Chocobo GP inceleme

Rol yapma oyunu serisi Final Fantasy, Japonya’da çok sevilse de 90’ların sonlarına kadar batıda pek tanınmamıştı. PlayStation’da Final Fantasy 7’nin çıkışı ile dünya çapında üne kavuşan seri, farklı türlerden spin-off oyunlarla da evrenini genişletmeye ve daha fazla oyuncuya ulaşmaya başlamıştı.  Bu yapımlardan Chocobo Racing, 1999’da çıkan sevimli bir kart racing türü oyundu. O dönemlere kadar türün tek öncüsü Nintendo tarafında Mario Kart serisiydi ve oyunlar sadece Nintendo platformuyla sınırlıydı. O dönem Crash Team Racing ve Chocobo Racing farklı konsollarda kart racing türü oyunlar için iki harika alternatif olmayı başarmışlardı. Aradan geçen yıllar sonrasında yapımcı firma Square Enix bazı oyunları yeniden diriltmek için kolları sıvadı. Yenilenmiş ismi ile Chocobo GP inceleme yazımızda Square Enix’in yeni nesil kazanç taktikleri ile nostaljiyi harmanlayan ilginç projesini detayları ile masaya yatıracağız.

Chocobo Ne ola?

Öncelikle Chocobo nedir ve Final Fantasy evreni için önemi nedir ona değinmek istiyorum. Civciv sarısı rengi ve deve kuşuna benzer tasarımı ile dikkat çeken sevimli Chocobo’lar Final Fantasy serisinde 80’lerden beri görülen özel varlıklar. Çoğunlukla binek hayvanı olarak karşımıza çıkan ve “KWEH!” diye attıkları neşeli çığlıkları ile bilinen bu şirin şeyler Chocobo’s Dungeon ve Choco Racing gibi yapımların hikayelerinde ise başrolde ve daha kişilik sahibi karakterler olarak karşımıza çıktılar. Chocobo GP’de de ana karakterimiz olan Chocobo da daha yuvarlak ve minyon bir tasarıma sahip.

Hikaye modu bulunan oyunda bir rol yapma oyunu ayarında bir öykü anlatımı yok. Kabaca Final Fantasy evreninden ikonlaşmış karakterler ve oyuna özgü yeni karakterleri bir araya getiren bir yarış oyunu. Gizemli bir güç tarafından kutsanan Moogle, Chocobo ve arkadaşlarını yarışa davet eder ve kazananın bir dileğinin gerçekleşeceğini vaat eder. Hikaye modunun bölümleri masal kitabı tarzında sade bir sunuma ve birkaç etaptan oluşan yarışlarla ilerliyor. Her bölüm sonunda ise çeşitli karakterler ve diğer özellikle açılıyor, ya da oyun içi dükkanda satın alınabilir hale geliyor.

Hız ve Drift

Kart racing oyunlar arcade tipi yarış oyunlarının nirvanası sayılır. Yani neredeyse frene hiç işiniz düşmez ve sürekli gaza basarsınız. Virajlarda ise drift mekaniği devreye girer ve hız kesmeyerek yol kenarlarında keskin manevralar yapar ve bunun için ödüllendirilirsiniz. Pistlerde ise belirli noktalarda bulunan objeleri toplayarak size avantaj, rakiplerinize ise dezavantaj sağlayan özellikler elde edersiniz. Chocobo GP de yine bu mantığa uygun bir oynanış sunuyor. Gaz, zıplama, fren ve eşya kullanımından ibaret olan oynanış kontrollerinde en çok işiniz gaz ve zıplama tuşuna düşecek. Yarış boyunca teknik olarak gazdan ayağınızı hiç çekmeyeceksiniz, zıplama ise iki yerde kullanılıyor. Birinci kullanım rampalarda son anda zıplayarak havada artistik hareketler yaparak hız bonusu kazanabiliyorsunuz. İkinci ve en önemli kullanımı ise virajlardan dönüş yaparken gaz + zıplama + yön tuşuna aynı anda basarak drift yapabiliyorsunuz. Bu kombinasyonu basılı tuttuğunuz ve drift aldığınız sürece aracınız ufak bir güç kazanıyor ve bıraktığınızda kısa süreli bir hız patlaması elde ediyorsunuz.

Yarış içinde ayrıca bir de power-up barınız var. Bu bar dolduğunda da X tuşuna basarak seçtiğiniz yarışçı karaktere özel bir hareket yapabiliyorsunuz. Geçici dokunulmazlık, çevre araçları yavaşlatma, ya da hız bonusu gibi çeşitli özellikler mevcut. Pistler ise çeşitli tuzaklar ve kısayollar barındırıyor. Tüm bu elementlerde ustalaştığınızda çabalarınızın mükafatını alıyor ve yarışlarda iyi dereceler elde etmeye başlıyorsunuz.

İçerik ve Fiyat Mevzusu

Chocobo GP’nin en ilginç özelliği ise şüphesiz Square Enix’in oyunu pazarlama stratejisi. Oyunun Lite ve tam sürüm olmak üzere iki ayrı sürümü bulunuyor. İyi haberle başlayalım, Lite versiyon tamamen ücretsiz. Bu versiyonda oyunun 64 oyunculu çevrim içi yarışlarına katılabiliyor ve elde ettiğiniz oyun içi biletler ve altınlarla içerik alabiliyorsunuz. Tabii oyunun sunduğu içeriklere veya içerik alacak kaynaklara “gerçek para” vererek ulaşmak da mümkün. Bu formüle de çeşitli oyunlardan alışığız. Örneğin geçtiğimiz sene Switch için çıkan Pokemon Unite bu türün en bilinen örneklerinden biri.

Ancak Chocobo GP oyunculara tam sürüm yükseltmesi de sunuyor. Bu tür yükseltmelere sahip oyunlardan genel olarak beklenti, yükseltme yapıldığı takdirde tüm içeriğe erişim sağlamaktır. Ancak Chocobo GP’te işlerin karışık hale geldiği nokta da tam olarak bu. Zira Chocobo GP teknik olarak mobil oyun mantığında dizayn edilmiş, güncel çevrimiçi etkinlikler ve düzenli sağlanan yeni içerik ile beslenen bir oyun. Ve tam sürüm yükseltmesi de bunlara direkt erişim vermiyor.

Peki, tam sürüm yükseltmesi ile nelere erişebiliyoruz? Öncelikle oyunun hikaye modu sadece tam sürüm ile erişilebilir durumda. Hikaye modu karakterlerden çoğunu hızlıca açabileceğiniz kilit bir mod. Ancak o şekilde bile her karakter direkt erişiminize açılmıyor. Bazı karakterler oyun içi dükkandan, bilet veya altın karşılığı alınır halde. Ayrıca oyunun çıkışı ile duyurulan iki karakter, Squall ve Cloud da tam sürüm sahiplerine doğrudan sunulan içerikler değiller. Cloud için 800 mythrill harcayarak prize pass almanız, ardından da çevrimiçi yarışlarda yarışarak seviye kazanmanız gerekiyor. Squall ise sadece çevrimiçi yarışlardan kazanacağınız altınlar ile açılıyor ve 3000 altınlık bedeli karşılamak için düzinelerce yarış yapmanız gerekiyor. 2400 mythrill harcayarak alabileceğiniz Premium pass ile ise Cloud’u otomatik açıp Squall’ı alacak altın alabiliyorsunuz, ancak bu pass’i satın alacak mythrill elde etmek için gerçek para harcamanız gerekiyor. Oyun bu haliyle bana gelir konusunda fazla agresif ve yorucu geldi.

Kapanış

Chocobo GP eski bir klasiği tekrar bizlerle bir araya getiren bir yapım. Sevimli görselleri, neşeli yapısı ve keyifli oynanışı ile güzel bir yarış oyunu. Öte yandan Mario Kart ya da Crash Team Racing gibi rakiplerine kıyasla Premium hissi de daha zayıf kalmış bir oyun. Eğer tam sürüm satış gibi bir opsiyonu olmadan piyasaya çıkmış olsaydı diğer ücretsiz oyunların ticari politikaları ile denk yapısıyla çok dikkat çekmezdi. Ancak tam sürüm satışı olan bir oyunda Mario Kart ya da Crash Team Racing gibi relax bir modda oynanabilen bir oyun değil. Yine de oyunun ücretsiz olan sürümüne mutlaka bir göz atmanızı öneririm. Eğer türü seven bir oyuncuysanız Chocobo GP seveceğiniz çokça şey barındırıyor bünyesinde. Öte yandan tam sürümü alacak oyuncuların neye erişip erişmeyeceklerini dikkatlice değerlendirmesini tavsiye ediyorum.

GENEL BAKIŞ
Görseller
8.5
Hikaye / Sunum
7
Oynanış
9
Ses / Müzik
8.5
İçerik / Erişim
6
Önceki İçerikHogwarts Legacy oynanış videosu State of Play’de gösterilecek
Sonraki İçerikStarfield | Yıldız Sahasına Doğru: Gezginler İçin Birebir
Başlat Tuşu 2013 yılında kurulmuş, oyun, teknoloji ve alt kültür konularına dair haber, inceleme ve makale yayınlayan bir sitedir. Site dahilinde Türk oyuncularına özel içerikler, en yeni ve özgün oyun haberleri ve makaleleri bulabilirsiniz. Türkiye oyun kültürü standartlarını yeniden belirleyip, siz değerli okuyucularımıza her zaman en kaliteli ve en güncel içeriği sunmayı kendimize hedef edindik. Bu hedef doğrultusunda yayınlanan her bir içerik özenle hazırlanıp, sizlere sunuluyor.
chocobo-gp-incelemeNintendo Switch sahipleri için özellikle ücretsiz sürümü denemeye değer, ancak tam sürüm yükseltmesi ve tam içeriği erişim konusunda oyuncuyu sunayan bir oyun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz