GUTS inceleme

Uzun yıllardır Mortal Kombat haricinde üst düzey kan ve şiddet içeren dövüş oyunları göremiyoruz. Genelde bu tür oyunlar, sırtını oynanış yerine kan ve şiddete dayadıkları için uzun ömürlü olamadılar. Brezilyalı bir geliştirici stüdyo olan Flux Game Studio, bakalım bu makus kaderi kırıyor mu? Hepsi GUTS inceleme yazımızda.

Bazen bir oyunu on dakika oynamak bile o oyundan bir cacık olmayacağını anlamanıza yeter. Temel oynanış mekanikleri sorunludur, oyunun her noktasında bir çiğlik, bir kalitesizlik vardır. Oyun kendisini tanıtırken bile bu sorunları büyük sözlerle kapatmaya çalışır. İşte GUTS da bu klasmanda bir oyun. (Merak etmeyin oyunu inceleme amacıyla on dakikadan çok daha uzun bir süre oynadık)

Uzuv Dediğin Nedir Gülüm

Steam sayfasında kendisini “Oyuncuların birbirinin uzuvlarını koparmaları gereken, Tarantino tarzı, ultra düzeyde şiddet içeren esprili bir oyun” diye tanıtan GUTS, 2D düzlemde 3D grafikli bir dövüş oyunu. Birbirinden stereotip 9 karakterden oluşan kadroda bir dövüşçüyü seçip oyuna atılıyoruz. Raunt başladığında karakterimize özel vuruşları yapmaya ve rakibimize vurdukça GUTS çubuğumuzu doldurmaya çalışıyoruz. Klasik zincir kombolar ve çevirmeli özel hareketlerden oluşan ama görsel olarak hiçbir tatmin ediciliği olmayan saldırılarımızı rakibimize indirdikçe GUTS çubuğumuz doluyor. Bu oyunda bir sağlık çubuğu yok. Rakibimize sonsuza kadar vursak da onu yenemiyoruz. Bu yüzden, normal saldırılar yapmamızı sağlayan 2 yumruk, 2 tekme tuşu haricinde her biri 4 ayrı uzva saldıran 4 GUTS tuşundan birine basıyoruz. GUTS saldırımız başarılı olursa rakibin uzuvlarından biri kopuyor.

GUTS saldırılarından kaçmak için rakipten uzakta olmak, tam zamanında başka bir hareketle onu durdurmak veya ekranın altında çıkan panelde doğru uzva denk gelecek tuşa basmak gerekiyor. Örneğin, rakip sağ bacağınızı kopartmak istiyorsa tam zamanında sağ bacak tuşuna basarak GUTS hareketini durduruyorsunuz. Diğer seçenekleriniz ise oldukça tutarsız. Hareketlerin hitbox‘ları, sizin hurtbox‘unuz, hareketlerin invincible frame‘leri o kadar belirsiz ki, hangi hareket neyi kesiyor, bir türlü anlayamıyorsunuz. Eğer ciddi bir dövüş oyunu oyuncusuysanız footsie yapayım, mix-up kasayım gibi düşüncelere hiç kapılmayın. GUTS gibi tamamen rastgeleliğe dayanan bir oyunda planlarınız suya düşecek. Hem GUTS hareketleriyle hem de çevredeki ölümcül tuzaklarla tüm uzuvları kopan rakibinizin işini son bir GUTS vuruşuyla bitiriyor ve dövüşü kazanıyorsunuz.

İlk 3 dakikalık oyuna alışma sürecinde “ne yaptığım hakkında hiçbir fikrim yok ama rakibi parça pinçik ediyorum” diyerek büyük bir sırıtışla tüm tuşlara basıyoruz. Ama oyunun nasıl işlediğini öğrendikçe tüm deneyimin rastgele tuşlara basmaktan ileri gitmeyeceğini anlıyorsunuz. Böylece yüzümüzdeki o sırıtış yerini somurtmaya bırakıyor. Hele ki uzuvsuz kaldıkça hiçbir işlevi düzgün yerine getiremediğimiz an, oyun bir sinir harbine dönüşüyor.

Oyunda sadece 5 bölüm var

GUTS: Gory Ultimate Tournament Show

Oyunun kadrosuna değinecek olursak: Kesilecek ağaç bırakmadıkları için ağaç katliamı yapan şirketlere savaş açan oduncu Jack Slumber, dünyadaki tüm obezleri yok edip kutsal kaslı vücutların hükmetmesi için tanrının elçisi rolü üstlenen Father Maromba, GUTS turnuvasını sonsuza dek düzenlemeye ant içmiş ve ayrıca 20 küsür senedir turnuvanın sunucusu olan drag queen DB Judge, en iyi lezzeti bulmak için bir araştırma merkezi açma hayali kuran çizburger kraliçesi Miranda Hut, DB Judge’ı becermek için turnuvaya katılan porno kralı Shao Dong(!), hayattan tek isteği dünyanın savaş alanına dönmesi ve ülkesi adına savaşmak olan emekli Amerikan askeri Sergeant Sam, sanat adına hayvanlara işkence eden kan ve şiddet manyağı Youtube ünlüsü Risa Akabane ve diğerleri…

GUTS, pek de komik olmayan ofansif bir mizah tarzıyla ve birbirinden basmakalıp çılgın karakterleriyle oldukça garip bir yolda ilerlemeyi seçmiş. Özellikle 2017 yılında South Park’tan bile üst seviyede saldırgan bir mizah anlayışı acaba ne kadar tutardı? Ufak bir Brezilyalı firma olan Flux, belki de yeteneğini daha evrensele yönelik bir anlatımla harmanlasa daha iyi sonuçlar alabilir miydi? Kim bilir?

Aslında bu oyunu tüm o ofansif tavrına rağmen sevebilirdim. Oyunun daha oturaklı bir sistemi, daha anlaşılır bir görsel tasarımı ve şok edici bitirici hareketleri olsaydı, stres atmak için çok güzel bir atıştırmalık oyuna dönüşebilirdi. Bu oyunu oynarken 1998 yılında Midway’in geliştirdiği fakat oyun çıkmadan hemen önce iptal edildiği halde korsan olarak piyasaya sürülen Playstation oyunu Thrill Kill‘i hatırladım. Aşırı karanlık ve şiddet dolu bir oyun olsa da eğlence faktörü, nispeten rekabetçi yapısı ve o kan dondurucu bitiriş hareketleri güzel zaman geçirmemize yetiyordu. Keşke GUTS da bunu başarabilseydi. En azından şu ne üdüğü belirsiz GUTS hareket animasyonları bir şeye benzeseydi.

Bir Elin Nesi Var…

Daha fazla sinirlenmeden oyunun modlarından bahsedip kısa bir özetle yazıyı bitiriyorum. Oyunda Arcade/Story modu yerine geçen Story Season 50 modunda karakter hikayelerini izleyip sırayla tüm kadroyu yenerek oyun sonuna ulaşabilir, bir diğer mod olan Solo Show‘da CPU’ya karşı tek maç yapabilirsiniz. Oyuna sahip olan diğer oyuncularla eşleşip dövüşmek için Online Carnage‘a girebilir ve benim gibi 20 dakika bekleyip hiç oyuncu bulamadan oyundan çıkabilirsiniz. Local Versus modu arkadaşlarınızla yanyana oynamak için. Oyunu oynadıkça kazandığınız oyun içi parayı VIP Stuff sekmesinde harcayabilirsiniz. Burada karakterler için yeni renkler, illüstrasyonlar, diğer çizimler ve oyunun yapımcılarının fotoğraflarını (neden) satın alabilirsiniz.

Kısaca özetlersek, sırtını kana ve uzuv koparmaya dayayan, tam olarak oturmamış bir dövüş sistemine sahip, çirkin gözüken bir oyun olmuş GUTS. “Ben dövüşmekten falan anlamam, takır tukur tuşlara basıp millletin kolunu bacağını kopartacağım” diyorsanız, gayet uygun bir fiyata satılan GUTS’ı alın, oynayın. En azından Brezilyalı ekibe ilerideki projeleri için destek vermiş olursunuz.

GENEL BAKIŞ
Görsellik
5
Ses/Müzik
6.5
Hikaye
5
Dövüş Sistemi
2
Eğlence
6
Önceki İçerikHaftanın Oyun Haberleri (13-19 Kasım 2017)
Sonraki İçerikCD Projekt Red’ten Cyberpunk 2077 için mikro ödeme açıklaması
guts-incelemeTam bir hayal kırıklığı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz