Project CARS 2 inceleme

Arabalar benim için bir tutku. (Boşuna otomotiv mühendisi olmadık.) İşin teorik ve mekanik kısmı dışında, araba sürmeyi de çok seviyorum. Ancak benim sevdiğim nokta hızdan ziyade üzerimde G kuvvetini (Üzerinizde ivmeden kaynaklı oluşan kuvvet.) hissetmek. Ani hızlanmaları ve virajlara girebileceğim maksimum hızda girmeyi seviyorum (Trafiğe kapalı alanda tabii ki). Ama arabam 2003 model olunca her şey bir yere kadar. Geriye kalan bir sürü muhteşem arabayı nasıl kullanacağız? E tabii ki evimizde ekranın başında. Project CARS 2 inceleme karşınızda.

Prologue

Project CARS’ın ilk oyunu PC’ye büyük curcunayla çıkmıştı. Özellikle görselleriyle öne çıkmaya çalışan oyun beni pek etkileyememişti. Pist ve araba sıkıntısı bunların tabii ki başında. Üstüne öne çıkardığı şey görseller olunca çoğu oyuncu araba simülasyonlarıyla alakası olmasa bile oyunu aldı ve topluluk karman çorman bir hale geldi. Yarışlarda bazı gizli kurallar vardır. Örneğin bir arabanın dengesini bozarak ya da yolu kısaltarak ilerlerseniz aldığınız pozisyonu geri verirsiniz. Burada oyun sizi zorlamaz ama oyuncular bunu yapar. İşte Project CARS bu oyunun bir Need for Speed olmadığını pek oyunculara açıklayamadığı için benim gözümde 1-0 yenik başlıyor ikinci macerasına.

Practice 1

Project CARS 2’nin yapımcısı, Need for Speed’in Shift serisinin de yapımcısı olan Slightly Mad Studios. Yani geçmişten gelen bir bilgi birikimi ve deneyimleri var. Zaten yaptıkları ve ortaya çıkardıkları işler kötü değil. Ancak vurguladıkları noktalarda hatalar var bana kalırsa. Yıllardır drift ata ata, kenarlara çarpa çarpa döndüğümüz virajlardan; ABS’siz frenlemeyle doğru açı ve hızla dönüp apexe öpücük kondurup virajdan tam gaz çıkmaya dönünce iş, ortada bir anlam karmaşası oldu. Evet, Need for Speed Shift serisiniden bahsediyorum. İki oyun ne kadar iyi olsa da seri Need for Speed adı altında olunca insanların bir anda kafası karıştı ve gereken başarı gelmedi. Sonra “saf simülasyon” olarak gelen, tamamen yeni bir yapıt olan Project CARS’ın ilk oyunu da bu sefer “görselliğin” gölgesinde kaldı. Sürekli bir yağmur efekti döndü durdu etrafta. İlk oyunun tek başarısı bana göre PC’de olan eksikliği doldurmasıydı. Ama yanına Assetto Corsa gibi bir rakip geldi ki bana göre daha başarılıydı. Sebebi de yukarıda bahsettiğim topluluk faktörü. Erken erişimde de kalan oyunu topluluk daha da sahiplendi, yapımcılar oyuncuları dinledi. Daha “doğal” bir oyun çıktı. (Gerçi Steam’deki Türkçe yorumları okursanız saç baş yolabilirsiniz.)

Evet, kaç satırdır yeni oyundan bahsetmeden çok genel bir değerlendirme yapıyorum. Bunun sebebi ikinci oyunun da bende aynı duyguları tam gaz devam ettirmesi. Şu an durum iPhone 7S’ye Apple’ın 8 demesi gibi bir şey.

Practice 2

Project CARS 2 için şunu hemen söyleyelim: Simülasyon yönü başarılı. Buna kimse bir şey söylemiyor. Oyunun çok daha başka sorunları var. Bu sorunun en büyüğü ise yapay zeka.

Hayatımda gördüğüm en kötü yapay zekalardan birine sahip Project CARS 2. Oyunun zorluk ve agresiflik ayarlarını sona çekmeme rağmen sürekli saçmalayan rakipler var karşımda. Herifler sizi maksimum hızda nedense bir türlü yakalayamıyor. Bunu özellikle aynı tip arabaların kullanıldığı serilerde yarıştığınız zaman anlayacaksınız. Virajdan ne kadar yavaş çıkarsanız çıkın, uzun bir düzlükte kesinlikle önünüzdekine yaklaşıyorsunuz ya da geçiyorsunuz. Savunma diye bir şey yok. Milim milim arkadan yaklaşan arabaya bile hamle yapamıyorlar. Ne bileyim; bir yerine göre geç ya da erken frenleme, virajı dıştan alma yok. Herkes milimetrik yarış çizgisinde ilerliyor. Bir gram duruma göre kayma yok. Yarış çizgisinin üstünde durun, arabalar arkanızda sıra oluşturuyor! Aradan 5 dakika falan geçiyor, anca biri yandan geçmeyi akıl ediyor. Arabayı üstüne sürdüğünüz an yavaşlıyorlar. Ya hadi kuru havalarda tamam, önünde su birikintisi olsa bile arabayı kaydırmıyor çizgiden. Olabilecek her türlü kötü şey bu oyunun yapay zekasında var. Elim ayağım titriyor sinirden.

Ben ortalama üstünde yarışıyorum ama öyle profesyonel de değilim. En zor seviyede bana tur bindirmesi lazım yapay zekanın. Ama yok, bir şekilde alt edebiliyorsunuz.

Practice 3

Bir de güya yarış kuralları var. Bunlar da göstermelik. Virajı boydan boya keserek geçiyorum, uyarı vermiyor. Tek sıkıntı yaptığı nokta virajı keserken birini geçmek. Böyle bir durumda önceki sıranıza geri dönmenizi istiyor. Eğer birinci sıradaysanız ya da birini geçmediyseniz hiç sıkıntı yok. Aradaki 10 saniyelik mesafeyi 1 saniyeyi düşürseniz bile yarışa tam gaz devam. En fazla tur süreniz sayılmaz.

Genel olarak oyunu kandırabiliyorsunuz. Yarışa “start” verilmeden önce arabanızı milim oynatmak “jump start” sayılıp diskalifiye olmanıza ya da pit cezası almanıza sebep olması gerekirken, eğer düzenli ve çok az bir gazla arabayı ileri atarsanız yeşil yanana kadar bayağı bir ilerleyebiliyorsunuz. Oyun kılını kıpırdatmıyor. Ayrıca yeşil ışığın ne zaman yanacağı çok “hissedilir”. Normalde yarışçılar nispeten uzun süre kırmızıda bekletilir ki, yeşili görene kadar kalkış yapmasınlar. Ancak Project CARS 2’de ışıklar düzenli yandığı için rakiplerinizden çok önce ilerlemeye başlayabiliyorsunuz.

Tamam; önceki oyuna göre arabalarda, pistlerde, serilerde iyileşme var. Ama bu yapay zeka ile falan Project CARS 2’de tek oyunculu mod OYNANMAZ. Saçlarınız beyazlar, yüzünüz buruşur hiç gerek yok.

Bir de üstüne yarış çizgisinin saçmalaması, havada uçan pilotlar, asfaltın içine giren panolar… Görsel hatalar da tuzu biberi olmuş durumda.

Qualifying

Pist yarışlarında araç ayarı büyük önem taşır. Çünkü her pistin karakteristik özelliği vardır ve buna göre aracınızı ayarlamanız gerekir. Mesela çok virajlı bir pistte maksimum hızı tepeye vurmak için hızlanmadan yemek akıllıca değildir, ulaşamayacağınız bir maksimum hız sizin hiçbir işinize yaramadığı gibi hızlanmanızdan da yediği için kolayca geri kalırsınız. Bunun yanında araca ve sürüşünüze göre süspansiyon ve yere basma kuvveti (downforce) ayarları yapmanız gerekir ki dönüşlerde spin atmayın. Bunlara ek olarak motorunuzla da uğraşmanız gerekiyor (Project CARS’ta sevdiğim noktalardan biri). Motorunuzu fazla zorlamak, sıcaklıkları kontrol etmemek sizi yarı yolda bırakabiliyor. Hava sıcaklığına göre radyatör ayarları yapmanız, duruma göre motor devrini kırmızıya çıkarmamaya özen göstermeniz gerekiyor. Neyse bu kısma bir son vereyim çünkü bu işin sonu yok. Eğer takıldığınız ya da öğrenmek istediğiniz bir nokta varsa bana ulaşabilirsiniz.

Oyunun benim için en büyük artılarından biri Yarış Mühendisi (Race Engineer) kısmına gelelim. Şimdi bu yarış mühendisi, araba ayarlamayı derinlemesine bilmeyen oyunculara bir hızır edasıyla yetişiyor. Siz mühendise “Şurada şu sorunum var.” diyorsunuz, o da size yapabileceği şeyleri söylüyor. Mesela “Hacım ben viraj çıkışları tam gaza yüklendiğimde spin atıyorum.” diyorsunuz, o da size Reis gel şu anti-roll barı bir düzenleyelim istersen, biraz da downforce verelim. Ateş edersin. diyor. Ben çok beğendim bunu. Sonuçta bu ayarların ne olduğunu ne işe yaradığını öğrenmek ciddi bir teorik bilgi istiyor (Bazıları üniversite okuyor bunlar için mesela). Tabii ki ufak ayarlamalar ile aracınızı daha iyi hale getirip pistte daha hızlı olabilirsiniz ama zaten ortalama birisi için bu kadar ufak farklar pek önemli değil. Arabayı yolda tutabilmek çok daha mühim. (Ayar yapmadan araba simülasyonunun başına oturup, arabayı yolda tutamadığı için bu tarz oyunlara kötü laf eden insanlardan olmayın.)

Race

PlayStation 4 sürümünü incelediğimiz Project CARS 2 tekli kısımda rezalet, simülasyon olarak iyi bir oyun. Ancak yapay zeka sorunu olmasaydı bile bu oyunu konsolda almanız için bence hiçbir sebep yok. PlayStation’da Gran Turismo, Xbox’ta Forza varken bu oyunun konsollarda esamesi okunmaz. Bu oyunların pist ve araba seçeneği daha fazla olduğu gibi, konsola özel yapımlar olduğu için performansları çok daha iyi. Ben sadece çoklu oyunculu kısımda takılırım diyorsanız PC’de bir deneyin derim ama onun da akıbeti belli değil. Bir anda oyuncular bırakır mı, sunucular sık sık çöker mi; bilemem. Ha belki yapay zekayı da düzeltirler ama benim için iş işten geçmiş durumda.

GENEL BAKIŞ
Simülasyon
8
Yapay Zeka
3
Görseller
8
Doyuruculuk
6.5
Çoklu Oyuncu Eğlencesi
7
Önceki İçerikDishonored: Death of the Outsider’ın çıkış fragmanı yayınlandı
Sonraki İçerikMarvel vs. Capcom Infinite Turnuvası 19 Eylül’de Goblin Kafe’de!
Makine ve otomotiv mühendisi, aynı zamanda yılların oyuncusu. Arada kamyonculuk yaptığı iddia edilmektedir.
project-cars-2-incelemeSizinki proje değil de taslak olmuş sanki.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz