Patapon Remastered İnceleme

2007 yılında PSP’lerimizi şenlendiren Patapon, ritim ve gerçek zamanlı strateji türlerini birleştiren keyifli ve sevimli bir oyundu. Kısa sürede üçlemeye çevrilen oyunun ikinci bölümü başarılı olsa da genel konseptten uzaklaşan üçüncü oyun hayal kırıklığı yaratmış ve seri sonlandırılmıştı. Anılarımızda tatlı bir yeri olan yapım E3 2017’de sürpriz bir şekilde karşımıza tekrar çıkıverdi. İlk oyunun HD görseller ile elden geçirilmiş versiyonu PlayStation 4 platformunda Patapon Remastered adıyla huzurlanızda!

Pata Pata Pata Pon!

Teknik olarak ayakları ve kolları bulunan bir göz yuvarı olarak betimleyebileceğimiz Pataponlar, tanrılarının hediyesi olan davulun gücüyle yenilmez bir kavimdir. Ancak bir gün tanrılarının onların yanından ayrılmasıyla güçlerini kaybetmiş ve Zigoton İmparatorluğu tarafından yerlerinden yurtlarından edilmişlerdir. Oyunun başlangıcında tanrıları (oyuncu) Patapon kavimine geri döner ve mızraklarını ve davullarını kuşanan minik dostlarımız Earthend (dünyanın sonu) dedikleri yere doğru türlü mücadelelerle dolu bir yolculuğa başlarlar.

Oyunumuz iki ana kısımdan oluşuyor. Kamp ekranında askerler üretip ekipmanlarla kuşatıyoruz. Ana bölümlerde ise davulla ritim tutarak yeri geliyor avlanıyor, yeri geldiğinde de Zigoton askerleri ve oyunun geçtiği vahşi ortamdaki diğer canavarlarla kapıştırıyoruz. Bölümler ilerledikçe öğrendiğimiz dört ana ritim var:

Pata-Pata-Pata-Pon (□ □ □ ○)

Oyunun başlangıcında öğrendiğimiz komut. Pataponların belirli bir mesafe ilerlemesini sağlıyor.

Pon-Pon-Pata-Pon (○ ○ □ ○)

Saldırı komutu. Pataponlar sahip oldukları silahın menzili doğrultusunda yakınlarındaki düşmanlara saldırır.

Chaka-Chaka-Pata-Pon (△ △ □ ○)

Pataponlar geriye çekilip defansif moda geçer.

Pon-Pata-Pon-Pata (○ □ ○ □)

Pataponlar yapmakta olduğu eylemi kesip kaçarlar.

Karşınıza çıkan tehlikeleri analiz ederek bu ritimleri en iyi şekilde kombine etmeniz gerekmekte. Ayrıca ritimleri doğru vurduğunuzda artan kombo sayacınız sizi bir süre sonra Fever moduna sokuyor, bu şekilde de komutlarla gerçekleştirdiğiniz eylemlerin daha kuvvetli versiyonlarını yapabiliyorsunuz. Oyunun belirli bir noktasına ulaştığınızda Juju adlı büyüleri de yapabileceksiniz.  Oynanış kabaca bu şekilde, yalın ama inanılmaz keyifli.

Oynanış faktörünün yanısıra müzik ve görseller ile de özgün bir yapım Patapon. Pastel tonlarda boyanmış arkaplan elementler üzerine siyah silüetler halinde yerleştirilmiş olan çevre ve karakterler bizi adeta bir gölge oyunu izliyor gibi hissetiriyor. Özetle oynanış için yaptığım yorumun bir benzerini görseller için de tekrarlayabilirim: yalın ama kuvvetli.

Müzik için ise fazla söze gerek yok, oynanış ile bir bütün halinde olan parçalar sizi yerinizde hoplatacak. Durumu yeterince iyi açıklayacak bir videoyu şöyle kenara iliştirelim:

Feveeeerrr!

Biraz da yeni versiyonun teknik detaylarına değinelim. Patapon Remastered, tıpkı Sony’nin önceki remaster projelerinde (Loco Roco, Parappa the Rapper) olduğu gibi normal PlayStation 4’lerde 1080p, PlayStation 4 Pro’da ise 4K çözünürlük sunuyor. Maalesef bu çözünürlük geliştirmesinden oyunda az sayıda bulunan ara sahne videoları nasibini alamamış, ancak oyun içi görseller harika durmakta.  Bir kaç tuş değişikliği dışında kontroller PSP sürümüyle tamamen aynı ve aynı 10 yıl önce oynadığımız zamanlardaki kadar keyifli. Sanırım eleştirebileceğim tek kısım PS Vita için çıkmamış oluşu (cross buy ve cross save de olsaydı muhteşem olurdu)

Serinin eski hayranlarının yanısıra hiç oynamamış oyunculara da gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğimiz, eğlenceli bir oyun Patapon Remastered. Fiyatıyla da yüzümüzü güldürmeyi başarabiliyor; PlayStation Store‘da 44,99 lira satış fiyatıyla yerini alan oyunu PS Plus üyesiyseniz mevcut indirim ile  sadece 35,99 liraya alabilirsiniz.

GENEL BAKIŞ
Görseller
7
Oynanış
8
Ses / Müzik
8
Eğlence
9
Önceki İçerikSolstice Chronicles: MIA inceleme
Sonraki İçerikBioWare ve Motive oyun stüdyoları güçlerini birleştirdi
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
patapon-remastered-incelemePatapon Remastered 10 yıl aradan sonra bile gelmiş geçmiş en iyi ritim oyunlarından biri olma özelliğini koruyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz