Dragon’s Dogma Dark Arisen inceleme (PlayStation 4)

İyisiyle kötüsüyle Capcom oyunlarını bir çok oyunsever deneyim etmiştir. Street Fighter’dan Resident Evil’a pek çok ünlü seriyi bünyesinde barındıran firma 2012 yılında açık dünya fantezi elementleri ile örülü aksiyon rol yapma oyunları Dragon’s Dogma ile karşımıza çıkmıştı. PlayStation 3’ün keyifli oyunları arasında rahatlıkla anabileceğim oyun ertesi sene ise Dark Arisen adında genişletilmiş bir sürüm ile tekrar beğenimize sunulmuştu. Bu sürüm 2016 yılında PC için de gelmiş olsa da mevcut jenerasyon konsollarda kendni göstermemişti. Biraz geç de olsa 2017’nin Ekim ayında nihayet PlayStation 4 ve Xbox One için de çıkan oyunu tüm detaylarıyla Dragon’s Dogma Dark Arisen inceleme yazımızda masaya yatırıyoruz.

Kalp Ağır Bir Yüktür

İlginç bir flashback sekans ile başlayan oyun bize Savan adlı bir savaşçı ve partisinin kontrolünü veriyor. Kabaca oyunun temellerini öğrendiğimiz bu bölümün finalinde ise bir geçitten geçerek gizemli bir canavar ile karşılaşan ekibin akıbeti belirsiz bir şekilde hikaye yıllar sonrasına, ismini ve görünüşünü tamamen bizim belirleyebildiğimiz bir karaktere devrediyor. Küçük bir balıkçı kasabasında yaşayan kahramanımızın hayatı kızıl bir ejderhanın saldırısı ile altüst oluyor. Pek varlık gösteremediğimiz bir mücadelenin ardından Cassardis adlı bu ejderha bize seçilmiş kişi olduğumuzu söylerek bir tırnak darbesi ile kalbimizi yerinden söküyor. Bu olayın ardından bir Arisen olarak dirilen kahramanımız ise kalbini çalan ejderhanın peşine düşerek büyük bir maceranın ateşini yakmış oluyor.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki Dragon’s Dogma Dark Arisen 5 yıllık bir oyun olmasına rağmen hala gelmiş geçmiş en güzel karakter yaratma seçeneklerine sahip rol yapma oyunlarından biri. Her ne kadar yeni nesil odaklı belli başlı düzenlemelerden geçirimiş olsa da görseller PlayStation 3 döneminden kalma ve hemen her üç boyutlu oyunda olduğu gibi arada geçen yıllar ile Dragon’s Dogma’nın da görseller biraz eskimiş durmakta. Öte yandan oyun gerek detayları ile dünyası, gerek karakter tasarımları ile olsun eski büyüsünü hatırı sayılır bir oranda korumayı başarmış.

Görsel olarak önceki nesi ile ne derece farklılık olduğunu ise PlayStation 3 ve PlayStation 4 sürümü arasındaki farkları gösteren şu videoda gözlemleyebilirsiniz:

Videoya ek olarak Dark Arisen’ı 1080p (ya da upscaled 4k) ve 60 frame olarak oynayabildiğinizi de no düşelim.

Yoldaşlarım, Piyonlarım

Hikaye olarak çok özgün olduğunu iddia edemediğimiz Dragon’s Dogma Dark Arisen’ın en parlak olduğu tarafı ise oynanış mekanikleri. Oyun yıllara meydan okuyan akıcı kontrollere sahip bir oynanışa sahip. Ancak bir yönü ile bir çok fantezi temalı oyunun önüne geçiyor: Grab.  R2 ile kullandığınız bu fonksiyon ufak tefek düşmanları yakalayıp bir süre savunmasız bırakıp onları yandaşlarınız için açık hedef haline getirirken iş daha büyük boyutta düşmanlara gelince olaylar çok daha güzel bir hal alıyor. Çoğu oyunda, örnek vermem gerekirse çok sevdiğim Souls serisinde ejderhasından devine bir tomar devasa düşmanı bacaklarına onlara kıyasla kürdan boyutunda kalan kılıçları batıra batıra yendim. Şu ana kadar Shadow of Colossus dışında devasa yaratıklarla savaşırken üstlerine tırmanma, zayıf noktalarını bulup kılıcımı saplama keyfini yaşayamamıştım. Dragon’s Dogma’yı oynayana dek! Grab fonksiyonu büyük boyda canavarlara tırmanıp epik mücadeleler sergilemenize olanak sağlıyor ve zorlu ve iri cüsseli düşmanlarla kapışırken oyunu çok daha keyifli bir hale getiriyor.

Oyunun övgüye değer bir diğer özelliği de Pawn sistemi. Pawn’lar teknik olarak oyunda bize yardımcı olan parti elemanlarımız, NPC’ler. Ancak işi ilginç hale getiren bir durum var, başka oyuncuların karakterlerini de pawn olarak yanınıza alabiliyorsunuz. İşin en güzel yanı ise oyuna sahip arkadaşlarınız varsa oyun onların karakterlerini sizin karşınıza ilk fırsatta çıkarıyor. Ekibimde halen arkadaşlarımdan birinin karakterini bulunduruyorum mesela. Pawn’lar ayrıca kapıştığımız düşmanların zayıf noktalarını bulup onun üzerine gidebiliyor, yeri geliyor düşmanı arkadan yakalayıp “Gel usta şuna bir tane geçir!” diye bize kıyak geçiyor ya da  çevrede gözümüzden kaçan eşyaları çantalarına atabiliyor. Bu durum hem ağırlık kapasitesi açısından hem de toplama açısından rahatlık sağlıyor; karakterler arası eşya transferi gayet kolay. Ayrıca iyi bir büyücü Pawn zorlu dövüşlerde cidden poponuzu kurtarabiliyor.

Bu arada Capcom’un Monster Hunter gibi bir şahesere de imza atmış olduğunu ve maceranızın avlanma yönünün de fena olmadığını belirteyim. Hatta tıpkı MH’daki gibi kuyruk, boynuz vesaire gibi uzuvları kesebiliyoruz.

Gece Gündüz Yollarda

Dragon’s Dogma Dark Arisen detaylı bir açık dünya ve iyi işleyen bir gece / gündüz döngüsü ile başarılı br atmosfer sunuyor. Biraz eskimiş görselleri göz ardı edersek gayet güzel işlenmiş çevre detaylarına ve kendine özgü canlılara sahip. Doğal ortamlar kadar bir kaç saat oynadıktan sonra varacağınız ilk şehirden de gözlemleyebileceğiniz üzere yapımcılar oyunun canlı bir dünyaya sahip olması için ellerinden geleni yapmışlar. Işık kullanımı da oldukça başarılı. Akşam olduğunda ya da karanlık ortamlara girdiğimizde fenerimizin veya meşalemizin ışığı ile nereden geleceği belirsiz tehlikelere göğüs germek çok keyifli. Oyunda eşya sistemi de gayet detaylı ve yine Capcom’a yakışır şekilde çeşitli eşyalar combine komutu ile birbiri ile birleştirilip farklı gereçlere dönüştürülebiliyorsunuz. Devasa bir crafting sisteminden bahsetmiyoruz ama işinizi görecek kadar çevreden topladığınız otu çöpü bir araya getirip işinize yarayacak iksirler, özel oklar yapabiliyorsunuz mesela.

Oyunun seviye atlama ve yetenek sistemi biraz farklı bu arada. Sağlık ve stamina değerlerimiz her seviye atladığımızda yükselirken yetenekler ise savaşlardan edindiğimiz puanlar ile elde ediliyor. Yalnız bunu karakter ile alakalı bir menüden değil, konaklayabileceğiz inn’lerdeki mentor NPC’ler ile yapıyorsunuz. Yeterli puan elde eddikçe mutlaka buralarda karakterlerlerinize aktif ve pasif yeteneklerini öğretin.  Bu arada başlangıçta tek sınıf ile açılışı yapan karakterimiz ileride hybrid bir kahramana çevirebiliyoruz.

Dragon’s Dogma Dark Arisen çıkışından bu yana 5 yıl geçmiş olmasına rağmen hala keyifle oynanabilecek bir oyun. Kutulu 150, dijital platformda ise 74 liraya temin edebileceğiniz oyun sadece hikaye modundan yürürseniz size 40 saat civarı bir oynanış sunuyor. Ekstaları ile birlikte ise bu süre 100 saate kadar uzayabiliyor, yani fiyat / performans olarak da harika bir oyun.  Rol yapma oyunu seven, Witcher ve Skyrim gibi yapımları tüketmiş konsol oyuncuları önceki nesil tanışmadılarsa Dragon’s Dogma Dark Arisen ile bir randevu ayarlama vakti gelmiş demektir.

GENEL BAKIŞ
Görseller
7.5
Oynanış
8.5
Hikaye / Sunum
7
Ses / Müzik
7.5
Eğlence Faktörü
8.5
Önceki İçerikVolgarr the Viking inceleme (Nintendo Switch)
Sonraki İçerikPUBG’nin anlık oyuncu sayısında yeni rekor!
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
dragons-dogma-dark-arisen-incelemeParasının hakkını fazlasıyla veren, güzel oynanış mekanikleri barındıran keyifli bir rol yapma oyunu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz