[youtube https://www.youtube.com/watch?v=NeUuvVsYsBM?rel=0&showinfo=0]

Bu müziği hatırladınız mı? Efsanenin asıl başlangıç noktasına hoş geldiniz.

Soul making, sound shaking, earth quaking; change.

Evet. İlk GTA oyun dünyasına büyük yenilikler getirdi ve sevildi. Ancak Ekim 1999‘da gelen Grand Theft Auto 2 özellikle o zamanda “genç” olan insanların en güzel yıllarını bilgisayar karşısında geçirmesine neden oldu. PC ve PlayStation için çıkan oyun, daha sonra Dreamcast ve GameBoy Color‘a da aktarıldı.

İlk oyundaki tüm mekanikleri alıp, ikinci oyuna ekleyen yapımcılar; bu unsurları –öncekine göre– çok daha kapsamlı açık bir dünyada bizlere sunuyordu. “Amerika’nın herhangi bir yeri” olarak geçen bir şehirde, gelecek temalı bir konsepte sahipti. Bu şehri ise yine kuş bakışı olarak görüyorduk.

Oyunda yedi adet çete bulunuyordu ve genel olarak oyun bu çetelerden aldığınız görevler üzerine kurgulanıyordu. Çeteden görev alabilmek içinse yeterince “saygınlığa” sahip olmanız gerekiyordu, bu da genelde düşman çetenin elemanlarını öldürerek sağlanıyordu. Bir çetenin üyesi olduğunuzda ise diğer çeteyle aranız bozulabiliyordu. (En alttaki tabloya göz atmayı unutmayınız.) Ayrıca ilk oyunun aksine bu sefer aranma seviyeniz arttıkça SWAT gibi daha donanımlı polisler peşinize düşebiliyordu. Ancak “6 yıldız” tabiri yoktu, çünkü aranma seviyeniz “polis kafası“yla gösteriliyordu.

grand-theft-auto-tarihi-bolum-2-yaziici1

Ana görevlerin yanında oyunculara yan görevler de sunulmuştu. Taksi, otobüs ve çekici kullanarak para kazanabiliyor; şehre dağıtılmış “GTA 2” logolarını bulmaya çalışabiliyordunuz. Kaydetme konusunda da yeni bir adım atılmıştı. Kayıt yapabilmek için herhangi bir görev yapmıyor olmanız gerekiyordu ve 50,000 dolarınız varsa kiliseye gidip oyunu kaydedebiliyordunuz. Ayrıca “TAB“a basınca da çok güzel şeyler oluyor ama bu bir sır.

Gariptir, GTA 2 oyun medyasından pek de yüksek puanlar almadı. Ortalama diyebileceğimiz puanların kırıldığı nokta ise genelde grafiklerdendi. PC’de “noon” ve “dusk” olarak ikiye ayrılmış grafik ayarlarından; noon ışıkları daha parlak yapıyor ve etrafı daha iyi görmenizi sağlıyordu. Işık efektlerini de azalttığı için oyunu daha düşük seviyedeki bilgisayarlarda da oynayabiliyordunuz. PlayStation versiyonunda böyle bir seçenek yoktu, direkt “noon”da oynuyordunuz. Bunun dışında oyunun müzikleri ise geçer not aldı. Ancak tabii ki oyuncular bu puanlara pek aldırış etmedi, saatlerce oyun dünyasında çığır açan bu oyunu oynadılar. Ta ki 2001’e, yazı dizimizin bir sonraki bölümünde ele alacağımız GTA 3 çıkana kadar…

grand-theft-auto-tarihi-bolum-2-yaziici2

GTA 2 Çeteleri:

  • Zaibatsu: (Sarı “Z”) Arabadan, ilaçlara her türlü sektörde “yasal” gibi görünerek iş yapan bu çete aslında uyuşturucu satıcılığı, kiralık katil tedariği gibi işler yapıyor. Çete şehirde her bölgede bulunabiliyor.
  • Loonies: (Göz kırpan gülen surat) Kiralik katil ve patlayıcı tedariği sağlayan çete şehrin ilk bölgesinde bulunuyor.
  • Yakuza: (Mavi “¥”) Gerçek hayattan da duymuş olabileceğiniz bu Japon çetesi, uyuşturucu kaçakçılığı yapıyor. Çete şehrin ilk bölgesinde bulunuyor.
  • SRS Scientists: (Altın kalkan) Yasa dışı laboratuvarları bulunan çete; silah üretimi, klonlama, genetik mühendisliği ve robot yapıyor. Şehrin ise ikinci bölgesinde bulunuyor.
  • Rednecks: (Konfederasyon bayrağı) Amerika bazlı çete; içki kaçakçılığı ve patlayıcı yapıyor. Şehrin ikinci bölgesinde bulunuyor.
  • Russian Mafia: (Kızıl yıldız) Gerçek hayattan da duymuş olabileceğiniz bu çete; kiralık katil tedariği ve silah kaçakçılığı yapıyor. Şehirde üçüncü bölgede bulunuyor.
  • Hare Krishna: (turuncu çiçek) Şiddet yanlısı, “doğa dostu” gösterici topluluğu; gerçek hayattaki Hare Krishna destekçileri baz alınarak oyuna geçirilmiş. Şehirde üçüncü bölgede bulunuyor.
Önceki İçerikHypnoPi İnceleme
Sonraki İçerikMarvel Sinematik Evreni – Bölüm 1: Çizgi Romanlardan Sinemaya
Makine ve otomotiv mühendisi, aynı zamanda yılların oyuncusu. Arada kamyonculuk yaptığı iddia edilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz