Mobil platformlarda gün geçtikçe yeni oyunlar karşımıza çıkıyor. Clash Of Clans‘da bunlardan birisi. Oyun 2012 yılında ilk olarak ios platform’a çıktı.  Ardından 2013’ün sonlarına doğru google play store’da android platformlar için yerini aldı. Bu vesileyle bizde oyunu inceleme fırsatı bulduk. Clash Of Clans, Supercell tarafından geliştirilen ios ve android platformlar ücretsiz olarak telefonunuza indirip oynayabileceğiniz  strateji oyunudur. Klasik olarak strateji oyunları gibi  Clash Of Clans’a ilk girdiğimizde yapmamız gereken köyümüzü kurmak oluyor. Köyümüzü kurmamızın ardından başlangıç görevlerini yerine getirmemiz gerekiyor. Başlangıç görevlerinde oyununun mantığını hemen kavrıyorsunuz.

Oyunun gözümüze çarpan  yanlarının başında  maalesef hemen hemen bütün Free 2 Play oyunların kabusu olan Pay to Win mantığının bu oyunda etkili bir rol oynaması oluyor. Yani oyunda iyi bir noktaya gelebilmeniz için ya çok fazla zaman ayırmanız yada büyük miktarlarda paralar yatırarak her şeyi birden sahip olmanız anlamına geliyor.

Başlangıçta sadece bir askeri birlik açıkken binaların seviyelerini geliştirerek diğer birlikleri de açıyorsunuz. Binaları geliştirmek için ise sizden tipine göre altın ve iksir istiyor. Binaların seviyesi arttıkça binaların işlevine doğru orantıda yeni binalar ve yeni birlikler aktif oluyor. Yine aynı şekilde depolama ve toplama kapasitesi artıyor. Seviyeniz ilerledikçe daha güçlü savunma ve birlik ihtiyacınız doğduğundan dolayı sürekli olarak binalarınızın seviyesiniz artırmalısınız.

Oyunun artı bir özelliğine değinecek olursak bu da size saldırı yapan bir kullanıcının ne şekilde saldırdığını görmeniz, siz oyunda aktif durumdayken hiç bir kullanıcı size saldırı yapamıyor fakat, oyundan çıktığınız zaman yapılan saldırılar oyun içerisinde bulunan mesaj kutusu içerisindeki “Savunma Günlüğü” içerisine geliyor. Buradan “Tekrar” yazısına tıklayarak saldıran kişinin ne şekilde saldırdığını rahatlıkla izleyebiliyoruz. Bu sayede savunmanızdaki açıkları gözlemleyerek gerekli önemleri alabiliyoruz. Yine aynı yerde bulunan “İntikam” butonu yardımıyla karşı bir saldırı yaparak rakibinize ciddi zararlar verebilirsiniz.

Clash Of Clans Rehber

Clash Of Clans’da yapmış olduğunuz saldırılar ve savunmalar size tecrübe puanı ve kupa puanı olarak yansımakta. Tecrübe puanınız sizin seviyenizi belirlerken, Kupa puanı ise oyun içerisinde aktif durumda olan lig puanınızı belirlemekte. Kazanmış olduğunuz saldırılar ve savunmalardan aldığınız puanlar sayesinde Bronze III ligden başlayıp, Şampiyonlar ligine kadar yükselebilirsiniz. Unutmayın şampiyonlar ligi asla amatör lige benzemez. Oyun içi bireysel sıralamada global ve yerel olmak iki ayrı seçenek bulunuyor. Global dünya genelindeki en iyi oyuncuları listeliyor. Yerel ise ülkenizde bulunan oyuncuların sıralamasını gösteriyor. Sıralama seviyenizin yüksek olması herhangi bir artı özellik sağlamıyor çünkü sıralama kupa puanını baz alarak gerçekleştiriliyor.

Size yapılan saldırı sonucu yenilmeniz dahilinde otomatik olarak 16 saatlik kalkan devreye giriyor ve hiç bir kullanıcı siz kalkanı kaldırmazsanız saldırı yapamıyor. Bu süre zarfında başta bahsettiğim gibi mesaj kutunuzdan savunmanızdaki açıklıkları görerek önemler alabilirsiniz.

Rakip oyunculara veya goblinlere karşı yapacağınız saldırı yapmanız halinde birlikler otomatik olarak kendileri saldırıyor. Bu sebepten dolayı hangi birliğin ne işe yaradığını bilmeniz şart! Amatörce düzenlenen saldırılar sizin açınızdan tamamen bir hüsrana yol açabilir. Burada örnek verecek olursak eğer; Barbarlar tamamen yıkım amaçlı birliklerdir. Birliğin bu özelliğinden dolayı düşman köyüne saldırdığınız zaman önüne gelen her hedefe saldırı yaparlar. Diğer bir yandan “Dev” ise savunma amaçlı bir birlik olup düşman hattında bulunan savunma birimlerine saldırı yapar.

Clash Of Clans Binalar & Birlikler

Clash Of Clans Savunma Binaları

Clash of Clans’ta güçlü bir savunmaya sahip olmak, becerikli hücum birliklerine sahip olmak kadar önemlidir. Birçok bakımdan savunma daha da önemlidir. Savunmanızda yapacağınız en ufak bir hata sizi ciddi şekilde zarara uğratacağını sakın unutmayın. Köyünüzde bulunan kaynak binalarının hepsini düşman birliklerinden korumanız gerekiyor, bu sebepten dolayı savunma binalarını kullanmanız büyük önem taşıyor. Oyuna ilk başladığınız zamanlarda 2 adet top, bir okçu kulesi ve duvar işinizi görürken ilerleyen zamanlarda diğer savunma binalarını da yavaş yavaş yapmanız gerekiyor. Savunma binaları Köy Binasının gelişmesine orantılı olarak açılıyor ve hepsinin belli başlı limitleri mevcut.

İsterseniz biraz Clash of Clans Savunma binalarına bir göz atalım.

Top; Toplar savunmanın vazgeçilemez parçasıdır. Düşmanlarınızı etkili bir şekilde yok edebilmeniz için seviyesiniz sürekli yükselterek, vuruş gücünü artırmanız gerekmektedir.

 

Clash of Clans Top Seviyeleri

Top Özet Bilgi

  • Top bir savunma binasıdır.
  • Clash of Clans’da toplar savunma açısından büyük önem taşır. Oyun içerisinde ilk inşa edilen savunma birimidir. Oyuna başladığınız anda sizden bir adet top inşa etmenizi ister.
  • Başlangıç seviyesinde oldukça ucuz olan toplar, ilerleyen zamanlarda seviye oranla yükseltme bedeli istemektedir.
  • Kara birlikleri için oldukça etkili bir savunma yöntemi olan top, hava birlikleri karşısında herhangi bir artısı bulunmamaktadır.

 

Okçu Kulesi; Okçu kuleleri toplara nazaran daha fazla alanı görebilmektedir. Bu özelliği sayesinde uzak mesafelerdeki düşman birliklerindeki askerleri rahatlıkla öldürebilmektedir. Top’dan farkı kara birliklerinin yanında hava birliklerine de saldırabilmesi.

 

Clash of Clans Okçu Kulesi Seviyeleri

Okçu Kulesi Özet Bilgi

  • Okçu kulesi bir savunma binasıdır.
  • Okçu Kuleleri hem kara, hemde hava savunmasında oldukça etkili rol oynayan binalardır. Bu sebepten en iyi savunma binalarından bir tanesidir ve  menzilleri de oldukça uzundur. Bu özelliklerinden dolayı savunmanın temel taşlarından sayılırlar.

 

 

Havan; “Havan, düştüğü yerdeki tesiri oldukça kuvvetlidir. Düşmanlarınızı yavaşlatarak, kalıcı hasarlar verebilirsiniz. Havan, yakın mesafede etkili bir silah olmadığından dolayı düşmanlarınızın ona yaklaşmasına izin vermemelisiniz.

 

Havan Özet Bilgi

  • Havan bir savunma binasıdır.
  • Havan oyunun ağır savunma birimidir. Yerleştirildiği alanda menzili dahilinde düşük frekanslı bir vızıltıyla patlar.
  • Havanlar her ateşlerinde ağır hasar verirler, parça tesiri yaparlar ve 5 saniyede bir kovanlarını ateşlerler. Havanın parça tesirli ağış ateş gücü, onların uzun menzili ile birleşince, özellikle Barbar, Okçu ve Goblin gibi zayıf ama çok sayıda olan düşman birliklerine karşı oldukça öldürücüdür. En büyük dezavantajları ise yakınındaki birliklere ateş edememesi (kör noktası 4 karedir) ve ateş gücünün zayıf olmasıdır.
  • Havan mermilerinin hedeflerine varmaları uyun süre aldığı için (1 saniyeden fazla)
  • Goblin gibi hızlı hareket eden birimler, havan ateş ettiği sırada hareket ederse havanlardan kolayca kurtulabilirler.
  • Havanlar hava birimlerine ateş edemezler.

 

Hava Savunması; Karşınızda uçak savarımız onunla etkili bir şekilde hava birlikleriyle mücadele edebilirsiniz. Fakat Kara birliklerine karşı herhangi bir etkisi bulunmadığından dolayı doğru bir şekilde konumlandırılması gerekmektedir.

 

Clash of Clans Hava Savunması Seviyeleri

 

Hava Savunması Özet Bilgi

  • Hava savunması bir savunma binasıdır.
  • Hava savunması çok yüksek saniye başına hasara ve hava birliklerine karşı savunma kapasitesine sahip güçlü bir savunma binasıdır.
  • Hava savunmaları aynı anda sadece bir düşmanı hedef alabilir ve saldırabilir.
    Kara birliklerine zarar veremez, Köy Binası gibi daha önemli bir hedefe saldırmadan önce dikkatlerini dağıtmak dışında bir etkileşimde bulunamaz.

 

Sihirbaz Kulesi; Hava ve yer birliklerine karşı etkili bir savunma yapar. Bu sayede düşman birliklerini büyüleyerek kazanma şansınızı artırır.

 

Clash of Clans Sihirbaz Kulesi Seviyeleri

 

Sihirbaz Kulesi Özet Bilgi

  • Sihirbaz kulesi bir savunma binasıdır.
  • Sihirbaz Kulesinin üstünde bir sihirbaz vardır. Kule kristal kayalı spiral koni şeklindedir. Yer ve Hava Ünitelerine çok güçlü zarar verir , ama geniş bir menzile sahip değildir .
  • Sihirbaz Kulesi, Havan gibi, Asker gruplarını hızlı bir şekilde bozguna uğratır. Ancak Havanın aksine, saniye başına hasarı fazla ve aynı zamanda Yer birliklerine ek olarak Hava birliklerinide hedef alır. Ayrıca Havanın aksine, Sihirbaz Kulesinin hiçbir kör noktası yoktur.

 

Gizli Tesla; Gizli tesla adından da anlaşılacağı gibi elektrik saldırısı yapan bir savunma kulesi. Hava ve kara birlikleri üzerinde etkili bir rol oynayan Gizli Tesla, yakınına gelen düşmanların korkulu rüyası desek yeridir.

Clash of Clans Gizli Tesla Seviyeleri

Gizli Tesla Özet Bilgi

  • Gizli Tesla ile bir savunma binasıdır.
  • Yaylı tuzak veya bomba gibi gizli kalır, düşmanlar tarafından görünmez. Herhangi bir kara veya hava birimi yaklaştığında görünür hale gelir. Bununla birlikte, tuzaktan farklı olarak saldırı sonrası tekrardan devreye girer.
  • Gizli Tesla Ana bina 7. seviyeye ulaştığında açılır.

 

X-Topu; Düzgün bir biçimde yerleştirilmiş, X Topu kara birliklerine karşı etkili roller oynamakta, diğer savunma birimlerinin yanında unutulmaması gereken savunma birimlerinin içerisinde yer alıyor.

 

Clash of Clans X-Topu Seviyeleri

X-Topu Özet Bilgi

  • X-Topu benzersiz bir ikili ateşleme sistemine sahip bir tarettir. Çalışması için kara iksir gereklidir. 14 karelik mesafeden kara birimleri, 11 karelik mesafeden hem kara hem kara birliklerine karşı savunma için ayarlanabilir.

Cehennem Kulesi; Oyun incelerken test etme imkanı bulamadığım savunma birimlerinin birisi, oyun içerisindeki görünüşü Yüzüklerinin efendisi filminden hatırlayacağınız sauron’un gözünü anımsatmakta.

 

Clash of Clans Cehennem Kulesi Seviyeleri

Cehennem Kulesi Özet Bilgi

  • Cehennem Kulesi kalın zırha sahip alev atan bir savunma sistemidir.
  • Ana bina 10. seviyeye ulaşınca açılır.
  • Tek hedef modunda güçlü birliklere karşı en etkili halindedir.

Taktik avcı uçağı Ağır Silahı;

Taktik avcı uçağı Ağır Silahının menzili neredeyse sınırsızdır ve patlayan mermilerle zorlu düşmanları hedef alır. Ancak birliklerin büyük miktarı yerleştirilmeden etkinleştirilemez.

Taktik avcı uçağı Ağır Silahı Özet Bilgi

 

 

Duvar; Clash Of Clans’ın en önemli savunma binalarının başında yer alan duvar, savunmanızın en önemli binası. Doğru şekilde dizilmiş duvarlar düşmanlarınızı büyük ölçüde engelliyor. Fakat yanlış bir dizilim yapılması durumunda sonuç sizin açınızdan bir felakete dönüşebilir.

 

 

Tuzaklar; Rakip oyuncular tarafından hiç bir şekilde gözükmeyen bu savunma binalarını şehrinizde bulunan binaların ve duvarlarla oluşturduğunuz labirentlerin içerisine yerleştirerek düşmanların bir adım bile atmasını engelleyebilirsiniz. Şu an oyun içerisinde 7 farklı tuzak tipi bulunmakta bunların her biri ayrı etki yaratıyor.

 

Clash Of Clans Tuzak Tipleri

  • Bomba
  • Yaylı Tuzak
  • Dev Bomba
  • Hava Bombası
  • Güdümlü Hava Mayını
  • Bal Kabağı Bombası
  • Noel Darbesi

Diğer Binalar

Kaynak Binaları; Oyun içerisinde bulunan mineralleri toplamak ve depolamak için kullanılan binalardır. Seviyesini geliştirdikçe bu binalarında toplama ve depolama kapasitesi artıyor. Bu binaları şehrin orta kısımlarına doğru kurmanız savunulması açısından daha yararlı olacaktır.

Ordu Binaları: Bu binalar sayesinde ordu ihtiyacınızı karşılayarak, güçlü ordular yaratabilirsiniz. Yeni birimlerin açılması için diğer binalardaki gibi bu binalarda da geliştirme yapmanız gerekmektedir. Asker üretiminin yanında laboratuvar gibi binaları yaparak var olan askerlerinizi daha da güçlendirerek, savaşlarda etkili bir rol oynamalarını sağlayabilirsiniz. Belli bir süre sonra ister istemez savaşlarda size fayda sağlamamaya başladığı için, birimlerinizi güçlendirme ihtiyacı duyuyorsunuz.

Genel Binalar: Bu binalar ne saldırı veya savunma amaçlı, ne de kaynak kazandıran türdendirler. Clash Of Clans’ın en önemli binası hiç tartışmasız Köy Binasıdır. Düşman birimlerinin köy binası (Köy Binası köyünüzün kalbidir ve hangi binadan kaçar tanesine sahip olacağınızı, hangi binayı kaçıncı seviyeye yükseltebileceğinizi düzenler.) yok etmesi halinde direkt %50 kazanma puan’ı ve 1 yıldız alır. Bu sebepten dolayı köy binanızı köyün ortalarına yerleştirmeniz savunulması açısından size kolaylık sağlayacaktır. Klan kalesi ise klanınız da bulunan diğer oyunculara rahatlıkla ulaşabilmenize olanak sağlıyor. Dekorasyonlar köyünüzü dekore etmenize olanak sağlıyor.

Birlikler

Birlikler sizin savaş gücünüzü temsil eder, goblinlere karşı ve bireysel savaşlarda kupa kazanmak veya altın ve iksir yağmalamak için kullanılmaktalar. Birlikler kışlada eğitilir ve ordu kamplarında konuşlanırlar. Clash of Clans içerisinde toplamda 15 adet birlik bulunmakta. Bu birliklerin 10 tanesinin üretiminde normal iksir kullanılmakta geriye kalan 5 tanesinin üretimi için kara iksir kullanılması gerekiyor. Bu birliklerin hepsine ek olarak 2 adet’de kahraman bulunmakta.

Birlikler
1. Kademe Barbar • Okçu • Goblin
2. Kademe Dev • Duvar Yıkıcı • Balon • Büyücü
3. Kademe Şifacı • Ejderha • P.E.K.K.A
Kara İksir Birimleri Dalkavuk • Yaban Domuzu Binicisi • Valkyrie • Golem • Cadı
Kahramanlar Barbar Kral • Okçu Kraliçe
Büyüler Yıldırım Büyüsü • İyileştirme Büyüsü • Öfke Büyüsü • Atlama Büyüsü • Dondurma Büyüsü • Noel Sürprizi

 

Son olarak eklemek gerekirse strateji oyunu seven biriyseniz Clash Of Clans’a bir göz atmanızı öneririz.

Yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Oyun hakkındaki yorumlarınızı bizimle paylaşınız.

Önceki İçerikMobil Oyun Kontrolcüsü Savaşına Gamevice Wikipad de Katılıyor
Sonraki İçerikMicrosoft, Halo 5’ı 2014 için Onayladı
The Final Boss @baslattusu, Oyunu ve teknolojiyi seven ve bunu işi haline getiren bir kardeşiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz