Far Cry 6 inceleme

İsyan, devrim, özgürlük... ?

Cevat, Avni ve Faruk Yerli kardeşlerin kurmuş olduğu oyun stüdyosu Crytek’i andığımızda ilk akla gelen oyun Crysis’dir. Ancak firmanın ilk göz ağrısı temellerini Ubisoft ile inşa ettiği Far Cry’dır. Tropik bir adada geçen, bol aksiyonlu first person shooter oyunda açık dünya tasarımı ve oynanış mekanikleri ile çok beğeni toplayan geliştirici firma Crytek, dönemin devlerinden Electronic Arts’ın gözüne girmiş ve yeni bir anlaşma sonucu firma Crysis ile oyun dünyasını bombalamaya devam etmişti. Bu yeni ortaklık kurulurken Ubisoft ise bir şekilde Crysis’i kendi tarafında tutmaya başardı ve sonraki oyunları kendileri geliştirerek uzun bir seriye imza attılar. Oynanış ve atmosfer olarak benzer temalarda olsalar da Vaas, Pagan Min gibi ikonik karakterler ve eğlenceli bir oynanış ile günümüze kadar başarılı sayılacak bir çizgide ilerleyen seri tekrar eden yanları ile de oyuncuları biraz yormuş durumda. Far Cry 6 inceleme yazımızda serinin son geldiği durumu, bize neler sunduğunu ve eski oyunlardan kaç adım ileri gidebildiğini irdeleyeceğiz.

 

I am El Presidente!

Yeni oyunumuz Karayip taraflarında Yara adlı kurgusal bir ada ülkesinde geçiyor. Tabii ne kadar “kurgu” olarak geçse de bakmayın, Ubisoft bayağı bayağı Küba’dan esinlenmiş, kurgusal elementler ise ilham kaynağının zıttı denebilecek yönde. Yara’nın tarihçesine göre 67’de gerilla isyanı ile demokrasi getirilip dönemin lideri Gabriel Castillo tepeden indirildiğinde Yara ekonomik bir çöküşe geçmişti.  Halk da umutsuzluk içinde devrik lider Castillo’nun oğlu Anton Castillo’yu tekrar başa geçirdi. El Presidente lakaplı Castillo halka tütünden elde edilen Viviro adlı bir kanser ilacı ile ekonominin şahlanacağı müjdesini vermiş ve herkesin kalbini kazanmıştı. İktidarının yedinci yılında “loto sistemi” ile halkın bir kısmını tütün tarlalarında çalışmaya zorlamasıyla diktatorya tekrar kendini hissettirmeye başlamış, özellikle de askeri birlikler tarafından tarlalara zorla götürülen “şanslıların” fakir kesimden olduğu ortaya çıkınca armut dibine düşer misali oğul Castillo’nun da babadan çok farklı olmadığı ortaya çıkmıştı.

Ana karakterimiz Dani, arkadaşları Lita ve Alejo ile bu durumdan hoşnut kalmayarak Amerika’ya kaçmaya karar vermiş eski bir asker. Büyük bir risk alarak bir botla kaçak olarak adadan ayrılmaya karar veren kahramanımız Castillo ve askerleri tarafından deniz ortasında basılırlar. Castillo’nun bizzat tekneye çıkmasının nedeni ise kaçmaya teşebbüs edenlerin arasında oğlu Diego’nun da bulunmasıdır. Oğlunu geri aldıktan sonra Castillo teknede bulunan herkesin öldürülmesi emrini verir ve adasına döner.  Kurşunlanarak batırılan tekneden bir şekilde kurtulmayı başarararak Yara adasının kıyısına vurmuş şekilde gözlerimizi açarız. Castillo’dan kaçış yoksa direnmekten başka seçeneğimiz yoktur.

 

Ünlüler Geçidi

Far Cry serisi üçüncü oyunla birlikte eksenine aldığı kötü karakterler ile gündeme gelmeye başlamıştı. Halen bunların en iyisi olarak kabul edebileceğimiz Vaas  Michael Mando tarafından canlandırılmıştı. “Deliliğin tanımı” ile ilgili tiradı ile meşhur olan karakterin ardından Ubisoft sonraki oyunlarda da Pagan Min (Troy Baker) ve Joseph Seed / Father (Greg Bryk) adlı deliliği ile öne çıkan, tehlikeli ve karizmatik karakterleri hikayenin merkezine koydu. Formül biraz tekrara binmiş olsa da altıncı oyun için öyle bir aktör duyuruldu ki sinema veya dizi sektörünün kıyısından geçen hemen her oyuncunun heyecanlanmasına yetmişti:  Giancarlo Esposito!

Esposito kariyerine 1979’da başayan aktör özellikle 2009 yapımı meşhur dizi Breaking Bad’de canlandırdığı Gustavo Fring karakteri ile oldukça ses getirmiş ve sevilmişti. Nazik ve kibar görünümünün ardında “yumuşak atın çiftesi pek olur” misali tehlike sinyalleri veren imajı ile  Güney Amerikalı aktör Anton Castillo rolüne harika bir uyum sağlamış. Far Cry 6 bu konuda geleneği bozmamış ama çıtayı biraz daha yükseltmeyi başararak gerçekten iyi iş çıkartmış diyebilirim. Bu arada oğul Castillo, Diego’yu da pas geçmemek lazım. Diktatör babasının yanında istemediği bir kadere sürüklenen bu ilginç karaktere de 2017’de Pixar yapımı, iki Oscar ödüllü animasyon filmi Coco’nun ana karakterine ses veren Anthony Gonzales can vermiş.

Nedir, Ne Değildir

Far Cry 6 serinin önceki oyunlarında olduğu gibi açık dünyada geçen, hafif gizlilik unsurları barındıran bir first person shooter oyunu. Amacımız Castillo’nun tiranlığına son vermek. Bu uğurda çokça ter ve kan dökeceğiz. Neyse ki ana karakterimiz Dany askeri eğitimi olan birisi ve tehlike karşısında ne yapması gerektiği konusunda  fikir sahibi. Önceki oyunların aksine yeni oyunda Dany’nin cinsiyetini biz seçebiliyoruz. Senaryo akışını çok değiştirmese de çeşitlilik sunulması fena olmamış. Karakterimiz askeri arkaplana sahip olduğu için Far Cry 6’da yetenek ağacı bulunmuyor. Ancak oyunda bulacağımız kıyafet ve aksesuarlar ile ateş direnci, keskin nişancılık bonusu gibi ek niteliklere sahip olabiliyoruz. Silahlar ve oyunda biraz ilerledikten sonra elde edeceğimiz sırt çantamız ve arabamız da özelleştirilebiliyor. Oynayış stilinize ve görev yapısına göre farklı kombinasyonlar ile etkili sonuçlara ulaşmanız mümkün. Bu temellerin üzerine klasik ‘bölgeleri ele geçir ve senaryoyu ilerlet’ mantığı oturtulmuş.

Oyunanış açısından en ilgi çekici yenilik ise amigo sistemi. Amigolar görevlerde bize eşlik eden, verdiğiniz komutlarla düşmanın dikkatini dağıtan, hatta onları öldürebilen hayvan dostlarımız. Timsah, panter hatta horoz gibi egzotik hayvanlardan oluşan partnerlerimizin üç adet açılabilir yeteneği oluyor. Dilerseniz yine verebileceğiniz bir komutla belirli bir yerde beklemelerini sağlayabilir ve görevlerde yalnız başınıza takılabilirsiniz.

far-cry-6nin-cikis-sonrasi-icerik-plani-belli-oldu

Kimler Almalı?

Yaptıkları oyunları gözden geçirdiğimizde rahatlıkla söyleyebiliriz ki Ubisoft tutmuş formüller üzerine çok değişiklik yapmaya yeltenmeyen bir firmadır. 17 yıllık bir seri olan Far Cry serisi yan oyunları da dahil edersek karşımıza on üçüncü oyunu ile çıkmış durumda. Bu neredeyse senede bir oyun anlamına geliyor. Haydi yan oyunları da saymayalım, altı adet ana oyun var elimizde. Özellikle üçüncü oyundan sonra Far Cry serisi formülün dışına çok çıkamamış durumda. Açık alanımız şu ana kadarkiler içinde en büyük olan, yardımcı hayvanlarımız var, temellerde bazı değişiklikler var. Ancak bunlar haricinde eski Far Cry’ların farklı bir kötüsü ve hikayesi olan versiyonunu oynuyoruz. Tabii her malın alıcısı vardır;  spor hayranları her sene çıkan Fifa’ları, NBA’leri kaçırmaz,  shooter hayranları Call of Duty çıktığı an yapıştırır. Far Cry 6 kimlere hitap eder derseniz;

  • Far Cry 6 bir demirperde ülkesinde, derme çatma teknolojisi ve 60’lardan kalma araçları ile ilginç bir atmosfer sunuyor. Esposito’nun canlandırdığı Anton Castillo, şu ana kadar gördüğümüz en başarılı Far Cry kötülerinden biri. Aktörün diğer işlerine, Küba tarzı kominist ülke ve rejimlere meraklı olanlar için ilgi çekici gelebilir.
  • Serinin önceki oyunlarını oynamış, ne ile karşılacağını bilen, yenilik kaygısı olmayan ve henüz yeterince doymamış oyuncular tabaklarına bir kepçe de Far Cry 6 alabilirler.
  • Seriye merakı olup henüz denemeyen oyuncular için Far Cry 6 iyi bir başlangıç noktası olma potansiyeli taşımakta.
  • First Person Shooter oyunlara meraklı ama kesesi dar oyuncular için de şöyle bir gelişme var: Xbox tarafında şu sıralar makul fiyatlardan satılan ve 4,5 ve 6 numaralı oyunları içeren Far Cry Anthology Bundle ile seriye yeni bütçe dostu bir  giriş yapabilirsiniz.

 

El Rendimiento

Performans tarafında Far Cry 6 konsollarda gayet memnun edici. Yeni nesil konsollarda saniye başı 60 kare hedeflenerek hazırlanan oyun hem PlayStation 5 hem de Xbox Series X’te stabil kare değerleri sağlıyor. Dinamik çözünürlük ise sahne yoğunluğuna bağlı olarak 1800p ile 4K arasında değişiyor. Büyük ve yüksek çözünürlüklü ekranlar için Ubisoft isteğe bağlı indirilebilir olarak 26GB boyutunda bir yüksek HD texture paketi de sunuyor. Tabii bunlara PS5 tarafında haptic feedback ve adaptive trigger teknolojileri de eşlik ediyor.

Far Cry 6’nınteknik anlamda en zayıf noktası ise yapay zeka. Tür aşina bir oyuncu için oyunun zorluğu hiç tatmin edici olmadığı gibi yapay zeka bazen çok gülünç eylemler sergileyebiliyor. Ubisoft gelecek oyunlarda genel oyun formülünü çok değiştirir mi bilinmez ancak yapay zekaya mutlaka el atmalı.

İyisiyle kötüsüyle Far Cry 6 uzun soluklu bir serinin son halkası. Çoğu oyuncu için bu da gol değil, ancak  atmosferi ve devrim teması ilginizi çekerse denemenizi tavsiye ederim.

GENEL BAKIŞ
Görseller
9
Hikaye / Sunum
8
Oynanış
8
Atmosfer
9
Ses / Müzik
9
Yapay Zeka
5
Önceki İçerikGod of War Ragnarök Türkçe dil desteği ile geliyor
Sonraki İçerikHouse of Ashes inceleme
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
far-cry-6-incelemeUbisoft yine pek de ezber bozmayan bir oyuna imza atmış. Güzel bir atmosfer, kafadan kırık bir kötü ve bol bol çatışma...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz