Akira Kurosawa ve siyah beyaz filmleri… Japonya’nın karanlık çağlarında kılıcın keskin ucunda yaşanan hayatları aktaran usta yönetmen siyah beyaz sinema dönemini domine eden büyük yeteneklerden biriydi. Samuray filmlerinde günümüzde bile rakipsiz kabul edilen yönetmenin tarzı Ghost of Tsushima gibi modern oyunlarda bile etkisini göstermekte. Shadow of Warrior ve Evil West gibi birinci şahıs keskin nişancı oyunları ile bilinen Flying Wild Hog gibi bir geliştiriciden sürpriz şekilde gelen Trek to Yomi, adeta Kurosawa’ya yazılmış bir aşk mektubu. Geçen yılki çıkışı ile özellikle sanat yönetimi ile gündeme gelen oyun bu sene de Nintendo Switch için çıkışını yapmış durumda. Hal böyleyken biz de pek sevdiğimiz bu hibrit platformda deneyim etmek için oyunu edindik ve Trek to Yomi inceleme yazımızı kaleme aldık.

Yomi’ye yükselirken
Öncelikle oyunu adını veren Yomi kelimesinden bahsedelim. Japoncada karnalık dünya veya ölülerin diyarı anlamına gelen Yomi, Shinto mitlerine göre ölülerin gittiği yerdir. Yine de çoğu dindeki öteki dünya ya da cennet kavramıyla karışıtırlmasın, Yomi daha daha çok kişinin geçmişte yaptıklarının cezasını çektiği bir cehenneme daha benzer yapıdadır. Diğer bir deyişle oyun daha başlığı olan “Yomi’ye Yolculuk” ile bize ölümün yolunda ilerlediğimizi söylemekte.

Genç kılıç ustası Hiroki, ölmekte olan efendisine kasabasını ve sevdiği insanları tüm tehditlere karşı korumaya yemin etmiştir. Trajedi ile karşı karşıya kalan ve göreve bağlı olan yalnız samuray, kendisiyle yüzleşmek için yaşam ve ölümün ötesine yolculuk yapmalı ve kaderini belirlemelidir.

Bir aksiyon / platform oyunu olan Trek to Yomi’nin oynanışı odağında iki tip saldırı modunu barındırıyor. Hafif saldırılar hızlı ama zayıf, ağır saldırılar ise yavaş ama güçlü. İyi zamanlanmış bir blok da, düşmanın duruşunu bozarak oyunculara karşı saldırı fırsatı vermekte. Yakın dövüş saldırıları yön tuşları ile beraber kullanıldığında farklı tip saldırılara evrilebiliyor. Savaşlarda etkili olmak için düşmanlarınızın duruşlarını gözlemlemeli ve buna göre tepki vermeniz gerekiyor. Örneğin, düşmanınız kılıcını yatay tutarak oyuncunun saldırısını engellemeye hazırsa, sizin de ileri yön tuşu + atak kombinasyonu ile düşmana “thrust attack” ile saldırmanız lazım.  Oyunda ana silahımız katana ve oyunda ilerledikçe ozutsu, bo-shuriken gibi yeni farklı tipte ve menzilde silahlar da açılıyor. Silahlarımızın yanısıra düşmanları öldürmek için ara sıra çeşitli çevresel tehlikeleri de kullanabiliyoruz.

Kurosawa’nın izinden

Oyunun en ilgi çekici tarafı şüphesiz ki yazının da başında belirttiğim sanat yönetimi. Akira Kurosawa filmlerinden esinlenilmiş bir görsel yapı oyunun tamamına hakim. Öncelikli olarak dönem filmlerindeki gibi siyah beyaz bir görüntü söz konusu. Bölümlerde sabit kamera açıları kullanılmış ve bu da sinematografi yönü kuvvetli sahneler elde edilmesini sağlamış. Siz düşmanlarla savaşırken bazen hışırdayan yapraklar, bazen kameranın dibinde heyecanla sizi izleyen meraklı bir kalabalık sahneleri zenginleştirmeyi ve ilgi çekici kılmayı başarıyor. Feodal Japonya dönemine uygun hazırlanmış soundtrack de oldukça başarılı.

Kısaca oyun sanat tasarımı, oynanış ve ses açısından harika. Peki Nintendo Switch performansı nasıl? Bu konuda maalesef yüzümüz pek gülmüyor. Trek to Yomi, Unreal Engine 4 ile hazırlanmış bir yapım. Bu oyun motoru ile hazırlanmış çoğu oyun yüksek grafik işlemci gücüne ihtiyaç duyuyor ve Switch portları pek randımanlı çalışmıyor. Özellikle görsel kalite üzerinde büyük etkisi olan gölgeler ve genel çözünürlük düşürülerek Switch üzerinde kabul edilir düzeyde bir performans yakalanmaya çalışılmış. Halihazırda PlayStation 5 veya Xbox Series X/S’te bile belirli performans sorunları bulunan oyun Switch’te en iyimser bakışla vasatın üstü bir performans sergilemekte. Sanırım Switch namına söylenebilecek en olumlu şey taşınabilir bir OLED ekranda oyunu oynama şansı sunması, o da son çıkan modele sahipseniz…

Trek to Yomi Nintendo Switch sürümü 20 dolarlık fiyat etiketiyle eShop’tan indirilebilir durumda ve 4GB kadar dosya boyutuna sahip. Oyun düz bir ilerleyişle 5 saat kadar bir oynanış süresi sunuyor. Samurayların dünyası ilginizi çekiyor, eğlencelik bir plarform aksiyon oyunu ile birkaç saat kafa dağıtayım diyorsanız, düşürülmüş olsa bile görselleri ile gözünüzü okşamayı başaracak bir oyun Trek to Yomi.

GENEL BAKIŞ
Görseller
8
Oynanış
8
Sanat Yönetimi
9
Performans
6
Önceki İçerikResident Evil 4’ün yeni fragmanı State of Play’de yayınlandı!
Sonraki İçerikTheatrhythm Final Bar Line inceleme
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
trek-to-yomi-inceleme-nintendo-switchTaşınabilirlik faktörü ilginizi çekmiyorsa oyunu performansı daha iyi başka platformlarda düşünebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz