Devil May Cry 4: Special Edition İnceleme

Devil May Cry 4 Special Edition İnceleme ile oyunun derinlerine iniyoruz…

Geliştirici: Capcom Production Studio 1
Yönetmen: Hideaki Itsuno
Müzik: Tetsuya Shibata, Kento Hasegawa, Akihiko Narita, Masami Ueda, Shusaku Uchiyama, Kota Suzuki, Rei Kondoh, Masayoshi Ishi, Shinichiro Sato
Oyun Motoru: MT Framework v1.3
Tür: Aksiyon-macera, Hack and slash
Mod: Tek oyuncu
Çıkış Tarihi: 23 Haziran 2015 (Normal Devil May Cry 4 Çıkış Tarihi: 5 Şubat 2008)
Platform: PC, PS4, Xbox One

Devil May Cry serisi karşımıza ilk olarak 2001 yılında Playstation 2’de çıkmıştı. Seri daha ilk oyunuyla birçok oyuncuyu kendine hayran bırakmayı başarmıştı. İş böyle olunca da Capcom durmadı ve seri devam etti. Devil May Cry 2’nin çıkışı tüm oyunculuk tarihinin en büyük hayal kırıklıklarından biri olmasına karşın, Devil May Cry 3 ile seri zirveye çıktı. Hikayenin köklerine inen bu oyun ile birlikte Dante’yi ve ikiz kardeşi Vergil’ı tanımış olduk. Daha sonra Devil May Cry 4 ile karşımıza çıkan Capcom, üçüncü oyundaki kadar olmasada yine fena olmayan bir başarı yakaladı.

Dante ve Vergil
Dante ve Vergil

Daha sonra ise Capcom hayranlarını kızdıracak bir şekilde DmC oyununu duyurdu. Bu bir reboot idi ve serinin baş karakteri olan Dante (ki serinin hayranları Dante’nin eski haline bayılırdı) karşımıza tanıdığımızın dışında bir Dante olarak çıkmıştı. Başta oyuncular bu duruma sinirlenmiş olsa da DmC de iyi satış rakamları yakaladı.

Yeni Dante
Yeni Dante
Devil May Cry Nedir ?

Devil May Cry, Dante’nin daha şeytani güçlerini kullanmayı bile bilmeden önce kendine açtığı iş yeridir. Bu iş yerinde Dante şeytan avcılığı yapmaktadır. İnsanlar gelir, Dante’den yardım ister Dante de bu istekleri yerine getirir (yani bol bol şeytan keser).

Dante'nin iş yeri
Dante’nin iş yeri
Dante Kimdir?

Dante serinin ana karakteridir. Kendisi en güçlü şeytan olan “Sparda”nın oğludur. Sparda, bir insana aşık olduğu için şeytanların dünyayı yok etme planında onlara karşı gelmiştir ve tek başına tüm diğer şeytanlara kan ağlatmıştır. Bu kadar güçlü olan Sparda’nın ikiz erkek çocukları olmuştur. Bu çocuklar da Vergil ile Dante’dir.

sparda

Serinin tarihine ve içeriğine biraz değindikten sonra şimdi elimizdeki Devil May Cry 4’ün üzerinde biraz daha yoğunlaşalım.

Devil May Cry 4 Hikayesi

Devil May Cry 4’te baş karakter bu sefer Dante değil de Nero. Nero seriye Devil May Cry 4 ile girmiş olan bir karakter. Kendisi, Order of the Sword isimli şeytanlara karşı savaşan dini bir kuruluşta kutsal bir şövalye. Kyrie isminde ki sevgilisine delicesine aşık olan Nero’nun hikayesi oyuna daha hakim durumda ve hikaye de Nero üzerinden şekillenmekte. Dante’nin oyunun başında bu kuruluşa saldırması ve kuruluşun Dante’nin peşine düşmesiyle Nero olarak hikayeye adımımızı atıyoruz. Buradan sonra Nero gittikçe şeytan kolunu tanıyor ve bu kolun başına açtığı belalarla da hikaye devam ediyor.

Nero
Nero
Oynanış Mekanikleri

İşte Special Edition dedirten nokta burası oluyor. Devil May Cry hack and slash türünde apayrı bir yere sahiptir. Bunun sebebi de çok geniş combo listesi, farklı silah çeşitleri ve bitmek bilmeyen combo kombinasyonlarından kaynaklanır. Special Edition’da da firma oyuncuların Devil May Cry’daki dövüş sistemini sevdiğini iyi bildiğinden karşımıza 3 yeni ana karakter, yeni kostümler, geliştirilmiş oynanış dengesi ve legendary dark knight modu(her yerden canavarların fırladığı mod) ile çıkıyor.Zaten Devil May Cry’ın special edition’ı da bu noktada diğer Special, Definitive Edition’lara taş çıkarıyor. Karşımıza sadece yenilenmiş grafiklerle değil, farklı oynanış mekanikleri içeren birbirinden farklı 3 karakterle çıkıyor. Ve bu karakterler seriye aşina olan her oyuncunun sevdiği karakterler. Oyunda toplam 5 oynanabilir karakter var. Bunlar, başlangıçta Nero ve Dante; special edition ile de Lady, Trish ve Vergil.

Daha detaya inmeden bu karakterlerin seçimiyle ilgili bir ek bilgi paylaşalım
Oyunun yönetmeni Hideaki Itsuno, başta oyuna sadece Vergil’ı eklemeyi düşünmüş. Fakat Devil May Cry 3 Special Edition’da da Vergil’ı eklediği için bu kez farklı bir şeyler olsun istemiş ve oyuna serideki favori karakterleri olan Lady ve Trish’i eklemiş.

hideaki

Yeni Karakterler

Karakterlere erişimimiz oyunun en başından itibaren mümkün. Yeni karakterlerinin herbirinin kendine has oynanış stilleri var. Ve bu oynanış stilleri de tam beklediğimiz gibi. Serinin daha önceki oyunlarının ara sahnelerinde gördüğümüz bu karakterler tam da o ara sahnelerdeki dövüş tekniklerine sahip bir biçimde çıkarılmışlar ki bu da size gerçekten o karakterleri yönettiğiniz hissini vermiş.

Yalnız yeni karakterlerle ilgili küçük bir sorunumuz var. Bu da kendilerine has bir hikaye moduna tam anlamıyla sahip olamamaları. Hikaye modları 5 karakterde de aynı mekanda, aynı yaratıklarla,aynı bosslarla geçmekte. Bu da ne yazık ki işi biraz sıkıcı hale getirebiliyor. Tamam karakterler çok güzel ama hepsini aynı yerlerde oynamak… İşte sıkıntı burada. Ayrıca yeni karakterlerle hikaye moduna başladığımızda orijinalinde ara sahne olan bir çok yer boş kalmış. Bazı ara sahnelere sahipler ama çok az. Sanki bir boşluğun içinde oynuyormuş hissi yaratırcasına boş.

Lady ve Trish
Lady ve Trish
Puanlama

Oynanış: Zaten Devil May Cry’ı Devil May Cry yapan da budur. Oynanışı. Eğlenceli dövüş sistemi, her karakterin kendine has bir stile sahip olması oyunun en büyük artılarından. Zaman zaman kamera açılarıyla sıkıntılar yaşıyor olsakta genel itibariyle keyifli bir oynanışa sahibiz.
Puan:8.5

Görseller: Hemen belirteyim bu orijinalinde 2008 yılında çıkmış bir oyun. Bunu da hissediyorsunuz. Her ne kadar üstünden geçilse de oyun 2008 oyunu olarak kalmış. Bazı ışıklandırma ve gölgelendirmelerde güzellikler görebiliyoruz onun dışında pek bir fark yok. Animasyonlar oldukça güzel. Oyun konsollarda 1080p/60fps çalışıyor. Durum pc’lerde de iyi oyun sağlam optimize edilmiş.
Puan: 7

Ses: Müzikleriyle olsun, karakter seslendirmeleriyle olsun kendine hayran bırakacak cinste bir ses kalitesine sahip oyun. Devil May Cry atmosferini hissettiren müzikleriyle karakterlere cuk oturan seslendirmeleriyle başarılı iş çıkardıklarını söylemek yanlış olmaz.
Puan: 9

Hikaye: Oyunun hikaye kısmında bazı eksiklikler yok değil. Serinin özellikle 1. ve 3. oyunundan aldığı bazı olaylardaki boşlukları doldurmak istese de kendi içinde boşluklara sahip bir hikayeye sahip oyun ne yazık ki. Yine de sıkıcı değil bazı küçük detayları öğrenmek keyif veriyor.
Puan: 6.5

Eğlence Faktörü: Oyun güzel dövüş sistemi sayesinde oldukça eğlenceli. Birbirinde farklı kombolarla ve silahlarla verdiğimiz dövüşlerin hızlı oynanış mekanikleri bizi içine çekebiliyor. Özellikle oyunun Bloody Palace modunda karakterimizi sonuna kadar geliştirip sonsuz canavar dalgalarıyla kapışmak oldukça eğlenceli olmuş.Hikaye modunda oynarken bazı gereksiz bulmacalar dışında sıkılmayacaksınız.
Puan: 8

Genel: 7.5

Son Söz

Devil May Cry 4’ün Special Edition’ı diğer bir çok Special Edition’a taş çıkaracak biçimde. Sadece grafikleri geliştirmek yerine bizlere oynanışı birbirinden zevkli 3 yeni karakterle geldiler. O 3 karakterin de kendine özel hikaye modları olsaymış tadından yenilmezmiş. Ama bu haliyle de oldukça güzel olmuş. Seriye aşina olanların ve eski oyunlardan da zevk alan oyuncuların Lady, Trish ve Vergil için oyunu alabileceklerini söyleyebilirim. Gerek konsol, gerek PC’de uygun fiyat etiketine sahip olan oyun şu aralar elinizde oynayacak başka bir oyun yoksa düşünülebilir.

Devil May Cry 4: Special Edition İnceleme

Önceki İçerikArkham Knight’taki Tüm Kostümler
Sonraki İçerikLoL PBE Güncellemeleri – 24 Haziran 2015

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz