmı hiç bu kadar yerinde bir tabir olmamıştı, zira Clank oyunun büyük kısmında Ratchet’ın sırtında bir çanta gibi asılı duruyor.)
ratchet_clank-03

 

Oyuna başladığınızda ilk dikkatinizi çekecek şey (sistem diliniz Türkçe ise) hemen Türkçe menü ve dublaj ile karşılaşmamız oluyor.  Türk oyuncular için özveriyle çalışan Sony bu güzel aile oyununu da tamamen Türkçe olarak bizlere sunmuş durumda. Çeviri ve dublajın çok başarılı olduğunu da belirtmeliyim.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=FMkgrIziTuQ?rel=0&showinfo=0]
Oyunun ilk 15 dakikasına Türkçe dublaj farkıyla bir göz atın!

Görseller ve canlandırmalar adeta animasyon film kalitesinde olan oyunu oynaması kadar seyri de çok keyifli. Aksiyonun hiç duraksamadığı oyunda platform ve shooter mekaniklerinin harika harmanı sayesinde tempo hiç düşmüyor, sıkılmıyorsunuz.  Oyun ilerledikçe çeşitli silahlar emrinize açılıyor,  bunlardan sadece biri, oyunun başından beri hizmetimizde olan Omnianahtarımız ile fiziksel saldırı odaklıyken sonrasında ele geçirdiğimiz tüm silahlar uzun menzilli ya a patlayıcı türde. Yalnız uzun menzilli diyince koyu platform tutkunlarının suratı buruşmasın, inanılmaz farklı ve eğlenceli silahlar var. Mesela Müziktron ile düşmanları dans ettiriyor ve etkisi hale getiriyorsunuz. Ancak her karakterin kendine özgü dans figürlerinin seyri o kadar hoş ki, neredeyse oyuncu da aynı derecede etkisi hale geliyor izlemeye çalışırken 🙂  Pikselleyici düşmanları 8 bit grafiklere çevirip piksellerine ayırırken Bay Zukron ise yanımızda homurdana homurdana gezinen psikopat bir robo-silah. Tabii tüm silahlar da karikatür yapıda değil, Alevatar, Füzyon El Bombası, Plazma Atar gibi daha ciddi yapıda ve hasar odaklı silahlar da mevcut. Kullandıkça seviye atlayarak gücü artan silahların ayrıca çok detaylı bir geliştirme menüsü de mevcut. Oyunda bulduğumuz kristaller ve civatarlarla da bu geliştirmeleri yapabiliyor, silahların yeni özelliklerini açabiliyoruz.  Silahların yanısıra oyun boyunca bulduğunuz cihazlar ile de oyun deneyiminiz zenginleşiyor ve bölümler tekdüze olmaktan kurtuluyor. Örneğin lavlarla kaplı bir bölümde ele geçirdiğiniz Sırt Roketi ile çılgınca gökyüzünde uçabiliyorken Uçan Kaykay ile yarışlara girebiliyorsunuz.  Zaman zaman uzay geminizle de çarpışmaya da girebiliyorsunuz.

ratchet_clank-04

Gezegen gezegen seyahat ederek bölümlere erişim sağladığınız oyunda her bölümde bir sürü gizlenmiş eşya ve alternatif görevler de bulunuyor.  Eşya demişken, canavarlardan ve bölümlere gizlenmiş paketlerden bulacağınız kartlar da ayrıca silah ve diğer eşyaların düşme oranlarını daha iyi hale getiriyor. Bu tür detayları seviyorsanız oyunda toplanacak çok şey var 🙂

ratchet_clank-05

Ratchet & Clank zamanında Crash Bandicoot ve Megaman oynamış oyuncuları özellikle evinde hissettirecek, çok keyifli bir oyun olmuş. Yeni nesil konsollar ile birlikte daha çok bağımsız yapımcıların uğraştığı bir tür haline gelen platform oyunlarının işin ehli stüdyolar tarafından yapıldığında ne kadar inanılmaz bir deneyim olduğunu neredeyse unutmuşuz, neyse ki Insomniac Games güzel bir hatırlatma yapmış bize. Sanıyorum dağıtımdan kaynaklı güzel de bir sürprizi olmuş Sony’nin bize, son dönem fiyatı 280 liralara kadar vurmaya başlayan konsol oyunlarının yanında Ratchet & Clank 119 lira olan fiyatıyla da oyuncuların yüzünü güldürüyor. 7’de 70’e herkese hitap eden keyifli, şirin bir oyun olan Ratchet & Clank PlayStation 4 sahiplerinin mutlaka kütüphanelerine eklemesi gereken bir oyun.

GENEL BAKIŞ
Oynanış
9
Görseller
9
Ses / Müzik
8
Hikaye
7
Eğlence Faktörü
9
Önceki İçerikDark Souls 3’ün yapımcısı yeni bir IP üzerinde çalışmaya şimdiden başladı!
Sonraki İçerikNintendo NX Çıkış Tarihi Duyuruldu!
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
ratchet-clank-incelemeÇizgi sinema tadında, özlenen kalitede bir platform oyunu nihayet bizlerle!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz