JoJo’s Bizarre Adventure All Star Battle R inceleme

Ora ora ora! Joestar ailesinin nesilden nesile devam eden tuhaf maceraları 80’li yıllardan beri devam ediyor. Hirohiko Araki’nin kendine has çizimleri ve öyküleme stiline sadık kalınarak hazırlanan nice video oyunları içinde en ilgi görenlerden biri ise yeniden düzenlenmiş sürümüyle karşımızda. JoJo’s Bizarre Adventure All Star Battle R inceleme yazımızda 8 JoJo öyküsünü kapsayan dev bir dövüş oyununu bu sefer yeni nesil konsollarımızda ağırlıyoruz.

Poz kesen sülale

Seriye yabancı olanlar için kısaca JoJo evrenine değinelim. Teknik olarak nesillere ayrılmış olan ve her nesil bir “Part” olarak numaralandırıldığı öykülerde isim ve soy isminin birer hecesi “jo” sesinden oluşan bir ana karakterimiz oluyor.  Örneğin Part 1’in ana karakteri Jonathan Joestar ile başlıyor, Part 2 onun torunu Joseph Joestar ile, Part 3 ise Joseph’in torunu Kujo Jotaro ile devam ediyor. Öykülerde kötüler farklılık gösterse de en ağır etkisi bulunan kötümüz ise ilk JoJo, Jonathan’dan beri aileye musallat olan Dio Brando. Kas gücü ve dövüş tekniklerinin etkili olduğu ilk iki Part sonrası “stand” adı verilen özel yeteneklerin de öyküye girmesi ile hikaye daha akıl oyunları ve karakterlerin karşı tarafın gücünü alt etmek için girdiği akıl almaz tuhaflıkta çekişmelere doğru evriliyor. Teknik olarak serinin en kuvvetli noktası da bu denebilir, sizi her zaman şaşırtmaya hazır, tuhaf karakterler ve olaylar… Bir de anatomi ve estetik sınırlarını zorlayan JoJo pozları. 🙂

Oyuna dönersek All Star Battle R, orijinalde PlayStation 3 için çıkmış bir yapım. Üç boyutlu tasarımlara sahip olsa da harika bir doku işçiliği ile adeta Araki’nin mangalarından fırlamışçasına el çizimi havasında duran bir estetiğe sahip. Bu yapısı sayesinde oyun dengi sayılabilecek üç boyutlu dövüş oyunlarına kıyasla hiç eskimiş gibi durmuyor zaten. Şu ana kadar yayınlanmış 8 Part’ı kapsayan oyun 8 ana JoJo’muz dahil olmak üzere 50 oynanabilir karakter içeriyor. Yeni nesile uygun olarak 4K çözünürlük ve 60fps desteği, oyunun orijinal çıkış dönemi sonrası yayınlanmış anime serilerine uygun seslendirme düzenlemeleri ile halihazırda Japon oyun medyasının en prestijli kuruluşu olan Famitsu’dan tam puan alan oyun, daha da cilalanmış bir şekilde karşımızda.

Nasıl döveriz?

All Star Battle R, 2.5D bir dövüş oyunu. Dövüşler iki boyutlu bir düzlemde geçse de savuşturma için 45 derecelik dairesel manevralarla dövüş düzleminin dışına çıkabiliyoruz. Kare, üçgen ve yuvarlak tuşları hafif, orta ve ağır saldırıları belirliyor. Street Fighter tarzı belirli rotasyonlar ve vuruş tuşları ile özel hareketlerimizi yapabiliyoruz. X tuşu ile az önce bahsettiğim savuşturma hareketimizi yapıyoruz. Aşağı + X içe, düz X ise dışa doğru manevra yapmamızı sağlıyor. R1 tuşu ile standımızı dışarı çıkarabiliyoruz; bunu yaptığımızda alternatif özel hareketler açılıyor. L1 ile ise en kuvvetli saldırımız atanmış. Bu vuruşu gerçekleştirmek için dövüşte 3 süper barımızın dolu olması lazım. Kısayol tuşu yerine dilerseniz komut + 3 atak tuşuna aynı anda basarak da yapabiliyoruz. L2 kapma, o da isterseniz üçgen ve yuvarlak tuşlarına aynı anda basarak yapılabiliyor. R2 tuşu ile yardımcı karakterimizi çağırıyoruz. Oyunda ayrıca Easy Beat adından bir seçenek bulunuyor. Eğer açıksa sadece kare tuşuna basarak birinci seviye süper vuruşa bağlanan temel düzey komboları otomatik çıkarabiliyorsunuz.

Oyunda bir hikaye modu bulunmuyor. Ancak All-Star Battle Mode’da JoJo öykülerindeki önemli karşılaşmaları sinematik sunumlu şekilde oynayabiliyorsunuz. Bu moddaki dövüşler Normal, Extra ve Boss olarak üçe ayrılıyor. Normal dövüşler klasik dövüşleri içerirken Extra normal zaman çizelgesinde birbiri ile karşılaşmayan karakterlerin dövüşleri üzerine kurulu. Manga panellerine ayrılmış olan dövüşleri tamamladıkça Boss savaşlarına erişim hakkı kazanıyorsunuz. Burada ise mücadele dozu yüksek dövüşler sizi bekliyor. Her dövüşte bazı gizli görevler var, dövüş içinde belirli hareketleri yaparak tamamladığınız görevler size çeşitli ekstraları açıyor. Ayrıca dövüşlerden kazandığınız altınlarla da Shop menüsünden çeşitli ekstralar açmanız mümkün. Arcade Mode’da ise arcade stili belli sayıda adamı pataklayıp para cukkalamak mümkün. Bu modda aynı zamanda Endless Battle ile dövüşler arası sağlık barınız fullenmeden dayanabileceğiniz sayıda rakip de dövmeyi deneyebilirsiniz.

Çevrim içi tarafta hem standart hem de seviye belirleyici dövüşlere girebilirsiniz. Oyunun hitap ettiği kitle ve rollback netcode mevcut olmaması gibi faktörleri göz önüne alırsak çevrim içi oyuncu trafiği pek uzun ömürlü olmayacaktır. Yani bu oyunun tek oyunculu modların sizi ne kadar oyalayabileceği ve beraber oynayacak arkadaşlarınızın olması gibi durumlar vereceğiniz paranın size ne kadar eğlence olarak geri döneceğini belirleyecek.

Muda! Muda! Muda!

Orijinalde 2013 yapımı olan JoJo’s Bizarre Adventure All Star Battle, özellikle PlayStation 2 ve 3 dönemine anime uyarlaması oyunlar ile damgasını vuran CyberConnect 2 tarafından geliştirilmişti. Animesever oyuncuların Naruto serisi ile hatırlayacağı firma, JoJo’nun görsel işçiliği ve mangadan birebir hayat bulan detaylar ile övgü toplamıştı. Oldukça rafine olan oynanışı ile All Star Battle serinin hayranları için bugün bile harika bir oyun. 4K / 60fps desteği, eklenen karakterler, yenilenen sesler ile harika saatler geçirdim. Oyunda tek ısınamadığım kısım müzikler olabilir; CyberConnect 2’nin bir laneti haline gelmiş bir durum bu zaten. Gerek Naruto, gerek .hack ya da Jojo, hiç farketmeksizin belirli seslere / enstrümanlara aşırı takıntılı, melodileri birbirine benzer şarkılar besteleniyor ki duyduğumda event bir CyberConnect 2 oyunu diyebiliyorum, ama hangi oyunu olduğunu sorsanız asla ayırt edemem. Yenilenmiş yapımda Bandai gibi sağlam bir dağıtıcının da gücüyle artık 6. Part’ın sonlarına gelinmiş olan anime serilerinden müzikler eklenmesini gerçekten dilerdim. Ses sanatçılarını güncellemek harika bir fikir ama tekrar haklarını vereyim.

JoJo’s Bizarre Adventure All Star Battle R, bugüne kadar çıkmış en kapsamlı JoJo oyunu olma ünvanını hala koruyor. Hikaye açısından Eyes of Heaven hala en iyi olma özelliğini koruyor ama dövüş mekanikler ve karakter çeşitliliği ile All Star Battle R halen rakipsiz. Yurt dışında 50 dolar etiketiyle çıkan oyun ülkemizde konsollarda 500TL, PC’de ise 250TL. Konsol / Steam arası uçurum biraz üzücü, öte yandan Steam’de son dönem birçok oyuna fiyat güncellemesi çekildiği için PC’de oynamayı düşünen JoJo hayranları varsa çok da beklemelerini önermem.

GENEL BAKIŞ
Görseller
8.5
Sunum
9
Oynanış
8
Ses / Müzik
7.5
İçerik
8
Önceki İçerikNintendo Direct etkinliğinde Switch için yeni oyunlar duyuruldu
Sonraki İçerikİlk Bakış: Wo Long: Fallen Dynasty
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
jojos-bizarre-adventure-all-star-battle-r-incelemeJoJo'dan harika bir geri dönüş! Network ve Soundtrack konusunda da yenilikler içerse mükemmel bir remaster olabilirmiş.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz