Türkiye’de PlayStation Now ile oyun oynamak – inceleme

10 mbps internet bağlantısı ile PS Now nasıl bir deneyim sunuyor?

Microsoft, bir yandan Xbox Game Pass ile geniş oyun kataloğu sunarken diğer yandan da xCloud adlı streaming servisi üzerinde çalışıyor. Sony ise buna karşılık olarak her iki hizmetin bir arada toplandığı PlayStation Now servisi ile pazarda pay kapmaya çalışıyor. PlayStation Now Türkiye’de resmi olarak hizmete açılmamış olsa da, Türkiye’deki kullanıcılar başka bölgeler üzerinden PlayStation Store hesabı açarak bu hizmetin 7 günlük deneme sürümünden yararlanabiliyor. Bu yazıda, 10 mbps internet altyapısına sahip biri olarak “PlayStation Now Türkiye’de olsa nasıl olurdu?” sorusuna yanıt vermeye çalışacağım.

PS Now, Sony’nin 2014’de duyurduğu ve yine aynı yıl sınırlı ülkede hizmete açtığı bir streaming servisi. Zamanda içinde ülke sayısı artsa da henüz Türkiye’ye gelmiş değil. PS Now ile PS4, PS3 ve PS2 oyunları internet bağlantısı ile streaming edilerek PlayStation 4 ve PC üzerinden oynanabiliyor. Ayrıca PS4 ve PS2 oyunlarını PS4’e indirerek, streaming etmeden de oynama imkanı sunuluyor ve bu sayede de düşük internet hızı olan kullanıcılar daha iyi bir deneyim elde edebiliyor. Bu yüzden yazının başında bu servis için “her iki hizmetin bir arada toplanması” ifadesini kullandım. Zira Game Pass gibi oyunları indirerek oynamak da mümkün, xCloud gibi stream ederek de.

Öncelikle, PS Now’ın 10 Mbps internet bağlantısı ile denendiğini yazı boyunca unutmayınız. Çünkü bu ölçüde bir bağlantı aslında PlayStation Now’ın sunduklarından tam olarak faydalanamamak anlamına geliyor. Şöyle ki, streaming ederken internet bağlantı hızına bağlı olarak çözünürlük elde ediyorsunuz. 10 mbps bir bağlantı ile de streaming ederek oynarken oyunlarda elde edilen çözünürlük 360p-480p civarında oluyor ve değişkenlik gösteriyor. Ara sahnelerde çözünürlük daha yüksek olurken ve muhtemelen 480p’nin üzerinde çıkarken, oynanış sekanslarında büyük düşüşler göze çarpıyor.

Streaming ederek oynamanın büyük avantajları da var tabii. En büyük artısı oyunları indirmeden, doğrudan oynayabilmek. Bu, devasa boyutlara sahip oyunlar için saatlerce indirme işlemi yapmadan saniyeler içinde oyuna girebilmeniz demek. Bir diğer artısı da oyunlardaki yükleme sürelerinin önemli ölçüde düşmesi – oyundan oyuna değişmekle birlikte hızlı seyahat özelliği kullanıldığında bir dakikada gerçekleşen yüklemenin 10-15 saniyeye kadar düşmesi gibi.

Mart ayında PS Now’a eklenen oyunlar

Diğer taraftan, streaming ederken internet hızına bağlı olarak oyun deneyiminizi baltalayabilecek bir diğer unsur da gecikme. Kontrolcüde basılan tuş ile karakter animasyonun başlangıcı arasındaki süre streaming ederken normal bir şekilde oynamaya kıyasla doğal olarak fazla ancak bu durum da oyundan oyuna değişiyor. Örnek vermek gerekirse, PS Now’a yeni eklenen oyunlardan Control ve Shadow of The Tomb Raider arasında karakter kontrolündeki gecikme süresi farklılık gösteriyor. Streaming yoluyla oynarken Control’de elde ettiğim gecikme, oyunu indirip oynarken gerçekleşen doğal gecikmeye oldukça yakınken, Shadow of the Tomb Raider’da ise yüksek bir gecikme elde ettim ve bu da karakteri kontrol etmemi zorlaştırdı.

PlayStation Now’ın bir diğer güzel tarafı da eski oyunlara geri dönüş yapabilmek. Servis bünyesinde PS2 ve PS3 oyunları da yer alıyor. Örneğin, 2010’da çıkış yapan Red Dead Redemption günümüz konsollarına port edilmediği için PS Now bu oyunu deneyim etme fırsatı sunuyor. Ancak, PlayStation 3’ün işlemcisinin farklı bir mimaride olmasından dolayı PS3 oyunlarını PS Now üzerinden sadece stream ederek oynamak mümkün. PS2 oyunlarını ise hem streaming hem de indirerek oynama imkanı mevcut.

Bu servisi kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta muhtemelen kayıt sistemi. Bir oyunu streaming ederken tutulan kayıtlar ile indirip oynarken tutulan kayıtlar farklı. Yani, bir oyunu streaming ederek oynamaya başladığınız ve oyunun yarısına kadar ilerlediğinizi farz edelim. Daha sonra oyunu indirerek oynamaya devam etmeye karar verdiniz. Bu noktada sistem yeni bir kayıt oluşturuyor ve bu da sıfırdan başlamanız anlamına geliyor. Bu durum tam tersi senaryo için de geçerli.

Son olarak, servis dahilinde 800’den fazla oyun bulunuyor ve her ay yeni oyunlar ekleniyor. Eklenen oyunlar daima serviste kalmıyor ve ne zaman kalkacağı da detaylıca kullanıcılara sunuluyor. Nisan ayında PS4’ün özel oyunlarından Marvel’s Spider-Man ile Just Cause 4 gibi iki büyük oyun PS Now’a eklendi.

Özetle, PlayStation Now’ı Türkiye şartlarında düşük internet hızına sahip kullanıcılar da tercih edebilir. Fakat servisin sunduğu tüm özelliklerden tam olarak yararlanmak için yüksek bir internet bağlantısı gerekiyor. Düşük internet hızıyla en iyi deneyim oyunları indirerek elde ediliyor ancak PS3 oyunları bunun dışında kalıyor. Öte yandan, oyun fiyatlarının giderek yükseldiği bu dönemde, Türkiye’de PlayStation Now’ın resmen sunulması düşük internet hızına sahip olan oyuncular için bile büyük bir artı demek.

Önceki İçerikPlayStation 5 kontrolcüsü DualSense tanıtıldı
Sonraki İçerikTürkiye’deki PlayStation Plus fiyatları için planlanan zam ertelendi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz