Until Dawn – İnceleme

Geliştirici: Supermassive Games
Yayıncı: Sony Computer Entertainment
Beste: Jason Graves
Platform: PlayStation 4
Çıkış Tarihi: 26 Ağustos 2015
Tür: İnteraktif korku, gerilim, macera
Mod: Tek Oyuncu

 

Korkularımızla yüzleşme zamanı!

Korku insanın en ilkel, en temel, en güçlü duygusudur. Bilinçli ya da bilinçsiz hayatımızdaki davranışların çoğuna bu duygu yön verir. Kontrol altına alınabilir ama asla zaptedilemez; her zaman kalbimizin bir parçasında varlığını sürdürür, farkında olalım ya da olmayalım…

Her ne kadar rahatsız edici bir unsur gibi kabul edilebilse de aynı zamanda insanları zinde tutan, sorgulatan ve son araştırmalara göre beyinde dopamin (motivasyon sağlayan bir hormon) salgılanmasını da artıran bir faktör olan korku, özellikle sinema sektöründe kendine iyi bir yer edinmeyi başarmıştır. Video oyunlarında ise özellikle PlayStation 1 ve 2 döneminde altın çağını yaşadığını söyleyebiliriz. Silent Hill, Resident Evil gibi yapımları andığımda hanginiz iç geçirmez ki?

Son dönemlerde video oyunlarında daha az görmeye başladığımız bir tür olan korku, iki yaşını doldurmak üzere olan PlayStation 4’de multiplatform oyunlarda da olsa kendini gösterdi. Outlast, Resident Evil Revelations 2 ve Alien Isolation gibi oyunlar yakın dönem türün hayranlarının açlığını bastırabilmiş olan bir kaç yapımdı. Ancak Until Dawn’ı özel kılan iki faktör var. Birincisi PlayStation platformuna özel olması, ikincisi ise diğer oyunlara nazaran sinematik bir yapıya sahip olması. Özellikle Heavy Rain oynamış olan oyuncular kendilerini evde hissedecekler.

Until-Dawn-01

Korku filmleri izlerken kendinizi hiç oradaki talihsiz insanların yerine koydunuz mu? “Aptal, gruptan neden ayrıldın?” , “Hayır o tarafa değil!!!” şeklinde tepkileriniz ardından o karakterin kaçınılmaz sona adım atışı… Bu seçimlerin sizin elinizde olması nasıl olurdu? İşte Until Dawn size bu deneyimi yaşatamak için biçilmiş kaftan.

Üzerinden 2012’den beri çalışılan ve ilk olarak PS3 için duyrulan, ancak geçtiğimiz yaz PlayStation 4’e çıkacağı açıklanan Until Dawn bir sene aradan sonra oyuncularla buluştu. Senaryosu pek çok korku filmi projesinde yer almış iki isim, Larry Fessenden ve Graham Reznick tarafından yazılan oyun ilk olarak kadrosuyla dikkatleri çekiyor. Sinema ve televizyon dizileriyle ilgilenen oyunseverler hemen durumu farkedecektir, oyundaki karakterler ünlü oyunculardan modellenmiş. Örneğin Samantha adlı karakteri canlandıran Heroes’daki Claire karakterini oynayan Hayden Panettiere, bir diğer karakterimiz Joshua ise şu sıralar Mr. Robot’ta Elliot rolü ile tanıdığımız Rami Malek tarafından canlandırılıyor.

Önemli karakterlere ve hangi oyuncular tarafından canlandırıldıklarına bir göz atalım:

Until-Dawn-Cast

Ünlüler geçidi ardından kısaca (ve mümkün olduğunca spoiler vermeden) senaryoya değinelim.

Teknik olarak 3 önemli hikayenin iç içe geçimiş olduğu oyunda, ana hikaye 8 gencin etrafında dönüyor. Bir sene önce talihsiz bir olayda ikiz kız kardeşlerini kaybeden Joshua, o sırada beraber olduğu 7 arkadaşını bir sene sonra tekrar olayların gerçekleştiği dağ evine çağırır. Gençler Joshua’nın teklifi üzerine tekrar bir araya gelirler. Sam grubun en ağır başlısı olarak öne çıkmakta. Michael ve Jessica ikilisi çoğu korku filminin olmazsa olmazı “atletik, yakışıklı erkek ve seksi kız” çiftini oluştururken, Matt “uysal, iyi oğlan”, sevgilisi Emily ise “ukala ve çirkef kız” olarak ilk gördüğünüz andan itibaren nefretinizi üzerine çekmeyi başarıyor. Chris entellektüel, centilmen erkek modeli çizerken duygularını bir türlü açamadığı Ashley ise grubun bela çeken meraklısı konumunda. Sevin ya da nefret edin, her karakter kişilik ve oyunculuk bakımından oldukça baskın ve başarılı ve rollerini layığıyla yerine getiriyorlar.

Until-Dawn-02

Oyunda ilk karakterin kontrolünü aldığınız andan itibaren yaptığınız seçimler diğerleri ile etkilişemini ve gelecekte olacak olayları etkilemeye başlıyor. Yapımcılar bunun için kelebek etkisi benzetmesini uygun görmüş. Oyunun başlarında geçen “Bugün kanatlarını çırpan küçük bir kelebek, haftalar sonra yıkıcı bir kasırgaya yol açabilir” cümlesi ile açıklanan bu durum, karakterlerinize vereceğiniz komutlar ve sonuçlarının ne kadar dallanıp budaklanabileceğinin küçük bir uyarısı adeta. Yapacağınız seçimlerin geri dönüşü yok ve oyun ilerledikçe çok ilginç sonuçlar doğuruyor, yeri geliyor küçük bir detay bile karakterlerinizin ölüm / kalım durumlarını etkileyebiliyor. Yaptığınız önemli seçimler menüde Butterfly Effect (Kelebek Etkisi) kısmından takip edilebiliyor.

Until-Dawn-03

Oyun başlangıçta size klasik kontroller ve hareket kontrolleri olmak üzere iki adet kontrol şeması sunuyor. Her iki şemada da karakteri sol analog ile hareket ettiriyor, nesnelerle R2 tuşuyla etkileşime giriyorsunuz. Klasik kontrol seçenler karakterin bakış açısı, anlık seçimler ve hedef imlecini hareket ettirme işlemlerini sağ analog ile yaparken hareket kontrollerini seçenler ise bu işlemleri gamepad’i hareket ettirerek yapıyorlar. Bunun dışında kontrol şemaları arasında bir farklılık yok, oyun da zaten oldukça sade bir oynanış sistemine sahip.

Oynanış olarak çok detaylı olmayan, sinematik yapıda bir oyunun sırtını en çok dayaması gereken faktör görsellerdir. Yapımcılar da bunun farkında olacak ki Until Dawn’ın şüphesiz en iyi taraflarından birisi görselleri. Oldukça detaylı olan modellemeler ve ışıklandırma ile Until Dawn şimdiden PS4 üzerinde en iyi görsellere sahip bir kaç oyun arasına girmiş durumda. Yapımcılar görselleri oldukça sinematik olan (genellikle sabit) kamera açılarıyla daha da etkileyici hale getirmiş durumdalar (değinmeden geçemeyeceğim, bu faktör ilk 3 Resident Evil oyununun atmosferinin başarılı olmasında büyük paya sahipti). Oyunda kolaylıkla atmosferin içine girebiliyor ve size sunduğu sürprizler ile bolca irkiliyorsunuz. Ancak harika görsellerin maalesef bir negatif yanı da var, zaman zaman oyunda farkedilir frame düşüşleri de yaşayabiliyorsunuz.

Until-Dawn-04

Oyunun müzikleri Dead Space, Tomb Raider ve PS4’ün meşhur çıkış oyunlarından Order 1886’ya besteleriyle renk katan ödüllü müzisyen Jason Graves‘a ait ve şunu belirtmeliyim ki Until Dawn için yaptığı besterler oyunun atmosferini kuvvetlendiren kuvvetli bir unsur. Karakterlerin modellendiği oyuncuların yaptığı seslendirmeler ve geneliyle ses efektleri de oldukça başarılı.

Oyunun spoiler vermemek için mümkün olduğunca detaylarını anlatmaktan kaçındığım hikayesi ise başlarda biraz yavaş gelişiyor, ancak bu sayede karakterleri iyice tanıyor ve benimsemeye başlıyorsunuz. Bu daha sonra başlarına gelecekleri düşünürsek sizi oyuna daha da çekmek adına alınmış yerinde bir karar. Ortalama bir oynanış ile yaklaşık 8 saat süren hikaye, zaman zaman önünüze çeşitli korku klişeleri atmaktan kaçınmasa da sürprizlerle dolu. Özellikle oyunun ortalarından itibaren bolca şaşırmaya hazırlanın. Oyun boyunca yaptığınız, geri dönüşü olmayan seçimler gerek hikayenin gidişatını, gerekse karakterlerin birbiri ile etkileşimini değiştirmekte ve bu sayede oyununun tekrar oynanabilirlik seviyesi oldukça yüksek. “En başından uğraşamam” diyenler için ise oyunu bir kez bitirdikten sonra istedikleri bölümü seçip oynayabilme ve yapacakları farklı seçimlerin sonuçlarını gözlemleyebilme şansı da sunulmuş.

Until-Dawn-05

Puanlamalar

Oynanış: Heavy Rain benzeri basit kontroller. Until Dawn oynamaktan çok seyrettiğiniz bir yapım ve kontroller oyuna bu şekilde yaklaşırsanız yeterli düzeyde. Ancak hikaye kadar oynanışı da ön planda tutan oyuncular oynanış açısından pek memnun kalamayabilir.
Puan: 6 / 10

Görseller: Kesinlikle PlayStation 4’te görebileceğiniz en iyi grafiklere sahip oyunlardan biri. Oyunda geçirdiğiniz saatler tam bir görsel şölen. Keşke frame düşüşleri olmasaydı…
Puan: 9,5 / 10

Ses: Seslendirme, ses efektleri ve müzik oldukça başarılı ve başarılı görsellerle birlikte atmosferi daha da kuvvetli hale getiriyor.
Puan: 9 / 10

Hikaye: Biraz yavaş bir başlangıca sahip ve önünüze (özellikle başlarda) bolca klişe atan bir hikayeye sahip de olsa, oyun size ilerleyen saatlerde bol bol sürpriz ve gerilim dolu anlar vaad ediyor.
Puan: 8 / 10

Eğlence Faktörü: Oyunu oynarken kendinizi sıkça “farklı seçimler yapsaydınız olayların nasıl değişebileceğini” düşünürken bulacaksınız. Ek olarak kaçınılmaz olarak pek çok karakteriniz ilk denemelerinizde ölecek ve kenizi oyuna kaptırırıp kaçınılmaz olarak bir iki tur daha oynamak, farklı gidişatları ve sonları görmek isteyeceksiniz.
Puan: 9 / 10

Genel: 8

Until Dawn özellikle korku türünde yapımlar seven PS4 sahiplerinin mutlaka arşivine katması gereken bir oyun. Oldukça benzerlik gösterdiği Heavy Rain ve Beyond Two Souls’un yapımcısı Quantic Dreams’i de bir gün konsolumuzda ağırlama dileklerimizle…

Önceki İçerikLizard Squad soruşturmasında yeni gelişme!
Sonraki İçerikEn Çok Aranan Süper Kahraman Örümcek Adam!
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz